Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2009 01:36 - ПОСЛЕДНИ ФАКТИ ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 8049 Коментари: 39 Гласове:
6

Последна промяна: 14.09.2009 20:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Има една особена порода хора, които намират основания за своята информираност не в наблюденията, а във вярата, че трябва да се прави всичко в името на печалбата, личния просперитет или изява. За да защитят вярата си, такива хора упорито отричат систематичните наблюдения и ги обясняват с явления, които по сила на въздействието си стоят много по-назад от реалните причини за процеса. В добавка, нерядко прибавят тактиката Крадеца вика дръжте крадеца, за да объркат останалите и да забавят истината колкото е възможно повече. В края на краищата щетите, които отлагането на решението причинява нарастват или се натрупват до такава степен, че твърденията на тези користни хора и сподвижниците им постепенно изгубват значение и настъпва моментът, заради който се казва, че истината винаги побеждава.

Сериозен пример в това отношение е твърдението, че настоящото глобално затопляне или е измислица за пари, или не се дължи на човешката дейност, а на циклични природни процеси предизвикващи активизация на слънчевата радиация. Подобни твърдения са толкова опасни, колкото да оставиш бебе само в стая с нажежена печка и да твърдиш, че печката няма нищо общо, защото на бебето му е горещо от силното слънце.  Влиянието на колосалните количества топлина, които човешката индустрия изпуска в атмосферата на планетата само за една секунда, могат да бъдат осъзнати чрез хилядите години акумулиране на слънченвата енергия, необходима за получаването на горивата, които изгаряме за същата тази секунда, изпускайки до джаул същото количество топлина, което е било спестено на земята в продължение на хиляди години. Това е все едно да твърдиш, че дъждът е по-опасен от скъсването на язовирен бент над селото. Да се говори, че единствено слънцето е причина за затоплянето е толкова безотговорно, колкото да се твърди, че печката в стаята няма връзка с температурата в нея.

Предлагам ви кратко филмче за последните наблюдения върху климатичните промени с Ал Гор, можете да включите български субтитри точно до бутона за спиране и пускане на видеото и да увеличите екрана от бутона в горния десен ъгъл на екранчето.



А ето и настоящото състояние на продължителни наблюдения на глетчерите, но само на английски:


Малдивските острови   image



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. voda - лошо ни чака
12.09.2009 01:47
в близките години ще видим доста лоши неща от майката природа...
цитирай
2. vmir - В най-оптимистичните варианти можем да спрем затоплянето
12.09.2009 01:55
едва след 50-60 години, когато температурата на околнтата среда ще се е повишила с около 2-3 градуса и едва след това ще имаме шанс да понижим температурата, за да си възвърнем част от залетите огромни територии от сушата...
цитирай
3. анонимен - Еми вече се появиха доказателства, ...
12.09.2009 01:56
Еми вече се появиха доказателства, че повишаването на температурите на Земята са свъзани с повишаването на слънчевата активност, която се наблюдава от известно време насам.И това стъва циклично, като по-сериозните промени на температурите стават в рамките на цикли които се повтарят през 20-30 хиляди години!
цитирай
4. vmir - 3. анонимен,
12.09.2009 02:06
ми то и в къщи става по-топло когато слънцето се засили, но не съм чул заради това някой да се е отказал от отоплението си. Обратното - вече широко се прилага охлаждане на микросредата през лятото, което се заплаща с допълнителен разход на енергия и затопляне на глобалната макросреда.
цитирай
5. baletlnetpepas - Браво вмире
12.09.2009 02:18
на това му викам научен подход. Всеки посмял да каже нещо различно се обявява користен, подкупен и анти-научен!
Не е случайно съвпадение факта, че съветската наука от времето на Сталин бележи такива успехи. Прилагал се е същия подход
цитирай
6. vmir - 5. baletlnetpepas,
12.09.2009 02:36
Благодаря, че онагледаваш подхода: “Крадеца вика дръжте крадеца”. И какво общо има фамозната и непотвърдена яровизация (примерно) на мегаломаните, които щяха да накарат реките да тръгнат в обратна посока с факта, че 10 000 000 000 джаула топлина, събирана от слънцето в земята в продължение на десетки милиони години, се изпуска в атмосферата единствено за затоплянето само на твоя задник за една зима, че да ме набеждаваш за сталинист? Не съм казал, че трябва да ти мръзне задника, а че за да не изгори в един бъдещ ден, трябва да си размърдаш поне малко мозъка по възможност още сега.
цитирай
7. baletlnetpepas - Не, вмире
12.09.2009 02:57
ти дефинитивно отричаш възможността затоплянето да е разултат от друго освен от човешка дейност. Всяко друго обясние за теб е продиктувано от желание за "печалбата, личния просперитет или изява" и отричане на "систематичните наблюдения" (т.е. приписваш си морално превъзходство пред хората, които не са на твоето мнения).
Само и единствено тълкуването на фактите обосноваващо твоята теза е "научно, вярно и безпристрастно".

Това вмире е сталинизъма в науката.
цитирай
8. vmir - 7. baletlnetpepas,
12.09.2009 03:39
Вместо да лавираш с нелепите си аналогии между понятията "научен подход" и "сталинизъм", много по-адекватно щеше да бъде да отговориш какво според теб се случва с тези 10 000 000 000 джаула топлина, които казах са необходими за една зима единствено за личното ти отопление и как лично ти успяваш да предотвратиш преминаването им в атмосферата (или поне на част от тях), за да приема, че тя не се загрява от човешката дейност? Аз не съм отрекъл системните наблюдения, обратното - не мога да приема отричането им заради споменаването на слънцето и по този повод съм казвал, че слънцето е първоизточника на затоплянето, но самото затопляне НЕ СЕ ИЗМЕРВА С ПРИКАЗКИ ЗА ПРИЧИНИТЕ МУ, А С ТЕРМОМЕТЪР.

В момента термометъра показва безпрецедентно бързо повишаване на средната десетилетна температура с около 0.6 градуса за последните 70 години, по-голямата част от които за последните 20 години, и това няма нищо общо с известните цикли на хилядолетните смени на климатични епохи, нито трябва да се бърка с краткотрайните флуктуации на сезонните и годишните температури, защото тенденцията на глобалното затопляне страховито и плътно следва единствено и само големината на глобалното индустриално енергопотребление, без което все още не сме в състояние да си представим живота.
цитирай
9. baletlnetpepas - Кажи ми вмире
12.09.2009 11:05
допускаш ли, че е възможно това покачване на температурата да не е резултат от чувешка дейност?
(а дали е безпрецедентно не знаем, доколкото измерваме температурата от има няма 150 години - смешен период)
цитирай
10. frina - :)
12.09.2009 11:52
Аз бих отговорила, при положение, че vmir ме светне защо на Планетите от Земната група, средната температура се е повишила с толкова градуси, колкото и земната през последните стотина години? Или и там има хора, които правят пакости, без ние да знаем?:)))
цитирай
11. vmir - 9. baletlnetpepas,
12.09.2009 13:11
Винаги всичко допускам като възможно, но приемам единствено това, което стъпва на солидни доказателства или факти. Колкото до безпрецедентността, в рамките на 159 годишната история на измерванията тя е не само безспорна, но и меко казано шокираща като неумолима и все по-стръмна тенденция, и освен това се смята, че съществуват редица методи и взаимно свързани косвени доказателства за това, че подобна рязка промяна досега не се е случвала. Разбира се, мога да дефинирам и условията за наличие на грешка в сегашните си убеждения, но от това, което чувам и чета засега като като аргументация ме побиват единствено тръпки на ужас пред напористата методическа неграмотност и потресаващо неумение да се анализират, съпоставят адекватно и количествено различните твърдения или наблюдения. Или явната им спекулативност, граничеща с цинизъм.
цитирай
12. vmir - 10. frina,
12.09.2009 13:37
би било страхотно, ако имахме такива данни. Горчивата истина е, че данните от метеорологичните измервания, които свидетелстват за тенденцията към затопляне са обобщение на десетки милиони отделни последователни измервания, извършени от десетки хиляди човека по целия свят по график и единна методика, и се намират такива, които отричат целия този труд без да са го погледнали дори и без елементарна представа за начините на използване, обработка, анализ и най-важното - оценки на достоверността на тенденциите, които отричат по съображения, които нямат ни най-малка връзка с всичко това. :(((
цитирай
13. frina - :)
12.09.2009 13:45
Значи повишаването на температурата на Меркурий и Венера няма общо с повишената слънчева активност? Данните съществуват, и затова си има гугъл:)
Земята преминава циклично през периоди на обледявания и разтапяния, и ми се струва, че е по човешки суетно да мислим, че сме толкова значими, че да можем да скапем нещо толкова могъщо.:) Не сме, и слава Богу:)
цитирай
14. vmir - Фрина, ще видя тези данни.
12.09.2009 13:51
Не се иска могъщество, за да си запалиш къщата. Глупостта е напълно достатъчна за целта.
цитирай
15. baletlnetpepas - Добре!
12.09.2009 14:07
Постигнахме напредък, сега остава да не окачествяваш морално твоите опоненти (неграмотни, невежи, спекулативни и цинични) и да не се опитваш да извличаш аргументи от твоите морални оценки за тях (аз съм грамотен и знам как да тълкувам фактите, не спекулирам и съм чиста вода ненапита), и спора ще бъде поставен на солидни основи.

"Горчивата истина" за която говориш е, че истерията "Golbal warming", ще ни докара единствено допълнително данъчно облагане за решаването на този наболял проблем и свързаната с него бюрокрация, допълнително ограничаваща и без това намаляващата ни свобода. И доколкото в съвременното общество административната дейност е документална, създадената за борба с глабалното затопляне бюрокрация ще произведе купища бумащина, която бумащина ще застраши и безтова безогледно експлоатираните амазонски гори.

Така че Вмире, по-леко с истерията. Усмихни се!
цитирай
16. sparhawk - и къде е затоплянето
12.09.2009 14:21
тази година? За мен има наистина проблем с човешката дейност и той е замърсяването. Но съм съгласен и с поста за сталинизъм в науката.
цитирай
17. vmir - 15. baletlnetpepas, благодаря за съветите,
12.09.2009 14:21
ако спорехме на научен съвет, щях да се възползвам незабавно от тях. Но поне досега не ми се е случвало на подобно място опонентите ми да са се аргументирали със сталинизъм, не вярвам и в бъдеще да ми се случи.

Колкото до бюрокрацията, не смятам, че тя зависи от конкретния проблем, а ако тя е съображение, толкова по-зле за истината...
цитирай
18. frina - :)
12.09.2009 14:33
Ха, съгласна с baletlnetpepas. Всичко е "мижи да те лажем" - за да бъдат оправдани хиляди такси и таксички, за да те принудят да хапваш органична и в пъти по-скъпа храна, да носиш феъртрейд котън и всякакви щуротии.
Тези прословути метеорологични замервания са на не повече от 300 години. Когато са започвали, Земята тъкмо се е измъквала от поредният миниледников период - логично е оттам насетне температурите да вървят във възходяща посока...
цитирай
19. vmir - 18. frina,
12.09.2009 19:26
frina написа:
Ха, съгласна с baletlnetpepas. Всичко е "мижи да те лажем" - за да бъдат оправдани хиляди такси и таксички, за да те принудят да хапваш органична и в пъти по-скъпа храна, да носиш феъртрейд котън и всякакви щуротии.
Тези прословути метеорологични замервания са на не повече от 300 години. Когато са започвали, Земята тъкмо се е измъквала от поредният миниледников период - логично е оттам насетне температурите да вървят във възходяща посока...


Фрина, естествено, че няма начин да не си съгласна! Щом и двамата търсите резултата от аритметични действия с помощта на извънаритметични понятия, резултата ви е абсолютно логичен и напълно предсказуем. От тук нататък спорът е абсолютно безпредметен. Благодаря ти за доброто намерение. :)
цитирай
20. vmir - 16. sparhawk,
12.09.2009 23:13
sparhawk написа:
тази година? За мен има наистина проблем с човешката дейност и той е замърсяването. Но съм съгласен и с поста за сталинизъм в науката.


тази година е най-студена от предишните няколко. Важна е обаче 10 - годишната средна стойност, която е рекордно висока, но при достатъчно студено лято догодина, ще наруши досегашната тенденция. Обръщам внимание на това, за да подчертая, че систематичните наблюдения са начинът за установяване на реалното положение. Приказките, че отричането им е равносилно на придобиването им са нелепи, защото зад наблюденията стои реален труд на реални хора, резултатите от който могат да се коригират от също така реален труд на реални хора, а не с раздухване на страхове от сталинизъм, бюрокрация и данъци.

За мен това е като да си чатиш докато чергата зад гърба ти гори и да не ти идва наум, че ако не спреш, за да я изгасиш, неизбежно ще дойде момента, когато огънят ще погълне и компа ти, защото вятъра няма да го изгаси, а ще го разнесе и доразпали. Положението е наистина толкова сериозно, че отлагането на решенията увеличава бъдещата им цена неимоверно. Става дума не само за нас, но и за усилия на редица поколения след като нас няма да ни има. Отлагането няма да спаси и нас от стопански и финансови катаклизми в резултат от резките промени в цените на природните ресурси поради местното им или глобално изчерпване или необходимост от спешната им подмяна.
цитирай
21. анонимен - Здравей, Воймир, носех ти линка, който вече си сложил,
15.09.2009 13:36
В един от коментарите има засягане на друга позиция, какво мислиш по това :

"Измества се истинския проблем!
А той е, че няма как да защитим човечеството от природата, а не обратното!
Хората нямат никакъв капацитет да съществуват независимо от природните условия и всеки по-голям проблем с изменение на условията за живот би довел до катастрофални последици! Колкото и да опазваме средата, най-елементарни явления в по-голям мащаб могат да сложат край на вида ни, без да успеем да противодействаме по какъвто и да е начин! Ще изчезнем както другите видове преди нас."

Там дискусията също се поляризира на две, че човешката дейност може да увреди, но не и да унищожи ... и да причини това, за което се спори. Както и другото, че в крайна сметка сме част в неразумното енергопотребление и замърсяване на природата с токсини и прочие, фактът е обезпокояващ, ще има последствия още през този век. Дано се вземат адекватните мерки, макар да си спомням, че за озоновите дупки се заговори, след като учени доказаха рязкото увеличение на рака на кожата, но май нещата се ограничиха до контрол и намаляване аерозолните производства, което тук пък изобщо не сме усетили ... така че, ще изчакаме корекциите и ООН какво ще каже по въпроса зимата...Във всеки случай винаги ми става гневно, когато видя умряла риба в разлив на нефтено петно! Поздрави!
цитирай
22. vmir - Привет, Виши!
15.09.2009 17:15
Полезна инверсия, макар и еретична. Първо, защото волята за оцеляване е несъвместима с отказ от вярата, че ще намериш спасение. Дотолкова несъвместима, че тази вяра може да се представи като двигателят на промените към все по-голяма сигурност. Представяш ли си сигурността на пещерните хора, често преспиващи под открито небе, когато сутринта се събудят и установят, че пума е отнесла и последното им бебе през нощта? Когато ловците на свой ред са били един след друг разкъсвани от хищни зверове?

Измислили обаче копието и нещата се подобрили. После се сетили за металолеенето, скотовъдството, земеделието, транспорта, съобщенията и т.н. От първите свидетелства за примитивното земеделие, осигуряващо 20-30 килограма пшеница от декар до днешния световен рекорд от почти 2 тона, хората са се учили да живеят в определени взаимоотношения с природата и да използват ресурсите й така, че да подобрят сигурността си и да си осигурят повече време за задачи различни от борбата за ежедневното оцеляване.

Днес повечето държави имат ракетни системи за разбиване на градоносните облаци и опазване на реколтата от тях. Не виждам причина да не се подготвяме за спасяване или противодействие на основните природни стихии и заплахи, от земетресения и вулкани, наводнения и урагани, засушавания и ерозия, до космически заплахи (твърде невероятни засега) като метеорити, астероиди и комети, както и космически нашественици (и тях ли ще приемем за природа?). Да се надценява враждебността на майката – природа е не по-малко вредно и опасно от глупавата заблуда, че сме нейни господари.

Както не един път съм изтъквал: “МЯРКАТА МУ Е МАЙКАТА”. Но това мърльовците надали някога ще го разберат.
цитирай
23. vmir - И още нещо в контекста на горното:
15.09.2009 17:24
За да изгори мърльото, не му трябва огън от небето. Трябва просто да бъде оставен да заспи пиян с цигара в уста. (Това, че ще изгорят и други покрай него е друга тема)
цитирай
24. анонимен - О, благодаря, оставил си ми широкообхватен и логичен отговор,
15.09.2009 19:26
да невероятен е техническия прогрес, без чиито постижения животът ни вече би бил немислим. Полетът на човешката мисъл и дух е устремен, и са така свободни, че от времената, за които говориш, човекът успя да качи тялото си, което не може да лети, на метални птици, опозна отвисоко и надалече много от заобикалящия ни свят... също така успя да увеличи повече от два пъти продължителността на живота си, с всичките странични ефекти ... Също така си спомням някакви данни да сочат, че броят на населението на планетата Земя в момента като брой хора са повече от половината от хората, живели изобщо на Земята ... (може и да повтарям нещо). И ще се увеличава още...Ясно е, че ще нараства енергопотреблението, адекватното е наистина да му се потърсят и осигурят алтернативни източници, и с ниски нива на емисии ... т.н.

А ние имаме ли такива установки за борба с градушки и гръмотевици, нещо много трещи небето ни през последните години?
цитирай
25. vmir - Да,
15.09.2009 19:53
vishnichka написа:

А ние имаме ли такива установки за борба с градушки и гръмотевици, нещо много трещи небето ни през последните години?


Да, имаме такива, но през последните години на повечето места бяха оставени без ракети от съображетия за икономии, та станаха поразии...

Мисленето да оставиш направена капиталова инвестиция неработоспособна поради орязване на оперативните разходи е широко разпространена практика у нас и е сродна с изоставянето на тракторите и заменянето им с биволи. Тъпо, по-тъпо, най-тъпо, социалистическо мислене...
цитирай
26. анонимен - Ми то това имане ... е като нямането,
15.09.2009 20:14
асъл социалистическо! Докога това наследство в мисленето ...
цитирай
27. vmir - Така е, ето нещо по-различно:
15.09.2009 20:33
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2436691 - спасителят на милиони

заслужава отделен постинг. Мир на праха му!!!
цитирай
28. анонимен - Видях, Воймир, нека почива в мир!
15.09.2009 21:05
Оф, и това ме впечатли, заради глобалното затопляне:
Мрачна прогноза: Малария, холера, глад ... Промените в климата са най-сериозната опасност за здравето на световното население през 21 век, потвърждава проучване - прогноза на Университетския колеж в Лондон, цитирани от списание "Лансет" ... ще повлияе значително върху разпространението на заболяванията, причинявани от насекоми и гризачи, като маларията, денгата (остра заразна тропическа треска), лаймската болест, хантавирусите, енцефалитите, причинени от кърлежи, и много други...
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2164611
Ужасно, дано не се сбъдват такива прогнози!
цитирай
29. tomich - Поздравления,vmir...
15.09.2009 22:43
Поздравления,vmir
за обективната и научно алгументирана позиция по проблема глобалното затопляне! Напълно съм съгласен с твоите разсъждения и коментари.

Опитах се да намеря в Гугъла някякви данни за повишаване температурите на Марс, Венера и Меркурий вследствие на повишената слънчева активност, но не открих такива. Искам само да кажа, като допълнение и да поясня на невярващите в глобалното затопляне, че увеличаването на въглеродния диоксид в земната атмосфера нарушава установения топлинен баланс между излъчваната в космоса и получаваната от Слънцето топлина. Затова повишаването на средната температура на планетата е неизбежно.

Що се отнася до Венера, повишаване на температурата вследствие на увеличена слънчева активност според мен е малко вероятно. Имам предвид нейния т.нар."изчерпан парников ефект"
(http://www.signlanguage-bg.com/bg/specialized%20bulgarian%20sign%20language/bg/files/170_add_1.htm) и почти непрозрачната за слънчевата радиация атмосфера от въглероден диоксид и гъсти непрозрачни облаци от капки на концентрирана сярна киселина и сяра.
цитирай
30. tomich - #
15.09.2009 22:56
Прочетох вестта за кончината на Норман Борлауг. Не бях чувал за него, но очевидно е извършил революция в производството на зърнените култури и това е спомогнало да се спасят от гладна смърт милиони хора...
Мир на праха му!
цитирай
31. vmir - Благодаря, Томич!
15.09.2009 23:24
Колебаех се, но след твоя отзив ще копи-пейстна статията за Норман Борлауг в отделен постинг, защо да не се отдаде заслуженото внимание и на такива хора...
цитирай
32. vmir - 32. nalik, приятелю,
19.09.2009 05:25
ако позволяваш да продължа сравнението ти, счупеното огледало не е проблем само докато двигателят не пали. Тръгне ли колата един път, счупеното огледало моментално придобива важност от значение за живота ти и на хората наоколо. А двигателят все пак служи за безопасно придвижване на колата заедно с пътниците в нея, нали? :)
цитирай
33. vmir - 34. nalik, напротив, много ти е удачен примера.
19.09.2009 11:00
Защото показва как се противопоставят проблемите един на друг, а се пренебрегва същественото, което ги свързва.

Ако ти приемаш, че споменаването на отношението ти е уличаване в тъпотия, значи си се приел вече за непогрешим.
Ако обаче говориш за факти и надеждни доказателства от независими екипи, би трябвало да ги потърсиш в полза на твърденията, зад които заставаш.

цитирай
34. vmir - В научните изследвания няма и по дефиниция не може да има казионни медии.
19.09.2009 11:35
ТЕД е инициатива на водещи световни производители.
Ако аз бях водещ производител също щях да подпомагам добрите и полезни идеи по света, разбирам и мисленето, което би ги крило или потискало.
Затоплянето и замърсяването в индустрията засега вървят ръка за ръка и са необходими десетилетни упорити усилия, за да се отделят едно от друго, ако изобщо е възможно.
цитирай
35. vmir - И понеже забелязах, че си свързал TED с недостиг на интелигентност,
19.09.2009 13:11
да ти обърна внимание, че ТЕД е инициатива за разпространяване на идеи за намерени или предлагани решения по въпроси от широк спектър проблеми, от такива, които са превърнали човек без крака в превъзходен танцьор, до бъдещето на вселената. Това са идеи и факти и не разбирам как може интересът към идеи и факти да бъде доказателство за недостатъчна интелигентност, според мен незаинтересоваността към идеите е такъв признак или съответното отношение...
цитирай
36. анонимен - "ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ”
25.09.2009 16:21
в цялата идея зад “глобалното затопляне” и “климатичните промени” има доста повече религия, отколкото наука. Изследванията и изводите, на които тя се крепи, се базират главно на недоказани корелации и компютърни климатични модели с неизвестна вярност, а не на сериозни научни изследвания, които могат да бъдат неопровержимо доказани и повторени (каквато е практиката за да бъде едно научно изследване признато).

тази религия е подкрепяна от политици и бюрократи, които с нейна помощ се сдобиват с все повече власт над индустрията и над отделните държави (особено малките като нашата). Тази власт произтича от правото на бюрократите да раздават квоти, да налагат ограничения и да разпределят фондове. Те са подкрепяни от много псевдо-екологични организации, които са на хранилката на тия фондове.

покрай паниката с тия измислици-премислици бяха забравени и отидоха на заден план в общественото внимание истинските екологични проблеми, пред които Земята е изправена. Замърсяването на въздуха (с вредни газове и твърди частици, не с СО2), повсеместното изсичане на горите и ерозията на почвата, предизвикващи масови засушавания, промишлените отпадни води, промишленият риболов и ловът на китове, нефтените разливи - това са много сериозни въпроси, за които вече никой не говори.

много от “решенията” и мерките, които се вземат за забавяне на глобалното затопляне всъщност вредят на природата - вятърните електроцентрали избиват прелитащите птици, при производството на биодизел не само се изхвърля повече СО2, отколкото при горенето на същото количество бензин, ами и търсенето му ще повиши сечта на гори в латинска Америка, а прехвалените енергоспестяващи крушки съдържат сума отровни вещества и технология за рециклирането им няма.

цитирай
37. vmir - 39. анонимен, а на мен пък твоето описание ми прилича на религия,
25.09.2009 23:08
произтичаща от вярата, че "Всички са маскари или мошеници".

p.s. Корелацията не може да бъде недоказана, самата тя си има характеристики, "компютърните климатични модели" не са нещо принципно различно от "сериозните научни изследвания", нито пък последните биха могли да бъдат "неопровержимо доказани" и почти всичко друго, което си написал говори за едно голямо непознаване на проблема, терминологията и връзката й с методите и резултатите от изследванията.
цитирай
38. анонимен - анонимния
29.09.2009 15:14
корелация е взаимна връзка на явления, които са в някаква зависимост едно от друго; съотношение, взаимна свързаност. correlatio.

човек, тази взаимна връзка може да бъде ДОКАЗАНА, а може и да НЕ БЪДЕ доказана. кой ти каза,че само едното е възможно???

климатичните промени НЕ са доказани 100%! покачването на температурата в световен мащаб се води под въпрос. много хора боравят със статистиките както си искат. твърде много интереси са замесени. има и още нещо. въобще не е сигурно дали покачването на температурите се дължи на човешката дейност. въобще не е сигурно. няма жив човек на земята, който може да докаже или опровергае тезата, че затоплянето на земята се дължи на човешка дейност. а за твое сведение прословутите зелени разтения през НОЩТА изпускат CO2, който са изсмукали от атмосферата през деня. тяхната очистителна функция се преувеличава доста.

не е опровергано такива мащабни действия да се предприемат, при положение, че "проблема" не е изследван изцяло. нищо не е доказано. повечето приказки за "глобалното затопляне" са си... просто приказки.

земята има толкова много други ИСТИНСКИ ПРОБЛЕМИ, които предстои да се решават, че "глобалното затопляне" изглежда откровено смешно пред тях.

изсичането на тропическите гори, унищожаването на животински видове, замърсяването на почвата, въздуха (както казах, с твърди частици) водата (което е от първостепенно значение, защото водата е много важен елемент на живота), прекомерното земеделие и несъобразяването с почвените характеристики изтощават почвата и са условия за образуване на пустини... ... ...

това са страшно СЕРИОЗНИ проблеми, които никой, повтарям НИКОЙ не ги оспорва ни най-малко. те СЪЩЕСТВУВАТ, но "глобалното затопляне" изтласква обществения интерес от тях и ако не си забелязал вече почти никой не говори за тях. всеки говори за енергийна ефективност, намаляване емисиите на СО2... неща в този дух. уреждат се закони, които да намалят изпускането на СО2, има данъчни преференции за поставяне на филтри и подобни. дори вече се търгува със сертификати за емисии на СО2... работата е много напечена. света почва да се вглъбява САМО в това и съвсем забрави за другите проблеми на планетата...

това ми е основната точка в тезата и се надявам да я разбереш. друго повече няма какво да казвам.

поздрави. :)
цитирай
39. анонимен - Панчо
09.01.2010 09:19
Анонимен, напълно съм съгласен с теб. Автора се е оставил да бъде манипулиран от корумпираните световни медии и един политик/шарлатанин, като Ал Гор. Плуваме в океан от информация; има достатъчно данни за този природен феномен. Цифрите недвусмислено показват, че човешкото участие в климатичните промени е пренебрежимо малко. Става дума разбира се, за поредната огромна световна измама. На Автора ще припомня предишните световни измами (цитирам по памет) : "преекспонираната" вреда от ДДТ-то, азбеста, фреоните и озоновата дупка, слънчевото греене и рака на кожата, холестерина в животинските мазнини и яйцата, болестта "луда крава", "птичия", а сега "свинския", а утре може би "кучия" грип и т.н. Всички тези измами тихом мълком бяха опровергани от времето и здравия смисъл на научните доказателства, но причиниха загуби на човечеството от трилиони долари, с които биха могли да бъдат създадени много полезни неща; "безотпадни технологии", например. Изправени сме пред огромна опасност; разрушителната стихия на колективната човешка глупост. Ние, българите, сме много интелигентен народ; трябва да бъдем по-активни в отстояването на здравия смисъл и в противопоставянето ни на новоизмислени "религии", като т.нар. "Световно затопляне, причинено от човешката дейност". Нашата пасивност докара нещата дотам, утре да ни заставят да плащаме такси, че замърсяваме атмосферата, издишвайки въглероден двуокис; газът, благодарение на който съществува живота на Земята . . . Просто вече няма място за отстъпване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4102525
Постинги: 673
Коментари: 10309
Гласове: 54892
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930