Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2011 08:57 - ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СПРЯ ВЪРТЕНЕТО НА ЗЕМЯТА (8)
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 1655 Коментари: 6 Гласове:
17

Последна промяна: 23.01.2011 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

(продължение)
След като изгуби надежда да му се обадят от СССР, героят ни позвъни на първия от списъка, който му бяха дали в Русия, в резултат от което се озова като гост в добре обзаведен апартамент. Домакинът се оказа инженер на средна възраст, който го посрещна като стар познат и веднага даде да се разбере, че е наясно с изобретението му и го е очаквал да се обади за съдействие. Без излишни любезности, посочи и изчака госта да се настани в един от фотьойлите, наля две чаши водка, каза наздраве, и без да чака специални подкани, инженерът обясни, че с хоризонтиране на комините проблемът не може да се реши, тъй като поради ниската скорост на изтичане на пушека, реактивното му въздействие спрямо комина е нищожно. Реактивната тяга, каза той, се увеличава много по-бързо от скоростта на изтичане. Освен това, разясни още домакинът, за да има ефективно въздействие върху цялата планета, изтичащата реактивна струя трябва да е разположена на голяма височина в силно разредена атмосфера, за да се избегне елиминиране на част от двигателната реактивна тяга чрез множеството вторични противоположно насочени сили, породени от турбулизацията на околните количества атмосферен въздух. Най-интересното изявление обаче беше, че колкото и малка да е силата, тя щеше във всички случаи да променя скоростта на въртене на земята, а моментът на спиране на въртенето щеше да настъпи толкова по-скоро, колкото реактивната тяга е по-голяма.

 

-         Патентован ли е методът – запита инженерът.

-         Не, а трябва ли? – отвърна авторът.

-         По принцип е хубаво да бъде издаден патент, но в случая това щеше да те доведе само до главоболия и излишни рискове – отговори инженерът, но изморен от наученото, авторът нямаше вече сили да запита защо.

 

Въодушевен от наученото, нашия герой веднага реши, че инженера или се прави на интересен с искането за високо разполагане на реактивната тяга, или излишно се е увлякъл в четенето на учебници и без да разбира какво е чел, излишно го е добавил, за да си придаде авторитетен вид и необходимата важност. Очевидният извод от този разговор беше, че няма нужда да чака руснаците, а може да се захване сам да построи устройство с достатъчно голяма скорост на изтичане на струята, което беше призвано да промени хода на човешката история. Щеше да го монтира в двора си, да го пусне в действие, и да чака земята да спре движението си, а след това щеше да го разкрие пред всички.

 Каква връзка имаше инженерът с руснаците и защо му отваряше очите за самостоятелна реализация, все още беше загадка, но благодарение на разговора с него, нашия ликвидатор на капитализма беше получил усещане за порастнали крила и вече си представяше огромна статуя от бронз на самия себе си в центъра на града след някакви си само 20 години. Представи си ясно и мраморната паметна плоча на фасадата на родния си дом, която щеше да напомня на признателните поколения за светлата му личност, променила рязко хода на световните събития.

 Реализацията на устройството изискваше отговор на множество въпроси за големината на устройството и времетраенето до спиране на земята, които беше пропуснал да зададе на инженера. Не беше ясно и как ще осигури задържане на земята след спиране на въртенето й преди да започне да се върти в обратна посока, но това бяха маргинални съображения, които щеше да има време да изясни след като задейства спирането на настоящото въртене. Освен това, ужасно много искаше да разбере какво има предвид инженера за патентоването и рисковете, и дали не искаше да му подскаже, че ако не си патентова идеята, може да му я откраднат? 

Тази мисъл бързо завладя съзнанието му и го накара да изгуби съня си, който започна да бъде смущаван и прекъсван от кошмарната визия на паметник на съветски професор, успял да спре въртенето на земята с помощта на неговата идея.

 Кошмарите на героя ни се засилваха, защото не знаеше какво да прави, а нямаше и парите за реализиране на проекта, тъй като единствените му доходи до момента идваха от малкото домашно стопанство на родителите му на село, продажбите от яйцата, млякото и месото от което едва стигаха за прехраната му. Не му се искаше да изпада в зависимост от инженера, защото ужасно го дразнеше това, че си има непоколебимо мнение за всичко, пред което великият изобретател беше поставен да се чувства в унизителното положение на некадърен ученик пред учител, домогващ се до спасителната тройка. Затова реши да се обади на втория от списъка, който съветските другари от СССР му бяха дали заimage свръзка.  
(следва)




Гласувай:
17



1. monaliza121 - Привет!
23.01.2011 11:43
Несбъднатите мечти, какви поражения нанасят върху душата...:)))))
цитирай
2. vmir - 1. monaliza121 - Привет!
23.01.2011 11:56
monaliza121 написа:
Несбъднатите мечти, какви поражения нанасят върху душата...:)))))


Привет!
Имаш основание да го кажеш, защото проведе специална дискусия по въпроса. :)))
цитирай
3. zaw12929 - Приятелю, в Русия бяха и са най го...
23.01.2011 12:23
Приятелю, в Русия бяха и са най големите противници на патента- премахнаха го и затова пропадна СССР .
Голям мечтател е този... герой, щом с яйца и мляко стигнал чааак там. Успех!
Преди 90 години един мой роднина с торба сухари стигнал за месец до София, като поработвал по пътя и успял да се включи в едим курс за мотористи. После станал мелничар, донесъл първите трактор и вършачка в селото... за да дойде 1947 г национализацията и да го обявят за кулак, даже народен враг?! И много радостни били съселяни, като му отнели имуществото, на него сирака, а баща му загинал на фронта в балканската война. Това "Я не сакам да съм добре, а Вуте да е зле!" най върви при мързеливите и завистливите. Ако няма келипир от теб, за тях, ти си лош и престъпен... няма друга такава държава с мразещи хора- не са много, но достатъчно, за да си тровим живота без умора...
Приятен ден!
цитирай
4. vmir - 3. zaw12929 - Приятелю, в Русия бяха и са най го...
23.01.2011 12:30
zaw12929 написа:
Приятелю, в Русия бяха и са най големите противници на патента- премахнаха го и затова пропадна СССР .


Приятелко, хубаво е, че с теб можем да си кажем неща и да се разберем по въпроси, от които малцина други разбират. Още ли са на същия акъл братушките?
цитирай
5. zaw12929 - За съжаление такива са. От друга ...
23.01.2011 12:38
За съжаление такива са. От друга страна и най богатите страни блокират патентоването и резултата е налице- криза , но от друга страна кризата може да е време, когато българинът да реализира големи идеи и да дръпнем напред. Аз вярвам- който вярва успява.
цитирай
6. vmir - 5. zaw12929 - За съжаление такива са. От друга ...
23.01.2011 12:42
zaw12929 написа:
За съжаление такива са. От друга страна и най богатите страни блокират патентоването и резултата е налице- криза , но от друга страна кризата може да е време, когато българинът да реализира големи идеи и да дръпнем напред. Аз вярвам- който вярва успява.


И аз го вярвам, и винаги съм се опитвал да го прилагам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4098446
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54883
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930