Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 07:49 - ПРАВИЛАТА, БЕЗ КОИТО ИЗЧЕЗВА ИГРАТА
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 4157 Коментари: 15 Гласове:
7

Последна промяна: 16.07.2009 08:00


image Да се присмиваш над правилата не означава непременно да ги нарушаваш. Просто има периоди от време, в които правонарушенията придобиват в обществената оценка особен чар, към който всички се устремяват, но не всички имат желанието, възможността или куража да нарушават правилата. Да – Правилата са, за да се нарушават – универсална и вечна истина, тълкуването на която обаче варира в широки граници.

Защото нарушенията си имат установена цена, която показва пазарната им стойност. И, когато нарушенията са общодостъпни и по възможностите на всеки, явно става дума за нискокачествени правила или нефункционални ментета на правила, които не вършат почти никаква работа.

 Когато обаче цената на нарушението е висока и само малцина тузари могат да си позволят нарушаването им, явно имаме сериозни или качествени правила, нарушаването на които не е лъжица за всяка уста. Когато приемаме за храброст нарушаването на лесно или безнаказано нарушими правила, значи, че или сме забравили що е храброст, или никога не сме знаели. Защото, храбростта се мери както с боя, който рискуваш да отнесеш, така и с годините затвор, с които си готов да заплатиш от живота си за удоволствието да тровиш живота на останалите.

За онези, които залагат на игровия момент в изявите си, може да се каже, че с изчезването или отслабването на правилата, изчезва и играта. Все едно да играеш шах и да преместваш или да крадеш фигурите на противника си. Така гросмайстор няма да станеш, колкото и да крещиш, че си най-великия шахматист, стъпвал по тази земя. Могат да те подкрепят единствено онези, които не разбират или мразят шаха, но това вече няма да има нищо общо с мъдрата игра, с тактиката, стратегията и планирането на прецизни и детайлно обмислени действия.  Шахматистите ще разбират от бегъл поглед, че си натрапено леке и шушумига, и толкова по-зле за шаха, ако гавази, джелати и ибрикчии решават кой е по-добрия шахматист.

 Дай Боже повече такива, които с присъствието си в затвора да ни покажат, че са били храбреци, а не шушумиги, докато години наред са ни правили на маймуни. 

 

....


Тагове:   игра,   шахматист,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Нарушаването на правилата има дълбоки корени
16.07.2009 08:01
в българската психика! Припомни си шопската поговорка - Закона е врата у пОле...
За спазване на правилата и законите съм, но трябва да се спазват от всички! Да няма "по-равни" пред закона!
цитирай
2. vmir - Кроти, аз не съм против нарушаването им, но трябва да си има и фиксирана и неизбежна цена за това удоволствие.
16.07.2009 08:18
Докога шушумиги ще се правят на супермени, а неграмотници - на корифеи. Отдавна ми е писнало от подобни соц шутовщини. Когато наистина няма по-равни, тогава и правилата ще бъдат по-зачитани, а и качествата на всеки - далеч по-забележими и ценени.
цитирай
3. krotalka - Разбирам те!
16.07.2009 08:31
И аз съм на това мнение! Видях, колко по-добър е живота, когато правилата важат за ВСИЧКИ!
цитирай
4. vmir - Кроти, трябва много да внимаваме тези хлъзгави шушумиги
16.07.2009 08:50
да не ни се измъкнат отново с приказки за реваншизъм, ентически незнам какво си, права, ала бала и прочие. Стига са се забавлявали за сметка на нервите ни. Между впрочем, бях описал циганските набези в 2-3 постинга преди около месец, последствията за охранителите след като осъдиха охранител от района за убийство при фактическа самоотбрана. Единият от охранителите, за притесненията от политически чадъри над обирджиите на който бях споменал, почина в понеделник от инфаркт доста години преди пенсия. Ето така плащаме за забавленията на някои "суперполитици".
цитирай
5. rummi - великолепна теза!
16.07.2009 10:29
наистина играта страда, ако всеки може да въведе ново правило.
цитирай
6. vmir - Благодаря, Руми! На мен ми се струва очевидна.
16.07.2009 11:30
Крайно време беше да сложим разделителната линия между СВОБОДА и СВОБОДИЯ, мисля, че като гласоподаватели го направихме. Остава и новоизбраните управляващи да се отнесат с необходимия респект към избора ни, за да го оправдаят и направят необратим.
Поздрави!
цитирай
7. allbi - ами
16.07.2009 11:38
важно е да си в играта :)
Хубав ден !
цитирай
8. vmir - Привет, Алби! Да, животът е игра.
16.07.2009 13:21
А човекът е homo ludens – каквото и да прави, играе. Октавиан Август на смъртното си ложе питал: “Добре ли изиграх ролята си?” (На император). Но няма и не може да има игра без правила. А поглеждането на живота като на игра дава двупосочна въжможност: да се освободим от предразсъдъци, като издигнем “играта” над останалото, или да налагаме предразсъдъците си в полза на собствената си “игра”. Според мен и двата случая са за предпочитане пред пасивното наблюдение на живота и констатациите на несъвършенствата му, защото често на нас ни е зле, защото сме част от “играта” на някой, който може да е по-зле и от нас самите.
Хубав ден и на теб!
цитирай
9. анонимен - Така се получава, Воймир,
16.07.2009 14:22
защото сме въвели термини като писани, неписани правила, най-вече за удобството на играещите...а не трябва да е така. Животът е много прост и няма нужда от игри, той може да бъде богат и красив, добър за всички, но уви... Амбициите, суетата, алчността, жаждата за власт, респективно лошо икономическо и политическо управление с цел лични облаги, това са неща, които винаги ме изумяват в общочовешки аспект. Извини ме, че не коментирам редовно при теб, но политиката не е от "любимите" ми теми...Поздрави!
цитирай
10. vmir - Виши, фазата "Оставете ме на мира" е временно състояние.
16.07.2009 14:32
И колкото по-бързо я прескочим, толкова повече време ще ни остане да живеем. Подозирам, че някои не я преминават цял живот.
цитирай
11. анонимен - Мда, така е, но е ужасно продължителна понякога,
16.07.2009 21:08
трябва да се научим на много още неща ... и да се търси сметка за делата.Като разглеждах новините в днес.бг, лошите са все нашенски, хубавите, колкото и да са рядкост, все чужди!За жалост!
цитирай
12. vmir - Докато има живот, има и надежда, Виши!
17.07.2009 14:54
Пък имам и пресантиман, че малко се понаучихме. Ако продължиме така, както от 5-ти насам, след 20 години България може да се бори с първите по хубости.

Само да не се упуашиме, защото "демократичните" нрави ни се налагат от малцинство, и имаме нелоши шансове да се отскубнем от хватката им.
цитирай
13. rummi - без правила в играта няма
18.07.2009 13:31
спортсментство и честна игра, или с други думи - цивилизацията не успява да се прояви.

ако не искаме да живеем в джунгла (а мисля, че не искаме), добре е да уважаваме правилата.
цитирай
14. vmir - Привет, Руми! Задължително е!!!
18.07.2009 13:42
Без зачитане на правилата не може да има феърплей, спортсменство, коректност, джентълменство, а на когото играта му изглежда вредна, грешна и недопустима, нека да скрие топката на всички, но и да има достойнството лично да посрещне последствията, не като лисугер да се крие зад хора, които не знаят или няма как да знаят за какво става дума...
цитирай
15. анонимен - "Човешкото общество",
31.07.2009 18:03
колкото и да не ни се иска "играе" една основна "игра"
и тя е на "овчари" и "овце".И всеки от нас си избира,съзнателно,или, не мястото в едната от двете групи.Всяка от двете групи си има свои отделни
"правила",съгласно които никога не може да се разбира по правилата на другата група.В тези "правила",основно място заема "принудата",във
всевъзможните и форми и единственият "начин"
да се уеднаквят правилата е когато едната група
успее да наложи своето виждане за принуда.Така
поне виждам нещата аз.А всички останали приказки
и писания за еднаквост в спазването на правилата
са безпредметни - това е все едно да се води диа-
лог от глухи на тъмно.Толкова е голямо неразби-
рането на правилата между двете групи.
....И сега,като разбирам нещата така,къде,мислите
че съм попаднал самият аз -- естествено,в групата
на овцете...
...Да си поблеем,а!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4099067
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54884
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930