Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2011 12:41 - КАК ГОШО ТЪПОТО ИЛИ ГОШО ИНТЕЛЕКТА ПРОМЕНИ СЪДБАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 18888 Коментари: 49 Гласове:
42

Последна промяна: 15.09.2011 14:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Гошо Тъпото” (според някои “Гошо Интелекта”) наричам депутата, станал общоизвестен с това прозвище. Аз лично нямам достатъчно впечатления, за да отсъждам основателно или не е въпросното прозвище, по-скоро клоня към усещането, че причините за него са с надинтелектуален  характер, но това си е мое лично мнение и се придържам към името, с което остана в историята въпросния депутат.

Около средата на 1992, случайно стечение на обстоятелствата ме срещна неколкократно с Гошо Тъпото, който все още беше известен повече с рожденото си име, отколкото с придобитото впоследствие прозвище. Срещите ни бяха рано сутрин в неделя, в един неголям минерален басейн, където двамата с депутата без всякакво споразумение, предпочитахме да се  киснем, преди да се е появил някой друг досадник. Аз се опитвах да не досаждам на депутата с излишни въпроси, той също не ми досаждаше, и след дежурния поздрав и една-две реплики от общ характер, всеки се отдаваше на размисли за собствените си дела, без да занимава другия с проблемите си. Добро впечатление ми правеше това, че депутата не ползваше служебен транспорт, държеше се скромно и умерено любезно.

 Срещите ни продължиха няколко последователни недели, почти до пресконференцията на президента Желев през втората половина на август, която влезе в историята под името “Боянски ливади”. Изгледах пресконференцията внимателно от начало до край, насилих се, и в името на разума успях да преглътна несправедливите критики на Желев по адрес на първото демократично избрано правителството.

Правителството тогава се радваше на солидна вътрешна и външна подкрепа, но същевременно беше станало обект на непрекъснати медийни, парламентарни, синдикални и други обструкции и явни провокации, а като капак, през време на лятното политическо затишие, правителството беше публично заплашено с “депесарски шутове” лично от вездесъщия тогава Доган. 

 Докато в средата на 1992 правителството и България се радваха на невиждани суперлативи и възторжена международна подкрепа за решимостта и започнатите реформи, мобилизацията на всички антиправителствени сили у нас се извършваше на всички възможни равнища и с всички мислими и немислими средства. Лайтмотивът беше, че правителството води България към ликвидация и фалит, аргументите се изчерпваха с тиражиране и повтаряне, че западът хвали правителството, защото иска чрез него да унищожи върховната ни индустрия, земеделие, наука  и култура, за да ни направи прости и така да ни продава боклуците си.

Всичко това се тиражираше и повтаряше с революционен патос, за революционерите не съществуваше простичкия въпрос откъде пари да купуваме “западните боклуци”, ако унищожим уж печелившото си стопанство, но липсата на логика беше сравнително безобидната страна на трескавата антиправителствена дейност в защита на “прекрасното” ни централно дирижирано соц стопанство, соц култура и соц маниери на обяснение на света, живота и хората.

 За да бъде минимизирана опасността от разумни решения и постигната максимална истеризация, специални медийни продукти като радиопредаването “Постфактум” на Виза Недялкова по националното българско радио, вестници като “Врабец” с гл. редактор В. Найденов и други подобни, бяха натрапвани на публиката, за да демонстрират агресивно, че към правителството е недопустимо и най-незначително доверие, че правителството не заслужава друго отношение, освен подигравка, а подръжниците му са за психиатрията, щом не са успели да проумеят, че трябва да го саботират с всички средства или поне да го плюят денонощно. Пуска например Виза Недялкова по националното радио аудиозапис на заседание на министерския съвет, и без да обелва и дума за обсъжданията или поне проблем някакъв, оповестява подигравателно: “Аудиозаписът е направен по време на концерт”. Заинтересованите веднага я възхваляват до небесата: “Браво, браво, велика журналистка, точно така, никакви обяснения с тези психопати, докато всички не свикнат, че с тях не трябва да се разговаря”.

 Боянските ливадисе случиха точно, когато лятното затишие работеше в полза на правителството, придавайки на злобните антиправителствени провокации вид на грубовати просташки задявки, които заетите с работа хора подминават мълчаливо, за да не бъде нарушен хода на работата им. В подобен дух беше и скорошното изявление на правителствения пресцентър, че повече няма да дава изявления по случаи, които  прецени, че са явна провокация към правителството. Това даде основание на президента Желев на Боянските ливадида оповести в нарочната пресконференция “загрижеността си”, че правителството е “обявило война на медиите”, и на всички останали.  

 Дни след “Боянските ливади”, нищо не смущаваше безгрижния ход на лятото, сякаш Желев беше добавил поредната неуспешна провокация към правителството, която аха-аха, да мине и замине като всички останали. Тези, които в началото на същата година бяхме преизбрали Желев за президент, си разменяхме по някоя и друга тлъста “благословия” по негов адрес, и приемахме с примирение неприятната изненада с разбирането, че няма място за конфронтациите и миналогодишното люспене на три СДС –та, двете от които останаха извън парламента, погубвайки със себе си и надеждата за независимост от “балансьори” без скрупули като Доган.

 И точно, на път “Боянските ливади” да потънат в дебрите на безличното отпускарско ежедневие, в последните 2-3 дни на август, на първа страница на в-к “Демокрация” цъфна статия на Гошо Тъпото, в която той изразяваше непримиримостта си с президента Желев, и го заклеймяваше за “предателството” му. Примера на Гошо Тъпото беше лавинообразно последван от мнозина други, и за няколко дни стана невъзможно да се опише или обхване размера на възмущението, което хиляди хора търсеха  начин да изразят срещу Желев. Месеци по-късно, десетки хиляди отчаяни и мрачни хора обикаляха улиците и искаха оставката на Желев, държавата вече беше попадна в ръцете на бандитски групировки, които открито рекетираха малкия и среден бизнес, а корупцията стана единствения начин за решаване на някои проблеми. 

 За последствията от всичко в тази връзка ще кажа само, че след свалянето на правителството от власт през 1992 и назначаването на служебното правителство на Л. Беров, започна явна бандитизация на държавата, която беше формално овладяна едва след 1997, а изгубените пет бандитски години родиха и укрепиха своите бандитски структури, практики и похвати.

 Ето как, моя сдържан някогашен съсед по басейн,  Гошо Тъпото или може би  Гошо Интелекта, подпалвайки фитила на един лавинообразен процес, волю или неволю, промени завинаги съдбата на демокрациятаimage у нас....

тук




Гласувай:
42



1. boristodorov56 - Там някъде по онова време се прек...
15.09.2011 12:55
Там някъде по онова време се прекъсна естественият ход на нещата!
Историята с Бриго Аспарухов сложи край на илюзиите, че комун.онанистите са свили байряците.
цитирай
2. vmir - 1. boristodorov56,
15.09.2011 13:07
boristodorov56 написа:
Там някъде по онова време се прекъсна естественият ход на нещата!
Историята с Бриго Аспарухов сложи край на илюзиите, че комун.онанистите са свили байряците.


Тогава подкупиха нашия квартален депутат да гласува срещу правителството. Обзаведоха го с млада мацка и с гарсонерка за любовно гнездо. Преди това не можеше да си позволи повече от велосипеда, с който се движеше навсякъде.

Тъпото е, че го избрахме заради многото му деца - 5 броя, като защитник на семейните ценности. След такъв забележителен пример, и аз не спирам да се заглеждам по чуждите жени.
цитирай
3. tutankhamon661 - vmir
15.09.2011 14:05
Хубаво е да прочетеш нещо със стара дата от човек, на който имаш доверие.
1992 бях на 16 години, та не си спомням много от политиката.
цитирай
4. vmir - 3. tutankhamon661,
15.09.2011 14:08
tutankhamon661 написа:
Хубаво е да прочетеш нещо със стара дата от човек, на който имаш доверие.
1992 бях на 16 години, та не си спомням много от политиката.


През 1992 и аз не предполагах колко има още да ни патят главите до демокрацията. Затова сега споделям, защото не искам да повтаряме което сме опитали и е дало точно определен резултат.

Сега прочетох, че от БСП му предлагали бял мерцедес с две антенки, и бил фаворит на царя: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=369486

Ще дам линк и под материала.
цитирай
5. анонимен - Леле-мале, тоя чак си вярва!!! П...
15.09.2011 15:14
Леле-мале, тоя чак си вярва!!! Прибери ги си най-после, Боже, дай ни глътка въздух!
цитирай
6. vmir - 5. анонимен,
15.09.2011 15:32
анонимен написа:
Леле-мале, тоя чак си вярва!!! Прибери ги си най-после, Боже, дай ни глътка въздух!


Леле-мале, я! Да не би, които са му предлагали, да не са си вярвали?
цитирай
7. анонимен - от Севт Непримиримии
15.09.2011 16:55
Началото на 90 - те започна "изпирането" на комунистическите капитали.
За тази цел бяха нужни тъпи и безгръбначни хора,защото лесно се манипулираха.
Много са примерите,но се сещам за един култов.
Имам съученик от Петрич,с прякор Живко Фашиста.Беше вечния двойкар и когато учителката се гласеше да му напише поредната ,той казваше"Е са другарке,оти ке ми я пишеш таа двойка,като татко ми,ке ти докара едно ягнЕ и па ке ми пишеш тройка?" - Нагъл и тъп до безкрай...След това ,още преди 89 - та лежа в затвора,за далавери в завода,където работеше.
И в един момент,Фашиста се оказа най - богатия кефал/така казват на патричани/.Владееше цялата околия и ходеше с 4 гарда.Имаше "сателитен телефон",когато аз имах един мижав мобифон,голям почти колкото тухла.
Сега е един изтормозен човечец,пропил се и с имане,незнайно къде отишло.
Просто използваха тъпаци и кримиконтингента,да преперат парите,след това си ги окрупниха,чрез няколко основни играча,които и до днес са на власт!
Та,тъпаците и безгръбначните са много полезни за управляващите.Все тая,от коя партия са!
цитирай
8. rustam - заплахата за "депесарски шутове"
15.09.2011 19:40
се роди като парафраза на предхождащата я заплаха за "седесарски шутове"

Казваш, че опозиционните медии някой ги "налагал?" Че как може такава работа в условия на свободно и демократично общество? Можеш ли да ми обясниш малко по-смислено как точно ги "налагаха?"

А това, че сте избрали някакъв квартален лумпен за депутат, не е "тъпо", вие сте били "тъпи"
цитирай
9. ran - Гошо не ни е виновен
15.09.2011 20:43
Всички сме гледали "активни мероприятия" през годините, а маши винаги може да се намерят.
Виждам успоредност между Гошо и Цецко. Може би "мероприятието" е в ход. Разликата е, че Ф.Димитров падна в парламента от привържениците на Желев. Сега говорим за избори и за електорат. Няма начин 2 мил. да получат любовница, къщурка или мерцедес. Като "демократичните" депутати. Или посланическо място. Като Филип Димитров.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Ето, това е мъжки разговор, анализ ...
15.09.2011 22:33
Ето, това е мъжки разговор, анализ на прехода....търсят се причини, правят се изводи и се набелязват мерки...направо се гордея с вас :))))
цитирай
11. zemaria - Неточен разказ
15.09.2011 22:58
Де да беше така-една маргинална личност като ГП да има такова влияние. Боянските ливади бяха на 30.08.1992. Нещата бяха коренно различни.
цитирай
12. hatanasov - 8. watchtowerman - "Доброто правителство на Филип Димитров"?!
15.09.2011 23:26
И какво общо има Филип Димитров с външния дълг, който ни завеща бай Тошо и който беше огласен още през 1985 г. на пленум на ЦК на БКП. Изобщо на БКП все някой друг им е виновен за това, че фалираха България няколко пъти.
цитирай
13. vmir - 8. watchtowerman,
16.09.2011 07:53
watchtowerman написа:
Че "добро" беше, вярно е! Свърши отредената му от господарите работа - Фильо подписа съвместно с Виденов Външния дълг, като го качиха на гърба на обикновения българин, а сключен от банкерите на бай Тошо... "Добрият" Фильо отказа услуга и на дошлият от чужбина едиторски екип, прочул се с намиране на окрадените милиардите от филипинския президент Маркос, които бяха върнати на филипинския народ. Фильо отказа да върне изнесените милиарди от комунягите...Ами на всичкото отгоре стовари заемите да ги изплащат българските данъкоплатции...И Фильо сам си поиска отвода. И си го получи...Театрото беше пълно...Жалко, че продължавате да мислите, че артистите са играли без предварителен сценарии и режисура, и без някои да им суфлира репликите, ако се окаже, че започват да говорат свойте...


Не съм привърженик на конспиративните теории поне, защото са оправдание за всяко едно бездействие или саботаж и са творения на същите, които се нуждаят от тях.
цитирай
14. vmir - 7. анонимен - от Севт Непримиримии
16.09.2011 07:55
анонимен написа:
Началото на 90 - те започна "изпирането" на комунистическите капитали.
За тази цел бяха нужни тъпи и безгръбначни хора,защото лесно се манипулираха.
Много са примерите,но се сещам за един култов.
Имам съученик от Петрич,с прякор Живко Фашиста.Беше вечния двойкар и когато учителката се гласеше да му напише поредната ,той казваше"Е са другарке,оти ке ми я пишеш таа двойка,като татко ми,ке ти докара едно ягнЕ и па ке ми пишеш тройка?" - Нагъл и тъп до безкрай...След това ,още преди 89 - та лежа в затвора,за далавери в завода,където работеше.
И в един момент,Фашиста се оказа най - богатия кефал/така казват на патричани/.Владееше цялата околия и ходеше с 4 гарда.Имаше "сателитен телефон",когато аз имах един мижав мобифон,голям почти колкото тухла.
Сега е един изтормозен човечец,пропил се и с имане,незнайно къде отишло.
Просто използваха тъпаци и кримиконтингента,да преперат парите,след това си ги окрупниха,чрез няколко основни играча,които и до днес са на власт!
Та,тъпаците и безгръбначните са много полезни за управляващите.Все тая,от коя партия са!


Така е, съгласен съм.
цитирай
15. vmir - 9. rustam,
16.09.2011 08:20
rustam написа:
се роди като парафраза на предхождащата я заплаха за "седесарски шутове"

Казваш, че опозиционните медии някой ги "налагал?" Че как може такава работа в условия на свободно и демократично общество? Можеш ли да ми обясниш малко по-смислено как точно ги "налагаха?"

А това, че сте избрали някакъв квартален лумпен за депутат, не е "тъпо", вие сте били "тъпи"


Специално за теб, Рустаме:
Обявява се придвижване с автобус от Комунистан до Капиталистан. В Комунистан пътниците слизат където шофьора и аверите му решат и когато решат, багажа е общ, и да ти изчезне нещо, се прибягва до принципа, че в природата нищо не се губи, само сменя притежателя си, просто трябва да спечелиш благоволението на шофьора и приятелите му, и те ти дават каквото искаш. Наказания има, но главно срещу тези, които не харесват шофьора и приятелите му, а когото хванат някой да гепи, го издигат на по-висока служба.

В Капиталистан, обаче, всеки си си има своя част от общото, която е неприкосновена и негово изконно право, и той си я пази или увеличав в съответствие с общоприети правила и закони, нарушаването на които се наказва, а гепаджиите ги пращат в затвора. Като гаранция за спазване на законите и правилата, всяко спиране се оповестява пред всички, пътниците имат свободата да свидетелстват слещу крадците на багаж, или да настояват за наказването им.

На практика обаче, след тръгването от Комунистан за Капиталистан, се случва следното: Шофьорът и приятели спират, точно както са си спирали когато на тях им се иска и си плячкасват каквото им се иска от общото, а част от него дават умишлено на некадърници, които знаят, че не го заслужават, за да имат подкрепата им. Когато хората започнат да негодуват срещу гепаджиите, шофьор и приятели се развикват, че фашизмът се надига, заключват вратите на автобуса, за да оставят вътре облагодетелстваните некадърници и окрадените да се хванат за гушите, или поне да се псуват до припадък. В същото време шофьор и приятели на теферич поемат вина с мезета, и ехидно подвикват на трепещите се в заключения автобус, че това е Капиталистан, и те са свободни да му се радват колкото си искат. За да е пълно забавлението им, не престават да подкокоросват некадърниците вътре и протестиращите да се стискат още по-силно за гушите, като нарочват едните за фашаги, и предатели, а другите – за комунисти и интернационалисти.

Надявам се да ти е станало ясно.

Колкото за “кварталния лумпен”, човекът изобщо не е бил такъв, а си беше пълно отрицание на мазните и оядени БСП всезнайковци, просто ангела му не издържа на толкова съблазни накуп. Иначе си беше пич и симпатяга, поне преди да го купят. Неслучайно пазаруването на гласове се преследва от закона, а при нас, вместо да купуват 60 хиляди гласа, си купуват избрания от тях - нали затова повтаряте, че демокрацията равнопоставя постъпките на всички. Само не ми разправяй, че ще откажеш усукваща се около теб млада любовница и панелка на тепсийка, защото не можеш да правиш такива работи.

цитирай
16. captain - Ето, това е мъжки разговор, анализ ...
16.09.2011 08:26
kasnaprolet9999 написа:
Ето, това е мъжки разговор, анализ на прехода....търсят се причини, правят се изводи и се набелязват мерки...направо се гордея с вас :))))

Напълно съм съгласен.
цитирай
17. vmir - 10. ran - Гошо не ни е виновен
16.09.2011 08:30
ran написа:
Всички сме гледали "активни мероприятия" през годините, а маши винаги може да се намерят.
Виждам успоредност между Гошо и Цецко. Може би "мероприятието" е в ход. Разликата е, че Ф.Димитров падна в парламента от привържениците на Желев. Сега говорим за избори и за електорат. Няма начин 2 мил. да получат любовница, къщурка или мерцедес. Като "демократичните" депутати. Или посланическо място. Като Филип Димитров.


Далеч съм от мисълта, че Гошо ни е виновен. Нямам лично обяснение защо точно той придаде смисъла, който беше възприет от всички. Даже се питам дали заслугата не е на Волен Сидеров, който, ако не ме лъже паметта, беше гл. редактор на в-к Демокрация тогава. Едва ли е нямало натрупани подобни заклеймявания срещу "Боянските ливади" за дните от пресконференцията до публикацията на Гошо.
цитирай
18. vmir - 11. kasnaprolet9999 - Ето, това е мъжки разговор, анализ ...
16.09.2011 08:35
kasnaprolet9999 написа:
Ето, това е мъжки разговор, анализ на прехода....търсят се причини, правят се изводи и се набелязват мерки...направо се гордея с вас :))))


Благодаря,
Поздрави!
цитирай
19. vmir - 12. zemaria - Неточен разказ
16.09.2011 08:38
zemaria написа:
Де да беше така-една маргинална личност като ГП да има такова влияние. Боянските ливади бяха на 30.08.1992. Нещата бяха коренно различни.


Обясни или дай линк. Историята се променя не само от хора с влияние, но и от такива на подходящото място в подходящия момент. Даже май повече от вторите.

Според мен, на 30.09.1992 избухна негодуванието чрез публикацията на ГП, а пресконференцията беше дни преди това.
цитирай
20. vmir - 21. watchtowerman - hatanasov,
16.09.2011 08:53
watchtowerman написа:
до времето на правителството на Филип Димитров Външният дълг не беше ДЪРЖАВЕН, и РАБОТАТА на Фильо беше да го направи "обществен" т.е. - комунягите го теглиха, и изпокриха по западни банки, а изплащането му да е работа на народа. След като свърши тази задача по "дълга", правителството на Фильо си изчерпа сценария, все пак артистите не трябваше да поемат много негативи, защото биха се разкрили като агенти на ДС, а и народа нямаше да ВЯРВА на следващите... Та, Фильо хем "припозна" дълга като държавен, хем отказа и да го открие къде го покриха комунягите, че да го върне на ползу роду, в името на когото се кълнеше, че е дошъл на власт...И благодарение, че "слушкаше" на Фильо му подсигуриха спокйна финансова отпуска и старини.


Пак някакви конспирации. Как ще е бил "частен" дългът на България, като по закон нямаше частна собственост, а само лична, която пък нямаше нищо общо с фирмите. Трето десетилетие нелепи обяснения за едно и също...
цитирай
21. maev - Какво е посланието ти?: Че говното на ГП е по-кофти от лайното на ФД?
16.09.2011 10:48
И двамата се изсраха върху Синята идея.(и не само те) Но защо едното трябва да се разглежда като омаскаряващо, а другото едва ли не като "цвъкване на птичка носещо късмет"?

Видно е че не си наясно с дълга. Не си наясно и какво беше правителството на Беров.(служебното беше на Р.Инджова). Вероятно си наясно с това, кой беше пък главния редактор на "Демокрация" - един изчезнал вестник, който олицетворяваше Синята идея.
Между другото един друг главен редактор си беше кръстил колата "Синята идея" и макар и смачкана, я пооправи и я продаде на далавера. Беше много символично, цалото това нещо, като процедура!

А истинската Синя идея беше продавана за жълти стотинки, смачквана от глупав идеализъм и експлоатирана от безочлив дебелогъз материализъм.

Питам се що да изкарваме един човечец със смешен прякор да е виновник за дереджето ни.
Мисля си дори, че той няма да се обиди от това, а би се възгордял! Определено!

но кисненето в басейните понякога размива спомените, и определено променя гледката към света.



цитирай
22. vmir - 23. maev,
16.09.2011 11:37
maev написа:
Какво е посланието ти?: Че говното на ГП е по-кофти от лайното на ФД? И двамата се изсраха върху Синята идея.(и не само те) Но защо едното трябва да се разглежда като омаскаряващо, а другото едва ли не като "цвъкване на птичка носещо късмет"?

Видно е че не си наясно с дълга. Не си наясно и какво беше правителството на Беров.(служебното беше на Р.Инджова). Вероятно си наясно с това, кой беше пък главния редактор на "Демокрация" - един изчезнал вестник, който олицетворяваше Синята идея.
Между другото един друг главен редактор си беше кръстил колата "Синята идея" и макар и смачкана, я пооправи и я продаде на далавера. Беше много символично, цалото това нещо, като процедура!

А истинската Синя идея беше продавана за жълти стотинки, смачквана от глупав идеализъм и експлоатирана от безочлив дебелогъз материализъм.

Питам се що да изкарваме един човечец със смешен прякор да е виновник за дереджето ни.
Мисля си дори, че той няма да се обиди от това, а би се възгордял! Определено!

но кисненето в басейните понякога размива спомените, и определено променя гледката към света.



Не смятам, че е виновник за дереджето ни, не съм го и казвал никъде и няма да го кажа. Така го е мислил, така го е написал. Само отбелязвам факта, че наречения "ТЪПОТО" се оказа онзи, посочил рамките, в които се изявяваха и най-големите умници. И се питам как така, най-тъпия се оказва най-умен или далновиден? Той ли е толкова гениален, или кръстниците му са хора, които са си приказвали да си пазят положението, а не за да търсят решения на реални проблеми?

Питам, защото същия маниер го наблюдавам ежедневно и до момента. 99% от казваното е дотолкова глупаво и безумно, че процента истина и рационалност няма как да се пребори с планините от простотия и предубеждения, а желаещите да се покажат на всяка цена са готови да плюят на всичко, да изгорят и света, ако можеха, за да си покажат простотията, сякаш някой е преритал за нея. Е, добре, не беше служебно правителството на Беров, но нима този факт е по-важен от останалото? Защо трябва да се препираме и за това, не е ли отдавна ясно, че препирните по периферни проблеми са начин за запазване и влошаване на положението?

цитирай
23. vencivaleri1951 - Ама Вие наистина ли мислите, че Филип падна зарад Георги Петров? Ще Ви разкажа случка с него...
16.09.2011 11:39
От 10ина години Филип Димитров ни е комшия. Не знам причината...Дали защото Американското посолство построиха в квартала и Филчодойде или защото Филип се засели и янките се преместиха да си другаруват:))) Та отивам един ден впарка околопосолството даразведакучето и да взема баща ми. Там до парка има едно каре навремето отпуснаха парцели на "червени кинжали" и може би пък Фил се е нанесъл до тях да ги дразни. Та тези "кинжали" /80-90/годишни като го видят в парка или рефлекторно опипват над бедрото коланите си или започвата да говорят в безпадежна форма/да му.../ Та отивам аз са прибера от ковпанията баща ми и гладам Филип води някакъв кокер шпаньол, а до него жена му му крущи като продавачка в едновремените хали. Филип и кокера навели глава виновно мълчат. Няма да скрия изкефих се. Изведнъж един от "кинжалите"/ "смъртник" преди девети, по чудо избягал от затвора,след това политкомисар на отряд/ възмутен стана и и каза: -Госпожо обръщам ви внимание, че до рамото Ви у министър председател на Б-я. Онази остана с отворена уста, а на Димитров му идваше да потъне в земята. Откровено казано зяпнах от изненада и аз. Защити го човек който мразеше неистово промените след 10ти. С тази случка искам да кажа колко не на място бе той за премиер. Човек подчиняем, без опит, без хъс.... Вероятно в Дания, Швейцария, Норвегия...където всичко е подредено не би било фатално такъв премиер/Виденов, Станишев-същата история/ , но когато страната е пред колосални промени такъв премиер си е безумие. Случайно ли, нарочно ли-не знам. Вижте примери в историята при кризи...Аденауер след войната в Германия, Рузвелт/трети мондат по изключение/ по време на войната...Трябва в такива моменти опит, спокойна глава...
цитирай
24. vmir - 25. vencivaleri1951,
16.09.2011 12:01
показателна случка, но и изборът на министър председател е резултат от конфигурацията на политическите опоненти и позициите им, и е нелепо да свеждаме всичко единствено до личността на избрания. Рузвелт, Аденауер и Ф. Димитров са олицетворители на волята на народите си да се справят с предизвикателствата си, че нашия не е като чуждите говори, че волята ни не е била като тяхната, не волята на един или друг човек, а на бълтарите като цяло. Не можеш да промениш никого, ако сам той не го желае, просто ще се подчинява, но ще си взема своите компенсации. Няма как да се променим за добро, докато вярваме, че социализмът е бил нашия исторически връх. Ако искате да сте добри българи вие, бившите управляващи или тясно обвързаните с тях, трябва да обяснявате на хората защо не успяхте, да говорите за годините, когато всичките ви начинания се проваляха катастрофално, всичките ви велики предначертания се срутваха като картонени кули, как изпълнителите станаха неуправляеми и неразбиращи, как провалът ви притискаше от всички страни, а инвестициите се оправдаваха заради пропагандната шумотевица, след която всичко тръгваше неудържимо надолу и никой по никакъв начин не успяваше да го спре. А вие лъжете хората колко стабилно и хубаво било дори след изчерпване на следвоенния възстановителен ентусиазъм на световната икономическа конюнктура, за да си припишете несъществуващи заслуги и да отчаяте още повече хората, че светът им забранява да имат отново такива "народни" хора като вас.
цитирай
25. vencivaleri1951 - Не , вмире не си поставям толкова амбициозна задача.
16.09.2011 13:29
За съжаление лидера на държавата българите не издигат. Впрочем и никога не са го правили. Издигаме президент, но той е опоскан отвякъде от към власт. Лидерът обикновенно се избира от партийните централи и е плод обикновено на договорки и компромиси. Вагледен пример е Станишев...Неизбираем е истинската му фамилия:(, но я се помъчи да го мръднеш от челното място в партията му, а бе аложен силово начело а от там и на държавата. Филип дойде след боричкания по върховете на СДС като компромисен вариант. Как от компромисен вариант ще очакваш безкомпромисна политика? Това исках да кажа и нищо повече. Тук не става въпрос за идеология. Можеш да си западен демократ, но солидарното общество да не ти е чуждо/шведи, норвежци, филандци.../ Можеш да си комунист и добре да играеш на пазара/китайци , виетнамци/ Мисля си например, че в най скоро време юана ще стане международна валута, а риска еврото да се срине е много голям. Какво значение има тук идеологията?
цитирай
26. vmir - 27. vencivaleri1951,
16.09.2011 14:13
Нали това казвам и аз - механизмът за избиране дава резултат от цялостната политическа разстановка и конюнктура. Рузвелт е избран по съответния механизъм от народ (без значение пряко или чрез съответните упълномощени представители), който за няколко месеца преоборудва заводите си за вилици, лъжици, тенджери и прочие да произвеждат танкове и самолети, докато у нас трето десетилетие не можем да се разберем ние ли си затрихме индустрията, или тя беше мъртвородена и нежизнеспособна... В каква страна ще търпят лекета като Виза Недялкова да се лигавят с правителство, от което се очаква толкова много, докато у нас не само ще я хвалят, но и ще сочат за фашисти онези, които вложат разум и посочат, че няма как успее държава, в която надделява интереса да се саботира правителството. А това най-добре го знаете именно левите, защото от опит знаете колко е важно да не се разсейва тълпата с разни критичности и затова се затриваха хора! И въпреки, че го знаехте, продължавахте със садистична ехидност да се гаврите при всеки възможен случай, предвкусвайки единствено изгодите за себе си.

А идеологията при нас определено има значение, заради конкретната й практическа трактовка, разграничима дори само по всеизвестния шаблон, според който висш атестат за личен управленски потенциал показваха автобиографии, съдържаши сакралната фраза: "Роден съм в бедно работническо (селско) семейство", и това е само един от многото примери. Не ме убеждавай сега, моля те, че икономисти, които не знаят какво е борса и фалит, които са обучавани на икономика без математика, могат да разбират процесите в световната икономика и да правят надеждни икономически прогнози, без да я извлекат от идеологическия постулат за кризата на капитализма, в името на която вече са насътворени какви ли не чутовни глупости.
цитирай
27. vencivaleri1951 - Какво те смущава във Виза Недялкова?
16.09.2011 15:36
-че е еврейка?
-че е дъщеря на генерал?
-че е родила още три еврейчета?
-че е съпруга на Райчев?
-че е кадърен журналист?
Иначе явно са разсъждавали като теб управниците...Свалиха я бързо от ефир:)
Остави шаблоните от автобиографиите. След боржуазните революции проходимците са се хвалели наляво и на дясно, че нямат капка"синя кръв" ... В България 90% от населението има нещо общо и със селото и с бедността. В световен мащаб/писал съм го/ като правило адептите на социализъма са с блестящо образование, ерудирани и заможни. Парадокс, но е истина-оставилите следа в пазарната философия като Смит, Кейнс, Фридман започват трудовото си битие като наемни работници/в счетоводни къщи/ Така, че тази история с бедните, неграмотните социалисти просто я забрави. Попитай майната/Боре 56/ каква реституция например получиха във Пловдив и околностите фамилията на Коларов да кажем и после говори, че видите ли зарад авантата прегръщали лявата идея. Огледай се наоколо и виж какво става. Латинска Америка окончателно приключи с абсолютизирането на пазарния модел. Начело на мощна икономика и с лява орентация застана нашето момиче-партизанче. Тя е дъщеря на милионер/строителен предприемач и солиден боррсов играч/ . Какво и е липсвало. Китай по всичко личи че ще стане до години първа икономика. Виетнам се превръща в поредния икономически тигър на Изток... Ние тук издъхваме от мизерия, нито има работа, а като има не я работим като хората, но виж да оправяме света, да разсъждаваме по глобалните световни проблеми и да предлагаме решения много ни бива. Зажалил за Фил!? Та и той, и Виденов бяха нарочно сложени млади, неопитни за да се доведе страната до безисходица и после /при Костов/ всичко да бъде разграбено за жълти стотинка и дори без тях.
Сегашните се хвалят, че сме нямали сериозен дефицит. Дефицит върху какво? Та издъхваща като икономика Гърция има в пъти по голям брутен продукт/а преди двадесет години ни дишаше прахта/, минималните доходи са в пъти по голями отколкото в нас.
цитирай
28. vmir - 29. vencivaleri1951 - Какво те смущава във Виза Недялкова?
16.09.2011 16:40
Вече ти обясних защо ми е адски неприятна "великата" плювачка Виза Недялкова, но ти дори не си го забелязал. Защото говориш в пропагандни клишета и всичко, което си написал почти без изключение го доказва. Затова е гаден родния социализъм - защото е примитивен и непрекъснато се опитва да се присламчи към западния, за да представи миризливите си галоши за лачени обувки. Защото тръгва от презумпцията, че останалите не са се интересували и си нямат представа, че дори не си спомнят какви идиотщини е трябвало да говорят, за да не попаднат в категорията на декласираните и неблагонадеждните, няма да споря с клишета и рамки, които трябва да ми бъдат надянати без връзка с разговора.
цитирай
29. zemaria - вж тук
16.09.2011 16:41
http://www.events.bg/bg/holidays/date_2011-08-30/On_This_Data_50/
или тук http://bg.wikipedia.org/wiki/30_%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82
цитирай
30. vmir - 31. zemaria - вж тук
16.09.2011 16:54
zemaria написа:
http://www.events.bg/bg/holidays/date_2011-08-30/On_This_Data_50/
или тук http://bg.wikipedia.org/wiki/30_%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82


Добре, съгласявам се за 30.08.1992, твърдя, че имаше пълно мълчание поне 2-3 дни след тази дата, то беше нарушено от ГП, след което изригна вулкан от негодувание и не спря месеци наред. Самата дата не мисля, че е чак толкова важна, интересува ме последователността и връзката между последиците.
цитирай
31. vencivaleri1951 - Не аз говоря с клишета вмире...
16.09.2011 17:27
Откровено не ти разбирам идеята. Според теб Гошо петров и Виза Недялкова обърнали наопаки развитието на България и бутнали най интелегентното способно и демократично правителство. Ти вярваш ли си на това? Едва ли-защото ако беше вярно щеше да е смешно и трагично. Струва ли си да жалиш за правителство паднало зарад Жоро/прякора е известен/ и "плювачка" някяква според теб.
Неправилно си ме разбрал когато давам пример за адептите на соца, че имам предвид само западняци...Не е вярно. Херцен, Плеханов не принадлежат към тези географски ширини макар, че живеят там. Просто историята е такава Когато се заражда организирано ляво движени в Европа Русия е абсолютна монархия с осигурена каторга за подобни волности, а в България личните моми ги крадът за харемите:( Лявото като практика идва в екстремни моменти-в Русия след ПСВ и жестока гражданска война, у нас като плячка-разпределена от победителите във Втората световна война. Мисля си че именно за това практиката се различава толкова от теорията. Маркс го мисли по един начин-животът предлага съвсем други възможности. Конкретно за България: Левичарството е привнесено от студенти учили на Запад и се развива до едно време като спокойна диалогична и парламентарно представена фракция. Войните , а най вече 9ти юни радикализират лявото у нас и обръщат тази част на обществото от Запад на Изток. Тоест от еволюционна към революционна политика. Нито Сакъзов, нито Габровски, нито Благоев са мислили някога да "хващат гората" На излет до лозето на Габровски да:))), но до там... Точно за това ти казвам:- заеби миналото, а се огледай накъде върви светът , накъде вървим ние. Погледни утре датчаните. Да виждаш някой от "синия блок" да се е притеснил че си отиват от властта. По всяка вероятност ще ги управлява красива и чаровна дама от "червените"/те там така и са запизани в техния ЦИК...Син и съответно червен блок/ Добра, лоша...никой не знае, но едно е сигурно, ще плакне очи мъжката половина...а и някои дами също:)))
цитирай
32. hatanasov - Не може агент на комунистически тайни служби...
16.09.2011 17:28
да бъде и журналист. Той винаги си остава агент и служи само и единствено на ДС и КГБ.
цитирай
33. zemaria - Бъркате повод с причина
16.09.2011 17:39
По него време Гошо Петров никой не го е вземал насериозно. Ако си спомняш, той създаде партия от 5 човека, вземайки името на БЗНС-НП (в СДС), за да влезе в НС и КС на СДС. Нито го е слушал някой, нито е имал авторитет. Ливадите показаха дълбокото разцепление,съществуващо тогава вътре в СДС-а от там и между премиер и президент. Малко преди това ФД смени Луджев и Пушкаров със алкохолика Сталийски, другия не го помня. Дни след ливадите ДПС започна кампания срешу Стефан Савов и го свали. Истината е, че имаше много ченгета в СДС, а останалите-неченгета, се държаха като болшевики през 1917. Фил се водеше по акъла на болшевиките. Мнозина подозират Иван Костов(не без основание) в ключова роля както за дестабилизацията на Фил, така и за уникално глупавото решение да се сдаде властта чрез вот на доверие.
цитирай
34. zemaria - само
16.09.2011 17:47
вестник Демокрация от това време да вземете-е много показателно. Главен редактор беше Волен, а две трети от журналистите са днешни автори във вестник Атака. Тогава те громяха етнически нетолерантните, ксенофобите, патриотарите, алчните пенсионери, полово-нетолерантните, антиамериканизма-а десет години сетне си вадят хляба с точно обратното. А, щях да забравим и агент Алберт, който също писа там. Конференцията ЖЖ я направи за добро-но бе взета като повод за атака срещу него. Със или без статията кампанията за сваляне на СДС беше в ход
цитирай
35. zemaria - А истинската причина
16.09.2011 18:09
се нарича български народ. Много е прост бг народ-няма спасение от това. През 1990 той избра комунистите, единствен от цяла Източна Европа. През 1991 избра СДС, но с един изключително слаб резултат. Минималното предимство, което народът даде на СДС обрече управлението на нестабилност-за да оцелее, зависеше от ДПС и шестаците в него-цялото ръководство. Ще кажете, ама нали после даде пак властта на СДС-Костов. Даде я, защото всички избори се решават от едно двумилионно люшкащо се мнозинство от фрустрати, които един път гласуват за едните-сетне за другите.
Втората причина за крахът на СДС1992 е един забравен субект, наречен Милан Дренчев. Иначе казано-щестлавието и лакомията на някои субекти, представители на този бг народ.
Третата причина е ДС и нейната милионна гвардия-оказала се краен победител в т.н Преход.
Ако не е горкия бай Милан, то на негово място щеше( и е) някой от хилядите политически въжеиграчи и келепирджии, сменили сума бои, чието мото е собственото оправяне и да са в част от лапачката, наречна политика -у нас. Ама за тва пак народа е виновен-и няма спасение
цитирай
36. vmir - 33. vencivaleri1951 - Не аз говоря с клишета вмире...
16.09.2011 18:21
vencivaleri1951 написа:
Откровено не ти разбирам идеята.


Нали това ти казах - няма как да ми разбереш идеята. Няма как да признаеш, че опорните ти точки не са нищо друго, освен нагодени за целта клишета. Затова непрекъснато се опитваш да ме вкаряш в някаква си твоя назидателна рамка, защото това е практиката на лявото мислене у нас, прав си само, че Сакъзов, Габровски и Благоев са много далеч от тази практика, но за останалото, дори и за историческата ти справка, няма как да не повторя констатацията си - клишета от край до край, подготвени за целите на назиданието, а не за решаване на реални проблемни ситуации. Не можеш да схванеш елементарното противоречие в горните си коментари дори - в първия даваш за пример за държавническо чувство дъртия комуняга, който прави забележда на съпругата на Филип Димитров, че не се държала като с премиер, а в следващия си коментар славословиш като велик журналист В. Недялкова известна с просташките си коментари в национален ефир към Филип Димитров. Подобни противоречия няма как да те накарат да се почувстваш нелогичен и пристрастен, защото за теб и компания логично е САМО използването на клишетата по предназначение, т.е. - за целите на назиданието, но не за търсене на истина, още по-малко на справедливост, както безсрамно лъжете наляво и надясно.


цитирай
37. vmir - 35, 36, 37. zemaria,
16.09.2011 18:37
каквото и обяснение да дадеш, факт е, че Г. П. се представи като пръв стожер на демокрацията, може и както казваш, бай Милан да помогна за това, (ако ме не лъже паметта, Г. П. му беше заместник), а може да е и Волен - не ми е трудно да си представя как се задържат мнозина, за да се представи за първи който се е появил след тях, а може и никой да не е съзнавал какво точно прави, за да изтъкне най-добре себе си, за мен поуката е, че изпълненията ни са много назад след претенциите, и трябва да се огледаме много сериозно, вместо да се правим на всезнайковци.
цитирай
38. vencivaleri1951 - Не знам, но на мен ми се гласува в Дания
16.09.2011 19:59
:))))
цитирай
39. анонимен - От направените забележки: 12. ...
17.09.2011 11:46
От направените забележки:

12. zemaria - Неточен разказ
32. vmir - 31. zemaria - вж тук
35. zemaria - Бъркате повод с причина
37. zemaria - А истинската причина

Питам се, защо е нужно да напишете пост с толкова глупости за да изразите мнението си?!
цитирай
40. анонимен - 41. анонимен - Eksi, не знам защо ме ...
17.09.2011 11:49
41. анонимен - Eksi , не знам защо ме изписа като анонимен
цитирай
41. vmir - 42. анонимен,
17.09.2011 16:58
анонимен написа:
41. анонимен - Eksi , не знам защо ме изписа като анонимен


Блогът ми сигурно е надушил опит за интрига. Можеше да те прати и в кошчето за боклук да се вайкаш, че са ти скрили безценното мнение.
цитирай
42. vmir - 43. vishnichka,
17.09.2011 17:00
vishnichka написа:
Желая ти да си много здрав!И късмет!:)

http://www.youtube.com/watch?v=8yY4PiQ22AA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=PkNdBX0ixa4&feature=related


Благодаря, готини са, и на теб всичко най-добро! :)***
цитирай
43. vmir - 40. vencivaleri1951,
18.09.2011 16:22
vencivaleri1951 написа:
Не знам, но на мен ми се гласува в Дания :))))


Сигурно си мислиш, че в Швейцария ще се радват на нашенския “социализъм”, че няма да им настръхват косите от него, както у нас. Аз пък твърдя, че няма държава по света, където едни и същи хора да поучават съпругата на премиера как да се държи с него и да смятат оплюването му от тях за геройство, и да бъдат харесвани такива хора. Неслучайно властта на такива хора е държана със сила, неслучайно властта им се задържа с плашене с опонетите им, с игнориране на законността, истината и приличието, неслучайно опонентите им са представяни по-черни и от дявола.
цитирай
44. анонимен - Привет!:)
19.09.2011 08:40
Мернах из коментарите името на вездесъщата Виза Недялкова и ми стана едно мило,мило...;)) Особено доверие имам в компетентността на тая "боркиня за справедливост",дори и поради факта,че живее в имот за 1 млн. евро:) (и поради много други разбира се)
Хубава седмица,vmir!:)
цитирай
45. vmir - 47. анонимен - Привет!:)
19.09.2011 09:39
анонимен написа:
Мернах из коментарите името на вездесъщата Виза Недялкова и ми стана едно мило,мило...;)) Особено доверие имам в компетентността на тая "боркиня за справедливост",дори и поради факта,че живее в имот за 1 млн. евро:) (и поради много други разбира се)
Хубава седмица,vmir!:)


Верно само за 1 милион ли? Че тя много се е минала.

Сега чак разбирам защо банкера Хърсев се разкрещя като луд "Изгонете Деплер, изгонете Деплер", когато въпросния Деплер дойде да сложи край на пладнешкия поголовен банков грабеж, с който се увенча "каузата" на Виза Недялкова срещу първото демократично избрано правителство у нас.

Наистина не е справедливо, че от десетките милиарди ограбени спестявания на хората, са й отпуснали едва някакъв си мижав милион. Че какво й плащат за уродливата роля, в която направи неоценимата си услуга на пладнешките банкови обирджии, които я лансираха за велика боркиня за социална справедливост?
цитирай
46. scarlety - :):):)
19.09.2011 09:47
Коментар 47 е мой:) Нещо ми изчезна нета след като го изпратих:) Може да не е понесъл името на Виза:)))
цитирай
47. vmir - 49. scarlety,
19.09.2011 09:56
scarlety написа:
Коментар 47 е мой:) Нещо ми изчезна нета след като го изпратих:) Може да не е понесъл името на Виза:)))


Може, то кой ли не почва да греши, когато в името на справедливостта, "защитниците" му забогатяват, а него оставят с празна банкова сметка...
Поздрави! :)))
цитирай
48. stealth - Нещо ...
20.09.2011 16:34
Има нещо неясно,или аз не го разбирам,в целия пост.Излиза,че Гошо Т. ,или както там го наричат,е виновен за падането на Филип Димитров.Написал една статия.Но защо вестника я публикувал?
При това мощно цунами,образно казано,от антиправитествени атаки,само той остава виновен за падането на правителството.За публикуването на тази статия!А като е толкова тъп(просташки епитет,залепен му от верния комунист Петър Слабаков),защо изобщо някой го слуша,дори и споменава?
И между другото,лепенето на прякори,е основен приоритет на комунистите.Всеки,поне малко уважаващ себе си човек,трябва да ги избягва.


цитирай
49. vmir - 49. stealth,
20.09.2011 16:54
stealth написа:
Има нещо неясно,или аз не го разбирам,в целия пост.Излиза,че Гошо Т. ,или както там го наричат,е виновен за падането на Филип Димитров.Написал една статия.Но защо вестника я публикувал?
При това мощно цунами,образно казано,от антиправитествени атаки,само той остава виновен за падането на правителството.За публикуването на тази статия!А като е толкова тъп(просташки епитет,залепен му от верния комунист Петър Слабаков),защо изобщо някой го слуша,дори и споменава?
И между другото,лепенето на прякори,е основен приоритет на комунистите.Всеки,поне малко уважаващ себе си човек,трябва да ги избягва.




Съгласен съм напълно, и на мен не ми е ясно, затова споделих с надеждата някой да ми го изясни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4101860
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54887
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930