Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2009 23:35 - ФУНКЦИИ НА ОКСИМОРОНА “ПОДАРЕН ЗА 1 ДОЛАР”
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 2221 Коментари: 12 Гласове:
9

Последна промяна: 03.08.2009 15:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image През годините на прехода не един път се сблъсквах с оксиморона подарен за долар по отношение на едно или друго предприятие. Опитите ми да разкрия безсмислието и користта на тази фраза неизменно се сблъскваха с надигащия се заплашителен гняв на несменяемото началство и с деликатните оглушки на подчинените, които бяха дресирани до съвършенство да подкрепат началството в политическите и служебните му домогвания, за да избегнат съдбата на принудените да напуснат несъгласни. Постепенно осъзнах, че оксиморона ПОДАРЕН ЗА 1 ДОЛАРизпълнява извънредно важна функция и се явява ключова фраза в една неформална лексика, владеенето и прилагането на която беше неизбежното условие да се издигнеш и направиш кариера. Тъй като настоящия блог ме освобождава поне в някаква степен от задължението да се съобразявам с лексиката на издигащите се или оцеляващи колеги, намирам за целесъобразно да споделя свободно и кратко с какви разбирания за израза подарен за 1 доларсъм успявал да докарвам началството си на ръба на яростта и истерията. Така, всеки ще може да си направи изводите какво вбесяващо съдържа моето кратичко обяснение на оскиморона Подарен за 1 доларили частния му случай “Той продаде .... за .... “ наложена като безусловно доказателство, че някой е мошеник, измамник и крадец: Активите се явяват стойностен израз на отношенията на бизнеса с източниците на финансирането му и по дефиниция и закон, трябва да са равни по стойност на пасивите. Когато наличните активи не са в състояние да осигурят разплащанията на бизнеса към участниците в него без натрупване на нови и нови дългове, се пристъпва към ликвидация на бизнеса, при което се разпродава онази част от активите, която може да осигури положителен доход за погасяване на част от задълженията към кредиторите на бизнеса, които биват удовлетворявани в регламентиран от закона ред.  Нереализуемата продукция, несъбираемите вземания и материалните активи с обезценена пазарна стойност са активи, генериращи отрицателна стойност, поради която част от задълженията на бизнеса към кредиторите остават неудовлетворени при ликвидация на бизнеса. Ако обаче се намери купувач, който вярва, че бизнеса може да продължи съществуването си и се ангажира с продължаването му, това задължително означава, че той ще възстанови или осъществи разплащанията с кредиторите, а договора с него уточнява съдбата на бизнеса или частната възможност той да ликвидира бизнеса срещу задължението да удовлетвори кредиторите. Това спестява загубите на кредиторите, които обикновено са банки. Продажбата на бизнес, който не е в състояние да обслужва кредиторите си, се извършва за символичната сума от 1 долар (лев, евро и пр.), тъй като такъв бизнес не притежава положителна пазарна стойност, за която да бъде платена реална сума.

Когато продавача на такъв бизнес за 1 долар е правителството и то бъде свалено от власт, възникват условия за неизпълнение на договора за възстановяване на бизнеса или условията за ликвидацията му с удовлетворяване на кредиторите, нерегламентирани плащания под масата, за да не бъдат санкционирани нарушенията на договора от следващото правителство. Така банките не получават парите си, спестителите, които ги захранват със спестяванията си или губят част от спестяванията си, или ги плащат с увеличаване на маржа между лихвите, работниците губят работните си места, новите правителствени чиновници си затвярят очите срещу тлъсти подкупи и викат с театрална истеричност по адрес на предишното правителство
: Ууууу, подари предприятието за 1 долар. Ето защо, за мен лично популярността на израза "Подарен за 1 долар" е мярка за безскрупулната пропаганда, която не само отреди на милиони граждани ролята на заблудени овце, и не само за да "докаже" колко лош е Костов, но преди всичко - за да напълни джобовете на мнозина. ....



Гласувай:
9



1. frina - :)
02.08.2009 23:38
Ихааа, обичам оксиморони, Войнолюбе Миролюбов.:)))
цитирай
2. vmir - И аз, Фрина, и аз!
02.08.2009 23:40
:)))
цитирай
3. borsi - Дълго ще е да обяснявам за какво н...
02.08.2009 23:55
Дълго ще е да обяснявам за какво наистина иде реч, но ще го кажа кратко и ясно.
Щом на мен не са продали предприятие за 1 $, а са го дали на спонсора на сегашния президент (нали уж били антикомунисти?!), то значи няма да имам нищо общо с тази партия щом лично не съм усетил ползата от нея на масата си или в джоба.


Ето на кого подариха Кремиковци:

Валентин Захариев
Роден София на 14.11.1949 г.
Семейно положение Женен има двама сина
Предполагаемо състояние 133 000 000 лв.
Участия във фирми Интертръст Холдинг, и чрез него в ОЦК, Интер Пайп, Интерлеминд, ССФ, Аква тур 21, Застава ковачница, Финтехмаш, Интерагро,Юрупиън Маринтаим, Горубсо Мадан, Горубсо Рудозем, Стил Комодитис, Стил Дистрибушън, Интер Еър, ТриВижън и др.
Участия в публични компании Оловно цинков комплекс около 86% на стойност 42 000 000 лв.

Най-успешната му сделка е придобиването на "Kремиковци" АД за един долар, и продавайки го 7 години по-късно за над 100 милиона долара
цитирай
4. vmir - 3. borsi, това не ти е социализма, че да се обещава на всяка маймунка по бананче,
03.08.2009 00:08
и на всяко човече по един Кремиковци за левче.

Прочете ли, че купуването за 1 долар те задължава да се разплатиш с кредиторите на бизнеса? Ако бизнеса е продаден по-късно за 100 милиона, значи че е имало разплащане с кредиторите, работа за работниците, а мениджмънта е направил бизнесът да повиши стойността си.
цитирай
5. borsi - Ами Валентин Захариев (червен б...
03.08.2009 01:27
Ами Валентин Захариев (червен барон) разплати ли се :))) Хайде стига смешки ..
На който са раздавали фирми за без пари да ходи да цуни Костов.
Аз от него полза не съм видял.
цитирай
6. анонимен - Добро утро, Воймир,
03.08.2009 07:43
Обяснил си принципа добре, както винаги, това си е непопулярен лост в икономическото регулиране, не сме открили ние топлата вода, в опит да се спаси "неспасяемото" ако все пак се появи купувач и на загубите, само където често липсва прозрачност в предисторията, довела да фактическия фалит на такива предприятия, преди време се предлагаха масово хотели по морето по същите причини за невъзможност да се обслужват кредити и липса на свежи инвестиции, не знам там какво се случи ... Поздрави и успешна седмица!:-)
цитирай
7. vmir - 5. borsi, за съжаление не не съм запознат с конкретния случай,
03.08.2009 08:30
но нали обясних в постинга, че плюенето по сключилите договора от страна на държавата е за да се осигури безнаказаността на нарушаването му, за да се прецакат работниците, кредиторите и спестителите и да се пренасочат паричките им в джобчетата на плюещите...
Мислиш ли, че които са способни на това, ще имат скрупули да викнат после "Костов e виновен"???

Ти си недоволен от Костов, че не е вкарал престъпниците в затвора, подозираш го, че е бил в съдружие с тях, но мислиш ли, че това е лесно, когато ти играят гореописаните номера дори за спасителните решения???
цитирай
8. vmir - Добро утро, Виши!
03.08.2009 08:40
Ми то за премахване на прозрачността не е необходимо нищо друго, освен да се вика "мошеници" на работещите и тихо да се правят далавери с неработещите. Каква прозрачност, какви 5 лева след това?

Успешна седмица и на теб! :-)
цитирай
9. анонимен - Е, то това е "обществена тайна"...
03.08.2009 09:01
щом сме в постинг за оксимороните ;)
Благодаря!
цитирай
10. vmir - Ех, Виши, теб човек с нищо не може да те впечатли...
03.08.2009 15:42
:)))
цитирай
11. анонимен - Ти си доста изчерпателен, за да те допълва човек, но щом сме още в този постинг, ще ти кажа,
03.08.2009 16:26
че съм впечатлена от самата банкнота единия долар, пълна със символизми и оксиморони ;)

http://vishna2.hit.bg/onedolar.jpg

писала съм за нея, знаеш ли, че първоначално на мястото на надписа "ние се уповаваме / вярваме/ на бога"( да не говоря за това дали изобщо мястото му е там, че парите са най-дяволското нещо в нашия свят ;) е стояло друго "фалшификацията се наказва със смърт", а вече доста отдавна е отпаднало и другото "обезпечено със злато", което го имаше и при нас ...има много инфо в нета за тази банкнота! :-)))
цитирай
12. vmir - Някои оксиморони притежават реален и дълбок смисъл.
03.08.2009 17:36
Проследяването на смисъла и по-точно отрязъка от време, в който го разглеждаш, може да се превърне в пътешествие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092518
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031