Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2009 10:48 - КОЙ Е ПО-ПО-НАЙ-МАСКАРА?
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 4971 Коментари: 20 Гласове:
1

Последна промяна: 11.07.2009 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Констатацията "всички са маскари"image беше инструментът за бързото отстраняване на първото демократично избрано през 1991 правителство у нас, след катастрофалния фалит на държавата година преди това, както и за превантивно нагнетяваната омраза към него много години след като то беше свалено от власт. Прийомите варираха от десетки стачки от самото му встъпване в длъжност без какъвто и да било период на етично изчакване, открити медийни провокации на най-многотиражните медии, немислими днес демонстрации на безпардонно пренебрежение към възторжените отзиви на западната преса за България и реформаторското й правителство, просташко пренебрежение и улични квалификации на топ журналистии главни редактори на масмедии и се свърши с арогантните депесарски шутовена Доган по адрес на същото правителство. Цялото това безумно разхищение на енергията за промяна у нас, на интереса и симпатиите на света към страната ни, естествено не биха били възможни без непрекъснатото досадно преповтаряне: “Всички са маскари” – нали компрометираните в продължение на почти половин век трябваше някак поне да се приравнят до реформаторите, за да ги изместят. И така, на принципа на повторението, успяха не само да ги изместят, но и да припишат негативите на собственото си почти 3-годишно безпомощно управление на свалените от власт реформатори, за да спечелят пълно мнозинство на последвалите избори, да съставят самостоятелно правителство и скоропостижно да доведат до втори  фалит държавата през 1996-97. Което не им попречи никак да продължат същата тактика срещу реформаторите, които, заети основно да вадят отново България от калта, пренебрегнаха опасността от подобна убийствена деструктивност, чрез която беше ликвидирана и без това хилавата идейност в политиката, и така се премина окончателно към политическа конкуренция на принципа кой е по-по-най-маскара. На приказки, а не на дела.

Затова, ако БСП продължава да се чуди, че е паднала от власт "след успешен управленски мандат", би могла да потърси причините в собствената си игра на "всички са маскари". Другото обяснение е, че БСП е проиграла шанса на България с Еврочленството й да дръпне рязко нагоре в икономическото си развитие, както се случи с останалите източноевропейски страни в периода веднага след влизането им в ЕС. В този случай ще се окаже, че всички, с изключение на БСП са разбрали за какво става дума, само те, милите, са останали изненадани, че икономиката не е рухнала под тяхното управление, защото не са знаели за благотворните последствия от членството в ЕС.
Какъв невероятен късмет е за всички ни, ако наистина не са знаели!!! 




Гласувай:
1



1. viki11 - Защо коментарите на специалисти
11.07.2009 13:07
при това необременени от политическа окраска, не стигат до нас.

Четох, че всички страни, влезли в ЕС, имат доста оплаквания след това в икономически план. То не става за два дни. Дори Германия беше претърпяла много загуби първите години от прехода.

Така че трудно е да се каже, къде са плюсовете и минути на всяко управление, защото винаги лъха: Всичко е кофти. А това нещо няма. Винаги има и положителна страна. Дори в акцията на Хитлер.

Но съм склонна да кажа, че ако ще играем на два стана, т.е. да си запазим уважението с Русия и да влизаме в Европа, трябва да сме доста по умни управленци. ДА ги имаме!.. уви.
Т.е. по поговорката: и вълкът сит и агнето в кошарата.
Но това не всеки го може.
Познавам руската психика. При една подходяща политика от наша страна те можеха да се примирят, че ще общуваме с тях само икономически, не и приятелски и като троянски кон, както се изказват някои.
Това си е наше решение, какво правим и защо. Те само реагират. И то по-подходящо от нас.
То като се замисля, Иван Костов извива ръце в политиката като руснаците. Нали си има заклет партиен секретар в леглото. Нищо не е случайно.
Така че партията не казва всичко.
Партиите се правят от хора и програми. Трябва повече прозорливост и желание за коректно поведение.
цитирай
2. анонимен - вики11
11.07.2009 13:28
да ме прощаваш, ама забърши тези червени очила, че съвсем изтрещя))))
ти сляпа ли си,че твоят любим станиш е най-некадърното човече, дето ни е управлявало някога - нагъл, жалък тип, дето котка няма (дете, очевидно не може да направи поради специфични сексуални наклонности).
и този номер с трудностите на прехода - бягай се скрии на "позитано" 20 - какви трудности да не крадеш , а да усвояваш честно европейски пари? какви трудности да не се подиграваш с онкоболните като купуваш от твой посредник най-скъпите лекарства на земята (с надценка от 1000 %)...
наистина е добре да се прегледаш)))))
цитирай
3. vmir - Привет, Вики!
11.07.2009 13:53
разбира се, че винаги има място за критика, грешки и пропуски. Както плюсове и минуси. Нещо повече – което в моментен или краткосрочен план е добре, в дългосрочен може да се окаже фатално, но такива дебати на практика липсваха, защото целта беше да се нагнети омраза и нетърпимост. Пример – закона за земята от пролетта на 1992 г и ликвидацията на аграрно – промишлените комплекси. Въпреки, че реформаторското правителството беше свалено 5-6 месеца след като инициира реформата в земеделието, а ликвидационните съвети продължиха да съществуват години след това и при социалистическото правителство, пропагандата не спря да повтаря, че СДС е ликвидирало земеделието. Години след като си върнаха властта и можеха да спрат “ликвидацията на земеделието”, те предпочитаха да я продължат сами точно както беше започната от СДС, а за да отклонят вниманието от това, тиражираха, че СДС издава разпореждания да се изкоренят всички насаждения, за да предизвика глад и прочие изумителни лъжи и съм виждал с очите си резултатите от такова нахъсване на възрастни и слаби хора.

За Германия според мен не е правилно да се твърди, че е приета в ЕС, защото още преди първите приети в нея бяха налети колосалните 150 милиарда долара и огромните проблеми с европеизирането й няма как да бъдат отчетени като отделна държава, каквато не е.

Колкото до присъединените към ЕС бивши соц. страни, не съм чул за такава, чиято икономика да се е свила в резултат от присъединяването, обратното обаче е валидно за всички тях и най-очевидно в 10-15-20 кратно увеличаване на чуждестранните инвестиции, с последващо стопанско оживление и съответно чувствително нарастване на брутния национален продукт, което БСП приписа на "успешното" си управление.

Дупе да ни е яко сега, след като тази естествена инвестиционна вълна ни повдигна едва-едва и вече отминава като ни спуска надолу едновременно със световния икономически отлив.
цитирай
4. viki11 - Ох, точно в блога да говоря за пол...
11.07.2009 14:02
Ох, точно в блога да говоря за политика. Та тук е синя агитка и слуги.
Моят станиш не е мой. Аз всъщност не съм доволна, че човек като станиш беше министър председател. Но по-добре от Муравей Радев и вълко вълканов!!!!!!!! Изроди в политиката много. Щом аз ги превъзхождам, можеш да си представиш.
Не, не съм със самочувствие, просто те са прекалено сбъркани.

А знаеш ли защо се прегледах, защото махнаха Иван Костов и отново получих възможност да се прегледам и установих, че политиката му не ме уби, само ме убива бавно. И нарочно. Хитра лисица, която мрази хората. Чудно, че никой не коментира фактите от престъпността на Иван Костов, който тихомълком избива българите. Слаб икономист е този, който отбелязва икономически растеж, изтребвайки гърлата за хранене. И клептоман - това основното.
И к акво като е собственик на половин България, пак е грозен клептоман.

Може твоят станиш да не е супер, но определено онова мургаво създание е много по брутално и лицемерно. Мрази хора, деца, както и жена му. МИ то аз и пост си пуснах , макар да съм споменавала тези факти, точно факти , милион пъти. А факти означава доказателства, а не платени статии и доволни работещи, които не са в графата на Костов "да умре".

Аз говоря к ато човек, който е доволен, как Софиянски каза на руснаците, ша ма извините, ше работим с вас, но само като колеги. Ние вече сме тръгнали към европейския съюз. Така и трябваше. И можеше да стане.
Не смятам, че тези, които мразят Русия или която и да е друга страна са нормални. Освен ако говорим за Хитлер, турската империя, която е изнасилвала жени и вярващи и други подобни. Това не е завоевателна политика, а престъпление спрямо човечеството.
Иначе и Англия е престъпник, че държи Австралия. Но там се търпи. Виж в Индия са направили много повече поразии и Англия и Франия.

Така че твоя станиш е просто политик, който си отиде. УСпокой се.
цитирай
5. viki11 - vmir -
11.07.2009 14:10
Така е, има мръсни номера в политиката от всички партии с единици изключение.

но факт е, че най-ожесточено СДС убиваха всичко, що смятат да приватизират. А бях на маса, на която си предлагаха и жертвите - хотелче, нивичка, лозенце. Това, което е останало от вълчата уста на единоличния властелин - к ултът към личността на Костов.
Питай го к рай Помория Костов какви имоти, лозенца, и прочее има. За Златните знаем.
И не само Балкан пострада. Не защото пострадаха всички. Пострада дължавата от сделаката, т.е. ние, а Костов си взе тлъстия подкуп, за да ни продаде и да ни отмъкне парите. Тези игри и аз ги умея, не са много умни. Не Костов е човекът, който ще се цани за по-умен от мен. Но е по-нагъл. Не че не мога да съм нагла. Ооо, и още как. Нали затова говоря, защото имам някакви способности.

С две думи, да се върнем на съществуното, хората сами са си виновни, щото повечето са сбъркани или спат. Наивни, наперени. Малко лоялни, малко с чувство за търпимост, малко находчиви, малко борбени. Абе от хубавите неща по малко, от мързеливите по повече.
Ако не ти е нещо у ред, сам си си виновен. В случая нашата нация съвсем не знае какво прави. Сами вика: Левски-ЦСКА. Като лудите. А играта не владеят.
цитирай
6. vmir - Вики, не мога да се съглася да се приписват чувства на някого,
11.07.2009 14:14
все едно да претендираме да сме му в главата. По-добре кажи факт, който да доказва, иначе със същото основание може и на теб да припишат омраза или собственост върху другата половина на България.
цитирай
7. vmir - Да, Вики, викаме като лудите, но и немалко усилия се полагат,
11.07.2009 14:18
за да ни влудят.
цитирай
8. анонимен - Привет, Воймир, защо не обозначиш това с № 2,
11.07.2009 17:28
дописал си едно естествено продължение на предишния ти постинг.

Препоръчвам на четящите те

да прочетат първо него ... защото анализът ти е кратък, но задълбочен, явен резултат от дългогодишното ти наблюдение и изследване на българското икономическо и политическо, изобщо общественото ни развитие!
Поздрави!:)
цитирай
9. vmir - Привет, Виши!
11.07.2009 18:09
вярно е, че двата постинга са свързани чрез идеологемата "Всички са маскари", подготвена между впрочем още по време на перестройката (спомни си "матриалът навсякъде" за митингова демокрация на Т. Живков, дето се тюхкаше защо не е по-млад да се включел и той в тази "демокрация" години преди падането му). За мен истината е, че демокрацията ни беше причакана от подготвени и яко нахъсени гавази, решени да се разправят с нея на всякя цена.
Чудя се още дали свалянето на правителството през 1992 не беше от ДПС в качеството му на коалиционен партньор, защото помня тогавашния вицепремиер от ДПС и си спомням участието им в правителството, което сами свалиха, а омразата и разочарованието я отнесе СДС, защото медиите услужливо разпространиха, че СДС само е избягало от властта. Омразата от това "бягство" беше колкото и омразата преди това, че иска властта, така, че баснята за вълкът и агнето надолу по реката, дето уж му мътело водата, се разигра тогава на 100%.

цитирай
10. krotalka - Sajaliavam, che niamam kirilica.
11.07.2009 18:36
Bih pisala poveche, no i taka e iasno za tozi, koito moje ds cete!.

Pozdravi VMIR!
цитирай
11. vmir - ... и като капак на цялото онова причакване на демокрацията
11.07.2009 18:37
от гавазите, некадърното правителство на застоя управлява с мандата на ДПС, но управлението му беше приписано от медиите на СДС, в резултат от което на парламентарните избори в края на 1994г БСП спечели пълното мнозинство и картбланш да доведе страната отново до банкрут.
цитирай
12. анонимен - статистика
11.07.2009 18:42
Бият на очи няколко момента от новата история на България:
1. до 1989г. На власт БКП. Възродителен процес, стопански банкрут и падане на Тодор Живков. Външен дълг над 10 милиарда долара. Данни снети и констатирани от пленума на БКП през ХI 1989 г.
2. 1990 г. На власт БКП /БСП/ - Луканов. Стопански банкрут, глад, парите на държавата заминават зад граница в куфарчета. Бунтове.
3. 1992-1994 г. На власт Беров с подкрепа на БСП /БКП/. Упадъкът продължава. Възход на мутрите. Вината за трудностите е прехвърлена успешно на едногодишното управление на СДС - 1991 - 92 година.
4. 1994-97г. На власт БСП - Виденов. Пълен погром над икономиката. Хиперинфлация. Глад. Правителството печата пари, за да плати заплатите и пенсиите, равняващи се на 1 - 2 долара. Равностойността на българският лев е 3000 към 1 спрямо долара. Бунтове. Виденов пада.
5. Правителство на СДС. Непопулярни, но наложителни мерки за стабилизация. Валутен борд. Смяна на инфлационната валута. Много трудности. Постъпки за влизане на България в НАТО и Европейски съюз. Бавно излизане от кризата. Но в края на краищата вината е прехвърлена сполучливо на СДС.
2001-2005 г. Правителство на НДСВ. Трудностите продължават, но се забелязва приток на инвеститори. Членство в НАТО. Малък гаф с тези 800 дни. Общо взето, трудностите продължават.
2005-2009г. Лошите пак са СДС. На власт отново БСП - Станишев, заедно с ДПС - Доган и /НДСВ - Симеон/. Членство в Евросъюза, уговорено предварително от други. Големи амбиции, но... Ето че отново тръгнахме надолу и и заехме твърдо последното място в Европа. Преди това зад нас поне бяха Румъния и Албания /пардон, Албания не е членка/, но румънците са вече далеч напред... Как стана така, защо стана?.. Явно тяхното БСП в момента отсъства. Много ми се ще да им подарим нашето...
2009г. На власт Бойко. Машалла!

цитирай
13. vmir - Привет, Кроти!
11.07.2009 18:53
Радвам се да те видя. Умишлено се въздържах да споделя тези неща в предизборния период, защото щяха да ме заподозрат, че правя партийна пропаганда.
Сега ги припомням спокойно, защото ме интересува да спре това издевателство с надеждите и усилията на всички ни да си имаме добра държава, от политиците в която да не се срамуваме повече.
А ти, ако си спомняш за животинското нахъсване срещу всичко извън БСП години наред, спомняш ли си когато твой градски - бесепар уби сина си, че симпатизирал на СДС? Аз пък по него време тук имах работа в блока, където размазаха черепа на политзатворничката Надежда Дункин, защото си позволи да говори за издевателствата в концлагера...
цитирай
14. анонимен - Воймир, така е, а след прекрасното допълнение на №12
11.07.2009 18:58
ако се върнем и в далечната, и изобщо цялата многовековна история на българската държава, ще се окаже, че май не можем да посочим период, в който да сме били в условия на демократична държавност, в смисъл на величина за упражнена от народа воля върху собственото му управление, да не говорим, че същността й предполага равенство в правата и задълженията на всички от долу - до горе ... Т.е. има още много да се учим от грешките си, тези, които оцелеят...а за новите управници, дали я умеят, дадохме им шанс, ще видим какво ще видим!:)
цитирай
15. vmir - 12. анонимен, да, така е! Демокрацията ни беше завардена от
11.07.2009 19:02
подготвени гавази. Сега надеждите са насочени към бат Бойко, дано да не ни полее със студен душ... За мен ще е достатъчно да спре безчестните лъжи за прехода... Не очаквам чудеса.
цитирай
16. vmir - ... защото този преход с лъжите и цинизма си попари като слана избуялите цветове на надеждата ни за модерна и просперираща държава.
11.07.2009 19:45
Принуди ни да бъдем безчувствени, и тапигьози, за да оцелеем или просперираме. Направи ни безсилни, безразлични и апатични към съдбата си. Сломи вярата ни, че можем и заслужаваме повече. Превърна в неизбежност неодобряваната при Т. Живков практика да търсим нерегламентирани начини за решаване на проблемите. Разложи ни като хора, задоволяващи се само с подхвърлените им удобни за момента обяснения.

Като се започне с обясненията за "мръсните кости" на хиляди избити без съд и присъда, публичните вричания да опазят "Партията", ако трябва и в нелегалност, с оръжие, или в съюз и с дявола, ако се наложи, и какви ли не още безчестни дела, само да запазят положението си, ако ще и с цената на държавен икономически и морален банкрут.
цитирай
17. анонимен - ...и всичко описано съвсем точно от N 16
12.07.2009 14:20
...направи не някой друг,а...НИЕ САМИТЕ!
Може да ме псувате,да не сте съгласни,но,моля ви-
помислете!
Хайде,разбирам първите 5-10 години да правихме глупости от незнание и неразбиране.Но толкова
трябваше да бъдат напълно достатъчни,за да разберем,че подарена революция,както и подарена демокрация,няма.Подарък може да бъде
само сиренето в капана.То и точно така стана.
Обаче,ние все си мислим,че там някъде в това котило от партии и партайгеносета има една партия-
спасителка,начело на която стои онзи месия,кой-
то ще ни поднесе исканите от нас "справедливост"
и "просперитет",който и както да разбира тези понятия.А през това време,ние ще чакаме и докато
чакаме,ще си пием ракийката,ще хвърляме отпадъците през прозореца,ще си паркираме колите,където ни скимне,ще ги караме бясно по улиците,с надути до дупка уредби,за радост на пешеходците,ще пререждаме другите по опашките
,или пред "инстанциите" с рушвети...и т.н и т.н.
Важното е друг да ни е виновен,та да ни олекне.
И пак ще гласуваме за поредния "месия",за да има
кого да псуваме при поредния провал...
Е,да сте били свидетели на нещо такова?А може би
и тайничко да си признаете,че нещо такова сте вър
шили?ЧЕ ВСИЧКИ НИЕ ВЪРШИХМЕ "ТОВА" И ...ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ГО ВЪРШИМ?И ДА НЕ РАЗ-
БИРАМЕ,ЧЕ НЯМА КОЙ ДРУГ ДА ПОПРАВИ "НЕЩАТА",ОСВЕН САМИТЕ НИЕ И ЧЕ ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ В НАЛОЖЕНАТА НИ (И ПРИЕТА БЕЗРОПОТНО ОТ НАС) СИСТЕМА!
...Ами,ако желаем,или можем, вероятно не е зле да се замислим..

цитирай
18. vmir - 17. анонимен, трябва да улучим мярата между
12.07.2009 18:49
гражданската активност и дейността на политиците и партиите. Има много истина в което казваш, но за него си има си има и причини, които, ако не разберем добре и не премахнем, ще си останем с взаимните подкани...
цитирай
19. анонимен - ..E,добре,vmir,
12.07.2009 19:52
посочи и ти някои.Аз мисля,че започнах с първата и
то най-важната - бих казал,ОСНОВНАТА!
цитирай
20. vmir - 19. анонимен, съгласен съм, че трябва сами да го направим, така е.
12.07.2009 22:11
Просто се опасявам да не би под "сами" да разбираш без политиците, което за мен би било утопия. Разбира се, това предполага да внимаваме за много повече неща, които сега не можем да си представим, но съм убеден, че не е толкова страшно, защото ще отпаднат и камари глупости, с които сега си губим времето и скъсваме нервите. Накратко - не е достатъчно само да сме недоволни, но трябва да имаме и адекватни или работещи обяснения. Най-важните от тях посочих в последните си постинги. А най-важната първа стъпка всички я направихме на изборите - напук на мърморковците, че нищо не зависело от нас. Сега трябва да внимаваме да не ни преметнат както преди, поне вече знаем как го правят... Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4099601
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54884
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930