Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2009 02:02 - ЗА ЛИЦЕМЕРИЕТО И НЯКОИ ПРЕКРАСНИ ДАМИ
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 12735 Коментари: 88 Гласове:
0

Последна промяна: 09.04.2009 08:51


Неimage  вярвам в твърденията, че някои постъпки са присъщи единствено на единия от двата пола, но и не мога да отрека наличието на тенденции в това отношение.

Иimage  понеже в блога твърде често се заклеймява лицемерието, реших да ви споделя накратко за моите разкрития по въпроса.

Преди години имах следния смайващ разговор с близка роднина за друга наша роднина, докато все още смятах и двете за прекрасни персони, просто неслучили на мъже:

-         Тя е безкрайно чиста и почтена, същата като мене е, готова е да убие човек, ако усети лъжливост в него – ми заявява първата за втората.

-         Ама и ти ли си готова да убиеш човек заради лъжа? – питам за потвърждение, защото знам, че въпросната дама се отказва от твърденията си несравнимо по-често, отколкото от желанията си да убива заради лъжи.

-         Естествено, знаеш, че имам органична непоносимост към лъжата – ми отвръща тържествено тя, явно забравяйки, че само преди броени минути я бях уловил в лъжа със сериозни последствия.

-         Но как е възможно да мразиш толкова силно лъжците, а нея да превъзнасяш като честен човек, след като самата ти непрекъснато лъжеш, а и неведнъж си ми плакала и от нейни лъжи? – питам смаян аз.

-         Е, когато съм казала истината, де! – ми отговаря след почти незабелижимо колебание тя, явно преценила, че не е подходящ момента да предотврати питането ми с пореден скандал.

Както сигурно вече се досещате, подобно най-безрезервно предоверяване предизвиква като отплата и най-безжалостната злоупотреба, но не за това ми е думата сега. Не ми е думата и за това, по какъв необратим начин прекрасните дами откакто ги помнех, изпълняваха функциите си на бич божий спрямо изобличените от тях лицемери. Фактически, този разговор ме накара да си обясня защо дотогава виждах въпросните две жени понякога като светици, а друг път като дяволици – известното раздвоение между чувства и разум.

Впоследствие се уверих окончателно, че жените манипулират не по-малко чрез яростта, отколкото чрез сълзите си. Защото, когато мъж види женски сълзи е готов да приеме и несериозни обяснения, но при вида на фучаща жена, най-често си мисли, че за да стигне жена до желанието да убива, значи основанията й са повече от сериозни. А това е фатална грешка, идваща от комплекса на мъжа, че щом жената ражда, значи, че са й необходими много по-сериозни основания, за да поиска да убие.

Истината е, че когато една жена е яростна, причината за това се оказва пъти по-често (отколкото при мъжа) стара амбиция и най-често няма нищо общо с моментния претекст, който тя използва за решаване на отдавна предрешен от нея въпрос. От което следва, че “благородната ярост” срещу лицемерието при значителна част от дамите най-често е резултат от неумението им да се конкурират с останалите дами по успешност на въздействията им върху мъжете за постигане на собствените си съкровени цели.  Защото, в типичната ситуация усетът на мъжа е подчинен на желанията и плановете на жената, а когато тя не успява да му въздейства, най-вероятно е прекрачила  границите на естествената си власт и чар поради претоварването им с допълнителни нереалистични задачи.  

 

Извода е: Скъпи дами, манипулирайте ни, но с мярка! Защото, прекрачите ли мярката, благородната ви борба срещу лицемерието започва да се проявява като усърдие в усъвършенстването на  собственото ви лицемерие!  А това обяснява защо нерядко борбата срещу лицемерието се води най-яростно от самите лицемери.

 image

......

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - поглед отгоре
05.04.2009 02:10
въз основа на извадка от текста, си направих извода, че доверието води до злоупотреби с него?!
цитирай
2. vmir - Случаят е с криворазбрано доверие, служещо на фикс-идея насочена срещу трети.
05.04.2009 02:14
Фикс-идеите обединяват хората докато не се пукнат като празничен балон. След това от обединението обикновено не остава и следа...
цитирай
3. анонимен - Аз съм жена и често съм била (поне моментно) гневна по повод
05.04.2009 02:21
лъжи и измами. Мисля, че никой, ама никой не обича да го лъжат и не смятам да се оправдавам за гнева си. Учудващо е, че нежеланието ни да направим лицемерен реверанс на лицемерите се разглежда като манипулация от мъжете?! Това е като да се хвърли топката в чуждата градина, нищо че изначално си е била в тях. Не отричам, че лицемерие има и в жени, но в най-разпространената си форма е мазно гъзолизничество с извинение за нецензурната дума.
цитирай
4. анонимен - абе друже, ти мъж ли си или жена?
05.04.2009 02:26
абе друже, ти мъж ли си или жена?
цитирай
5. pegas08 - Приятелю, не съжалявам,
05.04.2009 02:26
че те спрях на Рубикона.Много си тънък психолог по този въпрос и още има да се уча от теб. Само да не отворим'куче- заешка война". Sartorius му е намерил цаката в последния клип за влюбени.
цитирай
6. vmir - 3. ано, Самото определение вече издава пристрастие, което е лош съветник.
05.04.2009 02:28
А точно пристрастната категоричност поражда илюзията за лицемерие. В подобни случаи хората крият факти с доброто намерение да спестят погрешни или пристрастни оценки, но това само засилва обвиненията...
цитирай
7. анонимен - ан. 3
05.04.2009 02:34
Отговорът ви е тип "въртя и суча". Простете, но звучите така сякаш защитавате мъжете лъжци (едва ли не с благородна цел били мамили :Д) и насочвате обвинения към жените, които не са много-много съгласни да ги манипулират. Лично не съм за битка мъже срещу жени, защото ми се струва, че достойното поведение би следвало да е човешка характеристика на първо място.
цитирай
8. vmir - Pegas08, не търся война, а разбирателство. Наистина в блога често се сблъсквам с
05.04.2009 02:37
твърдения за лицемерието, но не открих и един убедителен случай. От опит знам, че въображението може да ражда не само амурчета, но и чудовища. Ще бъде много жалко, ако е неоснователно.
цитирай
9. vmir - 7. ано, и аз мисля, че достойното поведение е човешка характеристика и не зависи от пола.
05.04.2009 02:42
Мъжете лъжци си имат огледален аналог - жените, които са приели по принцип, че си имат основателна причина да лъжат, защото така или иначе ще бъдат излъгани.
цитирай
10. анонимен - ан. 3
05.04.2009 02:46
Вероятно не съм ви разбрала правилно, бихте ли ми изяснили? Ако жена негодува от мъжки лъжи - тя е лицемерка и манипулаторка; ако мъж лъже - той е просто човек, който крие или изопачава факти? Това прочетох..
цитирай
11. анонимен - Чудех се кой е този vmir ,
05.04.2009 02:49
когото геният от категория "наука" borjanmljakov плюе постоянно в творбите си . Сега поне разбрах :)
След като се зачетох из блога ти , стигнах до прозрението , че съблогърът Мляков , явно питае органическа неприязън към всеки , който се намира на по-горно интелектуално стъпало от него . Проблемът е , че те почти всички в Blog.bg са на такова стъпало .
Жал ми е за Борян ...но в съжалението ми има известна доза лицемерие , нали ?:)
Поздрави!
цитирай
12. vmir - 10. ано, няма как да пише такова нещо. Но, ако трябва да разширя
05.04.2009 03:00
погледа и извън написаното за тези две жени, те са такива, които не могат да не видят мъжете, които привличат вниманието им, като по-черни и от дявола. Останалите мъже са "мухльовци", които не заслужават вниманието им, въпреки, че не са лъжци.
цитирай
13. vmir - 11. sartorium, не търси у мен онзи, който ще се втренчи съсредоточено в
05.04.2009 03:07
нечий череп, за да види има ли лицемерие под него. Нито се смятам за такъв капацитет, нито път вярвам, че лицемерието е толкова широко разпространено, нито пък би могло да ме впечатли извън конкретни и опасни дела, но тогава заплаха ще бъдат лъжите, евентуално измамите, а не неуловимото от законодателството лицемерие.
цитирай
14. анонимен - Когато обобщаваш добре е да започнеш от себе си
05.04.2009 03:07
Факта че държиш една от най-големите лицемерки в блогрола си е висша степев на лицемерие.
цитирай
15. vmir - 14. ано, нима не правиш разлика между твърдение и факт???
05.04.2009 03:13
Приравняването на двете може да бъде много опасно...
цитирай
16. feq - Добро утро, Воймир, виждам не спиш и терзаеш душата си...
05.04.2009 07:51
"Човекът е единственото животно, способно да се изчервява. Впрочем, само на него му се налага."

Марк Твен

Започвам с този цитат, който е показателен, за това, че лицемерието ще откриеш по реакцията "лице в лице". Иначе, трябва да си голям акттьор /актриса/, за да използваш маската на лицемерието си...
А във виртуалното пространство - това се усеща по действията и коментарите!
На това се учим, Воймир, да различаваме Доброто от Злото - ЦЯЛ ЖИВОТ!
цитирай
17. krotalka - Добро утро командире.
05.04.2009 09:45
Интересна тема за дискусия си подхванал.
Трудно ми е да преценя, кой от двата пола е по-лицемерен. Сблъсквала съм се с лицемерие и в двата. Може би има нещо верно в твърдението, че жените сме по-лицемерни, трудно ми е да преценя, нали съм от тоя пол, т.е. от тази страна на барикадата.
Лицемерието има много лица. Може да се прояви в много форми. На прима виста ми е трудно да дам конкретно мнение, трябва да помисля и да вникна по-дълбоко в проблема. Не искам да прибързвам. Надявам се да ме разбереш. Ти даваш за пример един частен случай, а това измества ъгъла на виждане.
цитирай
18. vmir - Уви, Феичке, не съм убеден, че си изцяло права.
05.04.2009 10:21
Срещата “лице в лице” действително може да даде важна и критична информация, но може и да задълбочи заблудата, ако не бъде разчетена логиката на поведението и коментарите. За мен най-важният показател в тази логика е толерантността, която илюстрира и способността на човека да контактува адекватно. Защо не си го кажем, че има нетолерантни хора, (мъже и жени) които живеят с убеждението, че останалите са им длъжници, и трябва да удовлетворяват техните лични вкусове, предпочитания и амбиции. Неприятното им възпитание и липса на самоконтрол ги карат да приемат любезността и добронамереността като лицемерие. Опитай се да им обясниш на такива, че им симпатизираш за нещо, но това не означава еди-какво си – разбира се, че няма да те разберат, а може и да се озлобят.
цитирай
19. vmir - Кроти, не съм се опитвал да правя обобщение на понятието “лицемерие”, а да дам пример за проявлението му.
05.04.2009 10:41
Съгласен съм с теб, но целта ми не е да сравнявам половете. Исках да илюстрирам по какъв начин този частен случай се превръщаща в проблем на много хора, защото мъжемразството или женомразството не е само лично отношение, а се предава от майка на дъщеря, след това на внучка, респективно от баща на син, а глупавата злоба прави всичко по силите си да вгорчи усещанията и на останалите.
цитирай
20. krotalka - Май си прав, неудобно ми е да го призная, но е така.
05.04.2009 10:50
Жените сме по-големи лицемерки. Казваш на приятелка "Добре ти стои тази рокля" а в действителност си мислиш "А бе тая няма ли огледало да се види, не вижда ли,че я прави дебела".
Когато учим децата си на - "Трай си, запази мнението за себе си, за да не си навлечеш непреиятности", ние всъщност ги учим на един вид лицемерие. Жените по-лесно се съгласяват с това. Мъжете, като войнствени натури, роптаят и се примиряват трудно с подобно лицемерие.
цитирай
21. vmir - Кроти, не се ангажирам с твърдението, че жените сте по-лицемерни.
05.04.2009 11:04
Това е въпрос, който надхвърля способностите ми за преценка. Лично аз съм наблюдавал за което говориш и винаги се старая комплиментите ми да съответстват на преценките ми, а ако леко ги надвиша, се старая да настигна комплимента с разбиранията си, откривайки компенсиращи достойнства.
цитирай
22. golichka - vmir :)
05.04.2009 11:16
Благодаря ти за този пост :)

"Извода е: Скъпи дами, манипулирайте ни, но с мярка! Защото, прекрачите ли мярката, благородната ви борба срещу лицемерието започва да се проявява като усърдие в усъвършенстването на собственото ви лицемерие! А това обяснява защо нерядко борбата срещу лицемерието се води най-яростно от самите лицемери. "

Думите след това са излишни :)

Усмихнат ден!
цитирай
23. vmir - Golichka, благодаря ти!
05.04.2009 11:19
Приятен ден! :)))
цитирай
24. krotalka - Голичка стреля точно!
05.04.2009 11:41
Уцели в десятката! Поздравления!
цитирай
25. razkazva4aaz - Жените не са по-големи лицемери от ...
05.04.2009 11:44
Жените не са по-големи лицемери от мъжате.
цитирай
26. golichka - Кроти :)
05.04.2009 11:55
Благодаря за думите :)

Поздрав ;)

Разказвача,абе може да се поспори,еманципация ;) т.е. има и много лицемерни мъже!
По-скоро трябва да се коментира като общочовешко ;)

цитирай
27. vmir - Мисля, че е дошъл момента някой изявен противник на лицемерието да ни
05.04.2009 12:09
услужи с работното си определение за лицемерието, за да можем да ориентираме дискусията си в една и съща посока.
цитирай
28. rummi - ще прочета още
05.04.2009 12:11
няколко пъти и ще си взема бележка. доводите ми изглеждат разумни.
цитирай
29. sofiya - Много точен и правдив анализ, особено...
05.04.2009 12:28
"Истината е, че когато една жена е яростна, причината за това се оказва пъти по-често (отколкото при мъжа) стара амбиция и най-често няма нищо общо с моментния претекст, който тя използва за решаване на отдавна предрешен от нея въпрос. От което следва, че “благородната ярост” срещу лицемерието при значителна част от дамите най-често е резултат от неумението им да се конкурират с останалите дами по успешност на въздействията им върху мъжете за постигане на собствените си съкровени цели" Питам се обаче защо повечето мъже се оставят да бъдат манипулирани така от "кучки", а в същото време отбягват една нормално, привлекателна и благород0на жена, която е достатъчно стойностна за да си служи с глупави манипулации. И затова, огледайте се наоколо - повечето стойностни жени на възраст от 30 до 50, стоят сами, а вие гълтате въдиците на порно-моделите....:))))) Защо????
цитирай
30. krotalka - Командире,
05.04.2009 12:50
виждам, че искаш от частния случай, да изместиш дискусията към обобщения.
За частния, Голичка го дефинира и направи заключенята. За обобщенията е малко по-трудно. Всички в един или друг случай сме се показвали като лицемери. Причините могат да бъдат различни, да не стигаме до конфронтация, да се харесаме, да не огорчим даден човек...За това е трудно да се даде еднозначен отговор. Всяка причина за проявено лицемерие, има съответното извинение. Някои са приемливи, други не.
Учим децата да не лъжат, но същевремено ги съветваме да преглътнат или премълчат нещо. Това са първите уроци по лицемерие. Малко невинни на пръв поглед, но не съвсем.
За това писах в началото, че темата е много сложна и освен това обемна, не може да се изчерпи с еднозначен отговор.
цитирай
31. golichka - vmir :)
05.04.2009 13:08
Мисля,че наистина темата ти е доста обширна и както казва съблогерката Кроталка няма изчерпване.
Захапах Разказвача,защото на единия пол може да е присъщо това "качество" с процент повече.Но не ми се иска точно тази тема да бъде накланяна МЪЖЕ-ЖЕНИ,кой какво и прочие.
Преди всичко сме хора и смятам,че всеки е бил лицемерен.
Аз също съм била и сигурно ще бъда .Защото понякога ситуацията го изисква и понякога е несъзнателна реакция.Както се казва "всичко в омерени количества е полезно".

Вчера моята приятелка ми каза,че съм склонна да общувам с много си познати без проблем,дори някой да ми е неприятен.
Усмихвам се или поздравявам от етикет врага си.Според ме това също е лицемерие,макар,че някой го наричат възпитание :)

Къде е границата? Да на думи всичко ни е ясно начертано,но пък не винаги поведението е едностранно тълкувано и не винаги трябва да си лош човек,защото просто си себе си.

За това и извода ти ми хареса,защото покрива моето мнение,точно,ясно и кратко.

Не ми се спори и не ми се влиза в конфликт :)

Хубав ден
цитирай
32. анонимен - лъжец
05.04.2009 13:42
за да те излъжат, първо трябва да повярваш
истината е това в което вярваш
ти си избираш в какво да вярваш
цитирай
33. анонимен - :d
05.04.2009 13:52
Доверието вече порок ли е, анонимен 32?
Илюзията никога не е била и няма да бъде реалност.
Вие вярвате ли си, че лъжите ви са оправдани с доверието на жертвата? Доверието ги оневинява?
цитирай
34. анонимен - до ан. 33
05.04.2009 14:08
аз съм лъжец а ти ме питаш дали си вярвам. оправдани от кого . аз не изпитвам чувство за вина, нямам принципи и това ме прави свободен. при вас как стои въпроса със свободата
цитирай
35. анонимен - лъжец
05.04.2009 14:10
по добре творец на илюзии отколкото жертва на реалността
цитирай
36. vmir - 29. sofiya, така е, не знам се случва така, може би, защото стойностните хора
05.04.2009 14:14
излъчват послания, които изглеждат трудни, че то и в работата също прекалено компететнтите рядко са предпочитани пред онези, които действат, без да знаят какво правят и причиняват поразии, може би моментният екшън намира по-широк прием от блаженото спокойствие, знам ли...
цитирай
37. vmir - 28. rummi, и аз нерядко се питам дали не съм в ролята на гореописаните дами.
05.04.2009 14:18
Не си правя илюзии, че като съм мъж, съм застрахован срещу подобни увлечения.
цитирай
38. анонимен - ан. 34,
05.04.2009 14:24
вие вярвате ли си за това, което сте написали или сте го на писали с цел да провокирате нелеп спектакъл?
по-добре творец на достоен живот отколкото жертва на собствената си отрова :)
цитирай
39. vmir - Кроти, не искам да обобщавам, а да погледна към последствията от непремерената критичност, амбиция или очаквания.
05.04.2009 14:31
Права си за възпитанието, но защо да определяме като лицемерие поздрава към човек, когото не познаваме добре, или не одобряваме изцяло? Защо трябва да се нагърбваме с ролята на съдници и да бъдем усмихнати само към хората, които са преминали някакъв непонятен за мен тест за заслуженост на жеста ни?
цитирай
40. анонимен - до ан. 38
05.04.2009 14:32
да не изпадаме в нелепи спорове още повече на чужда маса. както вече споменах всеки си избира в какво да вярва и аз така я разбирам свободата в правото на избор.
между другото кой определя какво е достойно
цитирай
41. krotalka - Борба за оцеляване!
05.04.2009 14:36
Преди малко ми хрумна, че и в природата съществува един вид лицемерие, например хамелеона, променя цвета си за да оцелее. Сигурно има и много други примери, но този ми дойде първо на ум. Това е най-примитивния вариант. Хората, понеже сме мислещи същества, сме усъвършенствали тази способност.
цитирай
42. анонимен - ан. 40,
05.04.2009 14:40
..."всеки избира в какво да вярва"... освен в лъжите, в друго не разбрах да вярвате; лъжите ли са вашият бог? почитател на янус? ако утре срещнете някой друг негов почитател, но по-безскрупулен от вас, ако той ви прецака, иска ми се да чуя колко горещо ще защитавате тогава свободата му да лъже
разликата между свобода и свободия е от небето до земята и не е нужно да я изяснявам
цитирай
43. анонимен - да..., наистина я имаш в блогрола си...
05.04.2009 14:46
14. анонимен "Факта че държиш една от най-големите лицемерки в блогрола си е висша степев на лицемерие." Верно бе....изобщо не беше трудно да я открия коя е :) Тя вече не се разписва при теб...сигурно е спретнала нещо и сте развалили "калимерата"...дет се вика :)))
цитирай
44. vmir - 31. Golichka, едно от твърденията ти намирам за спорно, това за етикета.
05.04.2009 14:47
Нима трябва да извръщаме глава, когато срещнем колега, който не ни е особено приятен? Някои го правят с началниците си, а мнозина у нас им се възхищават, за съжаление. Защото ходим на работа, за да вършим работа, а не да правим демонстрации на симпатиите и антипатиите си. Мислиш ли, че това няма връзка с характера на началниците? Според мен връзката е доста пряка. За да се свърши колективна работа, хората трябва да игнонорират различията помежду си и да помнят, че не са детска градина, да се мусят едни на други, без да са в състояние дори да обяснят защо трябва да бъдат зачитани точно техните предпочитания.
цитирай
45. анонимен - до ан.42
05.04.2009 14:49
госпойце или госпожо , аз понеже не искам нищо от другите и винаги давам с готовност, когато ми поискат, не се страхувам че мога да бъда прецакан.вие сте доста ограничена от разните му там принципи и достойнства, поради което ви липсват удоволствия, а тази липса о тсвоя страна води до моментното ви състояние, което има опасност да се превърне в хронично.приемете най искрените ми съболезнования.
цитирай
46. анонимен - до домакина
05.04.2009 14:51
съжалявам за глупавия спор проведен на ваша територия,но подобен тип душички изкарват на показ подигравчийската ми същност
цитирай
47. vmir - 32. ано, това е така, но има и допълнения - Правила, ангажименти,
05.04.2009 14:57
необходимости. Точно тези допълнения придават смисъл на определението "истина" в конкретния случай. Колкото и да не ни харесва. Иначе, единственото неопровержимо доказателство за нелицемерене е да се преселиш завинаги на необитаем остров. Аз лично намирам за гадничко да се хулят технологиите от хора, които не пропускат да си облекчат живота с тях, например. И не съм видял някой да пише срещу тях от необитаем остров.
цитирай
48. golichka - vmir :)
05.04.2009 14:57
Еми нали това казах,че независимо кой какъв аз не смесвам лошите емоции и дори поздравявам с усмивка.
Да може човека да ме е наранил,но това не значи че немога да поздравя.
Сега ще ти кажа,нещо,за да ме разбереш.

Налага ми се да работя с бивша приятелка,от която не съм видяла нищо хубаво.Работим заедно обаче.По време на работа,какви са ни личните отношения аз не показвам,уважавам я,защото сме на работа и нито давам знак,че ми е неприятна,нито коментирам.
Обаче идва момента в който тя не спазва точно този етикет и на моя поздрав ,отвръща явно глава и пред всички демонстрира личното.

П.П Моят поздрав обаче е вид лицемерие,защото правиш нещо ,но не усещаш че го искаш.

После аз как да се държа според теб?
Пак поздравявам с усмивка,когато немога да я размина и това е от възпитание,защото някога сме се смяли все пак и не всичко е лошо.

А че хората са злобни и неблагодарни си е отделен въпрос.

Мисля изразих мнение вече,дадох примери колкото искаш и се надявам вярно да разбереш становището ми :)
цитирай
49. vmir - 33. ано, съгласен съм с теб.
05.04.2009 14:59
цитирай
50. анонимен - ан. 45,
05.04.2009 14:59
Хахаха, че за какво лъжите, ако нищо не искате? Забравих, че сам не си вярвате. Каква безрезервна и безусловна любов питаете към света само! Вие сте Светец! Но дори и на мен не сте ми драг (за Бог не знам). Не ги приемам - неискрените ви съболезнования (това от благородство - да не ощетя душата ви откъм хуманни чувства - задръж сте си). И не си правете съчинения по свободна тема, за хора, които не познавате - много сте смешен :Д
цитирай
51. vmir - 34. ано, само на необитаем остров ще си свободен.
05.04.2009 15:04
В противен случай си социопат и нечий ужасен товар.
цитирай
52. vmir - 35. ано, въпрос на избор, но това не са единствените възможности.
05.04.2009 15:05
цитирай
53. krotalka - Командире,
05.04.2009 15:06
анонимните нещо изкривиха хода на спора, но ще се опитам да ги игнорирам.

В написаното горе, казах "Борба за оцеляване", може би не е съвсем точно, може би трябва да се замени със самозащита. Защитаваме се от много неща, от неприятности най-общо казано.
цитирай
54. vmir - 40. ано, всяка общност има ценности, които се споделят от повечето хора.
05.04.2009 15:14
Случва се да няма достатъчно голяма подкрепа за ценности, които да бъдат определени за характерни, или обществото да бъде разделено и дори фрагментирано от различни предпочитания, какъвто е случая в България понастоящем...
цитирай
55. vmir - 41. Кроти, хубаво е да се опитаме да направим полезните разграничения...
05.04.2009 15:18
Особено, когато контратезата се гради на допускането, че само другите са маскари...
цитирай
56. vmir - 42. ано, съгласен съм!
05.04.2009 15:20
цитирай
57. vmir - 43. ано, не разбирам
05.04.2009 15:22
цитирай
58. vmir - 45. ано, за първи път срещам човек, който нищо не иска от другите,
05.04.2009 15:28
а винаги дава с готовност, когато му поискат.
Да смятам ли, че имам насреща си самия всемогъщ Господ, или, че не се намира някой да си поиска невъзможното?
цитирай
59. vmir - 46. ано, споко, нямам претенции към виртуалното пространство.
05.04.2009 15:30
цитирай
60. vmir - 48. Golichka, мисля, че постъпваш съвсем правилно.
05.04.2009 15:35
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще! Поздрава към колега е поздрав и към работата.
Поздрави!
цитирай
61. feq - Воймир, ДУШАТА няма пол - чувствата са еднакви!
05.04.2009 15:38
Мъже, Жени - значение имат само индивидуалните качества.
Ако с мен не си съгласен / не си и длъжен да го правиш!/ с великите няма как да не се съгласиш:

„В общността на глупаците има една част, наречена лицемери, които непрестанно се учат да лъжат себе си и другите, но повече другите, а в действителност лъжат повече себе си, отколкото останалите.“ — Леонардо да Винчи

„Лицемерът е човек, който, след като е убил родителите си моли за снизхождение, с основанието, че е сирак.“ — Ейбрахам Линкълн

“Хората не лицемерят за удоволствие.”
Самюел Джонсън

Лицемерието е порок, който всеки презира и всеки притежава. Порок, който се ражда с осъзнаването на човешките слабости и зависимост към околния свят. Той съпътства и най-добродетелните в техния житейски път.

Аз – Човекът навлязох в бурната река на живота с чисто сърце, с вяра в доброто и справедливостта, изпълнен с надежда за щастие и любов, но както казва френският поет и политик Алфонс дьо Ламарик, книгата на живота затова е толкова велика, защото никой не може да я отвори и затвори, когато си поиска. Така че и аз осъзнах своята сладка и чиста наивност, научих горчивите уроци на човешкото съществуване, горях в огъня на покварата и вкусих от сълзите на мъката.

Научих вече истината, Аз – Човекът отказвам да бъда тъжна поука,

“и с живота се боря до колкото мога.
С живота сме в разпра,
но ти не разбирай,
че мразя живота.
Напротив, напротив! –
Дори да умирам,
живота със грубите
лапи чилични
аз пак ще обичам!
Аз пак ще обичам!”

Никола Вапцаров

Така че Аз – Човекът се отказах от големите истини, от чистите помисли, от откровените приказки и се скрих зад маска от бездушие и лицемерие. Започнах да лъжа, да примамвам живота в засада и в подходящия момент да го сграбча и да взема от него това, което винаги обещава, но никога не дава. Научих, че хората не обичат да им казват истини и затова престанах да го правя. Научих са да бъда честен сам пред себе си. Научих се да прикривам нещастието с усмивка, а щастието с безлична гримаса, защото Животът го изисква.

Чистите души не оцеляват, Чистите замисли не се осъществяват, на Чисти истини никой не вярва, а Чисти хора изобщо няма.

Е, Аз – Човекът не заклеймявам лицемерието, защото да живееш означава не само да се промениш, но и да си останеш същия. Лицемерието ми помага да запазя съкровените си тайни недокоснати, а същността на човека се съдържа в неговите тайни. Лицемерието всъщност е самият Живот, а Аз – Човекът обичам живота.
цитирай
62. vmir - 53. Кроти, да - самозащита, но и ангажираност.
05.04.2009 15:38
цитирай
63. vmir - Феичке, благодаря ти за ценния принос!
05.04.2009 15:42
Приятен уикенд! :)))
цитирай
64. krotalka - Май все пак стигнахме
05.04.2009 15:44
до някакво малко или много приемливо решение.
Лицемерието ни служи като щит срещу негативни неща. Всеки го носи, дали ще го използва, решава сам.
цитирай
65. vmir - Кроти, приемливо е, стига да не се изтълкува от още по-голям
05.04.2009 15:59
лицемер да вилнее или печели от смирението ни, за да не стане необходима нелицемерната тежка бухалка...
цитирай
66. vmir - Нека като автор на темата извлека едно обобщение от дискусията до тук:
05.04.2009 18:51
Лицемерието може да се превърне в необходим инструмент за самозащита или срещу агресия на хора, които не биха се поколебали да се възползват от моментната слабост или доверието на другите към тях, и това в определена степен оправдава лицемерието и го превръща в нежеланата рожба на агресията и нетолерантността.
цитирай
67. vmir - За да не приключваме на дяволското 66, да добавим и следното немаловажно допълнение:
05.04.2009 18:54
Лицемерието не е юридическо понятие и не е наказуемо от закона, поради което ограничаването му може да стане чрез санкциониране на квалифицираните от закона присъщи на лицемерието рецидиви - лъжа, измама, злоупотреба с доверие.
цитирай
68. kleopatrasv - Един ден да ме няма в блога и Главнокомандващия тук е на трибуната ?
05.04.2009 20:16
Поздравления ! Мислех , че ще водиш мирни преговори , а ти си обявил война между половете.Всъщност лицемерието няма пол - то е само придатък към някои избухливи и неуравновесени личности .Не смятам да се задълбочавам в темата , считам я за излишна .По добре да не давам примери тук с хора , притежаващи чинове в армията и да не сравнявам обноските им извън казармите и дома им !
А, сега Командире - да се забавляваме ! Разпускай войската - неделя е !
цитирай
69. vmir - Възползвах се от почивния си ден, Кралице!
05.04.2009 20:33
А и като Главнокомандващ и Генерал-Губернатор едновременно, отдавна възнамерявах да се появя на трибуната. Разбира се, че започваме вечерните забавления – поне с теб нямаме сексуални противоречия и предубеждения.
цитирай
70. kleopatrasv - 69. vmir -
05.04.2009 20:41
Смъквайте знамето и дай градска отпуска на войската.И внимателно с полковниците , защото не са свикнали на желязна дисциплина извън казармите !и ще залеят блога пак с бълвоч .Сложете си
модерация и пирувайте !
цитирай
71. vmir - Разпоредил съм всичко необходимо, Кралице!
05.04.2009 20:46
Всичко ще бъде както казваш!
цитирай
72. kleopatrasv - Браво , така те искам !
05.04.2009 20:50
Един за всички - всички за един !
цитирай
73. vmir - :))))))
05.04.2009 20:56
цитирай
74. krotalka - Доволна съм от днешната тема!
05.04.2009 21:15
Измисли някоя подобна за утре.
цитирай
75. bovari - Чета текста, както дяволът евангелието:)
05.04.2009 22:05
"Не вярвам в твърденията, че някои постъпки са присъщи единствено на единия от двата пола......"
"Истината е, че когато една жена/мъж е яростен/яростна, причината за това се оказва пъти по-често (отколкото при мъжа) стара амбиция и най-често няма нищо общо с моментния претекст, който тя използва за решаване на отдавна предрешен от нея въпрос."
Поздрави,vmir!
цитирай
76. vmir - 74. Кроти, страхувам се, че което искаш от мен, надхвърля границите на възможностите ми...
05.04.2009 22:59

цитирай
77. vmir - Бовари, предлагам да ми повярваш, че наистина не съм имал за цел да доказвам сексистки тези.
05.04.2009 23:06
Просто случаят е такъв, а ако бях подбрал случай с мъже, едва ли щеше да бъде толкова интересен и поучителен, защото мъже много трудно биха сътворили подобен шедьовър.
Поздрави!!!
цитирай
78. vmir - Моля, ако някой знае къде бих могъл да отпечатам книжка с няколкостотин епиграми,
05.04.2009 23:14
да ме посъветва.
цитирай
79. feq - Добро утро, Воймир, ние полетяхме - ела да се познаеш ...
06.04.2009 10:56
И внимавай как ще ни ръководиш -ТУК от Земята!!!
Разчитам на теб!
ТрансГалактически усмихнати фотончета и ВСЕЛЕНСКИ ГУШ!
Фея
цитирай
80. vmir - Привети, Феичке! Вече заех мястото зад координационния пулт и организирах текущата поддръжка.
06.04.2009 17:04
ВСЕЛЕНСКИ ГУШ от мен!
цитирай
81. andi2 - vmir,
12.04.2009 15:38
имаш хиляда гласа от мен , заради името ,което си си избрал -----" Име:Войнолюб Миролюбов" . Поздрави:)
Поне на мен дота оригинално ми звучи.
цитирай
82. vmir - Благодаря, andi2!
12.04.2009 18:37
Ама аз така си се казвам...

:)))
цитирай
83. borjanmljakov - Кво става бе, нали щеше да си триеш блога?
13.04.2009 15:38
Трябва да спреш да пишеш.
цитирай
84. vmir - 83. Позна се в постинга и не се хареса ли? Но аз нямам вина за това.
14.04.2009 03:26
Каквото си правиш, никой не може да ти го направи по-зле от теб самата. Засега няма да те трия, нека да те видят и други. Лицемерието няма да те спаси, а ще те закопае допълнително. Колкото по-рано го разбереш, толкова по-добре за теб. И макар да не изглеждаш от тези, които имат шанс да се усетят, аз ти създавам условия, а ти после да не ревеш, че на никого не му пукало за теб, патко злобна.
цитирай
85. анонимен - Привет, Воймир!
18.04.2009 10:44
В тези дни на размисли за болката, страданията, мъката на изкуплението, си мисля колко от нас са способни на жертва за другите, ей така - безкористно, несамоцелно, нелицемерно, за нещо дребно дори, изискващо малко усилие, време и най-вече желание да сме по-възпитани и по-добри. Ето, аз ви казвам сега ДОБЪР ДЕН! Нищо и никакво поздравче, но може да ви стопли за малко, защото значи: моята мисъл и дух са били тук, да донесат помирение, сговорчивост и настроение за вашия празничен ден!
Бъдете здрави и свободни!
Успех, Воймир в твоите начинания, за които съм сигурна полагаш добронамерен труд!Ще поглеждам, когато мога, за да видя резултатите от това:)
Поздрави за теб и близките ти!
Честит ВЕЛИКден!:)
цитирай
86. vmir - Привет, Виши!
18.04.2009 13:11
Благодаря ти, добър да бъде и твоя ден! :)
цитирай
87. анонимен - Ta koi ne e licemer v tozi blog. bg? ...
20.04.2009 20:35
Ta koi ne e licemer v tozi blog.bg? Ima li takyv?? Tuk osnovnoto pravilo e - Kradeca vika dryjte kradeca!i Naive4e govore6tite sys samite sebe si ----------;)))))))))

Hristos Bozkrese i badete zdravi!
цитирай
88. анонимен - Тц тц веми се замисли @golichka дали ...
11.05.2009 12:29
Тц тц веми се замисли @golichka дали някой има нужда от лицемерния ти поздрав и от мухлясалото ти възпитание.Вземи си погледни детето и недей да злословиш за хората,които те докараха в София и ти подадоха ръка.Пък за приятелката ти-добре,че няма да прочете това...лицемерната май ти излизаш.
Странното е ,че лицемерни са 99% от жените..пък ние мъжете да му мислим,като не сме се научили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092753
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54869
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031