Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2008 20:25 - САГА ЗА МАЙМУНАТА – Таге Даниелсон (Швеция)
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 3756 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 29.08.2008 14:58


 image

 

САГА ЗА МАЙМУНАТА,

КОЯТО    МИСЛЕЛА В    МНОГО    НАПРАВЛЕНИЯ – Таге Даниелсон (Швеция)


        Имало едно време една голяма маймуна, която се казвала Кинг Конг и била уловена в най-черната Аф­рика от група психолози. Психолозите отвели със се­бе си Кинг Конг в своята психологическа лаборатория: в Масачусетс. Там те поставили Кинг Конг в една спе­циално конструирана клетка, в която имало две го­леми дървени трупчета, една канджа и един голям прът, с един метър по-дълъг от канджата. Една от сте­ните на клетката била много здрава дървена стена, на която на височина пет метра имало дървен капак с же­лезни панти.

        Сега психолозите с помощта на математически и пси­хологически таблици изчислили, че Кинг Конг ще про­умее, че ако вземе дългия прът, с негова помощ може да отвори капака на стената, след това да сложи дървените трупчета едно върху друго под отвора, да се качи на трупчетата, да закачи здраво канджата в основата на капака, да се покатери по канджата и по този начин да излезе от клетката. И тогава с това щяло да се докаже, че една маймуна от типа на Кинг Конг може да мисли многопосочно, което щяло да бъде забавно да се знае от психолозите в цял свят.

        Кинг Конг седнал на земята и си мислел:

        „Те се надяват сега, че аз ще взема дългия прът и с помощта му ще отворя дървения капак горе на сте­ната, по-нататък те се надяват да сложа дървените трупчета едно върху друго, под отвора, да се кача на тях, да закача здраво канджата в основата на капака и по този начин да се измъкна от клетката. На това се надяват те" - си мислел Кинг Конг.

        Отвън, пред клетката, стояли десет експериментални психолози с очила без рамки и с часовници в ръцете си и гледали сериозно Кинг Конг.

        Кинг Конг оставил брадата си да увисне надолу, така че да изглежда необикновено жалък. Взел едно от трупчетата и го хвърлил във въздуха. Когато то паднало с трясък, той доволно запляскал и направил няколко подскока на ръцете си. След това взел канджата и се почесал по гърба с нея. Когато му омръз­нало, взел дългия прът, промушил го през решетката и ръгнал в корема най-сериозния от десетте сериозни психолози. Извън себе си от радост, той застанал на глава върху другото дървено трупче и запляскал с вси­чките си крайници, като едновременно издавал гър­лени звуци.

        „Това е една ужасно глупава маймуна" - казали десетте експериментални психолози и напуснали стаята.

        Щом се скрили от погледа му, Кинг Конг взел дъл­гия прът и повдигнал с него дървения капак на сте­ната, сложил трупчетата едно върху друго, качил се на тях, закрепил здраво канджата в основата на ка­пака, покатерил се по нея като маймуна, каквато и бил, измъкнал се от клетката и напуснал с бяг експериментално-психологическия институт, който никой от десетте експериментални психолози не се бил сетил да заключи.

        „Това бяха едни ужасно глупави експериментални психолози" — си казал Кинг Конг.

След това с помощта на умната си глава Кинг Конг се върнал обратно в най-черната Африка, където на завет и спокойствие размишлявал по-нататък върху своята теория за изкривеното пространство, идеята за която му била хрумнала, когато един банан паднал върху главата му.

 
Превод от шведски: Анюта Качева

..................  




Гласувай:
1



1. vmir - Искаше ми се да постна този разказ
16.08.2008 20:26
още докато един – двама кандидат Кинг Конга обикаляха блог.бг преди броени дни. Няма да скрия, че ми допада недоволството на младите хора. Иска ми се да видя и блогъри умни като Кинг Конг, но засега не виждам такава вероятност. Причините ми са много прозаични и се свеждат до следното:
1. Докато оригигиналния Кинг Конг е обект на похищение, в блог.бг опитите за похищение се извършват ог кандидат Кинг Конговците върху блогърите.
2. Оригиналния Кинг Конг пуска в употреба интелигентността си, за да си осигури оцеляването.
3. След бягството, оригиналния Кинг Конг отива там, където на спокойствие може да се отдаде на теориите си.
цитирай
2. krotalka - Май тези блогъри са по-близо до психолозите?!
16.08.2008 20:37
Така де, поставят клопка на даден индивид и следят за реакцията му....
Може и да бъркам но...
цитирай
3. vmir - наистина приличат на психолозите от разказа.
16.08.2008 21:57
Приятна вечер, Кроталке! :)))
цитирай
4. feq - Добро утро, Воймир,
17.08.2008 08:04
Как ли Кинг Конг е развил теорията си за изкривеното пространство?...
Ами то,... дори и да има маймуни в страната ни, няма бананови дървета...откъде да падат бананите върху тях, че да ги осенят гениални мисли???...
Имаш точни попадения в избора на разказите си, Воймир!
Как се чувстваш след снощното затъмнение...,
днес е вече просветление...
Лек, отморяващ и хармоничен ден!
цитирай
5. bovari - Свежо!
17.08.2008 11:54
Аз съм типична Маймуна:))) според китайския зодиак и макар и не толкова умна, както е Кинг Конг, намирам за най-най- смешен и важен този момент:"Когато му омръз­нало, взел дългия прът, промушил го през решетката и ръгнал в корема НАЙ-СЕРИОЗНИЯ от десетте СЕРИОЗНИ психолози. Извън себе си от радост...." :) Много забавно и поучително, не само за сериозни психолози:)))
Затова гледам да не приемам СЕБЕ СИ толкова насериозно!
Поздрави за добрия вкус към хубавия разказ:)))
цитирай
6. karanikolov - Крайностите трудно разговарят помежду си,
17.08.2008 13:51
Дори тези в нас.
Тежко е да си човек.
:)))
цитирай
7. vmir - Феичке, и аз бих искал да знам
17.08.2008 15:44
за изкривеното пространство, но за съжаление Кинг Конг го няма да ни го обясни. Иначе аз бачкам и днес като всеки останал ден – директно на жегата, благодаря ти за добрите думи и пожелания. :)))
цитирай
8. vmir - Мадам Бовари, май наистина има нещо такова,
17.08.2008 15:45
че колкото по-насериозно се вземаме, толкова по-несериозни резултати предизвикваме. Кинг Конг май също е искал да го напомни. Защо да не сме умни като Кинг Конг, въпреки, че той показва уникални разбирания за хората и природата? В блога има забележително много умни хора, но ако се приемем за глупави, вероятно ще ни интересуват и само доказателства за глупостите ни. :)))
цитирай
9. vmir - Караниколов, според мен,
17.08.2008 15:48
крайностите разговарят трудно, защото едната почти винаги поставя като приоритет обидата пред истината. Много е хубаво поне нагрубената страна да направи изключение от това правило и мисля, че става. Но както казва известната поговорка: “Нагрубения може да прости, но грубиянинът – никога!”
:)))
цитирай
10. анонимен - backlink building service
16.08.2011 19:29
Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll definitely return.
цитирай
11. анонимен - affordable link building service backlinks services
26.09.2011 02:45
search engine ranking software buy seo <a href=http://xrumerservice.org>backlink search engine</a> backlink booster
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4103676
Постинги: 673
Коментари: 10309
Гласове: 54893
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930