Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2008 09:35 - КАРИЕРАТА НА ГОСПОДИН РИХАРД С. – Манфред Хобот (Австрия)
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 2020 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 12.06.2008 10:11


                Рихард С. беше търговец до мозъка на костите, биз­несмен от душа и сърце, чистокръвен сделкаджия. Той търгуваше с всичко и с всекиго, купуваше и продава­ше и до каквото се докоснеше, превръщаше го в пари. Едва ли имаше човек, който поради непредпазливост да е разменил две думи с Рихард С. и да не му е ста­нал клиент. Дори съпругата и двете му деца бяха не­гови клиенти.

Рихард С. нямаше собствена кантора, нямаше и на­мерение да си създава, защото нищо не мразеше по­вече на този свят от ненужни придобивки, натрапени от ловък търговец, придобивки, които притежаваш само за да ги притежаваш. И понеже нямаше собстве­на кантора, Рихард С. сключваше сделките си в ре­сторанти, кафенета, на улицата и в парка (за предпо­читане през лятото), в своята и в чуждите коли и в жилищата на клиентите си.

Предвид неповторимите му способности да продава, няколко големи търговски къщи вече му бяха предло­жили място като суперпродавач: 20 % участие в пе­чалбата вместо обичайните 10 % и гарантирана запла­та на сума, за която повечето работници цял живот могат само да мечтаят. Но Рихард С. бе отклонил всички предложения. Обикновено обясняваше отказа си със стремежа да бъде свободен, сам да си е госпо­дар и началник. Със същата решителност Рихард С. бе отказал и на множеството предложения да работи като търговски представител.

— Вие сте човекът, който ни трябва — бяха му ка­зали. — Роден сте за търговски представител и може­те да станете много богат, ако работите за нас. Ние сме ново, динамично предприятие, което сега се из­гражда. Намираме се едва в началото на невероятно развитие; въпреки това оборотът и печалбите ни още сега са фантастични, неповторими и ненадминати в бранша; предлагаме ви служебна кола, допълнителни възнаграждения и, разбира се, участие в печалбата. Никога няма да съжалявате, че сте решили да работи­те за нас.

Но Рихард С. нямаше за какво да съжалява, реше­нието му беше непоколебимо: той искаше да стане бо­гат, много богат дори — в края на краищата това бе заветната му цел, — но той искаше да забогатее, като работи сам за себе си. Затова категорично отклонява­ше предложенията — колкото и да бяха съблазнител­ни, нито едно не бе в състояние да промени решение­то му.

— Имате нужда от предприятие като нашето, а ние имаме нужда от истински търговец като вас — не го крием; затова елате при нас, помислете си още вед­нъж.

Рихард С. нямаше какво да премисля.

— Свободата ми е по-скъпа от всичко — бе обяснил той  на  шефа  от отдел   „Кадри"  в  новото динамично предприятие.

Рихард С. си остана господар на себе си.

„Парите са на улицата, човек трябва само да се на­веде и да ги вземе" — беше един от девизите му, нещо повече, това бе неговата философия, неговата истина, затова той твърдо се придържаше към нея, и то не от вчера и от днес, а още от ранна младост. Съобразно с тази истина Рихард С. бе спечелил първите си пари като уличен продавач, по-точно като продавач на вест­ници. В края на представлението заставал близо до театъра, светкавично бързо продавал на хората в ав­томобилите най-новото издание на вестника, докато ча­кали на червено пред светофара и някои в бързината забравяли рестото. Като забелязал това, Рихард С. за­почнал да дели печалбата на половина с един поли­цай, ако точно навреме превключва светофара. Спече­лените по този начин пари не били малко. По-късно Рихард С. таксуваше тези сделки като младежки глу­пости и купуваше и продаваше цели кораби суров пет­рол, без да е виждал отблизо кораб (ако се изключи двуместната лодка); същевременно Рихард С. търгу­ваше с цимент, коли и вино, както и с обувки, дъждо­брани и хапчета против забременяване, които изнася­ше в Италия. .(Някои твърдят, че на млади години Ри­хард С. бил каубой и покерджия, но това сигурно е слух. Врагове и завистници веднъж дори разказваха, че Рихард С. имал петролно находище в Тексас, което навремето бил купил за смешната сума един милион и от което междувременно извлякъл най-малко един милиард печалба. Но ние няма да вярваме на подобни клевети, пък и кой ще има един милион в излишък?)

Рихард С. никога нищо не подаряваше. И защо да подарява? Всичко, което може да се подари, може и да се продаде. Поради това и на него никой нищо не му подаряваше.

Затова още по-голямо бе смайването, когато Ри­хард С. получи подарък от свой колега — японска мишка ( Японска мишка — разновидност на домашната мишка, която поради промени във функциите на мозъка често се върти в кръг. — Б. пр). Запитан каква е причината за подаръка, ко­легата обясни, че и без това имал достатъчно мишки, а напоследък се сдобил и с нови и вече не знаел какво да ги прави; затова решил, предвид ниската им стой­ност, да подари няколко независимо на кого.

По такъв начин Рихард С. се сдоби с първата си мишка — още повече че беше убеден в принципа „По-добре да вземаш, отколкото да даваш". В края на краищата това го пише в Библията. Който се съмнява, може да провери. Но тъй като „двоен дикиш по-здра­во държи", той можеше да посочи и друга стара мъд­рост: „Дават ли ти — яж, гонят ли те — беж!" (Веро­ятно също от Библията, защото едно време са знаели кое е право и кое криво. Съвсем не са били толкова глупави, както днес често се изкушаваме да предпо­лагаме.)

Рихард С. взе подарената мишка, отнесе я вкъщи и я сложи в празна кутия от обувки. Мина време и де­цата на господин Рихард С. започнаха да си играят с необичайната играчка.

Когато след време колегата пак подаряваше новоро­дени мишки, защото не знаеше какво да ги прави, а не искаше да се наводни с тях, да се задуши, да за­гине, Рихард С. отново получи една.

Така той се сдоби с втора мишка.

После всичко се разви закономерно: не след дълго мишките се размножиха с лавинообразна скорост и ставаха все повече и повече — всеки ден се появяваха нови. Рихард С. не знаеше вече какво да ги прави. Да си купи котка — не искаше, а да ги подарява като ко­легата си — и дума да не става. Точно обратното — той надуши голяма сделка: накупи книги, като „Съ­вети за отглеждане на мишки — незаменим помощ­ник", и се залови да се занимава с проблема научно и систематично. Впоследствие той занемари останалите си сделки и макар че получаваше само по няколко ши­линга за мишка, сделката се оказа блестяща.

После всичко се разви закономерно: след известно време пазарът беше задоволен. Всеки, който искаше да има мишка, вече притежаваше една, че дори и повече (дузината беше по-евтина).

Пред Рихард С. стоеше проблемът да открие нови пазари.

После всичко се разви закономерно: благодарение на отличните си връзки, на влиятелните си приятели и на изключителните си риторични способности Рихард С. успя да повлияе на правителството да издаде закон, според който всяко домакинство се задължава да си купи поне една мишка.

После всичко се разви закономерно: макар законът да се спазваше почти стриктно, тук-там се появиха опърничави граждани, които категорично отказаха да си купят мишки и се опитаха да се оправдаят с изтър­каното обяснение, че въобще нямат нужда от мишки, десетилетия наред не са имали и в бъдеще няма да имат и че не желаят и не виждат причина да подпо­магат някои хора (имаха предвид Рихард С.) в увели­чаване на печалбите им.

Подобни нарушители на закона безмилостно бяха предадени на правосъдието.

Превод от немски: Анелия ЦанковаФъртунова


Тагове:   Австрия,   Господин,   Манфред,


Гласувай:
0



1. krotalka - Много несимпатичен ми стана
12.06.2008 09:55
този Хер Рихард!

Колко много такива се надвъдиха!!!
Интересно ми е нашенските Рихардовци, дали са чели този разказ?!

Благодаря ви момчета!
цитирай
2. анонимен - Да , много реална зловеща фантастика !
12.06.2008 10:12
То няма и как иначе ...когато въпросът опира само
до това да печелиш, печелиш и печелиш, всичко , дори чувствата ти стават обикновена статистика !
Аз не съм сигурна обаче, че такива хора са нещастни , Воймир !
Разказите, които си така добър да ни постваш,
са толкова силни, че дори коментарите се обезсмислят...
Благодаря !
цитирай
3. bovari - Мисля си че човек се ...
12.06.2008 10:45
ражда с този "вкус" към парите.
Аз нито обичам мишки, а парите бягат от мен....Благословена съм.:)))
цитирай
4. vmir - Благодаря за коментарите, момичета!
12.06.2008 11:37
Кроталке, според мен правителството е не по-малко несимпатично от героя. В края на краищата, от правителството зависи дали Хер Рихард ще стане богаташ или плямпало.

Вишничке, съгласен съм, че човека може и да е щастлив, нали щастието е субективна категория. Но да не драматизираме все пак, защото такова щастие е в плен на конюнктурата и човек не може да знае докато се кефи на конюнктурата (която може и да се обърне) какво по-дългосрочно начинание е пропуснал.

Мадам Бовари, и аз се чувствам благословен, поне с това, че правителството все още не ме е заставило да си купувам мишки!

: )))
цитирай
5. krotalka - Не бързай да се радваш!
12.06.2008 16:25
Като ни накараха насила да сменим номерата на колите, все едно, че си купихме мишка?!
цитирай
6. vmir - Да, ама аз не си ги смених цели 3 години!
12.06.2008 16:54
Даже забравих, че трябвало да се сменят! И имах гости от чужбина, и те ме питат защо всички имат еди какви си номера, а единствено моята кола - жълти? "Защото - викам, тука е демокрация и всеки свободно си избира формата и цвета на номерата!" Докук - добре. Ама подновиха задължителната смяна и аз - няма да си нарушавам принципите я, като видях, че всеки си сменя номерата, викам си: "Бе, те тези си ги бяха сменили и преди, аз ттогава не си ги смених, че сега ли?" Свалих, ги, занесох ги в КАТ и им казах, че ми дължат надница за свалянето и безплатни нови номера, щом толкова много държат на тях. А те не ми дадоха нищо и по тази причина колата ми сега стои спряна от движение! Добре поне, че май хванаха някакви далавераджии по тази афера.
цитирай
7. анонимен - low cost alternatives and to viagra
09.08.2011 09:07
http://sildenafilbuyonline.info - name of female viagra
http://sildenafilbuyonline.info best source for viagra
<a href=http://sildenafilbuyonline.info>antidepressants and viagra</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4093134
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54870
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031