Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2010 23:19 - СЦЕНАРИЙ ЗА ФИЛМ
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 8421 Коментари: 16 Гласове:
25

Последна промяна: 29.12.2010 14:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Изтичаше края на работното му време, когато бебето се роди. Поддържайки го под коремчето с лявата ръка, лекарят шляпна за начална благословия дупето му с дясната, но бебето не реагира. Повтори опита, но нито оклоплодна течност изскочи от устата на омаломощеното бебе, нито опит за каквото и да било противодействие или звук на несъгласие, нито помръдване, а очичките останаха плътно затворени, за да покажат, че нищо в обстановката наоколо не заслужава допълнителна загуба на време и внимание. За асистиращата акушерка напомняше само престилката й,  върху която, лекарят постави малкото телце с убеждението, че собственичката й ще се върне и ще се погрижи за бебето, свали си ръкавиците, изми си ръцете, поглеждайки няколко пъти към новороденото, и след като не долови признак на живот, написа в епикризата мъртвородено”, и се отправи към къщи, където очакваха гости.

 На другата сутрин на път към болницата лекарят, поемащ дежурството, се заприказва с монтьора от автосервиза по пътя, след това в болницата го пресрещна напориста пациентка от частния му кабинет, и докато се разберат, времето напредна, а когато влезе в помещението с мъртвороденото бебе, акушерката ужасено му показа, че мъртвото по документи потрепва конвулсивно.

 Обади се на шефа на болницата, като се опита да пародира със ситуацията, за да отклони вниманието от двучасовото си закъснение да направи нещо по въпроса с агонизиращото не по своя вина същество. Шефът не прие веднага тонът му, и се опита да го върне към реалността с напомняне на отговорностите, които е трябвало да бъдат поети за предотвратяване на абсурдната ситуация.  Напомнянето не доведе до идея за разрешаване на ситуацията.  

 Когато шефът разбра, че подчинения му не намира нищо от казаното за възможно, а тонът му става все по-циничен и стигна до незъзмутимо предложение за убийство на бебето, първо реши, че нервите на колегата му не са издържали, защото наистина нищо не може да се направи. Тихо изпсува бебето, колкото да покаже съпричастност към колегата си за отвратителната ситуация, в която неволно беше попаднал, и го остави да се оправя както намери за добре, щом на думи демонстрира пълната си увереност, че трябва и има начин да се отърват от бебето, което не бърза да умира вече 24 часа след като документално се беше родило мъртво.

 Когато след около час му се обадиха, че проблемът е решен, шефът на болницата си отдъхна облекчено, без да подозира, че тепърва предстои истинското ходене по мъките, защото разговорите им бяха записани от полицията, а шокираните полицаи още преди това бяха уведомили шефовете си за обсъжданото убийство на бебето с настояване да арестуват лекарите, за да предотвратят възможната трагедия.

 Когато заповедта за арест беше получена, бебето вече не беше живо. Потресеният министър, пред очите на чиито хора изглеждаше да е извършено хладнокръвно убийство, предприе безпрецедентната стъпка по декласифициране на данните по случая, които лично докладва пред Народното Събрание. Чувстваше се длъжен да го направи в опит да намери подкрепа поне за предпазване на хората си от бъдещи ситуации, в които да не стават отново безучастни свидетели на евентуални престъпления, които по закон трябваше не само да разкриват, но и да предотвратяват. Чувстваше още, че няма шанс да ги предпази от подобни нечовешки изпитания, ако не потърси широка обществена подкрепа за ограничаване на цинизма, който през последните години се ползваше с радушния прием на множество хора, размиващи границите между приемливо и недопустимо, затруднявайки неимоверно разкриването на престъпления в почти всички сфери на обществения и стопанския живот.

 Вместо очакваната подкрепа, министъра получи ехидни обвинения от редица представители на опозицията, че си прави евтин пиар. Опозицията не пожела и да чуе за вредите, които височайшето покровителство над подобни случаи може да нанесе на здравеопазването. Ръководството на националния лекарски съюз съзря в случая поднесена на тепсия възможност да укрепи силно разклатените си позиции, и бурно реагира срещу задържането и щателния обиск на заподозрените медици. С помощтта на опозицията, лекарския съюз притисна министъра и му поиска оставката. Министъра се поддаде на натиска, и след експертиза, удостоверяваща, че бебето е било родено мъртво, показа готовност да отправи публично извинение, но опозицията в парламента, разбирайки основателността на исканото от министъра съдействие, предвидливо избегна обвързването си с подкрепа за лекарския съюз, и предпочете да напусне пленарната зала, обезсмисляйки извинението на министъра.

 Неразбирайки хитруването на опозицията, лекарския съюз се изкуши да си припише еднолична победа срещу министъра, и настоя той да отиде в провинцията при заподозрените в предумишлено убийство лекари, да им поднесе личните си извинения и да обещае, че отсега нататък, лекари няма да бъдат подслушвани. В самозабравата си, лекарския съюз реши да играе ва банк и, изгубвайки всяка мяра, прокламира идеята, че и най-безобразното отношение на лекарите към пациента е тяхно лично неотменно право, за което никой не може да им държи сметка. Така от лекарския съюз възвърнаха старото подозрение, че в пациентите си лекарите не виждат повече от крачещи портмонета, от съдържанието на които трябва да зависи и отношението към пациента. Това разтревожи хората, за които отношението към пациента е важна част от лекарската грижа изобщо. Апотеоз на самозабравата се оказа искането пред празника Рождество министъра да се извини за случая с лекарската гавра над новороденотоimage бебе.

 

 P.s. Това е само един сценарий за филм, а всяка прилика с действителни лица и герои е случайна.

Hey You - Pink Floyd





Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ХИПОКРАТ
28.12.2010 23:55
Няма ли да си затвориш мръсния си плювалник бе платен, долнопробен КЛАКЬОР! И за циганчетата стана ясно, че изпълняваш словесни поръчки! Няма ли работодателят ти да обяви акция =КЛОАКЬОР=...
Кому е нужно да дъвчеш и повтаряш тази потресаваща история в навечериуето на Ново година!Няма ли за теб грях и срам...Няма ли за теб святи неща в мръсното ти житие на плазмодии!
УВАЖАЕМИ ФОРУМЦИ,ПРЕДЛАГАМ ДА СПРЕМ ДА ЧЕТЕМ ОТРОВНИТЕ ПСАЛМИ НА АГЕНТ VMIR!Този човек изпълнява опасна и вредна поръчка, той се е продал и чрез вашите участия той трупа дивиденти пред своите господари и разбира се пари!Не му се вързвайте,не виждате ли,че в писанията му няма и грам обективност!...Всяка дума,всяко изречение са преднамерени!
Умолявам те,поне през тези светли празници СПРИ!
цитирай
2. vmir - 1. анонимен - Ако имаше поне малко искреност в твърденията си,
29.12.2010 00:55
щеше да кажеш на БЛС, че историята е потресаваща, и да не твърдят по медиите, че е нещо в реда на нещата.
На тях щеше да кажеш да пазят празниците, не на мен, че се защитавам от масираните им медийни набези в скромния си блог.
Привиждат ти се пари? А да ти е минавало през ум, че понякога човек е принуден да сe защитава от наглите изявления, които други правят заради пари?

Ако имаше нещо общо с Хипократ, щеше да реагираш срещу нарушителите на клетвата му, вместо да се петляркаш на мен.
цитирай
3. andrei - Здравей Любо!
29.12.2010 07:09
Разбра ли,че ЛС и разни докторчета,си мислят,че случаят е приключен и единственото,което искат е да ги оставят на мира да си пият по празниците ракията и да си направят на спокойствие рекапитулация на откраднатите парички през изминалата година от" неблагодарните"пациенти.Всеки ден,по радио и телевизия журналисти и обикновени хора алармират за лекарски безобразия и явни посегателства върху здравето на болни,но ЛС мълчи сякаш това не се отнася за него.На анонимника,ще му кажа да си затвори плювалника и ако е толкова корназ,да си изпише името,а не да се крие зад пердето!Преди няколко дни имах среща с мой познат,който ми каза;"ти знаеш ли,че много лекари не знаят дори датата на която си получават заплатата"?"Как така"-попитах аз?И той ми разказа,как лекари работещи на ядрено-магнитен резонанс и друга скъпоструваща техника за диагностика,прибират по нерегламентиран начин над 5000 лева на ден.Това се е случило пред очите му докато е бил на гости в кабинета на този лекар.Когато го попитал,каква му е заплатата,отговорът е бил;"кой ти се интересува от заплата при такава яма"?Това,което ти разказвам,не е опит за сценарий,а реалност,която и анонимника трябва добре да чуе!Затова съм противник,здравните заведения да са търговски дружества!Иначе е много лесно и съблазнително, с обществени средства и техника закупена от държавата да се разпореждат разни лекарчета,като с частни!Такова нещо,обаче в частните здравни заведения,не може да се случи.Това което ти разказах се е случило в софийска държавна болница!Някои лекари просто са се побъркали от предоставената им възможност за кражба!Докато мога,няма да ги оставя на мира!Бъди здрав!
цитирай
4. vmir - Здравей Андрей!
29.12.2010 08:53
Знаеш, че правя всичко по силите си да разгранича доброто от лошото, и даже с теб по този повод сме се карали, че не съм достатъчно безкомпромисен, но забележи, моля те, - няма как да сме сигурни, че анонимния горе е лекар, а не провокатор, който се представя за лекар.

Нека, в такъв случай да стиснем зъби и да приемем горния пишман - Хипократ като добре дошла възможност да отбележим симптоматичността в изявата му със следните важни наблюдения:

1. Самоотъждествявянето му с Хипократ – хората с измислени биографии и дипломи, които роди законът от 1990 година за приравняване на подготовката в партийните комунистически школи с университетско образование в измислени университети и специалности. Десетки хиляди такива измислени, но безскрупулни типове и ДС-агенти, опирайки се на правилото: “Гарван гарвану око не вади”, узурпираха медиите, културата, бизнеса, местната и държавната администрация, и вече трето десетилетие ни разказват играта по дискредитиране, проваляне или прогонване на всичко читаво и кадърно у нас.

2. Прехвърлянето на проблема от болната на здравата глава – сякаш аз и ти сме го създали този проблем, а не същите тези измислени всезнайковци с лъжите си, които ние единствено посочваме.

3. Кощунственото използване на думите “грях”, “срам”, “святост” за прикритие на клевети и деяния, и пробутването им в празничната суетня като искането за извинение от министър Цветанов.

4. Подмяната на истината с лъжата – ние сме им разваляли празника, а не те нашия!!! На нас кой ще ни се извини за шокиращите твърдения на БЛС???

5. Неспособността или нежеланието да се признае, че проблемът е за допустимото отношение към пациента като част от лечението.

Ако организация като БЛС е знаменосец на идеята, че отношението към пациента няма нищо общо с лечението, за какво здравеопазване говорим изобщо?

Бъди здрав!
цитирай
5. vmir - Ето за такива като горния анонимен1, Р. Ралин написа:
29.12.2010 09:00
“И този месец си замина,
търкулна се и таз година,
отиде си и този век,
и пак не станах аз човек"
цитирай
6. анонимен - Една
29.12.2010 09:21
Ето го и филма.. http://vbox7.com/play:a39e7841
Ха иди че ..празнувай.Ако на някой му е до празнуване при това "филмче",дано е един от главните действащи лица!
цитирай
7. vmir - 6. анонимен - Една,
29.12.2010 10:08
анонимен написа:
Ето го и филма.. http://vbox7.com/play:a39e7841
Ха иди че ..празнувай.Ако на някой му е до празнуване при това "филмче",дано е един от главните действащи лица!


Благодаря за инфото, нищо добро не ни чака, ако си заравяме главите в пясъка.
цитирай
8. vmir - 7. vishnichka,
29.12.2010 10:17
vishnichka написа:
Толкова е нечовешко, че ме разплака... И анонимен 1 е потресен от историята с бебето, но пък коментарът му е кощунствен, заради лицемерната претенция, че чрез блога си му угасяш светлината на празника...спирам, че се омерзих нещо тук...
Поздрави!


Е, ти пък ще плачеш, сега?! Защо не приемеш неприятността с надежда? След бурята изгрява слънце. Нима може да има подобрение, преди да сме намерили истинския проблем? Има ли смисъл да се крием от проблемите, за да не си разваляме настроението, след като проблемите и сами ни откриват, даже често, когато сме най-малко готови за посрещането им?
цитирай
9. vmir - 10. vishnichka,
29.12.2010 12:44
vishnichka написа:
Така е, след сълзите винаги идва и подобрението, и надеждата, дано все пак това да е прецедент, а не да се превръща в практика. Ми то кукла да беше, щеше да е по-обгрижена...
Реагирах на №1, от човек написано е, защото никак не обичам заиграването с вярата и празниците, от такова посягане към силните думи с цел да се обижда и злобее, ми става особено нечистоплътно в душата и трябва време, за да го преодолея...
Приятен ден, продължаваме напред, разбира се!


Ох, радостно е че си спряла, щото с риване тия работи няма как да спрат, даже според мен продължават по-дълго, щото злосторниците разбират единствено от езика на гьостерицата и като видят някой да плаче, го приемат като доказателство, че са недосегаеми, и даже могат да влязат в ролята на съчувстващи, успокоители и даже спасители... А после трябват спасители от спасителите...
Благодаря, продължаваме, я!!!

цитирай
10. анонимен - шанса БГ медик да се осъзнае, е никакъв!
29.12.2010 13:58
Арогантността и цинизма на № 1-БГ "ХИПОКРАТ" отново е потресаваща! Тази прослойка след изявата на Цветанов мина от защита в нападение! Дори не осъзнаха/мина през главите им мисълта , че най-гнусното в цялата ситуация е изказа им, което е израз на съдизма им!
В известен смисъл в МВР има милост, но в нашите докторчета - никаква!
цитирай
11. vmir - 12. анонимен - шанса БГ медик да се осъзнае, е никакъв!
29.12.2010 14:34
анонимен написа:
Арогантността и цинизма на № 1-БГ "ХИПОКРАТ" отново е потресаваща! Тази прослойка след изявата на Цветанов мина от защита в нападение! Дори не осъзнаха/мина през главите им мисълта , че най-гнусното в цялата ситуация е изказа им, което е израз на съдизма им!
В известен смисъл в МВР има милост, но в нашите докторчета - никаква!


О, не, не, не и не!
Няма как да са такива всички лекари и повечето го знаем от личен опит!!!

Ужасното според мен е, че самото ръководство на БЛС се опита да проведе това нападение срещу всички ни, и да превърне прецедента в норма. Казвам това с реална болка в сърцето за лекарите, които са далеч от този начин на мислене, но крайно време е да престанем да даваме предимство на циниците, които са далеч не само в лекарската професия, те са навсякъде, и вярвам, че въпросния "ХИПОКРАТ" няма нищо общо с лекарската професия, а е някой заинтересован у нас да няма доверие към никого, защо го прави, той най-добре си знае.

Цинизмът е страшна зараза. Той превръща случайната грешка в повод за омраза и постоянна вражда. Гледаме всеки ден как го прави непрекъснато вече 21 години.

Самият комунизъм е цинично рушене на устоите на обществото и цивилизацията, и днес под формата на цинични представи за демокрацията и начини за насаждането им, продължава да върши пъкленото си дело.
цитирай
12. dolsineq - Адвокати, лекари, банкери - поп...
29.12.2010 22:33
Адвокати, лекари, банкери - попадне ли човек в лапите им, няма отърване.
цитирай
13. анонимен - да беше написал
29.12.2010 22:38
сценарий, как вмир или някой негов близък получават инсулт, инфаркт или аритмия.
филмът ще е много кратък. особено след аборта на държавата.

медицината не е вещеви склад, където да се разпореждат старшини, нито да пишат за нея.

каква поръчка бе Хипократе? и твоето пипе е толкова. все едно да поръчаш на немият да изпълни биографична роля на Борис Христов!?
цитирай
14. vmir - 14. dolsineq,
30.12.2010 00:45
dolsineq написа:
Адвокати, лекари, банкери - попадне ли човек в лапите им, няма отърване.


Има наистина професии, в които отсъствието на човещина си проличава повече отколкото в други, но затова пък, наличието на човещина също си проличава повече. Въпрос на лично отношение, култура и мода. Всеки, независимо от професията си може да реши, че всичко му е позволено, защото на други места в света колегата му получава 10 пъти по-висока заплата. От такова решение обаче произтича главно престъпност, беззаконие, корупция и самозабрава, която игнорира последствията.

Не всеки лекар е убеден, че е редно да си докара европейски доход без оглед на начините, докато учителите на децата му са на български доход. Голямата част от този доход между впрочем се връща в пациентите му главно през ръцете на пресметливи техници и майстори от всякакви разновидности и калибри, а най-съществения резултат е ускорено амортизирани хора и техника и неприятното усещане за прецаканост и онещастеност на всички, с печални опити за самозалъгване чрез агресия спрямо всеки по-слаб или беззащитен.
цитирай
15. vmir - 15. анонимен,
30.12.2010 00:53
хора сме, на всеки се случва. Тъпо е някой да си мисли, че професията му дава някакви специални привилегии да властва безнаказано над останалите.
цитирай
16. анонимен - ЦИНИЗМА, АРОГАНТНОСТТА И ПРИМИТИВИЗМА НА БЛС...Е ОЧЕВИДНА!
30.12.2010 21:25
ТЕЗИ ХОРА СА С УБЕЖДЕНИЕТО ,ЧЕ ЦЯЛАТА НАЦИЯ ИМ Е ДЛЪЖНА И ЗАВИСИ ОТ ТЯХ....!
ТЕ СЕ СМЯТАТ ЗА ...НЕОТРАЗИМИ, НЕДОСЕГАЕМИ И ЖИВЕЯТ В ДРУГ СВЯТ!
ТЕ СМЯТАТ, ЧЕ ПАРИТЕ И ЖИВОТА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ИМ ПРИНАДЛЕЖАТ--ВИНАГИ И БЕЗУСЛОВНО!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4103404
Постинги: 673
Коментари: 10309
Гласове: 54892
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930