Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2009 12:11 - ВЛУДИТЕЛИ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ 1
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 5070 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 08.02.2009 19:56


Намерението ми да пиша за влудителите на съвременна България се оказа щедро възнаградено от случайността под формата на няколко почти мистични съвпадения.

Първото от тези съвпадения беше, че миналата вечер се оказах за първи път от много години зрител на Панорамапо БНТ.

Второто щастливо съвпадение се оказа факта, че участник в предаването беше депутат, обявен за Оратор №1” на Народното Събрание. Това ме накара да се почувствам особено облагодетелстван от съдбата, тъй като отдавна ми се искаше да видя и чуя някой изявен индивид от тази група хора, които олицетворяват състоянието на политическия диалог и да се запозная с принципите, по които те го осъществяват на полза роду.

Третото съвпадение ме доведе почти на ръба на еуфорията, след като водещия обяви, че Оратор №1” ще говори за българо-руските отношения, които ме изпълват не само със сантиментално – романтични асоциации, но също така и с конкретно прагматичен въпрос, възникнал около газовата криза.

Четвъртия, великолепен подарък на съдбата беше факта, че Оратор №1 се оказа професор, което ме хвърли в почти див възторг, защото наивно си помислих, че комбинацията между  Оратор №1 и професор ще осигури възможно най-проникновеното и мъдро решение на въпросите, от които завесеше поне близкото ми бъдеще.

Тук с известно неудобство ще призная, че естеството на вълнуващия ме въпрос около газовата криза  не може да се мери с възвишеността на българската любов към Русия.  Макар и неприлично невъзвишено, мен всъщност ме интересуваше дали в бъдеще ще се случва да ми изгорят захранването на компютъра и компресора на климатика в резултат от нови проблеми с доставките на газ от Русия и последствията им върху електроенергетиката. Не, че страдам от разглезеност, излишно любопитство и прекалена дребнавост, (поех си безропотно разходите и проблемите около възстановяването на пострадалия компютър и климатик, защото съм благодарен на руснаците за освобождението на България, студуването не го броя изобщо, защото и на руснаците не им е било по-топло, когато са ни освобождавали), но ме човъркаше нездравото любопиткгво дали след ремонта причините за повреждането им няма да се повторят отново. Основания за нездравото ми любопитство будеха и обясненията, че Украйна е виновна за газовата криза, които не ме успокояват, както не би ме стоплило, ако крадци откраднат печката, която съм платил на магазина да ми я достави в къщи, а магазина ме остави без печка и ме посъветва да я търся по пътя между магазина и дома ми. 

Очакванията ми да разбера дали ще ми се наложат отново споменатите ремонти и, не се оправдаха.

За да не бъда голословен, ще ви предам най-същественото за мен, което каза Оратор №1 на настоящия Български Парламент във връзка с надеждите ми за разумни споразумения от всякакъв род с Русия.

1. Нарече отношението към Русия “Отвратително дръвчене, което често пъти се изразява в шегички и остроумия от среден калибър”

2. Когато участник в дискусията му напомни, че става дума за рационализиране на договорни отношения с Русия, Оратор №1 отговори, че и на руснаците не им е било топло и нарече изказването му “безглаголни думи”.

Ако в горните две точки или в което съм пропуснал да спомена, някой съзре дори частичен отговор на интереса ми към българо-руските отношения, моля да ми съобщи. Само, моля да не ми се повтарят за милионен път до болка известните за всеки средно информиран българин факти, защото единствения резултат от назидателното им преповтаряне е игнорирането на реалните настоящи проблеми.

Ще се въздържа от коментари на останалите изказвания на професора – Оратор №1. Просто са далеч от представата ми за смисъл, полезност и порядъчност. Ако можех да си позволя и част от тяхната фриволност, бих могъл да изкарвам пари като доказвам, че слънцето се върти около земята. Но има нещо, което не искам да премълча по простата причина, че се явава основата, върху която непрекъснато се подменя действителността у нас. Това е наглото, безочливо и безскрупулно налагане на чувството за безсилие и неприязън към  мисленето у нас. А това е перфектно олицетворено в жестовете, мимиките, мисленето и цялостното отношение на  Оратор №1 на българския парламент. Който или не е дорасъл, или си има специални причини да игнорира факта, че придавайки си привидна увереност в твърдения, на които очевидно сам той не си вярва, налага като норма и стандарт в българския обществен дебат двуличието, лъжата и дори измамата.

И това го казвам с почти маниакалната увереност, която ми се налага да мобилизирам у себе си, за да не допусна внушението на Оратор №1, че съм глупак, който не разбира дълбокомислието на професора, комуто плащат да учи на разум, а като депутат - да намира решения на проблемите ни.

В добавка към маниакалността си, налага ми се да се боря и с едно почти шизофренично състояние, защото съм раздвоен между предположенията дали професорът се задоволява единствено с това да внушава на част от зрителите колко сме тъпи, а на други колко той е недостижимо умен, дали просто не се старае да увековечи философията всички са маскари, или принципа разделяй и владей”.

Е, това вече прилича на множествена шизофрения, май.



p.s. Предаването, филм

 



Тагове:   България,


Гласувай:
1



1. krotalka - Не съм гледала предаването,
08.02.2009 12:37
за това не мога да коментирам представянето на "Оратора".
Демагогията им е била присъща винаги. Власт на всяка цена - това е веруюто им! Всички средтства са позволени...
цитирай
2. vmir - Привет, Кроти,
08.02.2009 12:40
Сложих линк към предаването (с извинение)...
цитирай
3. rummi - да не би да става въпрос
08.02.2009 12:56
за една панта, дето скърца?

всъщност, шанса да се чуе или прочете нещо интелигентно казано от интелигентен човек в медиите е толкова рядко събитие, че го възприемам като манна небесна.

мисля, че въпросната личност говори добре и увлекателно. има дарба за оратор. може би е и оратор 1 в парламента - знам ли? за такива избират предимно хора, които умеят да говорят много без да казват нищо съществено :-)))

а и самите водещи може би трябва да задават правилните въпроси на правилните хора. слушам професора с интерес заради неочакваните паралели и заради това, че ме кара да мисля. отношението ни към Русия е интересна тема за мене. която няма кой знае колко общо с газа.
цитирай
4. bizcocho - Не ми позволява да отворя филма, но и ...
08.02.2009 13:03
Не ми позволява да отворя филма,но и това,което прочетох ме поориентирва.
Какво да му кажа на тоз "професор".Безглаголни ще са все изреченията докато не всемем да им поставим глаголи преориентирващо се.
А защо на запад е топло и защо таз разправия ги интересува не откъм потребление...ще си остане безглаголен въпрос за тоз,който кой знае какво е получил за да сипе глупости.
цитирай
5. vmir - Krizt, и на мен не ми липсват кой знае колко тези хора, но
08.02.2009 13:03
от друга страна пък, не ми се иска да се примиря с желанието им да ни отвратят от политиката и да ни накарат да ги оставим да си правят каквото на тях им е изгодно.
цитирай
6. bovari - Любопитно ще бъде-
08.02.2009 13:34
неговото слово, както да речем това в Панорама да се сравни с речта на оратор № 11 или №111.
Той винаги прави много странни паралели и позоваването на исторически факти, кара хората да следят витиеватата му реч, но без да разбират смисъла(каквато всъщност е и целта му!)
Една подобна класация беше обявила, че най-добро владеене на книжовен български език в парламента има г-н Лютви Ахмед Местан. Това само по себе си е красноречив факт как се грижим/ не се грижим/ да съхраним българското.
Обаче да разбереш, че има "полубременност" си е направо "успокоителен" факт, макар и изказано от професор по история:))))
цитирай
7. vmir - 4. Rummi, в отношението си не мога да игнорирам безсрамната преднамерена подмяна.
08.02.2009 14:18
И не ме радва театралната атристична небрежност, с която се прави това мошеничество. Особено от тези, на които им плащаме за обратното.

Кой, ако не един професор трябва да бъде пример как се ползва справочна литература, например? А се оказва, че им плащаме, за да ни лъжат нагло в очите и влудяват.

Погледни колко е прозрачно МОШЕНИЧЕСТВОТО на сладкодумния иначе професор, като ми заявява, че той и аз нямаме теза, Хегел имал теза. А хегеловата теза е на последно по важност място измежду всички значения на тази дума.

Обаче професорът без всякакво неудобство хваща последното по важност и ни го пльосва назидателно като истина от последна инстанция! Естествено, първото по важност значение е запратено в 999 – та глуха! Това го правят пред очите ни с информация, която е общодостъпна за всички! Можеш ли да се сетиш какво правят такива безскрупулни типове зад кулисите и биха ли се подвоумили с подмяната на реални хора и всяка друга информация, ако не са им удобни!

Пак повтарям, един професор трябва да е пример за прецизно и коректно използване на думите, погледни само колко от твърденията му отговарят на това изискване! Заради такива като него съществува мнението, че интелигенцията в България е не есенцията, а екскременцията на нацията!
цитирай
8. vmir - Bizcocho, много добре и правилно го каза!
08.02.2009 14:26
Точно така трябва да се оправим с тези търгаши със словото!

Още ли не се отваря филмчето?
цитирай
9. vmir - Bovari, не одобрявам подвеждащите му твърдения, които подхвърлят анонс за привидно съгласие,
08.02.2009 14:42
а накрая става ясно, че целта им е била да се попречи на същото, за което уж пледира. Не одобрявам подобна перфидност.
Поздравления за наблюдателността! А на мен ми лепна на сърцето следното откритие: “Обидата е емоционално състояние на непълноценен човек”, защото предполага суперменски способности на професора.
цитирай
10. bizcocho - vmir
08.02.2009 14:51
Филмчето се отвори.Благодаря за него!Под всякаква критика е изказването на професора!Пълна порнография!И смятам,след като малко почина/снощи изкарах ноща в спешното и не ми се отлита пак за натам/ще оставя и там коментар използвайки части от "безглаголието" на професора,което е на ниво каруцарска наглост!
цитирай
11. vmir - Krizt,
08.02.2009 15:10
"Реагираме със закъснение, защото решението беше взето в пълна секретност и по най-конспиративен начин и разбрахме за него едва няколко дни след гласуването му, пише в писмото" - да, крайно време е да се носи отговорност за подобни подмени, били те конспиративни или открито нагли. Подобни конспиратори и печално известни "оратори" предизвикват и посегателствата над журналисти като Политковская.
цитирай
12. vmir - Bizcocho, според мен, каруцарската наглост на професора следва ясно поставената цел
08.02.2009 15:29
да провокира поредната доза отчуждение от политическия живот и да подстрекава политическата партизанщина. Не мога да повярвам, че професор не се сеща, че като нарича популярна политическа фигура “самозабравило се нищожество” той не обижда и мнозинството симпатизанти на тази фигура.

Поне виждаме как ни противопоставят вече 20 години, за да бъде беззаконие и безнаказаност. “Храни куче да те лае” – това правим спрямо тези платени подстрекатели като този полуизмислен професор и оратор.
цитирай
13. bovari - Връщам се отново ....
11.02.2009 21:37
".........а като депутат - да намира решения на проблемите ни" -прочетох преди дни, но не посмях(защо ли?) да споделя, че според мен народният представител не трябва само да решава проблемите ни, но и да има грижата, и съзнанието, че трябва да работи за по-доброто бъдеще. Та нали затова избираме по-знаещите, по-можещите, по-добрите от нас, за да работят и така да променят деня, че утре да е по-добре от днес.
Поздрави, vmir!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4100156
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54885
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930