Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2011 09:03 - АКО СТИВ ДЖОБС БЕШЕ РОДЕН У НАС
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 13209 Коментари: 35 Гласове:
47

Последна промяна: 09.10.2011 09:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Какво щеше да стане, ако нашенец с енергията и качествата на Стив Джобс, първи в света беше осенен от идеята да направи персонален компютър за масова употреба? Говоря не за онези нашенци, за които най-важно от всичко е да се знае, че са прозорливи и кадърни поне колкото Джобс, нито за поддръжниците им, уверили се непоколебимо в тяхната гениалност от изпитите съвместно питиета или, от лютивостта на псувните им. Имам предвид човек, който не би се задоволил само с псувни и самоокайвания, че политиците и държавата не мислят за него, а би правил като истинския Стив Джобс всичко необходимо за реализиране на идеята си, но не в САЩ, а у нас.

 За да види бял свят идеята на такъв човек, ще трябва да направим редица допускания, на първо място от които това, че преди нашенецът да създаде прототипа си, светът никак, ама никак няма да се интересува от компютри, за да има необходимото време нашенския Стив Джобс да реализира идеята си и да представи творението си на прогресивната родна публика, която да го оцени подобаващо и да подкрепи създателя в усъвършенстването и развитието на творението му.  

 На второ място, ще трябва да предположим, че осенението е настъпило след като социализмът си е отишъл, за да избегнем обширните описания на омагьосания кръг, в който попадаха иновациите при социализма, въпреки впечатляваща многобройност на изобретенията. Само ще поясним, че печално известната  практическа безполезност на родните изобретения, носещи полза главно за експертите и авторите си, беше епохалното изобретение на шуробаджанашката соц бюрокрация. Според интереса си и пазарлъка с покровителите на “изобретателя”, държавната експертиза можеше да признае за изобретение всяко тривиално техническо решение, “световната новост” на което да бъде призната заради “иновации” като ефективна подмяна на стоманен болт с пластмасов или бронзов, премахване на болтово съединение чрез нитоване или заварка, поставяне на някакво капаче, или премахване на такова, промяна местоположението на някакъв елемент, и изобщо все въпроси, които конструкторите решават ежедневно, без да им минава и през ум, че правят изобретения.

Безумието на тази трескава изобретателска дейност обаче, не беше търпяно, за да обезкуражава, мачка и изхвърля редките таланти като Стив Джобс, а за да подпомага кариерното израстване на “наши момчета”, които поради скотовъдски занимания или безгрижие в младежките си години, не знаят какво е изобретение, но имат много добър и влиятелен земляк в града, който ги открехва, че ако си извадят авторско свидетелство, ще имат право на още една стая в дома си и едиколко си дни допълнителен отпуск да си прекарват на село или където си поискат, и той ще се обади където трябва, стига да представят заявление за каквото и да било “изобретение”. Колкото до Стив Джобс, той щеше да получи тривиалното напътствие, че изобретател се става, като се започне с нещо далеч, далеч по-просто от компютъра, и щеше да бъде посъветван да не си губи времето с обречени начинания, а да се заеме като останалите “нормални” момчета, с нещо от известната механика, я някое шпонково съединение, я някое еластично уплътнение, например...

 В упоритостта на Джобс и във факта, че прави иновация без поръчка, нагласен конкурс или мощно ходатайство, патентните експерти щяха да видят единствено доказателство, че трябва да им плащат за увреждане на здравето поради работа с индивиди, страдащи от тежка форма на лудост.

 Като погледнем към “техническото” минало, май само работата по издаване на патент щеше да се нуждае от цял роман, материалът за който щеше да дойде от голямата всеобща загриженост към младежа да не попадне в лудницата заради толкова незрялата си младежка самозаблуда, че е по-умен от цяла фирма или институт.  Упорството в тази самозаблуда отначало щеше да забавлява неистово експертите, но без въздействията на могъщи покровители, упорството на Джобс щеше да ги накара да му поръчат първо да стане поне инженер, и след това да дойде да води разговори на тяхното ниво на компетентност.

 Няма да се връщаме към соца още и заради милата родна особеност да се гледа на новите и необичайни идеи като на крайно осъдителни и уронващи престижа на началството неблагодарности,  които неописуемо грозно и възмутително подценяват началническите умствени способности и игнорират ходатайствата или неоценимите неформални съдействия на шефа за прикриване прегрешенията на подчинените. Дързостта да се прокламира нещо, за което шефа не е успял да се сети, е измежду най-непростимите прегрешения у нас, а гадняра, способен на подобна дързост, е достоен за най-строго осъждане и дълбоко презрение.

 Тази особеност, станала основание за безброй кариерни израствания и личностни просперитети, макар разцъфнала в недрата на социализма, е жизнена и до днес. След провала на социализма и осъждането на личната лоялност към всемогъщите авторитарни шефове обаче, днес тази характерна нашенска културна особеност е съхранена под формата на чувство за лична непогрешимост и обидчивост, и е мутирала в хиперразвита находчивост при  откриването на намеци за лична неинформираност по какъвто и да било въпрос.

 Така, ако двете принципни пречки пред създаването на персоналния компютър у нас (света да не се интересува от компютъра и демокрацията да е настъпила преди Стив Джобс да се е сетил за персоналния компютър) бяха отпаднали, а това щастливо стечение на обстоятелствата беше увенчано с българска идея за РС, щяхме да имаме някъде у нас един младеж с една велика идея....  Това обаче все още е крайно недостатъчно, за да сравняваме този младеж с истинския Стив Джобс, за което е необходимо и решаване на задачите по създаването на PC и поглед върху това как се правят иновации в демократична България.

 Иска ми се поне да опитам да опиша този процес, но се колебая необходимо ли е, след като огромната част от хората у нас смятат, че знаят всико необходимо, за да имат надеждно обяснение върху всичко това. Дори несъгласието ми с това, че политиците и държавата са виновните за всичко у нас, не ме изпълва с желание да разкривам неоснователността на това твърдение.

Защото си представям как същите онези, които първи ще намразят Джобс до дъното на душите си заради идеята и упоритостта му, които ще се постараят да вгорчат до невъзможност живота му и да го препънат навсякъде, където съзрат възможност за това, същите тези хора според случая или ще реват с широко гърло, или ехидно и  менторски ще “разясняват” как и защо политиците и държавата нямали заинтересованост от хора като Джобс, поради което умишлено правят всичко възможно да им пречат...


20 велики цитата от Стив Джобс



Тагове:   Джобс,


Гласувай:
47



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martito - Финалът връща към началото. . . п...
09.10.2011 09:23
Финалът връща към началото... промяната липсва...
цитирай
2. анонимен - Вмире, абсурд! Как можа изобщо да ти хрумне такава мисъл?
09.10.2011 09:26
Хилади, да не кажа десетки хиляди разработки на българи не се осъществиха. Преди близо 30 години "другарите" спряха разработките на тежкотонажните кари. Защото СССР е нямал нужда от тях. По този начин загубиха цял пазарен сектор в областта на преместването на контейнери и тежки товари. И разбира се, утрепаха каростроенето изобщо у нас.
цитирай
3. vmir - 1. martito,
09.10.2011 09:40
martito написа:
Финалът връща към началото... промяната липсва...


Точно така, Марти!
Имаме капитализъм в лапите на социалистически манталитет. Най-нелепото е, че най-големи антикомунисти са хората със социалистическия начин на мислене.
цитирай
4. vmir - 2. katana,
09.10.2011 09:54
katana написа:
Хилади, да не кажа десетки хиляди разработки на българи не се осъществиха. Преди близо 30 години "другарите" спряха разработките на тежкотонажните кари. Защото СССР е нямал нужда от тях. По този начин загубиха цял пазарен сектор в областта на преместването на контейнери и тежки товари. И разбира се, утрепаха каростроенето изобщо у нас.


Попаднал си в мрежите на соц митологията, приятелю! Как може на теб да ти хрумне, че за технологичното равнище на социализма, има живот извън соцлагера по-дълъг от временното действие на държавните финансови инжекции, които впоследствие плащахме с ново и ново все по-голямо изоставане на цялото потъващо соц стопанство? Карите съществуват и са усъвършенствани повече от от век, а ти изглежда си повярвал на соц блъфовете, че сме на път да станем световен лидер в тази област. Пустата му соц пропаганда... По същата логика, ако не беше паднал комунизма, вече да бяхме поставили Apple в малкото си джобче, както се засилихме да им плагиатстваме иновациите. Блажени вярващите!

Комунизмът нямаше да падне, ако не бяхме повярвали на тези пропаганди и си бяхме останали на нивото на възможностите, вместо да затъваме все повече в мегаломански мечтания да стигаме американците, които бяха безкрайно далеч от реалните ни възможности. Ако не ми вярваш, погледни iPhone 5 на Apple, запознай се с възможностите му, сложи си ръка на сърцето, и си дай сметка щяхме ли ПЪРВИ да достигнем до него, за да имаме и лидерския пай в печалбите и развитието изобщо. Същото е и с карите, аутсайдерите са винаги битите и губещите, не е достатъчно само да залееш пазара и да похвалят продукта ти, трябва да го изкупуват, и то достатъчно бързо, знаеш защо.
цитирай
5. injir - Imal e kysmet Steve Jobs...
09.10.2011 10:03
Imal e kysmet Steve Jobs...
цитирай
6. анонимен - wmir-Не си наясно с мащаба на българските изобретения.
09.10.2011 10:24
За сведение,България е продавала всяка година над 400 патента на чужди фирми и още толкова лиценза,в най различни области на промишлеността,включително и в космическите изследвания-продава и днес.Друг е въпросът,че не ги е внедрявала в свои производства и продукти,поради факта,че нямаше подобни производствени мощности и линии.Тези изобретения са в продукти,които ежедневно ползваме в не едно техническо пособие,макар че са под името на Филипс,Сименс,Моторола и десетки още фирми.Едни от най-добрите създатели на чипове за електрониката и в момента са българи.Който е работил в ЦИНТИ или в патентното ведомство,е наясно с тези неща.Впрочем,тази информация е достъпна за всеки,който проявява интерес.Останалото е ненужно вайкане и не разбиране за възможностите на българските изобретатели.Разбира се всяко време си има своите локомотиви,като Стиф Джобс,който трайно ще остане в съзнанието на хората,като революционер в областта на компютърните технологии.
цитирай
7. vmir - 5. injir - Imal e kysmet Steve Jobs...
09.10.2011 10:30
injir написа:
Imal e kysmet Steve Jobs...


Самия Джобс е продукт на системата, която "тъпите" американци са си създали. Както и Джон Атасов е продукт на същата система, а ние се гордеем, че баща му е българин, без да смятаме, че сирийците имат заслуга за Аpple, защото биологичния баща на Стив Джобс е сириец. Добре би било да се погледнем и отстрани, преди да се самонавиваме прекалено и без да се набеждаваме едни други в нелепости.
цитирай
8. vmir - 6. анонимен - wmir-Не си наясно с мащаба на българските изобретения.
09.10.2011 10:43
анонимен написа:
За сведение,България е продавала всяка година над 400 патента на чужди фирми и още толкова лиценза,в най различни области на промишлеността,включително и в космическите изследвания-продава и днес.Друг е въпросът,че не ги е внедрявала в свои производства и продукти,поради факта,че нямаше подобни производствени мощности и линии.Тези изобретения са в продукти,които ежедневно ползваме в не едно техническо пособие,макар че са под името на Филипс,Сименс,Моторола и десетки още фирми.Едни от най-добрите създатели на чипове за електрониката и в момента са българи.Който е работил в ЦИНТИ или в патентното ведомство,е наясно с тези неща.Впрочем,тази информация е достъпна за всеки,който проявява интерес.Останалото е ненужно вайкане и не разбиране за възможностите на българските изобретатели.Разбира се всяко време си има своите локомотиви,като Стиф Джобс,който трайно ще остане в съзнанието на хората,като революционер в областта на компютърните технологии.


Дай линкове да го изясним този мащаб. Защото 400 и повече изобретения годишно правят някои университети, да не говорим за изследователски центрове. Хайде да видим и парите, които са плащали за тези изобретения, за да придобием представа за мащабите на тяхната приложимост и полезност, защото едно е да продаваш фиба за коса, друго е да продаваш електрожен, да речем. На досетливостта на читателите оставям въпроса какво представляват от пазарна гледна точка изобретения, от които в родината им никой не се нуждае, само съм категорично против да се залъгваме тук, че гениалността на едно изобретение си личи още преди внедряването му.
цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - „Искам да поставя звънец във вселената.”
09.10.2011 10:59
И той го направи. Личи от позицията ти, защото... "камбаната бие за нас". И докато старите инерционни норми и "нормативи" продължават да битуват с претенция за двигатели на българския социум от XXI век, е добре за малко да се пуснем от хорото и да се попитаме: "Защо? Как го допускаме?". Защото ние позволяваме всичко това.
Поздрави за постинга!
цитирай
10. анонимен - Вмире, над 15 години съм бил в каростроенето
09.10.2011 11:08
От вътре знам нещата. Не беше мит, а напротив. Като се видим, да ти разкажа 1 случка. Ще я маркирам. Дойде шефа на пристанището в Талин. Иска да купи 20 3,5 тонни мотокара. Какво разказа. Дошли от Деу и предложили фантастно ниски цени + по 1 кола за шефовете. Станала сделката, но... малко след изтичане на гаранционния срок машините започнали да се повреждат. И се започнало такова дране с рез. частите, че... карите станали златни. А българскита мотокари, дефектират първите 3 месеца. После бачкат с години. Само с текуща поддръжка. Купи машините.
цитирай
11. vmir - 9. malchaniaotnadejda7 - „Искам да поставя звънец във вселената.”
09.10.2011 11:25
malchaniaotnadejda7 написа:
И той го направи. Личи от позицията ти, защото... "камбаната бие за нас". И докато старите инерционни норми и "нормативи" продължават да битуват с претенция за двигатели на българския социум от XXI век, е добре за малко да се пуснем от хорото и да се попитаме: "Защо? Как го допускаме?". Защото ние позволяваме всичко това.
Поздрави за постинга!


Чудесно казано, благодаря ти, Наде!
цитирай
12. vmir - 10. katana - Вмире, над 15 години съм бил в каростроенето
09.10.2011 11:48
katana написа:
От вътре знам нещата. Не беше мит, а напротив. Като се видим, да ти разкажа 1 случка. Ще я маркирам. Дойде шефа на пристанището в Талин. Иска да купи 20 3,5 тонни мотокара. Какво разказа. Дошли от Деу и предложили фантастно ниски цени + по 1 кола за шефовете. Станала сделката, но... малко след изтичане на гаранционния срок машините започнали да се повреждат. И се започнало такова дране с рез. частите, че... карите станали златни. А българскита мотокари, дефектират първите 3 месеца. После бачкат с години. Само с текуща поддръжка. Купи машините.


Е, ти пък намери да ме убеждаваш с аргумент, който най-малко приемам.
Нали се сещаш, че и плеядата утвърдени корпорации, които тръгват да правят персонални коппютри по примера на Джобс, също не са били лишени от съответния опит и прекрасни и висококвалифицирани специалисти, които отначало са си мислели, че е въпрос на желание да елиминират прохождащата Apple? Нали се сещаш, че специалистите по персонални компютри са рожби на персоналния компютър, който се прави от неспециалиста Джобс по простата причина, че той е инициатора и двигателя на персоналния компютър? Че всеки специалист е такъв по силата на вярата в текущата си работа, а не по силата на критичната й преоценка, която изисква да я видиш чак до смъртния й одър, за да я замениш с по-доброто, за което говори Джобс? Няма как да приема за истина твърдението на който и да било специалист, че той най-добре разбирал проблема, защото е вътре в него. Обратното - проблемът най-добре се вижда отвън, и гениалността на Джобс за мен е в това да търси вътрешни решения чрез поглед отвън.
цитирай
13. анонимен - ,,1984''
09.10.2011 12:47
Не би успял, щяха да го пречупят в социалния дом !
цитирай
14. vmir - 13. vishnichka - Ами написаното от теб обяснява и защо скоро няма да се роди българския Джобс,
09.10.2011 13:11
vishnichka написа:
"Бъдете критерий за качество. Някои хора не са привикнали към среда, където отличните постижения се очакват."

Този проблем още дълго ще стои нерешен у нас...


Точно така Виши,
благодаря, че го посочи, това е сякаш казано за нас. По-лошото е, че онези, които най-натрапчиво претендират, че са критични към другите, защото искат високо качество, всъщност са най-големите причинители на калпавото ни качество. Качество с подобни осъдителности не само не се подобрява, а само се разваля с това разстройване на спонтанното самоорганизиране за по-добро качество.

За да подобрим качеството, трябва да поощряваме опитите и подобрението неминуемо ще настъпи с увеличаване на броя им, защото качеството идва с трупане на опит и поуки. Просташките нападения срещу добронамерените опити са истинската причина за ниското качество. Малко хора успяват да работят добре, съпроводени от просташки подмятания, и енергията за устояването им отнема от темповете на подобрение на работата, а нерядко ги замразява завинаги на посредствено ниво, защото ругатните и оскърбленията не дават вярна идея за слабостите, а изкривена и преднамерена. Адски вредящо е подобни простащини да се лансират като "защита" на професионализма, защото професионалистите се пазят от емоционални въздействия, а претендиращите ги използват за целите си, увличайки незрели и непълноценни хора, които започват да мислят, че агресивността е единствения начина за успех в живота и превръщат агресивните простаци в идоли, само защото правят всичко по силите си да пречат на хората с разкрепостено въображение, за каквото призовава Джобс.
цитирай
15. vmir - 14. анонимен - ,,1984''
09.10.2011 13:19
анонимен написа:
Не би успял, щяха да го пречупят в социалния дом !


Да, можеха даже да затворят Оруел в лудница заради патологично черногледство и неспособност да прозре неизбежното светло комунистическо бъдеще :(((
Нали е бил клошар, щяха да го вземат за непоправимо "декласиран тип", без да им трепне оченцето. За това не се иска мозък, мозъка е необходим, за да разбереш човека защо е на въпросното си положение. Те не разбират, а повтарят чутото като свое разбиране.
цитирай
16. анонимен - Любо, ние разсъждаваме за възможността Джобс да се появи и успее у нас, в България
09.10.2011 18:48
Моето мнение е, че до сега, нямаше как. Сега вече се появават зачатъци на възможности.
цитирай
17. анонимен - -Анонимен
09.10.2011 19:03
Трорчеството е настройка на съзнанието и генетика! Не ми се обсъжда в комунизма какво било - имам преки наблюдения, защото и към момента много хора работейки единствено с 5-те си сетива се считат за творци и търсят облаги и облекчения/авторски права!
Творецът никога не е било привилегия, а ако е оргинален носи привилегии!

Интересен текст по темата има в " Ръкопис Закладний -Телепатия-1962 г., цитирам част от него по-долу :
3. Творчество
В цялата история на развитието на човешката наука и изкуство огромното болшинство от видните учени, писатели, художници, композитори и т.н. са произлезли от народа. Тяхното творчество се е разширявало и е раснало до тогава, докато са поддържали тясна, органична връзка с народа; и е деградирало веднага, след като на сцената са се появявали мания за величие, страст към забогатяване, жажда за власт, прословутите лозунги „наука заради самата наука” и „изкуство заради самото изкуство”.
цитирай
18. raders - Трорчеството е настройка на съз...
09.10.2011 19:25
анонимен написа:
Трорчеството е настройка на съзнанието и генетика! Не ми се обсъжда в комунизма какво било - имам преки наблюдения, защото и към момента много хора работейки единствено с 5-те си сетива се считат за творци и търсят облаги и облекчения/авторски права!
Творецът никога не е било привилегия, а ако е оргинален носи привилегии!

Интересен текст по темата има в " Ръкопис Закладний -Телепатия-1962 г., цитирам част от него по-долу :
3. Творчество
В цялата история на развитието на човешката наука и изкуство огромното болшинство от видните учени, писатели, художници, композитори и т.н. са произлезли от народа. Тяхното творчество се е разширявало и е раснало до тогава, докато са поддържали тясна, органична връзка с народа; и е деградирало веднага, след като на сцената са се появявали мания за величие, страст към забогатяване, жажда за власт, прословутите лозунги „наука заради самата наука” и „изкуство заради самото изкуство”.


Това са смехории. Великите личности произлизат както от елита, така и от тълпата, но в повечето случаи - от елита. Да не би да седнеш сега да твърдиш, че Шекспир, Нютон, Гьоте, Бетовен или граф Толстой са хора от народа. Разбира се, широката маса също дава своя дял, особено напоследък, поради масовото образование, но това не премахва значението на елита.
цитирай
19. bojo35 - @17 катана,
09.10.2011 19:32
тези зачатъци няма как да станат възможности, когато не съществува такова нещо като обективност, а истинността на фактите винаги е политически въпрос.
Такова е положението днес, по мое мнение.
Много добре го е написал вмир.
цитирай
20. анонимен - до 19. raders - от 18
09.10.2011 19:41
Същноста на текста е не за произхода на твореца, а в края на пасажа! И още нещо 6-тото чувство-интуицията не се развива в учебните заведения все още, т.е образователния процес! Интуицията е от най-голямо значение и към момента е за масата е дар Божи.
цитирай
21. vmir - 17. katana - Любо, ние разсъждаваме за възможността Джобс да се появи и успее у нас, в България
09.10.2011 20:03
katana написа:
Моето мнение е, че до сега, нямаше как. Сега вече се появават зачатъци на възможности.


Абсолютно! Яд ме е, че голяма част от предразсъдъците на соца ни пречат и до днес. Докато едни си пожелават и се молят да останат гладни за нови идеи и знания, други приемат като трагедия, че някой може да се усъмни дали знаят всичко! Политиците са бял кахър в сравнение с тази ретроградна епидемия, която създава безсилни човешки стада, способни единствено да блеят и да се оплакват от водачите, които сами са си избрали.
цитирай
22. анонимен - не-е
09.10.2011 20:28
не са способни единствено да блеят. Харесва им на дъното на казана (оня от вица за ада) и това е трагедията на останалите които се мъчат да научат плуването.
цитирай
23. vmir - 23. анонимен - не-е
09.10.2011 21:28
анонимен написа:
не са способни единствено да блеят. Харесва им на дъното на казана (оня от вица за ада) и това е трагедията на останалите които се мъчат да научат плуването.


Абе, харесва им на дъното, харесва им, ама уж доволни там, пък изведнъж почват да блеят, изумявал съм се по какви нищожни поводи са готови да блеят до припадък, пък връхлети ли ги реална беда, мълчат като пънове, щото вече са се наблеяли още преди бедата.
цитирай
24. анонимен - vmir-e
09.10.2011 21:54
не съдете, не за да не бъдете съден, а да не сте несправедлив, да не кажа повърнохостен, без фактите.
цитирай
25. vmir - 25. анонимен,
10.10.2011 06:45
анонимен написа:
не съдете, не за да не бъдете съден, а да не сте несправедлив, да не кажа повърнохостен, без фактите.


Добро напомняне, само дето соц мнозинството придпочита да блейка, вместо да се интересува от фактите. Щом и моя добър приятел Катана го прави, какво да кажем за останалите? Видял как някой в СССР поръчал 20 кари, а пропуснал да види, че за същия период в света са поръчани, да речем 20 000, без никой да иска да чуе за ръждясващите стотици родни, защото на хората не им трябват движещи се паметници на соц мегаломанията, а машини с точно определени функции и характеристики. И защото предпочита да рецитира гордо "Аз съм българче, обичам наште планини зелени", забравя да се сети, че 20 е несравнимо по-малко от цифрата, която би оправдала адресацията на цялата тази гордост, която в случая пречи, вместо да помага с нещо.

p.s. Едно от нещата, които повтарям от десетилетия е, че далеч не е достатъчно една машина да се движи и да върши някаква работа. Машините, които правим, трябва не само да се движат и да вършат някаква работа, а трябва да вършат работата си по-добре от конкурентните, за да бъдат предпочитани от потребителите, за да има пари за производството им и хляб за производителите им. Не го ли разберем това, ще облагодетелстваме и боготворим онези, които плагиатстват, и за целта ще вземаме от хляба на онези, които скромно си вършат работата, без да претендират за велики заслуги.
цитирай
26. анонимен - Да знаеш само
10.10.2011 08:21
колко си прав......А как ми се иска да не си:(
цитирай
27. vmir - 28. angpiskova - Да знаеш само
10.10.2011 08:34
angpiskova написа:
колко си прав......А как ми се иска да не си:(


А на мен ми се иска да проумеем, че тези дни изгубихме най-великият новатор на всички времена... Да не почнем да демонстрираме ерудиция с "доказателства", че нищо повече не може да се прави нататък, след като изчислителни мощности, заемащи някога цели сгради, днес са събрани в кибритена кутийка с безброй други функции, готови за ползване от полуграмотен човек... Продължаваме ли да се правим на всезнайковци, няма как да не стигнем до там да се дебнем как да си смъкнем скалповете и да си пускаме стрели... Ще забравим бързо благословията и посланията на Джобс и подобните му...

Шанс за това е обстоятелството, че платформите Макинтош у нас са слабо разпространени, практически непознати и неоплюти поради това, че не са били сериозна заплаха за посткомунистическите управленски прийоми.
цитирай
28. letopisec - Ние сме малка страна, с големи претенции...
10.10.2011 15:14
изостанала поради исторически обстоятелства, непреживяла ренесанса, ударена по главата от соц.-утопии; повече от 20 г. се мъчим да отлепим от дъното; научихме се да обвиняваме все другите, другият, съседа...Джон Атанасов е също гений като Стив, бил е, както казват американците, на подходящото време на подходящо място. Въпросът на vmir, поне както аз го разбирам, е не как ще произведем гений като Стив, а дали ще намерим необходимото за нас и за нашите условия. Ако някой дръпне икономиката, можем ли примерно да погледнем поне днес на него положително, или старите конвенционални навици от соца са живи и днес и хайде в казана...Темата е стара...Моцарт и Салиери..
цитирай
29. tutankhamon661 - vmir
10.10.2011 16:13
На повечето хора май им стига да си знаят, че еди кой си бил българин и открил нещо.
А ако беше останал в България? Нищо подобно нямаше да постигне.
цитирай
30. vmir - 30. letopisec - Ние сме малка страна, с големи претенции...
10.10.2011 16:17
letopisec написа:
изостанала поради исторически обстоятелства, непреживяла ренесанса, ударена по главата от соц.-утопии; повече от 20 г. се мъчим да отлепим от дъното; научихме се да обвиняваме все другите, другият, съседа...Джон Атанасов е също гений като Стив, бил е, както казват американците, на подходящото време на подходящо място. Въпросът на vmir, поне както аз го разбирам, е не как ще произведем гений като Стив, а дали ще намерим необходимото за нас и за нашите условия. Ако някой дръпне икономиката, можем ли примерно да погледнем поне днес на него положително, или старите конвенционални навици от соца са живи и днес и хайде в казана...Темата е стара...Моцарт и Салиери..


Така е, правилно си ме разбрал. Поне засега показваме ужасно лош усет и отношение към талантите, въпреки, че ценим високо играещите ролята на таланти, а това не оставя шанс за истинскете таланти. Засега дори интерпретацията Моцарт - Салиери не дава надежда у нас, защото австрийците все пак са дали предпочитание на таланта пред изключително образования, влиятелен и обигран Салиери (за когото казват, че е бил и виртуозен музикант), докато у нас доста често или съзираме таланта в откровената простащина, или отричаме таланта заради набеждаване в простащина, без да можем да се абстрахираме от двете крайности, за да видим същността.
цитирай
31. vmir - 31. tutankhamon661,
10.10.2011 16:24
tutankhamon661 написа:
На повечето хора май им стига да си знаят, че еди кой си бил българин и открил нещо.
А ако беше останал в България? Нищо подобно нямаше да постигне.


Знам, и от няколко дни се боря с изкушението да напиша какво щеше да му се случи в демократична България. Мразя да бъда лош пророк.
цитирай
32. alexs - Моето мнение е, че до сега, нямаше ...
10.10.2011 17:03
katana написа:
Моето мнение е, че до сега, нямаше как. Сега вече се появават зачатъци на възможности.

Според мене за БеГето в това отношемие сега е по зле от епохата на социализма!
Не ми е известно някой изобретател при българските условия да просперира!
Ако е имало такива живота им е бил ходене по мъките.
Парите за наука тотално са ограничени в България затова и искаха да затворят БАН.
В България се просперира от далавери !
Иначе си имаме умни и талантливи хора!
ето и примери ...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2_(%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB)
цитирай
33. vmir - 34. alexs - Моето мнение е, че до сега, нямаше ...
10.10.2011 18:46
alexs написа:
katana написа:
Моето мнение е, че до сега, нямаше как. Сега вече се появават зачатъци на възможности.

Според мене за БеГето в това отношемие сега е по зле от епохата на социализма!
Не ми е известно някой изобретател при българските условия да просперира!
Ако е имало такива живота им е бил ходене по мъките.
Парите за наука тотално са ограничени в България затова и искаха да затворят БАН.
В България се просперира от далавери !
Иначе си имаме умни и талантливи хора!
ето и примери ...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2_(%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB)


Умни и талантливи има навсякъде, а реализацията им зависи от отношението към таланта и разпознаваемостта му за околните. Конкретен технологичен талант от световен мащаб при соца нямаше как да се появи, по простата причина, че комунистическата доктрина не го допускаше между съществените фактори за развитие, даже ни караха да повтаряме постулата, че историята се движела не от личностите, а от масите (за да скрият, че зад всяка революция стоят няколко човека, които дърпат конците на тълпата). В огромният по обем труд на Маркс, никъде не се разглеждат иновациите, а стойността, която потребителите плащат за полезността им, е включена в категорията “принадена стойност”, която била “ограбване на пролетариата”. Затова таланта при соца няма как да бъде посочен и по-важното – подкрепен от пазара с парите, които купувачът e готов да плати за продукта му, а самия талант е продукт на измислени от бюрократите критерии, с помощта на които трябва да се изплагиатстват постиженията на реалните технологични иноватори, неограничавани фатално единствено и само при свободното пазарно стопанство. Ако днес иноваторите са по-зле, отколкото при соца, това се дължи не на принципни системни ограничения, а на посткомунистическите лъжи, с които се възпрепятства или затруднява функционерането на свободното пазарно стопанство и на създаваните за целта специфични проблеми. Всички тези лъжи се възползват от ретроградността и страхът от промяна на онези, които чувстват, че в едно истински свободно пазарно стопанство имат какво да изгубят, и смятат личната си загуба за най-страшна от всичко останало.
цитирай
34. vidirin - Аз викам да има повече такива хора, ...
10.10.2011 22:01
Аз викам да има повече такива хора, пък те ще си намерят своето място и държавата, която да им даде възможност за развиване на идеите.
цитирай
35. vmir - 36. vidirin,
10.10.2011 23:56
vidirin написа:
Аз викам да има повече такива хора, пък те ще си намерят своето място и държавата, която да им даде възможност за развиване на идеите.


Споделям призива, но вярвам, че тези хора проявяват заложбите, които околните им са посадили, култивирали и отгледали у тях и са позволили да дадат плодове и, че всичко това е едно цялостно отношение и даване приоритет на упоритостта и таланта пред нахалството, арогантността и лъжата, на които мнозина у нас се възхищават и ги приемат за ключ към просперитета. Ако беше въпрос на ген, братовчед на Джон Атанасов у нас щеше да развие идеята му преди Стив Джобс, и пък в Сирия сега нямаше да се трепят по улиците, а щяха да произвеждат виртуални домашни помощници, които да поемат домашната работа, докато човек е извън дома си.

Как обаче ще създадем нашенски Стив Джобс, след като упорито отказваме да приемем поне, че и политиците, от които ревем кански, са също продукт на нашето отношение и разбиране, и дори си ги произвеждаме на конвейер?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092573
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031