Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2009 08:38 - РУСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ УЧИ ОТ БЪЛГАРИЯ НА КАПИТАЛИЗЪМ!
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 2031 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2009 16:17


Днес мнозина са убедени, че особеностите на прехода към капитализъм у нас се дължат на това, че у нас и в Русия се изпълняват сходни схеми за построяването на капиталистическо общество. Нещо повече – България чинно изчаква Русия да направи поредната си стъпка към капитализма, за да я повтори с прилежанието на очарованото слабо братче, за което Големия Брат е най-великия и славен герой на света! 

Ако горното е вярно, значи се изпълнява някакъв неадекватен за България план. Защото, в действителност, Русия трябва да се учи от България на капитализъм, а не – обратното! Не, защото България много разбира капитализма – не! Не, защото Русия съвсем не разбира капитализма – не! А защото, десетилетия преди Русия да поеме за първи път в историята си по пътя на капитализма, България вече беше съществувала почти 7 десетилетия  като капиталистическа държава и познава капитализма от собствения си опит, а не както Русия – единствено от книжките, вестниците, партийната пропаганда и опита в борбата срещу него. 

Разбира се, не е без значение факта, че докато България правеше своите усилия и жертви за развитието и усъвършенстването на капиталистическата система, а държавата трупаше опит в решаване на съпътстващите го проблеми, в същото време Русия даваше милиони човешки жертви в упоритата си решителност да не допусне никога капитализъм не само на своя, но и на териториите на редица още държави. А едва ли е необходимо да се доказва, че не е все едно дали в националната и родовата памет ще греят предприемачески успехи на предците ти, или ще смразяват спомени за интернирания, зверски глад, злочести сирачета и милиони жертви принесени в борбата срещу капитализма. 

Подвод да обърна внимание на това са скорошните разяснения на Президента Първанов за газовата криза. Още не мога да повярвам как е възможно държавен глава, в апогея на кризата която ни наложи Русия, да слиза на нивото на фанатизиран квартален пропагандатор – да ни успокоява с това, че кризата е резултат от стратегически планове”!  Което си е едно ярко доказателство за предположението, че България по план изчаква Русия да втаса за капитализма, за да я последваме. Затова, ще повторя и завърша така: 

Да, България, а не Русия беше капиталистическа държава, в България процъфтяваше предприемачеството и капитализма, въпреки горчиво – черния му привкус, привнасян от Русия у нас с нелегалните организации за въоръжена борба срещу капитализма, и пропагандата за прекрасния живот в Русия! И това трябва да се помни и има предвид, когато ни се налагат неадекватни на представите ни виждания за нещата, които се случват с нас. 

            България да учи Русия няма да е прецедент в историята на двете държави. Не съм историк, но съм чел историята на България писана не от фашист, а от социалиста Янко Сакъзов, където той описва изумителни подробности от Великата Стогодишната Война за Русия”, която България води чрез стотици и може би хиляди свои мисионери-проповедници, за да въведе Русия в лоното на Христовата вяра и славянската писменост и духовност.   


 

НА РУСКИТЕ ВОЙНИ 

 

Иван Вазов

 

О, руси, о, братя славянски,

защо сте вий тука? Защо сте

дошле на полята балкански

немили, неканени гости?

Желали би вас възхитени

да срещнем со сълзи и с китки...

Но идете вий настървени,

на грозни зовете ни битки!

Желали би вас да прегърнем

и тоз път сърдечно, горещо.

Но взорът ви свети зловещо...

Как ръце сега да разгърнем?

О, руси! Аз друг път ви славях

за подвиг велик и чутовен,

високо ви ликът поставях

във мойта душа, в мойта песен!

Вий някога знаме Христово

развяхте за благо човешко -

строшихте ни игото тежко,

а днеска ни носите ново!

И пак не ви мразим (не крия:

обича ви още народа);

но любим и свойта свобода,

стократно по любим я ния.

За тоз кумир ния се бием

и с чужд, и със близък упорно

и няма ний врат да превием

пред никакво иго позорно!

О, колко ви, братя, желая!

О, как би желал, братя клети,

свобода и вам, и за нея,

кат нас да живейте и мрете!

 



Гласувай:
0



1. анонимен - Добро утро от мен!
23.01.2009 09:09
Бях забравила този момент от историята на двете държави! Макар общественият прогрес, наука, технологии и информация, да са дръпнали капитализма близо век напред...и условията за предприемачество и развитието на индустрията са силно зависими и от друг вид пазари днес.Но си прав, миналото трябва да се помни!
Благодаря и лек ден!
цитирай
2. vmir - Добро утро, Виши!
23.01.2009 09:19
То и аз го бях забравил, и с години се пържех между спомените за предприемаческите успехи на предците ми и проклятията към капитализма наоколо. Но, когато чух Президента Първанов и видях какво приема за норма, с която да се успокояваме, фактите от историята ми се подредиха в обяснима зависимост...
Благодаря ти и приятен ден! :)))
цитирай
3. krotalka - Много избирателна е паметта на "другарите",
23.01.2009 11:19
помнят само това, което им изнася в момента...
Не съм сигурна, дали въобще познават добре бългаската истори. Нали я бяха пренаписали така, както им е изгодна на тях! Спомням си какво учехме в училище...
В момента в Русия се развива "див капитализъм", без скруполи и закони. Нашите блюдолизци копират отрицателните страни на това развитие. Няма как да бъде по друг начин, нали родителите на повечето, са възпитавани във "Великия СССР"!

Лек и успешен ден!

цитирай
4. vmir - Да, Кроти, избирателна им е паметта.
23.01.2009 12:43
Ако бяха обективни, щеше ли Президената Първанов да говори пред мръзнещата държава, сякаш е пред акционери на “Газпром”? Да не би да е расъл в гората, че да “не може” да различи участниците в пазара? Все едно да си купя обувки, да ми се сцепят, и да ми отхвърлят рекламацията, защото производителят ги направил така заради стратегията си? Бах мааму и капитализъм! Че, то такъв и най-изпадналия български бизнесмен надали ще го докара!
цитирай
5. анонимен - Стига с тази газова криза, Воймир!
23.01.2009 12:59
Петър Димитров:
"Г-н премиер, разрешете да подпиша заповедта за прекратяване на ограничителния режим".
Сергей Станишев:
"Мен ли питате?"
Петър Димитров:
"Да, вас питам".
Сергей Станишев:
"Действайте г-н министър, отменете режима!"

КРАЙ НА КРИЗАТА!
ЗАПОВЕД!
Подписаха, ръкопляскания бурни, щастливи усмивки, грейнахме всички и никой вече не мръзне...Така е при капитализма, дисциплина трябва, има още много да учим!:)))
цитирай
6. vmir - Виши, забравям мръзненето, обаче глупаво задавам преглупавия въпрос:
23.01.2009 13:08
А кой ще ми плати изгорялото захранване? Да, знам, че няма да има такъв. Причинени щети се плащат само при капитализма.
Пък и аз вече ликувам от щастие, че при този режим на претоварвания се отървах само с изгоряло захранване.... А щетите ми можеха да бъдат много по-тежки и мащабни. Сега мога радостно да заявя старата приказка в подобни случаи: "Сталин плаща!"
Благодаря!
цитирай
7. анонимен - Прав си, но ако можеш да "му" обясниш,
23.01.2009 13:21
що е туй токов удар...А пък обезщетение у нас може да получиш, ако предявиш юридически издържани претенции, когато получим компенсациите ...:)))
И аз ти благодаря!
цитирай
8. vmir - Компенсации??? Ти се шегуваш, явно!!! Къде се е чуло и
23.01.2009 13:39
видяло такова чудо или извинение в славянския свят??? Колко дребнаво звучи пред мащаба на бездънната славянска душа!!!

А токовия удар е юмрук в зъбите на капитализма - ще ти каже другаря Сталин.
Следователно - забрави!
цитирай
9. анонимен - Естествено, че се...ама ти не се отчайвай!
23.01.2009 14:37
Абе то, че ще се мре, ама...здраве да е - ще ти каже нашенецът!
Приятен уикенд, Воймир!:)))
цитирай
10. vmir - Бе, как ще се отчайвам, като ще се мре? Сложих дядо Вазов да се изкаже по въпроса.
23.01.2009 15:21
Приятен уикенд, Виши! :)))
цитирай
11. krotalka - Допълнението(стихотворението на Вазов) е много на място!!!
23.01.2009 19:27
Интерсесно, защо в училище не сме го учили?! Пак стигаме до избирателноста...
Харесва ми!

Приятен уикенд!
цитирай
12. vmir - Кроти, не само не е учено, а по всичко изглежда, че и редовно е
23.01.2009 19:56
пропускано от сборниците на Вазов! Попаднах на литературен ерудит, който знае огромна част от българските класици наизуст, знае какви ли не апокрифни поеми, а за това не беше и чувал!!!

Приятен уикенд! :)
цитирай
13. inamay - ...
24.01.2009 00:38
Добър вечер, Воймир!
Жалко ми е за всеки човек, без значение българин, косовец, сърбин, румънец или рус (знам как да изписвам граматически словата, ама се уча от държавата... решавам да се вслушвам в своята стратегия, а тя противоречи от известно време на съвременния български език и слушам себе си при писане). И Дядо Вазов се питал в стиха що щат по нашите полетата на братската Русия хората... А тях ги пратила държавата да служат на тогавашната й, държавническата стратегия... объркана от край на строй, от бедност толкоз не, от липса на учение (знаеш колко се държи да сме неуки даже днес)… Последвали "Аврора", чичо Ленин и после... който поведе… Така е в стадото, който води, той предоставя и храната... при глад се служи даже и със свои... Ще кажеш, пък и само ти ли, къде съм тръгнала да мешам политика и поезия... смешно е, ама човеци сме, гледаме с очи, може и да държим повече на студ от други, защото тъй сме свикнали да се оправяме сами -като си имаме дърва се топлим, като нямаме - обличаме се здраво… но щом стигнахме дотам, поет да се вълнува от сегашно управление, очаквам да пропишат в скоро време стихове и депутатите от Парламента... А? Какво? Остаряла съм не само с годините, ами и с информация ли? Може би лидерите имат вече стихосбирки... Е, какво да се прави, стандарт...Та, да вървим нататък, думата е за историята… Тя все така ще си се пише от съвременниците на случващото се, които са на работа като списвачи на история. Не знам дали след някое столетие (това възможен срок ли ще е за съществуване на нашето човечество?!) ще има кой да преразгледа писмената ни от днес по съвременна история и да възстанови порядъка в реда събития?!… Знаеш ли какво си мисля, Воймир… мисля си за поговорките, останали в нашия език. Някои със сигурност са актуални и до днес, ако не са свързани с оцеляване… Но ако повече глави се бяха вдигали, ако не бяха преклонени, за да се спасят от посичането на някого от сабята, може би и кучето щеше не само да лае, а да хапе краката на камилите или на конете от кервана и той щеше да спре…
Благодаря и лека нощ!
цитирай
14. vmir - Привет, Ина, всички сме гости на тази земя, а си причиняваме страдания.
24.01.2009 13:03
При Феичка сложих филмче как политик откланя въпрос. Май бедите на управляваните могат да се изведат като резултат от “нечуването” им от управляващите. Няма лошо и поетът да се позаинтересува от политика. Току – виж направил действителността видима чрез думите.
цитирай
15. vmir - Ето и още факти, записани от Захари Стоянов:
24.01.2009 18:09
”...Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на българите? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите с единствена цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?

Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата "освободителка" и "покровителка"!Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и . От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото те искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.

И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива и изменници, които да твърдят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка!

Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние заедно с много още славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!

Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място...”
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092559
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031