Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
03.03.2017 18:53 - Честит национален празник Българи!!!
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3210 Коментари: 2 Гласове:
18

Последна промяна: 03.03.2017 19:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Преди малко се върнах от паметника на ген.Гурко, разположен е в тревна площ в края на градската градина, на ул.Гурко. Всяка година на този ден ходя там да изкажа почитанията си към този способен генерал.

image

Казват, че българите сме били признателен народ. Защо ли тогава днес след обяд, пред паметника на ген. Гурко в София, имаше само няколко цветенца.  Всички знаем, какво щеше да се случи с опълченците на Шипка, ако не са били подкрепени от руските войски. През априлското възстание българите опитаха да се освободят от турско робство, но сами не успяха. Само съвместните усилия на руски и присъединени към тях белоруски, украински, фински, румънски и полски войски, заедно с българското опълчение успяха да направят това. Благодарение на тази страхотна коалиция бе довено до успешен край това велико дело. Вечна слава на всички участници в тези героични битки!!

image

Покрай мен мина една млада двойка шведи и аз ги заговорих, обясних им кой е този ген. Гурко  и накрая момчето обобщи, че практически той ни е помогнал да пребъдем  като българи. Направо ме смая колко точно звучат думите му. Ако не беше той и неговото обкръжение от генерали като Скобелев, Столетов, Толбухин, Тотлебен и др. сега щях да съм в харема на някой султан. А българският народ го е почел с няколко цветенца за благодарност. Цялата градска градина гъмжеше от народ, който дъвчеше разни неща и пиеше в чаши със сламки нездравословни шейкове, някои играеха шах, други разхождаха кучетата си, а горкия ген. Гурко стоеше в края на градината, забравен от всички.
Шведите ме снимаха, после аз снимах тях пред паметника и те останаха много доволни, че са научили нещо от нашата история.

А когато откриха паметника преди 4 г. вижте как изглеждаше:

image

Друго си е нали, от тогава не пропускам година да не го почета на този ден, че до Шипка ми е малко трудно на тази преклонна възраст да се катеря. Благодарение на този достоен мъж, предвождал нашите опълченци, ние за дълго време живяхме свободни и необезпокоявани. Ген. Гурко е бил велик пълководец и стратег, които успя да осигури "трайно отсъствие" на петвековните ни турски поробители oт българските земи. Много се гордея с това, че и моя прадядо по майчина линия е бил под неговото командване на вр. Шипка, където е получил прозвището "Куршума". По-късно това е сложило началото на фамилията Куршумови, известна в гр. Пловдив, където съм родена.

image

Йосиф Гурко е роден на 28 юли 1828 г. в Новгород, Русия в семейството на потомствен дворянин от белоруски произход. По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878) на генерала е поверено командването на Предния отряд на руската армия, в състава на който влиза и Българското опълчение. В първите дни на войната, предвожданите от него войски превземат град Търново и установяват контрол над проходите в средната част на Ст. планина във взаимодействие с  Габровския отряд (командир ген.-майор В. Держински). Превземат Шипченския проход и гр. Ст. Загора, предизвиквайки паника в Цариград. След прехвърлянето на османски подкрепления в Южна България  с командир Сюлейман паща и последвалите боеве при гр. Н. Загора, с. Джурнали (дн. Калитиново) и гр. Стара Загора отстъпват на Шипченския проход  в Ст. планина. През м.октомви Гурко е назначен за командир на кавалерийският корпус, който превзема с. Горни Дъбники с. Телиш, с което се прекъсват снабдителните линии на обсадената в гр. Плевен Западна османска армия на Осман паша и се затваря блокадния пръстен. Отхвърлят Орханийската османска армия от орханлийското поле и преминават Ст. планина в сурови зимни условия. Частите на отряда превземат на 4 януари 1878 г. гр. София и я освобождават, а след това и гр. Пазарджик. Нанасят последно поражение на Сюлейман паша в битката при Пловдив и превземат гр.Одрин, с което практически е сложен край на войната.

image

С подписването на Санстефанския мир царското правителство постига целта, която си поставя с войната. Трудна и рискована, но все пак победоносна, войната от 1877-1878 е увенчана с шумно огласения Санстефански мир от Трети март. Русия дава предостатъчно категорични доказателства на българите за добрата си воля и това се приема с възторг и дълбока, искрена благодарност към Освободителката. Редовите български и руски войници, както и техните предводители, не могат да знаят, че Санстефанският договор е предварителен, временен и подлежи на неизбежна ревизия. Това е строго поверително, зорко прикрито зад кулисите на висшата дипломация. Естествено ревизията на договора ще стане известна, но неблагоприятните последици за българите ще изглеждат и ще се възприемат от тях като резултат от намесата на западните Велики сили. Така недоволството от неговата ревизия се насочва против руските съперници Англия и Австро-Унгария, а влиянието на Освободителката се утвърждава трайно.

image

За нас, българите, 3 март 1878 е едно изстрадано и заслужено възкресение. На този ден бе направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди млади хора от много народности. Този ден показа на българите, че жертвите от Априлското въстание не бяха напразно, че 15 хиляди доброволци, които загинаха, сражавайки се в руско-турската освободителна война, не дадоха живота си напразно.
Сан Стефано срути окончателно започналата да се пропуква стена, която отделяше България от Европа. Той постави началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.

Няма да се уморя да повтарям:

ОБИЧАЙТЕ РОДИНАТА СИ, КЪДЕТО И ДА СТЕ!
ТЯ Е ПРОПИТА С КРЪВТА НА НАШИТЕ ДЕДИ.
ПОМНЕТЕ НЕЙНОТО ГЕРОИЧНО МИНАЛО ЗА ДА
ИМАМЕ СВЕТЛО БЪДЕЩЕ!!!

ВЕЧНА СЛАВА НА ХИЛЯДИТЕ БЪЛГАРСКИ  ОПЪЛЧЕНЦИ,  РУСКИ, УКРАИНСКИ, БЕЛОРУСКИ, РУМЪНСКИ И ФИНСКИ ВОИНИ, ДАЛИ СВОЯ ПРИНОС, А НЯКОИ И ЖИВОТА СИ, ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО  НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО!!!

НАРОД, КОЙТО НЕ ПОМНИ И НЕ ПОЧИТА СВОЯТА ИСТОРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ОЧАКВА ДА ПОЛУЧИ УВАЖЕНИЕ ОТ  ДРУГИТЕ НАРОДИ ПО СВЕТА.













Тагове:   България,   празници,


Гласувай:
18



1. donchevav - Честит национален празник, мила ...
03.03.2017 21:01
Честит национален празник, мила Неви! Много силен постинг - пропит с обич и гордост, с напомняне и укор, с чисти призивни думи за повече родолюбие, за народностно самосъзнание!
Струва ми се, че със всяка изминала година на Шипка има все повече българи, по площадите по време на тържествената заря проверка - все повече родолюбци - и възрастни, и деца... Не знам колко години още ще ни трябват, за да се разпали отново любородната искра във всяко българско сърце - но съм сигурна, че я има у всеки, дори у ония, които открито се срамуват да се наричат българи и се присмиват на българското. И тогава, когато тази искра запламти в буен пламък, както неведнъж се е случвало в историята ни, когато един народ си припомни кой е и каква е неговата историческа мисия - нямат шанс злите сили, които го тласкат към самоунищожение! Така са ни го завещали предтечите на българската свобода Чинтулов, Ботев, Левски, така и ще бъде! Вярвам в това!
Поздрави, мила Неви!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Честит национален празник, мила ...
03.03.2017 21:15
donchevav написа:
Честит национален празник, мила Неви! Много силен постинг - пропит с обич и гордост, с напомняне и укор, с чисти призивни думи за повече родолюбие, за народностно самосъзнание!
Струва ми се, че със всяка изминала година на Шипка има все повече българи, по площадите по време на тържествената заря проверка - все повече родолюбци - и възрастни, и деца... Не знам колко години още ще ни трябват, за да се разпали отново любородната искра във всяко българско сърце - но съм сигурна, че я има у всеки, дори у ония, които открито се срамуват да се наричат българи и се присмиват на българското. И тогава, когато тази искра запламти в буен пламък, както неведнъж се е случвало в историята ни, когато един народ си припомни кой е и каква е неговата историческа мисия - нямат шанс злите сили, които го тласкат към самоунищожение! Така са ни го завещали предтечите на българската свобода Чинтулов, Ботев, Левски, така и ще бъде! Вярвам в това!
Поздрави, мила Неви!


Да, така е, народът като цяло се събужда. Не случайно съм сложила клип, направен днес в Търговище. Там знаем, че има доста хора от турския етност, но въпреки това виж какво правят младите хора с дългото българско знаме, чак ми се насълзиха очите като ги видях.И на фона на това, което видях днес в градската градина в София, разбрах за кой ли път, че много сме различни във възприятията си и в ценностната си система. Дано искрата на родолюбието запламти в повече хора.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15322630
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031