Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2010 15:19 - ВЪЗХВАЛА НА ЧУШКОПЕКЪТ
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 1931 Коментари: 4 Гласове:
13

Последна промяна: 07.11.2010 04:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бедата за българската наука произтича доста пряко от това, че за таван на мъдростта се прие спекулацията, че каквото и да се говори, става въпрос единствено и само за пари. Спекулация, защото парите са единствено съпътстваща мярка за цената на желаното, а по дефиниция няма как да стигнат за всички желания, ако желанията не са съобразени с наличните пари.

Отминаха годините, когато полуграмотни научни работници просперираха тръбейки, че бранят върха на човешката мисъл у нас, а който се усъмни в това, е агент на Запада и САЩ, които искат да унищожат великите постижения на родната наука, защото ще бъдат засенчени от нашите научни постижения.

Докато някои правеха главозамайваща кариера, следвайки златната нишка на тези “патриотични” изстъпления срещу Запада (без да се отказват от щедростта на Запада, който плюеха) светът осъществи поредната технологична революция, променяйки повечето от производствата до неузнаваемост и създавайки нови техники, индустрии, професии и работни места, които никой преди 20-30 години не можеше да си представи и в най-смелите си фантазии.

За цялото това време у нас катеренето по многостъпалната йерархия на науката не престана и за миг, всяко стъпало от стълбичката поставяше и продължава да поставя ако не партийна, поне изискване за лоялност към съществуващата йерархия и идеите й за науката, постиженията на която не успяха да засенчат славата на чушкопека, изобретен под комунизма.

Проблематиката с недостига на парите в науката днес има много по-ясна конфигурация от всякога. От една страна, като член на ЕС, на българската наука е предоставено правото на финансиране в размери, за които не си е мечтала и в най-“богатите” комунистически години. От друга страна обаче, за осъществяването на това право, са необходими резултати и прилагане на изследователски методи, както надеждни, така също и разбираеми за финансиращите западняци.

Тук номерът с “гордата славянска култура”, неразбираема за тъпите западняци, които не могат да проумеят фундаменталното значение на чушкопекът за човешката цивилизация и да развържат кесиите за гениалните му изобретатели няма как да мине. (По-точно казано, ако номерът мине, резултатът ще бъде любезното “браво, страхотен чушкопек, но сега финансираме промишленото консервиране на чушки, опитайте в него”, а не финансиране). И няма шанс да мине, дори държавата България да удвои парите, които ще налее в науката си, защото те ще потънат като вода в пустинен пясък, както поне 20 години по правило неизбежно се случва у нас въпреки, че и удвоени, тези пари ще си останат незначителна част от парите, които Европа е заделила за науката.

Какво правим в такъв случай ли? Знам, но няма да кажа, защото у нас решенията на проблемите са много по-безинтересни от начините за задълбочаването им, даже човек остава с впечатлението, че всяко едно решение поражда 10 начина за елиминирането му. Не, не го казвам от желание да се правя на интересен, не – наистина имам решение, но засега ще се въздържа, защото настроенията на повечето колеги учени са приковани в обратната посока и искам да ги оставя да си изстрелят патроните в глупави протести срещу реформата, а след това аз ще извадя моите, колкото и да не се хареса това. Дано само да не се самозакрият дотогава, което по никакъв начин не зависи отimage мен.



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karambol5 - :))))))))))))))))))))))))))...
06.11.2010 17:17
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Успя да ме разсмееш :)))))))))))))
цитирай
2. vmir - 1. karambol5 - :))))))))))))))))))))))))))...
06.11.2010 18:24
karambol5 написа:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Успя да ме разсмееш :)))))))))))))


Май трябваше да го постна в категория "Забавление" само че, могат да си помислят за шега и решението ми. Много е лесно да се каже, кратко и много конкретно e това решение, но макар и спасително, мнозинството ще бъде против него, а докато започне да им харесва неудържимо и да си мечтаят за осъществяването му, реформата ще е направена по начин, който още по-малко ще им хареса. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
3. анонимен - "Проблематиката с недостига ...
07.11.2010 15:32
"Проблематиката с недостига на парите в науката днес има много по-ясна конфигурация от всякога. От една страна, като член на ЕС, на българската наука е предоставено правото на финансиране в размери, за които не си е мечтала и в най-“богатите” комунистически години. От друга страна обаче, за осъществяването на това право, са необходими резултати и прилагане на изследователски методи, както надеждни, така също и разбираеми за финансиращите западняци. " Нали не смесвате понятието "наука" с "БАН"?
цитирай
4. vmir - 3. анонимен,
07.11.2010 18:40
анонимен написа:
" Нали не смесвате понятието "наука" с "БАН"?


Едва ли има начин да не се смесват двете понятия, дори само заради предназначението на БАН. Целта ми не е да давам оценка на резултатите от работата на БАН, не се смятам за компетентен по въпроса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4103001
Постинги: 673
Коментари: 10309
Гласове: 54892
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930