Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2011 08:41 - САМОУБИЙСТВЕНИЯТ ПОЛЕТ НА СОКОЛА
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 7653 Коментари: 18 Гласове:
36

Последна промяна: 27.10.2011 10:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В следизборната си пресконференция Доган непрекъснато лансираше едновременно два диаметрално противоположни образа – на умерен и уважаващ правилата политик, от една страна, и на политически ултрас,  скаран със самата  идея за подобни правила. Нещо много повече – без всякаква видима нужда, Сокола си самоприписа авторство над наборът от популярните ултрасоциопатни обяснения, които трето десетилетие не спират да тресат обществения живот у нас и да подхранват убедеността на всички в престъпните корени на политиката и производството на политици у нас.

 Защо му трябваше на Доган да лансира за свое дело “предупреждения” за “мутризация” на политиката отпреди последните парламентарни избори? Защо му трябваше да претендира пред милиони зрители за авторство върху фундаменталната версия за политиката като дело на случайни хора, избраници на многото пари, с която версия до момента  си служеха най-често любителите на конспиративни теории, стоящи обикновено в дъното на социалната, политическата и образователната пирамиди, като “основание” за лютите си псувни?

 Очевидно е, че пикиращият бомбардиращ полет на Сокола едва ли е предназначен за онези, които помнят самонадеяността, самовъзвеличаването и подигравателното му отношение към настоящите управляващи, направили абсурдни до безумие всичките му прогнози от последните години.

 Ясно е, че таргет-групата на това рисковано снишаване на социопатно ниво са политическите ултраси и главно онези ултрасоциопатни екземпляри, които не съумяват да видят гражданина в роля, надхвърляща обичайните фобии към политиката и политиците. Ясно е и очакването на Доган, фобиите им да са нарастнали дотам, че да затръшнат вратата пред новоприиждащите в политиката и да изкрещят познатата фраза: “Кака Мара вече не е к.рва”.

 Да - таргета са, същите онези, които свеждат гражданската и човешка доблест до очакване някой отнякъде да извика, че на улицата се подвизава престъпник, за да покажат с псувни “непримиримото” си отношение към престъпниците, но не и да си направят труда да уточнят кой е престъпника и какво е престъплението му, не да съдействат за задържането му, недай Боже да го подгонят, хванат, или да свидетелстват за доказване на вината му, колкото и колосални престъпления да му приписват извън съда.  (Нали всичко това е работа на държавата – ще вдигне рамене всезнайкото)

Защо му трябваше на Сокола да докара нещата до онази тънка граница, прекрачването на която го поставя в ролята на идеолог на ултрасоциопатни представи за политиката, и сам да заплашва изгражданата толкова продължително и внимателно репутация на далновиден политически играч, без благословията на когото политиците в България не могат да предприемат и най-незначителната политическа стъпка? Отговорът е съвсем прост – от желязна необходимост.

 Необходимостта от изоставяне удобната роля на неизбежния политически гуру на прехода нарастваше неимоверно с решението на ГЕРБ да покаже, че на българсия политически небосклон не е необходим петел, за да съмне. Разсъмването обаче направи Доган припрян, и през последните години станахме свидетели на няколко негови необясними на пръв поглед гафа. Тогава все още не схващахме, че изолацията на Доган го принуждава да играе “ва банк”, търсейки поводи за демонстриране на привидната си неуязвимост и всемогъщество, на които се крепи електоралната му подкрепа и личен авторитет. Влиятелни съдружници в медиите направиха необходимото да представят гафовете на Доган като изблик на честност и благородна несъвместимост със случващото се в политиката, и а-ха, да го представят като заложник и едва ли не жертва на политическото статукво. (А-ха да приемем, че овцете са малтретирали вълка, както сме приели Конституция, според която у нас етнически партии няма и не може да има).

Рестартирането на лъснатия политически имидж на Сокола обаче не срещна подкрепата на управляващите, и Сокола беше принуден да се сгуши далеч от погледите и да наблюдава прогреса на конспиративните теории, че Бойко го пази, защото има тайни договорености с него. Координираните целенасочени усилия да засияе в светлината на откровен и прям политик обаче, се провалиха от разкритието, че за дейността “философстване за язовир”, Сокола лично е гушнал над милион, планирани за експертни дейности по изграждането на обекта.

 Съдът не намери основание да осъди Доган по простата причина, че у нас не съществува практиката и опита да се разграничават експертните дейности от агресивните претенции на всезнайковци, чрез които действат политици като него.

 Може да се каже, че превръщането на експертността в заложница на всезнайковщината, е една много популярна политика у нас, която остави и продължава да оставя България  без ценни специалисти, а флагман на тази политика у нас е Доган. Всезнайковци най-често са индивиди без необходимия образователен и клалификационен ценз, които напират по партийна линия не само да се произнасят по въпроси, за които им липсва дори елементарна подготовка, но и да заемат длъжности, на които да им се плаща щедро за подмяната на експертизата с всезнайковщина.

 Политиката на подмяна на експертността с всезнайковщина обаче си има своите прийоми. Централен измежду тях е жизнено необходимият пропаганден балон за авторитарността на Бойко Борисов. Всеки, запознат със  съвременения западен мениджмънт, лесно може да забележи, че Борисов държи изключително много на екипността, и полага рекордни за условията на демокрацията ни усилия за съчетаването й с максимална доза експертност. Грамотните отлично знаят, че ръководенето на екипи от експерти е принципно несъвместимо с авторитарното упражняване на властта, а само неграмотните сочат всяка неизбежна попътна грешка на работещите, за да оправдаят собствената си неграмотност и нелепи домогвания.

 В същото време, образът на неграмотния депесар-активист, насочван по джиесем от партиен чиновник, който НИТО ЗНАЕ, НИТО ИСКА ДА ЗНАЕ нещо за правилата, законите и редът в страната и те трябва да му бъдат обяснявани ева ли не като като оправдание отново и отново, надълго и нашироко, защото за него те са ненужни затруднения, преодолявани  ЕДИНСТВЕНО с телефонни обаждания точно както и по времето на социализма, е широко известен дори в регионите, където ДПС няма свои структури. Липсата на знание и мотивация за придобиването му в случая, красноречиво разкриват плътния авторитарен пълнеж на ДПС-структурите и самото им авторитарно функциониране, почти невъзможно извън похлупака на партийния чадър и специалните протекции и отстъпки,  изскопчени в името на “етническия” или “социалния мир”.

 След всичко казано мисля, че става ясно защо Сокола избра да се саморазкрие като автор и официален пропагандатор на ултрасоциопатните теории за политиката и политическия елит у нас, които до момента бяха неизбежен атрибут на публичното пространство със статута на самоочевидни истини, а малцина посочвахме, че в голямата си част са лишени от сериозни основания. Е, Сокола не е единствения, намерил начин да превърне принципа: “Крадеца вика дръжте крадеца” в доходоносно занимание, а настоятата му игра “ва банк” e единствения му шанс за пълна мобилизация на жизнено заинтересованите от продължаването на тази практика. От тук нанатък, при загуба на Калфин му остава само да кротува с надеждата публиката да си мисли, че Бойко полага специални грижи за политическото му оцеляване след самоубийственото пикиране. Какви ли версии е подготвил като "неопровержими доказателства" за постигане на тази цел?



Тагове:   политика,   Сокола,


Гласувай:
38



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Eto, takiva statii iskame da che...
27.10.2011 14:58
Eto,takiva statii iskame da chetem.
цитирай
2. tutankhamon661 - vmir
27.10.2011 15:57
Ти пък сега!
На Доган толкова му харесваше да играе балансьор. Дори повярва, че така ще бъде завинаги. Ама ГЕРБ му объркаха сметките. Сега никой няма нужда от него.
цитирай
3. vmir - 1. анонимен - Eto, takiva statii iskame da che...
27.10.2011 16:07
анонимен написа:
Eto,takiva statii iskame da chetem.


Благодаря, ще се постарая.
цитирай
4. vmir - 2. tutankhamon661,
27.10.2011 16:28
tutankhamon661 написа:
Ти пък сега!
На Доган толкова му харесваше да играе балансьор. Дори повярва, че така ще бъде завинаги. Ама ГЕРБ му объркаха сметките. Сега никой няма нужда от него.


БСП има нужда от него. Не ни пречи нищо да изчакаме неделята да видим ще извади ли наистина заек от ръкава си, или блъфира с надеждата за пазарлък, а после ще се ошумолява като шушумига. Обичам смелите, които играят хладнокръвно, само дето каузата му е на шушумига - да се прави на всезнайко.

Смели са, и едновременно добра кауза имат от ГЕРБ, защото всеки слабак и аутсайдер може да си вика, че не влиза в безпринципни тарикатски пазарлъци, когато е лишен от възможността да ги прави. Сега ГЕРБ имат възможност да се спазарят с Догана, но не го правят, за което им правя евала, защото загубят ли заради този пропуск, добрата им кауза им ще придобие още по-голяма сила и актуалност. Как ги виждаш глупостите, които насътвори Доган по техен адрес на пресконференцията - чичко Ламбо щял да привлича външни инвестиции, моля ти се (в катеството на социален дъра-бъра), и президентството хем щяло да има отношение към икономиката, хем ще е зависимо от Доган и курса му към предсрочни парламентарни избори, което в прав текст не значи друго, освен оставка на правителството, на което президенството ще помагало...
цитирай
5. vidirin - Доста сериозен разбор.
27.10.2011 16:55
И най-важното - правилен. Доган причини много злини на нашата държава. Ще се мята до последно, въпреки че доста е похапнал. С такова нещо човек не може да се засити.
Наистина много сериозен анализ си направил.
цитирай
6. анонимен - Вие не разбрахте ли, че Сокола сп...
27.10.2011 17:26
Вие не разбрахте ли, че Сокола спасява България от конфликт с Турция, м?
цитирай
7. vmir - 5. vidirin - Доста сериозен разбор.
27.10.2011 17:35
vidirin написа:
И най-важното - правилен. Доган причини много злини на нашата държава. Ще се мята до последно, въпреки че доста е похапнал. С такова нещо човек не може да се засити.
Наистина много сериозен анализ си направил.


Благодаря, отдавна ми се искаше да го направя, а Доган ми поднесе необходимия стимул. Не съм единствения, който вижда тези игри, скоро ще бъдат ясни на всички.
цитирай
8. vmir - 6. анонимен - Вие не разбрахте ли, че Сокола сп...
27.10.2011 17:50
анонимен написа:
Вие не разбрахте ли, че Сокола спасява България от конфликт с Турция, м?


Сокола ни създава проблем с Турция, като приписва игрите си за дело на Турция. Също и като придава на активистите си вид на чуждоземни пратеници на султана, за да прикрие невежеството им и това, че ги поощрява да предпочитат не законите и реда, а него и партийните му активисти, повечето от които също не зачитат законите, а разчитат на политически ходатайства. Всичко това бавно и постепенно дълбае пропаст между етносите и не се знае какво може да произтече от това дистанциране.
цитирай
9. locke - Доган се изпусна, Любо!
27.10.2011 17:51
Да не мислиш, че не го беше страх от загуба! А би всички на първи тур! Виж ми новия пост - 27 общини за Доган от раз, ГЕРБ и БСП - по 21. Просто за няколко часа Доган беше самия себе си. От еуфория! За съжаление сега ще се види, че и с негова помощ Ламбо и Камбо няма да идат на Дондуков! И ще му угасне звездата на алеята на българската политическа слава. Обаче той си взе неговото - вече не той подпира БСП, а те него! И Камбо от два дни мрънка, че трябва да се играе срещу ГЕРБ на всяка цена - демек да се подкрепя ДПС където са на балотаж срещу ГЕРБ - Борино, Доспат, Рудозем, Котел, Тутракан, Дулово, Сливо поле, Крушари, Стражица и стотици български села. Ако избирателите на БСП го направят - хак да им е робството, но ще пиша всеки ден, че са червени зомбита и трябва да измрат до крак!
Най-голямата заплаха от страна на Ламбо и Камбо е че ще работят за връщане на Доган във властта!
http://locke.blog.bg/politika/2011/10/27/dogan-specheli-pyrvi-tur-nikoi-li-ne-go-vidia.842758
цитирай
10. vencivaleri1951 - Който отписва Доган и ДПС от политиката е наивник. Който не признава ДПС , че
27.10.2011 18:34
има основна заслута да не се получат екцесии у нас а ла Косово, Македония, Грузия е късоглед или неблагодарник. Какво имате против това честно , отрудено и достойно население.
цитирай
11. vmir - 9. locke - Доган се изпусна, Любо!
27.10.2011 18:53
locke написа:
Да не мислиш, че не го беше страх от загуба! А би всички на първи тур! Виж ми новия пост - 27 общини за Доган от раз, ГЕРБ и БСП - по 21. Просто за няколко часа Доган беше самия себе си. От еуфория! За съжаление сега ще се види, че и с негова помощ Ламбо и Камбо няма да идат на Дондуков! И ще му угасне звездата на алеята на българската политическа слава. Обаче той си взе неговото - вече не той подпира БСП, а те него! И Камбо от два дни мрънка, че трябва да се играе срещу ГЕРБ на всяка цена - демек да се подкрепя ДПС където са на балотаж срещу ГЕРБ - Борино, Доспат, Рудозем, Котел, Тутракан, Дулово, Сливо поле, Крушари, Стражица и стотици български села. Ако избирателите на БСП го направят - хак да им е робството, но ще пиша всеки ден, че са червени зомбита и трябва да измрат до крак!
Най-голямата заплаха от страна на Ламбо и Камбо е че ще работят за връщане на Доган във властта!
http://locke.blog.bg/politika/2011/10/27/dogan-specheli-pyrvi-tur-nikoi-li-ne-go-vidia.842758


Според мен не се е изпуснал. Просто залага всичко на една карта, затова казах "ва банк". Ако изгуби, ще изглежда, че е направил услуга на Бойко, а това му трябва за откриване на лумпениадата срещу правителството, ще изчака, изчака, и ако прецени, че лумпените са забравили защо са започнали, ще пристигне като Радецки (генералът) с гръм.
цитирай
12. vmir - 10. vencivaleri1951 - Който отписва Доган и ДПС от политиката е наивник. Който не признава ДПС , че
27.10.2011 18:56
vencivaleri1951 написа:
има основна заслута да не се получат екцесии у нас а ла Косово, Македония, Грузия е късоглед или неблагодарник. Какво имате против това честно , отрудено и достойно население.


Венци, не вярвам да търсиш интрига, следователно, не си прочел материала. Кой е казал нещо против населението, дай го насам да го видим?
цитирай
13. vencivaleri1951 - Вмире, да се отнасяш с пренебрежение, подигравателно и с нескрита неприязън
27.10.2011 20:28
към безспорния лидер сред турския етнос не ти ли се струва че подценяваш и етноса.
Лично за мен Доган е един от най успешните и реализирали се политици у нас. То е така не само защото има качества. Такива имат и други. Той е човек с кауза и това го прави различен от повечето му колеги. Обясни ако можеш каква е каузата на Станишев, Борисов, Кунева/това са лидерите в момента с реален електорат зад гърба си/ и ще видиш разликата. Това с язовира е явна отплата за лобизъм, но смяташ ли че е единствения получил средства за влияние. Не го оправдавам, но май това е единствения политик който облага с данък подобни доходи.
цитирай
14. vmir - 13. vencivaleri1951,
27.10.2011 21:20
vencivaleri1951 написа:
към безспорния лидер сред турския етнос не ти ли се струва че подценяваш и етноса.
Лично за мен Доган е един от най успешните и реализирали се политици у нас. То е така не само защото има качества. Такива имат и други. Той е човек с кауза и това го прави различен от повечето му колеги. Обясни ако можеш каква е каузата на Станишев, Борисов, Кунева/това са лидерите в момента с реален електорат зад гърба си/ и ще видиш разликата. Това с язовира е явна отплата за лобизъм, но смяташ ли че е единствения получил средства за влияние. Не го оправдавам, но май това е единствения политик който облага с данък подобни доходи.


Венци, ако отношението към Доган се лансира от някого като отношение към турците, това значи, че той не признава Конституцията на България, която ЗАБРАНЯВА партии на етнически признак. Това значи, че той намира за нормално нарушаването на закона и поощрявайки етническо обособяване в рамките на партия, създава идеалните условия за политически и регионален сепаратизъм.
Което прави Доган е, да държи запалката до бурето с барут, каквото е всяка една партия на етническа основа (заради това по света са забранени такива партии), и да приближава запалката към фитила, когато намери за необходимо.

Кажи ми колко човешки живота според теб ще струва опитът за отстраняване на умишлената грешка с регистрацията на ДПС?
цитирай
15. hatanasov - Един от козовете на КГБ
27.10.2011 22:28
вече 22 години. А тайните служби контролират всичко у нас.
цитирай
16. locke - Любо, току що гледах един материал от 23-ти,
27.10.2011 23:00
който бях пропуснал! Доган не е регистрирал хората в Турция - секциите са само 41 с капацитет 35 000, айде нека са 40 000!
Тотално ли отричаш идеята да се е съсредоточил само на местните избори и на втори тур да се занимава само с общините, където има балотаж. Даже няма нужда да пуска окръжно, турците и без друго си гласуват за чичо Ламбо, а покрай него - и за Камбо! И ако, както сметнах, на първи тур си е взел минимума, дали вече не му е все едно? Всъщност сега му става само да пие кайве и да се кефи как БСП ще му изберат още няколко кмета, защото пускат нареждане всички да гласуват против ГЕРБ. Хич не съм далеч от идеята в смесените райони на втори тур активността да е под 30% - Доган не е сляп - за него е по-зле да помогне сериозно на Калфин и да се провалят с няколко процента разлика, отколкото да не му помогне сериозно и Росен да бие с 10-12%. Или с 20%!
А ти представяш ли си резултата само от втори тур:
ГЕРБ 86, БСП 35, Доган 3 общини. Цялата идея, че хората мразят властта ще рухне! На БСП им трябват поне 50 общини, а ГЕРБ да вземе максимум 60, за да говорят, че властта се е провалила. И ако виждам някакъв шанс за ГЕРБ да вземат само 65 общини, за БСП не виждам никакъв да спечелят над 40!
цитирай
17. vmir - 15. hatanasov - Един от козовете на КГБ
28.10.2011 04:36
hatanasov написа:
вече 22 години. А тайните служби контролират всичко у нас.


Дай бурето с барут на един нехранимайко и започвай да го превъзнасяш като най-великият мислител, и ще ликвидираш всяка нормална мисъл и закон наоколо.
цитирай
18. vmir - 16. locke,
28.10.2011 04:44
locke написа:
който бях пропуснал! Доган не е регистрирал хората в Турция - секциите са само 41 с капацитет 35 000, айде нека са 40 000!
Тотално ли отричаш идеята да се е съсредоточил само на местните избори и на втори тур да се занимава само с общините, където има балотаж. Даже няма нужда да пуска окръжно, турците и без друго си гласуват за чичо Ламбо, а покрай него - и за Камбо! И ако, както сметнах, на първи тур си е взел минимума, дали вече не му е все едно? Всъщност сега му става само да пие кайве и да се кефи как БСП ще му изберат още няколко кмета, защото пускат нареждане всички да гласуват против ГЕРБ. Хич не съм далеч от идеята в смесените райони на втори тур активността да е под 30% - Доган не е сляп - за него е по-зле да помогне сериозно на Калфин и да се провалят с няколко процента разлика, отколкото да не му помогне сериозно и Росен да бие с 10-12%. Или с 20%!
А ти представяш ли си резултата само от втори тур:
ГЕРБ 86, БСП 35, Доган 3 общини. Цялата идея, че хората мразят властта ще рухне! На БСП им трябват поне 50 общини, а ГЕРБ да вземе максимум 60, за да говорят, че властта се е провалила. И ако виждам някакъв шанс за ГЕРБ да вземат само 65 общини, за БСП не виждам никакъв да спечелят над 40!


Нищо чудно да се окажеш прав.
Доган е продукт на журналистите и крепителите му (виж Венци горе как го превъзнася, виж и статията на Chara, с която удря яко рамо на "теорията" му за "мутризацията на политиката"), ние можем само да предполагаме доколко на него лично му се занимава с политика и допада ли му ролята, в която го тикат непрекъснато и без да го питат съгласен ли е. Защо да не се погрижи отсега за "доказателства", че е човек и на Бойко? Лумпените само това и чакат...

Ми ако и някой друг се сети, че необходимият за обясненията им куклодвод е самия Доган не, защото той го иска, а защото от алкохолния му делириум извличат всички онези стряскащи твърдения, от които се нуждаят, за да гипсират мозъците на свидетелите и да си правят каквото си искат? Погледни езика на лумпените, които подемат приказките за мутризацията, за да видиш не само гипсираните им мозъци, но и лицемерието на суфльорите, които услужливо им подават репликите.

Поздравления за находката!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4102997
Постинги: 673
Коментари: 10309
Гласове: 54892
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930