Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2009 02:58 - ВЯРА, РАЗУМ ИЛИ ГРАНДИОЗНО ПЛАГИАТСТВО?
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 4537 Коментари: 29 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2009 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Както мнозина от нас знаят, Хензел бил много находчив и не падал духом. Трасирал пътя от къщи до тъмната гора с блестящи камъчета, които го отвели с Гретел обратно в къщи. Този метод за насочване е широко използван не само от плеяда приказни герои, но и от самата практика. Сандъче с камъчета са притежавали някои колесници в още в древността, за да отчитат изминатото разстояние по броя на останалите в тях камъчета.

Когато камъчетата свършват или изобщо липсват, приказните герои ползват течности, нишка, връв, или  измислят с какво друго да ги заменят, а когато и това не дава очаквания резултат, влизат в действие късметът, вълшебствата, добрите феи или безстрашните юнаци, и спасението обикновено не закъснява - отвлечените намират верния път към къщи или спасителите откриват местонахождението на похитителите и им разказват играта. В част от случаите, когато рационалните варианти се изчерпят безрезултатно, свръхсетивни усещания насочват не губещите кураж герои или спасителите им, и вярата в доброто накрая възтържествува.

Задачата за намиране на дадена точка, отстояща на неизвестно разстояние и посока от една начална точка, има и решения, които не са застъпени в народните приказки и легенди. Едно от тези решения е да ви открият координатите барабар с похитителите ви по gsm-а, но пък не е много голяма вероятността да бъдете оставени с работещ gsm, ако отвличането ви е нещо, на което похитителите ви придават поне малко значение.

Когато всички други възможности за спасение са изчерпани, за непадащите духом отвлечени остава едно последно, за щастие доста сигурно решение, което на всичкото отгоре не се нуждае нито от сандъче с камъчета, нито от километри нишка, за да бъде проследен пътя от местоотвличането до отвлечения. Всъщност, нишка трябва, но къса, да речем, не повече от метър. А вместо сандък с камъчета, необходимо е само едно-единствено, макар и по-голямо камъче, всъщност камък или тежест, и ще свърши не по-лоша работа от целия сандък с камъни. Остава заедно с камъка (тежестта) да привържем и един молив. По-досетливите вече са наясно, че тежестта с молива ще виси на единия край на нишката, а другия и край ще бъде закачен за тавана на превозното средство, с което ще бъдем отвлечени. Остава да нагласим тежестта с молива така над повърхостта, че докосвайки я с върха си, моливът да очертае траекторията на движение на висящата тежест. От тук, притежавайки начертана траекторията на движение на  висящата тежест, можем да изчислим и траекторията на движение на колата, с която ще ни отвлекат.

За решаване на задачата, използването на компютър или програмируем калкулатор не е задължително, и за да не оставяме впечатлиние за голословие, ще отишем стъпките за начертаване на пътя на отвличането. За да опростим и стандартизираме сметките, ще ни трябва и часовник, а ако похитителите са ни конфискували оригиналния златен Ролекс, ще отчитаме изминалите секунди с помоща на собствения си пулс, точно както Галилей е отчитал времето, когато е проверявал общовалидността на открития от него закон за равноускорителното движение. От тук нататък изчисляването на пътя се превръща в почти рутинна процедура. Първо, представяме таблично траекторията на движение на висящата тежест по точки, които сме отбелязвали на всеки 5 или 10 секунди. Представяме движението на тежестта като векторна величина с големина на отклонението спрямо вертикалната ос на окачване на тежестта от една страна, и посока на отклонението спрямо хоризонталната надлъжна ос на автомобила, от друга страна. Полярна координатна система в случая би била идеална за целта.  От множеството точки, по метода на най-малките квадрати лесно изчисляваме ускорението на автомобила като функция на времето, тъй като отклонението на тежестта спрямо вертикалата зависи от равновесието между проекцията на ускоряващата инерционна сила (която отклонява тежестта от вертикалата) и проекцията на силата на тежестта, която се стреми да върне тежестта във вертикално положение. Проекциите на тези две конкуриращи се сили са върху равнината, перпендикулярна на нишката във всяко едно положение от движението й, в съответствие с което изчисляването на ускорението на автомобила във всеки един момент от времето чрез големината на отклонението на тежестта от вертикалата е рутинна, ако не и елементарна задачка.

След като описахме как получаваме функционалната зависимост, описваща ускорението на автомобила във всеки един момент от времето на движението му, с отчитане, че в момента на тръгването му ускорението е нула, можем да интегрираме получената функция и така получаваме скоростта на автомобила във всеки един момент от движението му. Тук май е време да помоля за извинение, че ще кажа очевидното, а то е, че с отчитане на нулевата скорост в момента на потеглянето, интегрирането на получената вече функция на скоростта от времето, ще ни даде големината на изминатия път във всеки един момент от времето като скаларна величина, и когато комбинираме с данните за отклонението на тежестта спрямо хоризонталната надлъжна ос на автомобила, получаваме двумерния вектор, описващ маршрута на придвижване на похитителите ни.

И, накрая, ако ни липсват 50-сантиметрови бицепси или умения по бойни изкуства за да размажем сами похитителите си по стените, остава само да измислим как да предадем картата на когото трябва, за да дойде, да накаже лошите, а нас да освободиииии. 

                Обобщаването на гореописания спасителен план дава основание за следните изводи
:

1. 
Аз съм най-малкото гениален или поне по - велик от всеки приказен герой, защото мога да се спася в по-тежка ситуация от най-тежката, в която са изпадали отвлечените приказни или легендарни герои до настоящия момент от историята на човечеството. 

2. 
Въпреки безспорната ми гениалност, спасителния ми план се базира на рутинни приложения на втория закон на  класическата механика и използването му чрез процедурите на интегралното смятане, които скромно съм изплагиатствал от откривателя им Нютон. 

3
оне засега, науката не е предложила алтернативен на втория закон на механиката принцип за изчисляване на подобни задачи от динамиката, което показва единственост на решението, и обективното му съществуване извън съзнанието и предпочитанията на изследователите. 

4.
Обективното съществуване на втория закон на механиката чрез независимостта му от съзнанието и предпочитанията на изследователите прави Нютон негов откривател, защото е открил съществуването му след като закона е бил създаден. 

5.
За да съществува нещо преди да бъде открито, то е било създадено от някого. След като Нютон не е създателя на закона, а е откривателя му, след като човек не може да влияе върху този закон или да го променя, следва, че Нютон е изплагиатствал закона от създателя му, както аз на свой ред съм го изплагиатствал от Нютон.

 image

 

          От тези констатации възниква следния логичен въпрос: Е, вярвате ли в твърдението, че човекът притежава най-висшия интелект във вселената? Само, моля, не ми отговаряйте, че човекът е продукт на извънземни човекоподобни същества. Защото, ако и тези същества нямат властта да създават и отменят природните закони, въпросът кой създава тези закони остава да виси със същата сила и над тях самите.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kosara2008 - :)поздравление за стойностния и невероятно силен постинг!
18.03.2009 09:22
не мога да ти отговаря, защото...от 10 години ввсе се мотая с един псевдофантасмагоричен:)))- ебати думата ама си ми аресва!:))) роман, повест или как там ще я определят корифеите, не ми пука!... и пари даже има и още ги има ама мен ме няма...ТА!, по твоята тема...вярвам, че сме неуспял експеримент на висша раса, която ни е за е..ла, защо неуспял? ще попиташ...защото сме се изкривили и изродили, ама пак щъ питъш ЩО? ...дълга тема затва не го довършвам туй си творение...просто сме си "То" - по Кинг, когато някой събуди в нас...изкривеното...от експеримента ноа Висшите Безсмъртни:) е тва си е:)

и пак: дано има полемика тук, чудесна тема и ще стане много интересно!успех и щъ дъ наминавам!
цитирай
2. анонимен - Привет, Воймир!
18.03.2009 09:39
Ама и труден постинг. Ми то светия да станеш трябва да си признат поне в три чудеса, та едва ли някой простосмъртен ще се самоопредели за вселенски творец, за да ти отговори еднозначно. Пък какво ли трябва да извърши такъв „маг”, за да може да докаже пред нас, вечно съмняващите се, висшия си разум, дух, власт, законотворчество, изобщо господство над света. В този смисъл, мисля и да отмина плагиатството, чиято основна черта е присвояване на авторските права. Май не се е родил още този в нашия свят, който да ни убеди в собствената си или чужда сила, владееща универсума. Е, може да се появи някой такъв в бъдеще, но ще му повярвам след като подаде опорната точка на Архимед...Но пък ако предположим, че някой, някъде, всъщност може да го прави, отдавна и многократно. Кой може да каже, че не сме прави?! Приказно - научно подхождаш, явно следва развитие на тезата ти, ти какво мислиш в крайна сметка – Е ли човек най-висшия интелект - да или не? Аз съм склонна да приема второто, защото мисля, че евентуално приносителя на такъв не може да се намери, види, чуе или усети от човек, вследствие ограниченията на физическия ни живот и невъзможността да пътуваме във време-пространството, освен това науката работи с понятия, измислени от човека, а може да има съвсем друг необходим инструментариум, с който сега мозъка ни не разполага, за да се докосне до обективната истина. Ще завърша с един пример, това по повод вярата, когато папа почине, последната процедура по установяване смъртта му е почукване три пъти по челото от висш кардинал /с функциите на временен папа /и повикване името на покойника, ако никой не му отговори, следва решение за обявяване официалната смърт на папата.Спомням си много добре тази, която ни го обясняваше по тв през 2005-та, съвсем сериозно каза: Досега няма случай папа да се е обадил?! Но милиони очакват този факт, за да дойде мигът на прощаването им със една личност-символ за тях на божията промисъл...Ти си учен.Това как ти се струва? Ми на мен ми е малко наивно, но приемам вярата им, че така е редно, и моето колебание в разумността не трябва автоматично да ме кара да смятам за наивно коледния благослов например, или посланията и обиколките за мир, защото е проява на загриженост за бъднините на човека! Тук няма да обсъждам негативите на църквата и религията, които евентуално биха последвали в коментари след мен. Нека е за вярата, че има нещо по-добро, по-възвишено, че оттук насетне е пътят ни към бъдното съвършенството, защото ако всичко свършва със смъртта ни, на мен ми се губи смисъла за съществуването...Така, че по мое скромно мнение, дали сме не най- , а дори – висш интелект, сътворени или еволюирали, това са все въпроси, чийто отговори тепърва ще научаваме...
Благодаря ти!:)
цитирай
3. анонимен - Фъйку
18.03.2009 10:19
Много убаво си го писам. Ъм чи може вместо мулив и тежест да съ ползва твоето тяло. Когато има завои се накланяш у лево или десно и си бележиш на листче точка и стрелкичка за вида на завоя а пък с пулса си мериш разтоянието между два завоя. А тъй ша игнориръш и инерциите при ускорение и спиране. Може да съ утбелезваш и легнали полицаи, дупки и други такива неща и картата ша ти стане 3D. Вместо лист може тялото или ризата да ползваш а вместо молив зъбите :-)
цитирай
4. henzelski - Много съм
18.03.2009 10:44
доволен, че служа за пример в този твой постинг, Воймир...;)))
С уважение: Хензел
цитирай
5. krotalka - Привет Командире!
18.03.2009 10:45
Откровено си признавам, че мен тоя ти постинг ме озадачи?! Много трудносмилаем ми е. Нещо не схващам. Прилича ми малко на появилите се в последно време хляди "открития" еднодневки. Шум да се вдига, ама дали има полза от тях, не интересува "откривателите".
цитирай
6. анонимен - браво Фъйку
18.03.2009 10:53
Евала брачед!
цитирай
7. vmir - Привет, Косара!
18.03.2009 10:57
Ех, да знаеш колко ми е тягостна мисълта, че може да се окажем нечий неуспешен експеримент... Да, може и така да се окаже, но ми се струва, че е още рано за това твърдение. Ми, я си представи, че нашите създатели си спомнят за изоставения си експеримент и се върнат. Ами, ако са изгладнели повече от нас и решат, че представляваме за тях интерес от чисто гастрономични съображения и започнат да ни затварят във ферми, за да ни угояват, колят, разфасоват и правят на наденички и суджук???
цитирай
8. vmir - Виши, понеже си засегнала много аспекти, ще ти отговоря по-късно, защото имам да давам значително по-кратки отговори в момента.
18.03.2009 11:00
Благодаря ти засега и приятен ден!
цитирай
9. vmir - Фъйку, не е ли малко грубичко по този начин?
18.03.2009 11:03
А къде предвиждаш да се вържа - за шията или за краката? Май по-добре ще бъде да пробваме първо с теб...
цитирай
10. vmir - Henzelski, уважението ми към теб не можеше да ми позволи да те пропусна!
18.03.2009 11:06
:)))
цитирай
11. vmir - Кроти, това не е еднодневка, а доказвана вече трети век класика!
18.03.2009 11:11
Я, не обиждай механиката! Така можем да изчислим пътя в град като Ню Йорк и да намерим координатите с точност до метри!
Ама, ха!
цитирай
12. vmir - 6. анонимен, понеже предложения от Фъйку метод се нуждае от повторения,
18.03.2009 11:14
ако те гепна, ще те окача и теб редом с него, за да подобрим точността на получените резултати!
цитирай
13. анонимен - Фъйку за 12. vmir
18.03.2009 11:21
Многу си черноглед. Не ти требва да се окачваш за да експерементираш бе. Достатъчно е да си седнал или прав а можи и легнъл за да усещаш дали правиш завой или не, ама то за туй повечко ъкък са иска за да са сетиш :-) П.П: И аз съм си генийче
цитирай
14. krotalka - Добре де Командире,
18.03.2009 11:22
ама смяташ ли, че това е нужно на нас, хората прекарващи повечето си свободно време в блога? Кой луд е тръгнал да ни отвлича?! Пък и какъв ли откуп ще получи за нас, освен компютрите ни...
цитирай
15. vmir - Фъйку, щом си генийче, това съществено променя нещата!
18.03.2009 11:30
Гарван гарвану око не вади, нали!?
цитирай
16. анонимен - Фъку за 15. vmir
18.03.2009 11:32
Ъм чи кък. Тъй си е. Айде с здраве, чи аз утивам да експириминтиръм ;-)
цитирай
17. vmir - Кроти, знаеш, че светът не е съвършен.
18.03.2009 11:33
Може да ни отвлекат по погрешка, може после и да съжаляват за грешката си дори, каква полза, ако погинем заради грешката на друг???
цитирай
18. krotalka - Убеди ме!
18.03.2009 12:30
Ще си го скътам някъде в паметта и ако ми дотрябева, ще го използвам
цитирай
19. vmir - Кроти, съвсем не е трудно, колкото изглежда.
18.03.2009 13:01
Математиката е езика, чрез който възприемаме изявите на света около нас. Вземи няколкото сравнителни степени на всеки от човешките езици и ги сравни с произволна редица стойности на една и съща числена характеристика, подредени по големина... Виждаш ли разликата?
Говоримият език има толкова малки възможности да сравнява, че даже повтаряме някои от сравнителните степени, за да изглеждат повече "по-по-най"... Безкрайната редица от стойности е друго нещо...
цитирай
20. vmir - Ох, Виши, ама ти си много взискателна!
18.03.2009 13:26
Пък си и много важна - ми, ако чакаш да ти осигурят опорни точки за света, ти никога няма да повярваш! Направо не виждам какво трябва да умее един всевишен, за да изпълни изискванията на всички, че да го признаят! Май никога няма да има тъкъв филм! Пък и май се колебаеш да не би случайно не сме най-умните! Бе къф ум, кви 5 лева, бе Виши? Имаме мозък, колкото да не умрем от глад и да измислим как да се надлъжем едни други. Ми, ще го почукват по челото папата, все някога и това ще доведе до резултат, нали разтягането на локуми е една от присъщите човешки потребности, нали и папата е човек? Да, ще приемаме церемониите, въпросът е как да ги изтърпяваме до края, че много не се траят!
цитирай
21. анонимен - Воймир, моля ти се, каква важност и взискателност в мен???
18.03.2009 14:21
Както отбелязах вече, мнението ми е съвсем скромно и непретенциозно, и вече съм склонна да се съглася с Кроти, да приемаме по-развлекателно нещата тук ...
Приятен ден и на теб!
цитирай
22. vmir - Да, добре е да се оправяме и с наличните средства, Виши!
18.03.2009 14:26
Иначе кой ще ни уйдиса?
Благодаря!
цитирай
23. анонимен - сърце
19.03.2009 01:04
Tемата е доста сложно написана и преплетеноста и може би ти е стил ,но ме затруднява стилът да съм сигурна,че съм разбрала на кое точно искаш да акцентираш.Добрите ти познания по механика не смятам,че са основното в темата,макар и да заемат основна част в нея.
По скоро "плагиатство ли е?" и "Е, вярвате ли в твърдението, че човекът притежава най-висшия интелект във вселената? "ми се струват макар и казано с малко думи основното.
На първото: да,ако ти цитираш теорията като своя без да споменеш този,който го е описал преди теб!Нютон не е плагиат,защото,ако не е създал закона в природата,то го е открил и описал първи.
Относно въпросът ти дали вярвм,че човек е притежател на най-висшият интелект:не,не вярвам!И не смятам,че някой може да ме накара да вярвам,че е.Продукт на човекоподобни извънземни?Категорично също не!
цитирай
24. palisandar - Естествени закони - доказателство ...
19.03.2009 11:00
Естествени закони - доказателство или илюстрация на истина. Откриването им - резултат на питанки. От тук , задаването на въпроси - несамоцелно. И по нататък от тук , поздравления за питанията. А че малко въпроси имат отговори е почти ноторно известно.
цитирай
25. vmir - Сърце,
19.03.2009 12:18
игнорирайки или благоговеейки пред авторитетите, често забравяме колко голяма може да бъде разликата между откриване и създаване, да – тази разлика може да се окаже дори фатална, или по-важна от въпроса “плагиат ли е сър И. Нютон?”. Оставих на читателите да решат задачата, и виждам, че не само добре се позиционираш между основните положения, но си имаш и отговори.

Никой не намира за приятно да открие портфейла си в чужд джоб. Някога Парис открил Елена, друг път Колумб открил Америка, трети открил, че жена му изневерява, четвърти открил свои думи в блога на друг, и все драми - неизмеримо по-ангажиращи от вслушването в гласа на Твореца. Използвах механиката и математиката, защото са най-добрия за мен пример как можем да опишем в подробности до секунда историята на едно събитие, като тръгнем от простото твърдение: “Силата е равна на масата по ускорението”, което е втория закон на механиката. Интегрирайки двукратно диференциалното уравнение на това твърдение, научаваме всичко, което ни интересува за всяка изминала секунда от отвличането и виждаме как съдбоносното събитие е закодирано в закона с няколко думи.

Поздравления!!!
цитирай
26. vmir - Palisandar, Айнщайн казал, че когато се намери един, който не знае, че нещо е невъзможно, тогава той прави откритието, с което превръща невъзможното във възможн
19.03.2009 12:38
Невежите не знаят за всичко това. Някои от малко по-информираните може да кажат: “Ето, това е вездесъщата наука, в която за мен няма тайни”. Други могат да кажат: “Голям праз, елементарни сметки”. А аз се чудя кой е създал закона, (всъщност кода), щом ни е дадено най-много да го открием, всъщност намерим. И, ако споменатите три-четири думи на закона, обработени правилно, осигуряват толкова много информация за ставащото около нас, каква ли информация можем да извлечем от все още неоткритите или неразчетени кодове?
цитирай
27. feq - Привет, Воймир, дарявам ти шепа детелини!
19.03.2009 19:05
Утре идва астрономическата пролет!

Прочетох те, но ми трябва време да те коментирам...

ВСЕЛЕНСКИ ГУШ, Командире!
цитирай
28. vmir - Привет, Феичке!
19.03.2009 20:33
Честита първа пролет! Благодаря ти за детелините - радвах им се в твоя блог, не не посмях да си взема без разрешение, не посмях и да се обадя, че хубавото спокойствие на зеленината нещо май стана кът напоследък...
ВСЕЛЕНСКИ ГУШ, Феичке!
цитирай
29. feq - Откачвам вагонче с четирилистни детелини и ги оставям тук при теб, Воймир!
19.03.2009 21:23
Откога си тъй свенлив и притеснителен;)))
Раздавай се докрай за приятели добри и по интуиция!
Не се предавай, аз държа на теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092736
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54869
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031