Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2011 15:36 - ЩО Е ПОЛИТИКА?
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 5558 Коментари: 17 Гласове:
15

Последна промяна: 30.09.2011 16:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

При управлението на тройната коалиция, в интернет форум обявих темата: “Що е политика?”, но всички коментари в продължение на месеци се оказаха извън темата, и докрая никой не се ангажира с отговор на въпроса ми. Днес, след като шефът на намиращата се вече в опозиция тройна коалиция Станишев заяви, че протестите в Катуница са политически, мнозина намериха за много важно да повторят изявлението му, а някои се опитаха да нагнетят допълнително напрежение с уверенията, че било много възмутително или дори противно да се твърди, че протестите не били политически. Аргументите на Станишевите апологети, с незначителни вариации повтарят твърдението, че всеки граждански протест е политически, защото всеки проблем зависи от управлението на страната.

 Днес се връщам към въпроса “Що е политика”, защото във внезапно избликналата широка подкрепа за Станишевото изявление съзирам ясно и технологията, благодарение на която БСП продължава да има солидно влияние върху процесите и ставащото у нас. Връщам се, защото виждам, че подкрепата за Станишев идва не от негови симпатизанти и поддръжници, а от множество индивиди, които винаги са се самоопределяли за негови политически опоненти. Защото първото, което може да хрумне в такъв случай на човек е да вземе тези индивиди поне за лицемери, за да избегне досегашните политически противопоставяния и разцепления, но дори и с тази овладяна форма, приемането на досегашни съмишленици за лицмери подлага на сериозна преоценка отношенията, и прави единодействието срещу Станишев и компания невъзможно.

 А това си е вече, ако не сериозна предпоставка за разцепление, поне причина за разединение и прекратяване на взаимодействието между скорошни съидейници. Тази проста ситуация се повтаря хиляди пъти вече през последните 22 години, внасяйки нескончаеми спорове, прерастващи в скандали, които изместват обсъждането на реалните проблеми, и дават основание на страничните наблюдатели с основание да констатират: “Ей, тези помежду си не могат да се разберат, пък лъжат че щели да ми разберат и решат проблемите. Я виж как хубаво се разбират левите, колко са стабилни и сериозни, и как винаги гледат за хората, а не за себе си, като тези скандалджии, които не могат да си поделят баницата”. Ясни са последствията дори от помисляне на всичко това, да не говорим за повтарянето му.

 Каква връзка има тази ситуация с политиката ли? Това е празнословието, което не допуска дори мисълта за решение на реален проблем. Станишев заявява, че протестът е политически, ЕДИНСТВЕНО и САМО, защото Премиерът вече е заявил, че протестът не е политически. Станишев не търси дебат за това какво е политика и какво не е, о не, това не е нещо, което би направил, или допуснал без сериозна външна причина. Станишев не предлага и решение на проблема, нито дори идея за в бъдеще, това е последното, което го интересува, той няма и намерения да влиза в подобни дебати.

 Обратното, Станишев замълчава и си затрайва. Демократичният опит на партията му е отработил в детайли лидерската му реакция, и той като опитен рибар, току-що метнал въдичката със стръвта, зачаква спокоен предизвестения резултат. Защото знае, че всичко необходимо за насочване на лапнишараните към стръвта, отдавна е подготвено и ги насочва точно там, където  трябва, т.е., към празнословието и словоблудството, които ще ги отвлекат от реалността. Всичко необходимо вече е казано така, че никой да не се занимава с обсъждане и генериране на реални политически решения или действия, а само с личности и медийните им образи.  С повтаряне на лъжлви информации и тълкувания за които е пропито цялото обществено пространство до такава степен, че примитивните хора са ги приели за светата истина, и неспособни да ги подложат на критичен анализ, ако могат, биха подпалили света, но не и да допуснат съмнение в това, което вече са допуснали в главите си.

 Оттук нанатък вече е лесно за Станишев, и той може спокойно да пусне в действие тънката си ехидна лисича усмивчица. Доплувалите демократични лапнишарани, докато махат нервно с опашчици, виждат Станишевото отражение над всичко това, но успокоени от неговото блажено бездействие, теглят му една тлъста майна по навик, и се захващат с Бойко, който в момента някъде се занимава с инфраструктурата. Станишев не им е интересен, безличието му напомня поговорката “на умряло куче, нож вади”.  

 Бойко от пръв поглед им се е видял богоподобен, но след като са се уверили, че е от плът и кръв, са го възневидели до дъното на душите си, защото някой им е казал, че Бойко кощунствено се има за Господ, и следователно, макар и за мъничко, но е успял да измами безпогрешното им познаване на хората. От което правят потресаващото откритие, че Бойко няма как да не мами хората, които не са надарени с тяхната безпогрешност, и следователно, Бойко управлява държавата с измама, и тъй като измамник няма как да разбира какво върши, Бойко води държавата към гибел, мдам.

 И, ето защо и как, лапнишараните заменят мисленето за решения и проблеми с подхвърлените от станиШефовете питателни трошици, като: “Бойко е телохранител на ДИКТАТОРА, който ни тормозеше”. Ето как, докато едни работят, СтаниШев се протяга замечтано,  а станиШефчетата повтарят тази крайно недостойна лъжа, и не само, за да демонстрират и изтъкват привидното си разграничение от Живков.  Защото станиШефчетата отлично използват това, че лапнишараните няма как да притежават различно от лапнишаранско разбиране за достойнство, нито различен от лапнишарански мозък, за да проумеят, че една снимка на Бойко с Живков е толкова доказателство за вярна служба на ДИКТАТОРА, колкото доказателство за тяхното наранено от този факт достойнство, и колкото снимка на звездното небе е доказателство за това, че през следващите месеци ще бъдем посетени от извънземни.

Ето как стигнахме пак до твърдението на Станишев, така поривисто подето от демократичните му последователи, за да доказват с негова помощ, че Бойко не знае какво прави. Само показвам как едни по-лукави хора използват желанието на някои не дотам умни хора да се покажат знаещи и достойни. Без да одобрявам прийомите на лукавите, тук е мястото да посоча, че делата им са един нагледен пример за това какво е политика и как дори с една деструктивна и национално паразитна политика, нямаща нищо общо с реалните проблеми, можеш да си гледаш кефа на гребена на вълната, без да имаш нужда от свършване на реални дела, защото глупавите ти противници вместо теб ще свършат нелицеприятната деструктивна работа по разбиване на опонентите ти, а на теб ще ти останат лаврите от себеподобните, благодарни за благините, получени на тепсия и без усилие.  

 Ето такава политика се провежда вече 22 години, но на някои хора с претенции за демократи, не им увряха главите и до ден днешен и с глупостта си изградиха на най-интригантската и паразитна партия измамния имидж на национално отговорна организация, която не допуска разцепления в себе си, за да не навреди на България. Да им честитим 22 годишната неуморна работа и настоящо единство със Станишевите партенки за единството и рахатлъка на БСП и компания станиШефчета.



Тагове:   политика,


Гласувай:
18



1. ran - чудесна апологетика
30.09.2011 16:48
Не съм сигурен точно на какво, но е казано добре и, най-важното с много думи.
За политическия характер на протеста чух от Бенатова. На другия ден имаше поне три постинга, които го казваха - нали никой не си представя, че Борисов сам ще се сети, че протеста не е политически. Станишката просто се лепи за пиар изречения и за да ядосва гербери.
Така темелът, основополагащата теза, единственият тезис на този пост, се оказва ... измислен(?)
цитирай
2. vmir - 1. ran,
30.09.2011 17:54
ran написа:
Не съм сигурен точно на какво, но е казано добре и, най-важното с много думи.
За политическия характер на протеста чух от Бенатова. На другия ден имаше поне три постинга, които го казваха - нали никой не си представя, че Борисов сам ще се сети, че протеста не е политически. Станишката просто се лепи за пиар изречения и за да ядосва гербери.
Така темелът, основополагащата теза, единственият тезис на този пост, се оказва ... измислен(?)


Апологетика? Говоря за 22 години, не само за сегашното положение. С другото съм съгласен, не съм твърдял, че Станишев го е измислил, лепи се, разбира се, точно така е, не само той се лепи, всички от ляво са намерили начин да се гушкат с властта, без да правят почти нищо полезно, като се лепят по всичко, което някъде и някога е впечатлило я каруцар, я хамалин, а дебил някакъв. Гоце като изоглавен повтаря кръчмарски констатации отпреди 10-15 години като последно постижение на политическия интелект и мисъл у нас, а стада "интелектуалци" му припяват дружно и възторжено като пуешки хор, сякаш е открил Америка. Това, на което искам да обърна внимание е, че всички тези измислени постановки (и в огромната си част напълно несъвместими с практическите и оперативните политики) се подхващат от най-некадърната и безпросветна част на "антикомунистите" които, за да изтъкнат по някакъв начин себе си, не оставяха камък върху камък от всеки опит за свършване на нещо полезно за страната, и така връщаха непрекъснато БСП и компания на власт.
цитирай
3. boristodorov56 - Не е важно какво е казал Станишев.
30.09.2011 18:45
"Всеки граждански протест е политически, тъй като той касае управлението и е израз на недоволство спрямо вземането (и невземането)на решения (или действия и бездействя) от определени (държавни) органи (натоварени от Конституцията за това им задължение)."

Допълненията в скобите са мои.
цитирай
4. vmir - 3. boristodorov56 - Не е важно какво е казал Станишев.
30.09.2011 21:15
boristodorov56 написа:
"Всеки граждански протест е политически, тъй като той касае управлението и е израз на недоволство спрямо вземането (и невземането)на решения (или действия и бездействя) от определени (държавни) органи (натоварени от Конституцията за това им задължение)."

Допълненията в скобите са мои.


За теб може и да не е важно какво е казал Станишев след като си го цитирал, но за хиляди други е по-важно от всичко останало, а когато се срещнат, възторжено се поздравяват, че тяхното момче е най-умното и единствено достойното да управлява България, щом и които ги мразят са съгласни с него. Нищо, че фразата практически НЯМА никакво отношение към конкретната текуща политика, и от оперативна гледна точка не означава нищо повече от безсмислицата, че политика липсва, което е толкова доказуемо, колкото и да кажеш, че “корупцията е превърната в държавна политика”, формалното малоумие на което не попречи именно това подстрекателско и подсъдно твърдение да направи Гоце държавен глава.

Нима Гоце направи и най-малкия опит да инициира осъждането на Костов, че е превърнал корупцията в политика? Нима подсъдната му спекулация попречи да бъде избран за втори мандат? Нима изоставянето на тази гнусна клевета накара избирателите да му потърсят сметка? Обратното – играха хора, преяждаха и препиваха от радост, че се е намерил държаввен мъж да повтори трърденията на пияндурниците и всезнайковците от кръчмите. Защото ги интересува единствено “техните” да спечелят, независимо с цената на какви клевети и безумия. И утре ти ще ходиш да искаш властта за същите хора – Гоце и компания, ако не си се сетил дори за това елементарно положение изискващо предвиждане само няколко дни напред, вместо да се сетиш, че позата ти на политически теоретик или мислител е безкрайно нелепа.
цитирай
5. vmir - 5. bulgarinut57 - ДИСЕКЦИЯ НА ЕЛЕМЕНТАРИЗМА ! ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СТАТИЯ !
01.10.2011 00:18
bulgarinut57 написа:
"...и той като опитен рибар, току-що метнал въдичката със стръвта, зачаква спокоен предизвестения резултат. Защото знае, че всичко необходимо за насочване на лапнишараните към стръвта, отдавна е подготвено и ги насочва точно там, където трябва, т.е., към празнословието и словоблудството, които ще ги отвлекат от реалността."

Браво !


Благодаря! Писна ми да ни управляват чрез елементарно празнословие, което превръщат в политика. Проклети да са, че го правят срещу тези, които работят и нямат време да се защитят, а тарикатите крещят, че не се прави нищо, за да обсебят чуждите усилия и да крадат в същото време, без да им пука, че така съсипват държавата.
цитирай
6. анонимен - От ВНМ
01.10.2011 11:48
Здравейте! Споделям написаното, но отговорите не са еднозначни. Добра е всяка явно заявена позиция, пък била и точно толкова явна манипулация, в смисъла за сегментиране на политическото пространство не само на леви и десни, а на глупави и умни. Но как да възприеме нормалният човек подмолната и прикрита към него политическа далавера. PR-a Светльо Витков е дъщерята на Бриго Аспарухов и познайте колко независими послания ни е приготвил. Дали англо-саксонският двупартиен модел не е спирачка за това, което е в България се говори: А бе там има едни пари?
С Уважение!
цитирай
7. vmir - 7. анонимен - От ВНМ
01.10.2011 18:04
анонимен написа:
Здравейте! Споделям написаното, но отговорите не са еднозначни. Добра е всяка явно заявена позиция, пък била и точно толкова явна манипулация, в смисъла за сегментиране на политическото пространство не само на леви и десни, а на глупави и умни. Но как да възприеме нормалният човек подмолната и прикрита към него политическа далавера. PR-a Светльо Витков е дъщерята на Бриго Аспарухов и познайте колко независими послания ни е приготвил. Дали англо-саксонският двупартиен модел не е спирачка за това, което е в България се говори: А бе там има едни пари?
С Уважение!


Здравейте! За мен ясно заявената позиция и авторство са АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, и отсъствието им говори за деструктивни и скрити намерения на организаторите. Верни на деструктивизма, такива екземпляри твърдят, че действат инкогнито, защото властите са безскрупулни. Такава поставновка е опит на фанатик ипи безскрупулен провокатор да наложи своето. Ако той е убеден в безскрупулността на управляващите, логично е първо да убеди и останалите, че са такива, а това значи да има реални данни за нарушеаване на закони и правила, спазването на които самите те трябва да гарантират. Как обаче ще убеди нормален човек в собствената си непогрешимост, ако не допуска да се види доколко достоверни се оказват КОНКРЕТНИТЕ му доказателства, а очаква само да му се вярва при всеки негов крясък, че царят е гол?
С Уважение!
цитирай
8. kass - vmir
02.10.2011 14:55
Всеки протест е политически. Работата на всяка опозиция е да следи и критикува правителството, както и да работи за интереса на своите избиратели... Когато опозиция реално няма, народът става опозиция чрез протеста...
цитирай
9. bizcocho - Като кучета се дебнеха кой какво да ...
03.10.2011 01:32
Като кучета се дебнеха кой какво да заръфа от цялата ситуация. А под статията за Станишев писах и коментар. Голяма мишка е и тоя! Чака, ослушва се, кой откъде какво ще каже, че реши да се изкаже... Мноооого преди Станишев да уведоми аудиторията си какъв е проблема, под една статия, където коментарите бяха тръгнали към етнически писах, че проблема е политически и то не от управлението на Борисов, а от много по-назад във времето. Само че не аз, а той е политик и е смешно, когато обикновен гражданин им казва на ръководните глави кое какво е. Не че моя коментар е прочел, не! Но имаше и други като мен, а той липсваше! Но друго си е като видиш накъде духа вятъра да се явиш с гръм и трясък, изценирвайки мозъчни образувания и с подли подмятания...
Крайно време е да си поизмъкна някое от разказчетата ми "Производствени случки". А нали знаеш, че аз я карам на разказване на реални случки?!
цитирай
10. vmir - 9. kass,
03.10.2011 06:00
kass написа:
Всеки протест е политически. Работата на всяка опозиция е да следи и критикува правителството, както и да работи за интереса на своите избиратели... Когато опозиция реално няма, народът става опозиция чрез протеста...


Кас, защо трябва да се отрича, че проблемът е криминален, щом признаваш, че всички проблеми са политически, а следователно и криминалните?

Никой няма право да решава заради друг какъв е протеста му, както никой няма право без негово съгласие да определя етническата му принадлежност, защото тя е въпрос на самоопределение. Етническият произход често изглежда очевиден, но да се правиш на познавач по въпроса си е подстрекателство, защото е незачитане свободата на самоопределение. Ако мой прадядо е бил циганин, аз днес нямаше да бъда българин, ако всезнайковците с натякванията си, го бяха принудили да търси сигурност в собствения си етнос, или му бяха отнели правото да се българизира. По същия начин, десетки етноси нямаше да се съмоопределят днес като българи, ако някогашните българи не бяха зачели правото им на самоопределение. Какво, ако не подстрекателство е отричането на сигурното – че протеста е предизвикан от криминално деяние? Криминално е синоним на престъпно, да не би сега да почнем да спорим и по това, че убийците не са престъпници, а политически активисти?
цитирай
11. vmir - 10. bizcocho,
03.10.2011 06:10
Жени, не искам непременно да се самоизтъквам, но съм длъжен да кажа, че твоята и Станишевата теза аз не само я развивах в зората на демокрацията, но и заради нея съм отнесъл и планини от ярост и възмущения, че политизирам, екстемизирам и фашизирам нещата, и с това мога да допълня, потвърдя и обобщя констатацията ти - жална й майка на държава, в която политически лидери се влачат 20 години след акъла на обикновените граждани и мислят, че откриват Америка! Мъка!

Разказвай, че дано се отпуши разказването, сигурен съм, че има много за разказване.
цитирай
12. kass - vmir
03.10.2011 09:30
Борбата с престъпността също е работа на политиците vmir, затова протеста е също оценка на борбата на правителството с безобразията. Това не означава, че тази негативна оценка непременно цели смяна или нещо си друго на управляващите, но ясно изразява острата нужда от вземане на незабавни мерки. Това би трябвало да прави всяка опозиция в парламента и когато не го правят представителите в НС го прави народа...
цитирай
13. bizcocho - "жална й майка на държава, в ...
03.10.2011 11:27
"жална й майка на държава, в която политически лидери се влачат 20 години след акъла на обикновените граждани и мислят, че откриват Америка! Мъка!" - огромно удоволствие ми е, когато ме разбереш! Точно това имах в предвид! :) А за идейните, но некадърни доста съм си пописвала... :)) Къде ли не ме е вял вятъра... :) За сега пуснах нещо по-актуално, но и другото не ще си държа вечно на тъмно. Поръчала съм си тореадорен плащ;) :)))))))))
цитирай
14. vmir - 13. kass,
03.10.2011 18:12
kass написа:
Борбата с престъпността също е работа на политиците vmir, затова протеста е също оценка на борбата на правителството с безобразията. Това не означава, че тази негативна оценка непременно цели смяна или нещо си друго на управляващите, но ясно изразява острата нужда от вземане на незабавни мерки. Това би трябвало да прави всяка опозиция в парламента и когато не го правят представителите в НС го прави народа...


Нали знаеш, че непримиримата враждебност между комунизма и социалдемокрацията е само заради отношението към властта.
Тази разлика е причина за най-кръвожадните преследвания и най-силната омраза в историята между политически формации. Независимо, че марксизмът и социалдемокрацията са близки родственици по отношение на легитимната си политика, марксистите смятат, че властта е враг, а социалдемократите – че е опонент. Крайно левите не са способни да си дадат сметка, че драматичната разлика между едните и другите и милионите жертви произтичат от такава “дреболия”.

Затова цивилизацията е измислила мандатността – да спести изкушенията на хора с малко мозък и много подлост да се представят за спасители, като подстрекават и насъскват хората едни срещу други. Мандатът от няколко години е достатъчен, за да може всеки да си каже аргументите и да убеди останалите в правотата си. Достатъчен е и за властимащите, за да покажат, че умеят да планират и да реализират плановете, заради които са били избрани. Следователно, израз на здрав разум е, протестите да не се занимават с главно с оставки, а оставките да бъдат само крайна мярка, след като всеки си е изказал аргументите си и смята, че е успял да убеди останалите в целесъобразността на оставките. Оставка обаче, като “позиция” без убедителни аргументи, си е левичарство и марксизъм в най-чист вид, и не мога да симпатизирам на хора, които с повтаряния на недоказуеми “обвинения”, създават среда за искане на оставки с измислени обвинения. Личното мнение си лично право, но да ми се цопне такъв чистокръвен левичар в дясното и да ми иска оставки, защото не искал комунисти, няма как да одобря, няма как да го приема с уважение като “глас народен”, защото користта е очевадеща.
цитирай
15. vmir - 14. bizcocho,
03.10.2011 18:22
bizcocho написа:
"жална й майка на държава, в която политически лидери се влачат 20 години след акъла на обикновените граждани и мислят, че откриват Америка! Мъка!" - огромно удоволствие ми е, когато ме разбереш! Точно това имах в предвид! :) А за идейните, но некадърни доста съм си пописвала... :)) Къде ли не ме е вял вятъра... :) За сега пуснах нещо по-актуално, но и другото не ще си държа вечно на тъмно. Поръчала съм си тореадорен плащ;) :)))))))))


Привет, Жени!
Нали при вас вече забраниха коридата, ако трябва, ще ги прехвърлим тук, щом се налага. ;) :)))))))))
цитирай
16. анонимен - Много точно изразен с думи механизъм
05.10.2011 08:35
на превръщането на празните думи в действителност, която не е реална, докато реалната се премълчава и подменя. Така е в страна, където две и две е четири, три и едно също прави 4, а това превръща 4 във велико число.
цитирай
17. vmir - 17. parasol - Много точно изразен с думи механизъм
06.10.2011 11:30
parasol написа:
на превръщането на празните думи в действителност, която не е реална, докато реалната се премълчава и подменя. Така е в страна, където две и две е четири, три и едно също прави 4, а това превръща 4 във велико число.


Можеха да ни спестят голяма част от всичко това, ако се бяха вслушали в исканията да се извинят за терора и да предадат на закона отявлените си правоверни и самодейни терористи, вместо да ги крият и героизират. Сега вече щяха да са се разграничили от организираните си беззакония и самосиндикаллно спекулиращите с тях, нямаше да зависят от замогването на бандитите си, и щяха да обсъждат реални политики, вместо да се чудят как още да клеветят, интригантстват, и подстрекават срещу опонентите си, за да не изпаднат по правилата на законността, ако допуснат такива да застрашат криминалните елементи, криещи се зад обещания за социална справедливост.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4098711
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54884
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930