Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2011 09:17 - СЪЮЗЪТ “АКО” КАТО РАЗГРАНИЧЕНИЕ
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 3782 Коментари: 15 Гласове:
19

Последна промяна: 24.02.2011 10:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Явно или неявно, граматическият съюз акоприсъства в почти всички проблеми, за да обедини или разграничи възможности и пречки. Ако например усетя някой да приема Левски като наивен или отживял времето си, макар да знам, че такива се мислят за доста умни решавам, че това е човек глупав, който намира пресметливостта за мъдрост. В най-добрия случай, това е човек, за когото понятието идеалне просто не значи много, а не значи нищо. А идеалът е нещо, без което никаква практика не би била възможна, защото всяка практика е по-добра или по-лоша имитация на онази идеализирана представа, която е осветявала нечие съзнание по-силно от слънцето. В добавка, тази представа се е оказала и достатъчно практична, за да донесе обществено просветление и необходимата промяна за прагматично настроеното мнозинство.

 Идеалът чиста и свята републиканаправи Левски убиец не случайно, а закономерно. И, ако в това има драма, това е вечната драма на идеала, до който се стига през трудности, които нямат нищо общо с него.  Защото идеалът е еталон, връх, възможност, и постигането му предполага редица препятствия, които ще препречват пътя към него. Ще застрашават съществуването му както 24 годишния ратай, приел страната на чорбаджията си, че Левски и другарите му са нехранимайковци за псуване, от които империята трябва да бъде спасена незабавно.

Изгодно е било на чорбаджията да спасява статуквото на прогнилата империя, пък и лесно, просто е трябвало да игнорира идеала за чиста и свята република. Като изпрати ратая си там, където знае, че очакват него, за да даде сметка. Като го е нахъсил да мисли повече за чорбаджийските му интереси, отколкото за ратайския си живот. Да му мислят онези, които искат чиста и свята република”. Тяхна си работа какво да правят, ако вместо чорбаджията се появи ратаят ти и се разкрещи като луд, за да чуят всички, че вагабонти искат да ограбят чорбаджията му, без да казва защо. Ако.

 Съюзът акое поставян като разграничение от Исус, като е учил: “И ако окото ти те съблазнява, извади го; по-добре ... “, “И ако те съблазнява ръката ти, отсечи я; по-добре..., “… ако те плесне някой по дясната буза, обърни му и другата”. Не друго, а разграничението между тези условия imageнасочва към идеала повече от всичко друго: наистина, ако сме изправени пред алтернативата да се лишим от орган или крайник заради помисъл, ако можехме да отговаряме на злобата с търпение... тогава... Какво тогава ли? Тогава щяхме да сме убедени, че е по-добре поне да опитваме да устояваме на съблазните, да опитваме да не се поддаваме на злобата или провокацията. Дори злобаря да ни набеди за лицемерни или греховни, че не сме изпълнили Божиите предпочитания, пак ще сме по-добри от онези, които нямат такива задръжки, защото за тях съблазънта ще стане равносилна на статус, а насилието – доказателство за способност и успех в живота. Разликата е от небето до земята.

 Съюзът акоразграничава идеала от практическата му алтернатива не само в духовната проблематика. Аналогичната му функция в научната проблематика е още по-категорично подчертана. Идеалните цикли в термодинамиката, теоретичните изчисления и разнообразните аналитични модели са приблизителни решения на задачи, които в някаква степен пренебрегват реалните загуби, съпътстващи всеки процес. Какво би се получило, ако не бяха едни или други загуби или съпротивления, са отговори, съставляващи  основата, върху която е построена самата наука. В това науката се оказва напълно сродна с ученията, които определяме като духовни.

Накрая, да обърнем за момент внимание и на факта, че всеки от членовете на Наказателния Закон на БРЦК започва с Ако някой...и завършва навсякъде със ... смърт”. А на знамето е пишело: “Свобода или Смърт”. Дилемата е била ясно описана от Ботев:

Ако ли, мале, майноле,

жив и здрав стигна до село,

И тогаз с венец и китка

ти, майко, ела при мене,

ела ме, майко прегърни

и в красно чело целуни -

красно, с две думи заветни:

свобода и смърт юнашка!

аз може млад да загина...

Но... стига ми тая награда -

да каже нявга народът:

умря сиромах за правда,

за правда и за свобода...

 Да се упрекваме, че не всички са останали докрай посветени на идеала, е напълно безсмислено. Нека да сме наясно обаче, че не идеалист, а пресметлив материалист е онзи, който сочи идеала но, ако срещне някое от препятствията към него, спира и почва да крещи към всички останали : “Маскари, тъпаци, как не меimage разбирате!?”.




Гласувай:
22



1. anian - Веднага се сещам за
24.02.2011 09:28
-Ако- до всяко добро същество.....:)
цитирай
2. vmir - 1. anian - Веднага се сещам за
24.02.2011 10:17
anian написа:
-Ако- до всяко добро същество.....:)


Добър пример, все още незатлачен от претенциозности. :)
цитирай
3. vmir - 3. vishnichka - Мен този съюз "ако" винаги ме праща към възможно бъдеще и подготовка за това,
24.02.2011 15:09
vishnichka написа:
вид далновидност, мъдростта на която е в това, че показва не само алтернативата, а и какво ти е нужно да трупаш "сега", за да я постигнеш "после"... Често непроумяването й води до онова удобно за проблемите ни обяснение "Разни хора, разни идеали". Няма лошо в разнообразието им, докато не срещнем някое от препятствията, за които говориш и тогава се вижда кой какъв е по отношение не само на идеалите, но и на практическият им живот...
Поздрави!




Трето десетилетие безсрамно ни лъжат, че кой от всички е прав, се решава от най-гласовитите. В добавка, посрещат всеки разумен аргумент с омраза или отрепетирана подигравка, за да стане тяхната. И въпреки, че това е пагубно, интересчиите или не се спират, или спират за малко, но като се огледат и видят масираната медийна поддръжка, отново догонят печално известния си лаладжийски ескадрон...
цитирай
4. анонимен - Най - болезнено е, когато ти пога...
24.02.2011 15:47
Най - болезнено е ,когато ти погазват човешкото достойнство.Предизборните обещание се превръщат в предизборни лъжи,които правят именно това.Карат те,да се чувстваш глупак и идиот,затова ,че си повярвал.

цитирай
5. анонимен - Не одобрявам поведението на Бор...
24.02.2011 16:19
Не одобрявам поведението на Борисов,в последно време.Заел е отбранителна позиция.
Най- добрата защита е ,нападението.Но,той упорито само се отбранява и създава усещане за слабост.
Вместо да дава непрекъснато изявления,е по - добре да окошари няколко ашляка! Има мнооооого начини и основания!
цитирай
6. vmir - 6. sevt9 - Не одобрявам поведението на Бор...
24.02.2011 16:39
sevt9 написа:
Не одобрявам поведението на Борисов,в последно време.Заел е отбранителна позиция.
Най- добрата защита е ,нападението.Но,той упорито само се отбранява и създава усещане за слабост.
Вместо да дава непрекъснато изявления,е по - добре да окошари няколко ашляка! Има мнооооого начини и основания!


Да окошари, ама при толкова много всезнайковци, готови да избиват комплекси за демократична непълноценност за сметка на държавата си, нали виждаш какъв вой се надига за всеки отделен вагабонтин. Е, уж било за демокрацията де... добър повод и последния малоумник да се пъне да обяснява що е то демокрация, сякаш само него сме чакали да ни обясни...

2-3 месеца слушаме незаконни подслушвания, САМО защото още в началото анонсираха, че ще чуем епохални разкрития. Симпатизирам на онези, които се опитват да променят нещо, а не на пишман учителите по демокрация, които ни носят единствено анархия и беззаконие.
цитирай
7. анонимен - "2-3 месеца слушаме незак...
24.02.2011 19:41
"2-3 месеца слушаме незаконни подслушвания, САМО защото още в началото анонсираха, че ще чуем епохални разкрития. Симпатизирам на онези, които се опитват да променят нещо, а не на пишман учителите по демокрация, които ни носят единствено анархия и беззаконие."

На когото му се слуша,да слуша.През всичкото това време, Борисов и други министри губят време, да се оправдават колко са невинни.Оправдаването,по презумпция,води мислите към "вина".
Според мен,той трябва да ги остави да си "лаят" и да си "води кервана",без да обръща внимание.
Има една закономерност - колкото повече обръщаш внимание на малоумни журналисти,толкова по ги "захранваш" и настървяваш./лично изстрадано и проверено!/
Когато си пееш песничката "нищо не чувам,чорапа си обувам",те постепенно губят интерес.
Нищо не разбирам от PR,Не ми е това специалността.Около Борисов сигурно е пълно с титани в тази област.Но,поведението му....просто не е същия,напоследък.
цитирай
8. vmir - 8. sevt9 - "2-3 месеца слушаме незак...
24.02.2011 21:28
И аз не претендирам, че знам, но си спомням добре аналогичната ситуация през 1992г. Тогава подставените журналисти и вестници третираха правителството с отработена подигравка и подобни на настоящите провокации. Правителството отначало опита да отговаря, но не можеш да отговаряш на десетки измишльотини ежедневно и затова правигелствения пресцентър направи кратко изявление, че няма да отговаря повече на медийни провокации, но Президента обяви, че това било обявяване война на медиите от страна на правителството и да знаеш какво стана... ми правителството беше свалено от власт. Реформата в земеделието беше продължена само в ликвидационната й част, всички останали реформи бяха зарязани, настъпи безвремие, беззаконие и произвол, а накрая, всичко това беше приписано на сваленото от власт правителство... Невероятно, но лъжите тогава успяха, въпреки, че и аз мислех, че няма как. Истината не се бие сама с лъжците, а си има изразители, които мълчат ли, лъжата превзема всичко по пътя си...
цитирай
9. анонимен - Има начини! Все още има национални ...
24.02.2011 22:18
Има начини! Все още има национални медии.Нека говори ЛИЧНО,а не да ми пресъздават жулналята "какво е искал да каже авторът".Примерно,всеки петък за 10 минути ,премиерът се явява на екрана и без подвеждащи журналистически въпроси си казва "приказката".Това е...
И най-вече, искам ДА ВИДЯ резултата от това за което гласувах най-вече - раирани костюми за обирджиите и мафиотите.Това ако го направи,просто няма нужда от никакви предизборни кампании.ГЕРБ е спечелил! ДЕЛАТА! "По делата ,ще ги познаете"
цитирай
10. vmir - 10. sevt9 - Има начини! Все още има национални ...
24.02.2011 22:35
sevt9 написа:
Има начини! Все още има национални медии.Нека говори ЛИЧНО,а не да ми пресъздават жулналята "какво е искал да каже авторът".Примерно,всеки петък за 10 минути ,премиерът се явява на екрана и без подвеждащи журналистически въпроси си казва "приказката".Това е...
И най-вече, искам ДА ВИДЯ резултата от това за което гласувах най-вече - раирани костюми за обирджиите и мафиотите.Това ако го направи,просто няма нужда от никакви предизборни кампании.ГЕРБ е спечелил! ДЕЛАТА! "По делата ,ще ги познаете"


Хубаво е да си казва лично приказката за 10 - ина минути. За другото - нека не забравяме, че съдебната власт е независима и може да си съществува дори и без да си мръдне пръстчето... е, не дълго, но все пак достатъчно...
цитирай
11. анонимен - Айде, сега да видим ей тази изява на ...
24.02.2011 23:30
Айде,сега да видим ей тази изява на Борисов.http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3640291
Първо.Откъде,накъде Премиерът ще дава обяснения пред един ДОКАЗАН ДОНОСНИК НА ДС,какъвто е Гарелов?

Второ.Защо Борисов,да отговаря за Цветанов,пред доносника?
Трето.Имотните въпроси си иматслужби,които ги разследват,а не доносниците!

Грешкииии !
цитирай
12. tutankhamon661 - vmir
24.02.2011 23:35
В крайна сметка всичко стига до "ако цапа гащи" или добрата стара тоалетна хартия.
Понеже спомена Левски: аз не знаех, че по такъв начин са починали майка му и брат му. Няколко учители по история са ми преподавали, но нито един от тях не го спомена, иначе със сигурност щях да го запомня.
Значи всички се изредиха да говорят за него, но колко биха подали ръка на роднините му? Не мисля, че са много.
цитирай
13. vmir - 12. sevt9 - Айде, сега да видим ей тази изява на ...
25.02.2011 01:18
sevt9 написа:
Айде,сега да видим ей тази изява на Борисов.http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3640291
Първо.Откъде,накъде Премиерът ще дава обяснения пред един ДОКАЗАН ДОНОСНИК НА ДС,какъвто е Гарелов?

Второ.Защо Борисов,да отговаря за Цветанов,пред доносника?
Трето.Имотните въпроси си иматслужби,които ги разследват,а не доносниците!

Грешкииии !


Не знам дали е грешка участието в този разговор, но нека не забравяме, че Гарелов в момента е в телевизията не в качеството си на доносник, а на журналист, при това - утвърден. Да не забравяме също, че Борисов е премиер, т.е. - отговорен за правилата, по които съществува и функционира държавата. Щом правилото е позволило Гарелов да бъде в телевизията, не би трябвало премиер, отговорен за правилата, да ги променя своеволно.
цитирай
14. vmir - 13. tutankhamon661 - vmir
25.02.2011 01:22
tutankhamon661 написа:
В крайна сметка всичко стига до "ако цапа гащи" или добрата стара тоалетна хартия.
Понеже спомена Левски: аз не знаех, че по такъв начин са починали майка му и брат му. Няколко учители по история са ми преподавали, но нито един от тях не го спомена, иначе със сигурност щях да го запомня.
Значи всички се изредиха да говорят за него, но колко биха подали ръка на роднините му? Не мисля, че са много.


Майка му се е самоубила преди съставянето на правителство, дори преди освобождението. За брата правителството носи отговорност.
цитирай
15. zaw12929 - За демокрацията ни ако… имаме в п...
25.02.2011 06:08
За демокрацията ни ако… имаме в предвид българската…. да тя заслужи канонизиране, поставяне като икона в църквата, на която да се кръстим и молим. Не сте съгласни: прави се , за вече напусналите този свят; ами тя нашата си е мъртвородена, да я погребем, такава
трябва да са направили чудо- ( да излекува тежко болен, да превърне нещо в живо същество)- ами да вземем цените на тока, как от 5 милинки пораснаха на 2 стотинки и продължават да растат и няма връщане назад- само живите същества растат необратимо, трупат години, а тези и на водата и парното стойностите все растат….няма да кажа кой каза, че социализмът е народна власт + електрификация.
Тук спорим за народната власт, за която се бори Левски ”чистата и свята република”, която най приляга на демокрацията. Ако тя липсва, ако електрификацията досажда на домакинството, тогава: ПРОМЕНИТЕ СА НАЛОЖИТЕЛНИ. Борисов ги започна. И ние трябва да се включим. Ако е така, време е да разберем, че Левски се бори в друго време , че идеалите са едно, а практиката- друго. Ако искаме да го разберем, нека си отговорим- защо, като ни освободиха, не станахме чиста и свята република,както ни завеща Левски…а всички знаем, че даже си донесохме от Европа цар…само не се разочаровайте, а разберете защо Борисов не е и не може да е Левски- никога!!!
Защо трябва да погребем тази демокрация и да наложим една нова, но…. ИСТИНСКА, без омраза, в която приемаме и чуждото мнение…
АКО- разграничението, следва наложително и нашето решение..а мястото ни
днес.... Левски ще стои още дълго на недостижима от нас височина , където стоят идеалите , като маяк на морски бряг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4093023
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54869
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031