Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 14:21 - НА БОДЛИВА КРАВА, БОГ РОГА НЕ ДАВА
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 8049 Коментари: 16 Гласове:
21

Последна промяна: 28.04.2012 13:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


“Както във всяка друга държава, и в нашата има предостатъчно пари и невъобразимо богати хора. Не във всяка държава обаче, подобно изявление се нуждае от обяснение, представлява обект на дискусия, или се приема за смислено, освен от някакво маргинално малцинство, без практическо влияние върху обществените процеси.

За зла беда, възгледите и навиците на значително мнозинство у нас, намират дотолкова конкретен смисъл в подобни граничещи с безсмислието твърдения, че всякакво разумно пояснение губи смисъл пред фанатичната им убеденост в смисъла на безсмислието. Така, добронамереността и търпението да се обясни на по-неразумните кандидат-общественици, че горната фраза има цяло множество предполагаеми обяснения, а достоверността  на тяхното е възпрепятствано от собствената им аргументация, по правило води до безполезно пропиляване на хиляди човекочасове време. 

 

 Доколкото това пропиляно време може се използва например за възпитаване на подрастващите в търпение и разум, нерядкото освирепяване именно срещу търпението и разума и обясняването им с всевъзможни омразни клевети  или смехотворни самопровъзпроизвеждания  на глупостта в мъдрост,  обяснява и отвръщането на Бог от грижата за националното ни благосъстояние.

 

Ама какъв Бог бе, нали отдавна доказаха, че боговете са измишльотини за ограбване на глупавите” – ще ревнат поне един милион ехидника.  В тяхна подкрепа някой даже победоносно ще се изцепи, че има има кошмарен въпрос към вярващите – дали Бог е съществувал преди сътворението... . И ще си ВЯРВА, че е забил нож в сърцето на ВЯРАТА, защото безбрежните празнини  в съзнанието и информираността му няма да му позволят да проумее, че неговата вяра е безкрайно по-близко до баналността на пещерен мислител, отколкото до съвременен откривател.

 

Да се върна обаче на Божията любов защото, ако Бог беше отвърнал очи от нас, като ни даде възможност да богатеем  безогледно, с настоящите си представи, щяхме да се самоизбием. На бодлива крава Бог рога не дава” – са забелязали предците ни. Който не вярва, да се огледа наоколо по-внимателно, и ще забележи, че на мнозина у нас единствено бедността им пречи да пакостят и злосторничат в мечтаните от тях мащаби.

 

По тази причина, у нас най-злосторните персони днес се подвизават и злосторничат не с разстрели и убиства, а като бодряшки пропагандисти на лъжи и клевети, с които се грижат злото и бедността да се уравновесяват взаимно на везните на нашата съвест. Ако някой е приел за своя мисия днес да повтаря неуморно и “доказва”, че вярата е опиум за народа, много вероятно го прави поради липса на 300 000 – те евра на Брайвик,  с помощта на които фанатикът организира и извърши масовото клане в Осло. Просто няма как такава зловредна мисия да е резултат от интелектуално и социално съзряване след злощастията на жертвите й, надхвърлящи всякакви предишни масови издевателства. Лъжците обаче определят злодействата на работодателите си като акт на справедливо възмездие”. А работодателите им ходят на Великден и на Коледа на църква и правят щедри подаръци на “техните” попове независимо, че целогодишно плащат на селските идиоти да повтарят до припадък, че религията е опиум за народа.

 

Така Божията грижа, макар и чрез лицемерите,  поставя на подходящото му място онзи, на когото не му достигат пари да изпозастреля несъгласните със селските му идиотщини, и същевременно дава шанс на работодателите му, покрай лицемерието си, да изпълняват някак или да подобряват поетата функция на стопански и обществени деятели. Защото Бог нито е като Брайвик, за да раздава собственоръчно възмездие, нито е слуга на селския идиот, за да наказва по неговите представи или несбъднати желания.

 

Ако някой  припише на вярата ми глупавата щампа “овчедушна безкритичност към управляващите”, нека бъде разумен да не я търси в  баналната щампа “политиците са виновни, да ги махаме”, защото злото, както всичко останало, съществува не толкова заради създателите си, колкото заради потребителите си. С други думи, докато има селски идиоти и хора, които се радват на идиотиите им, ще има и производители на идиоти и на идиотии. А колкото повече идиотиите се приписват на когото не трябва, толкова по-големи стават.

 

Ще завърша с пример за грандиозна идиотия, която остана не само недооценена, но и недоразбрана. Когато за последно правителството се обърна към банкерите с призив да свалят лихвите, банкерите отговориха, че ПАЗАРЪТ не позволявал сваляне на лихвите.

 

Неразбирайки, че работата на правителството не е да води полемики, селските идиоти от всевъзможни разцветки мигом се вживяха в ролята на икономисти крещейки, че най-накрая са успели да разобличат тайния план на правителството за построяване на комунизма. И колкото по-невежи и глупави бяха, толкова по-кресливо “защитиха демокрацията” от “надигащия се комунизъм”.

 

А нещата бяха съвсем прости, твърдението на банкерите за ПАЗАРА беше гаф, заради който можеха да бъдат разчекнати, ако икономистите ни нямаха навика да изчакват партийните централи, селските идиоти и улицата да диктуват актуалните постулати за състоянието и бъдещето на родната ни икономика. Защото изявлението на банкерите беше не толкова отговор на правителството, колкото мръвка за идиотите и партийния актив. А те под “пазар” разбират кварталния си пазар или най-много Женския Пазар, но не банковия пазар, върху който разбира се, влиянието на банките чрез лихвите е непосредствено и решаващо, и да очакват правителството да им оправи пазарите, за да смъкнат лихвите, е комунизъм с присъщата му вяра, че без петел няма как да съмне.

 

Както и да е, въпросната идиотията мина и замина както всяка друга преди нея, изпълнявайки функцията на поредната тухла в стената, с която си преграждаме пътя към исканото, но само на думи благоденствие. И слава Богу, че отмина, защото е тягостно да гледаш уж авторитети, за които политическата изгода е достатъчно основание да наричат бялото черно или обратното, а феновете им възторжено превъзнасят такова позорно и унищожително дело като висш политически пилотаж. Защото, когато идиотиите са изконна вътрешна потребност, препитание или начин за изява на мнозина, няма значение нито кой ги произвежда, нито кой управлява, важно е само производството и непрекъснатото им осигуряване. Което още един път изва да докаже, че бедността в България не е случайна, а неизбежно следствие от радващите се на радушен прием идиотии, които при по-големи финансови възможноси, биха създали допълнителни опасности за живота и здравето на мнозина.

 

На всеки, който реши, че констатацията ми е примирение с положението и отказ от действие, ще отговоря, че съм си направил труда да открия причините за бедността у нас, и те нямат много общо с подхвърляните за ширпотреба обяснения, за които се улавят  като удавници за сламка повечето хора у нас. Защото, ако те са препитание за селските идиоти и утеха за мнозина, такова видиотяване е добе дошло единствено за производителите им, които са достатъчно скромни да се задоволят с възможността за възпроизводството им и са достатъчно умели, за да не си изгубят клиентите. Ако това положение не ви харесва, не искайте пари, а просто намалете консумацията на  идиотии и ако успеете, парите сами ще ви открият и без да ги търсите безогледно. Защото: “На бодлива крава, Бог рога не дава”. А така Бог се грижи Кушел да не стане imageБрайвик.



Тагове:   Бог,   рога,


Гласувай:
21



1. cefulesteven - Много говорят като навита пружина, ...
21.04.2012 15:43
Много говорят като навита пружина, без дори да вникнат в смисъла на думите си. Тези, които наричат вярата "опиум на народа", нека опитат да си представят свят без вяра. Нали, ако нямаше Бог всичко щеше да е разрешено. Освен правото на силата, към каквото и подстрекават, не би имало никакво друго право. В такъв свят би било невъзможно да се развие каквато и да е било цивилизация. И всъщност отричайки вярата като ценност, отричат цялата цивилизация. И ми идва повечко, когато точно такива хора започват да ми махат назидателно с пръст. Честно, не мога да зачета моралните им ценности, както и те не зачитат моите. И ако вярата все пак е избор, "облог" както я нарича Блез Паскал, те са взели своя и не ги съдя, но защо те се опитват да съдят и мен, че и не само мен.
цитирай
2. vmir - 1. cefulesteven,
21.04.2012 18:55
Съгласен, само допълвам, че няма невярващи, а само такива, които или не са в състояние да си дадат сметка за обсега на собствените си вярвания, или ги крият поради особености на характера си. Войнстващите атеисти най-често са всестранно ограничени хора, свикнали да прикриват празнотата си с агресивност и различни трикове за отвличане на вниманието от нея. Това са хора непредсказуеми и вероломни, от които трябва да се очакват всевъзможни обрати и най-неприятни изненади. Ако бяха някога вложили сърце и душа поне в едно начинание, щяха да познават вдъхновението и връзката му със степените на духовно израстване и значението на вярата за разума. Съвсем естествено е тези хора да вярват, че знанието е окончателно, завършено и да не проумяват, че то се гради на система от вярвания, които не само се променят, но и са неразривно свързани с онова, което оплюват вдъхновени единствено от идеята за налагане на всяка цена, без оглед на щетите и злините за постигане на целта. Тотални некадърници и посредственяци с неутолими претенции, поради което са идеални за бодряшки пропагандни кампании на мизантропски и тоталитарни идеи. Свикнали да получават заради вършене на нелицеприятни спрямо останалите действия, любимия похват на тези любимци на безскрупулността е да пречат с всички сили на всяко добро дело, с надеждата да спазарят собствен дял от него, за да престанат да пречат. Почти всичките им реакции и оценки произтичат пряко от това дали им се позволява да дадат простор на безскрупулността си, и понеже хората със задръжки се явяват доста неудобни индикатори на делата им, правят всичко по силите си, за да ги очернят и елиминират.
Абе – тъпи и гадни копелета, добре, че Бог си знае работата и им го връща ежедневно чрез себеподобните им и редица последствия, които няма как да избегнат и са принудени да се правят, че всичко им е наред с надеждата за свое успокоение да породят поне малко завист.
цитирай
3. ka4ak - Това че религия е зло,не ме възпира да се прекланям,пред гения на предците ни и да вярвам,че може да възродим България!!!
21.04.2012 20:43
"02:18 - “ - Религиите, са най -голямото зло ...
“ - Религиите,са най -голямото зло сполетяло човечеството!:(
Възхищавам се на нашите предци,които са си пожелавали ЗДРАВЕ и нищо друго,а са обожествявали СВЕТЛИНАТА!:)
Изключителна филосоофия,обясняваща и одухотворяваща житието!!!:)))”
Нездравия мозък на Брейвик изповядващ че неговия Бог е по ,от твоя Бог,ражда такива чудовища,които за съжаление,сериозно се манифестират по медиите,с поразяващ ефект,който тепърва,ще сърбаме,а “хуманното” норвежко общество е предвидило: “Максималната възможна присъда е 21 години затвор. Като тя може да бъде удължавана, ако подсъдимият бъде сметнат за прекалено опасен за обществото”?!!!???

Постинг: Новият Васил Левски според анонимни коментатори
Автор на постинга: darcy "
цитирай
4. vmir - 3. ka4ak,
21.04.2012 22:06
Религиите няма как да са зло, защото са първообраза на законодателствато и фундамента на обществото. Религиите задават социалните роли, нормите за поведение и моделите на взаимоотношенията. Това често се игнорира от хората, които по стечение на обстоятелствата са били по някакъв начин облагодетелствани в сравнение с връстниците си и не им се е налагало да се сблъскват с моралните проблеми на социалното израстване и реализация. В тези хора е утвърден шаблона на мисленето, че както от самосебе си и без особени морални терзания отнякъде се появат материалните им придобивки, така от самосебе си се явяват и самоиздържат и моралните норми, за да бъдат с наслада консумирани като меню по избор онези от тях, които са им най-удобни. Тези хора не искат да признаят, че много от останалите не са имали техния късмет, че много от тези над тях, около тях или дори под тях ги притискат и изкушават към постъпки, които могат да приемат с повече или по-малко угризения и задръжки, а това ги ангажира и поставя в отношение към морала и поддържането му, но хората без скрупули или не могат, или не искат да признаят това и ги мразят и клеветят, защото се страхуват да не бъдат съпоставяни с тях. Затова моралните приоритети на едните и другите са доста различни, и докато тези на атеистите най-често се менят с конюнктурата и с модите, вярващите се явяват носители и пазители на традиционните морални норми.

Това, че хората се раждат на места и в среда често несъответсваща на дарбите и заложбите им е факт и е загуба за всички, когато човек, наследил бащината си бакалия приема като заплаха за самочувствието си онзи, който с огромен труд, мъки и лишения се опитва да реализира таланта си. Нима бакалинът му е дал назаем таланта, за да говори навсякъде, колко ненормален и пропаднал е, щом не живее по неговите бакалски представи? Умен ли е такъв бакалин, ако не може да проумее, че личните му решения и качества не биха го поставили в положението да се изживява като настоящия съдник, ако не бяха обстоятелствата преди раждането му? Ето какво зло може да бъде атеизмът в агресивната си защита на претенцията, че човек е господар на съдбата и всичко зависи единствено от неговите ненадминати качества. Затова казах, че агресивните атеисти са примитивни и некадърни, и не виждам как ще ме убедиш в обратното, щом не могат да си дадат сметка за толкова елементарни истини.
цитирай
5. ka4ak - 10. 03. 2009 10:33 - провокирано от 2 ...
22.04.2012 08:49
10.03.2009 10:33 - провокирано от 2 дни ТРАУР
Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 5944
2





Трагедия, лошо стечение на обстоятелствата, лична грешка, бедност, печалбарство, безотговорност или съдба! Всеки го преживява различно и се пита къде сбъркахме.
Когато се обърне колата - пътища много!
Но ПАК ще е за един миг, ПАК ще се вземат мерки `това да не се повтаря`...
В армията уставът е писан с кръв и затова е казано, че най-тежи да те гонят по устав, макар че ако той се изпълнява, службата е тежка, но безпроблемна!
Същото е и със Закона - спазва ли се, всичко е ОК!

Повод да напиша тези редове е нещастието с учениците от Свищов - един миг невнимание струва 12 трупа на наши деца....24 фамилии проклинат обезмисления си живот, всички свои надежди и искат само едно -
ДЕЦАТА,ДА СА ЖИВИ !

На 04.04.2004г. се проведе шествие в чест на любимото цвете МАРИХУАНА?!?!?!???
Една престъпна организация "Промяна" тръгна на бунт заради отмяната на еднократната доза наркотик! Все едно, че досега някъде в България е било разрешено да се продават наркотици ?!
Шествието не бе разрешено, но полицията услужливо го съпроводи до Народния театър "Иван Вазов" и стана съучастник на популязиране употребата на бира и трева.
А законът бе публикуван на 30.03.2004 г, където изрично е посочено, че влиза в сила 3 дни след обнародването му в Държавен вестник !
ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ В ИНДИГО И ЧЕРНА ГОРА Е РАВНОСИЛНО НА ТРАГЕДИЯТА С НАРКОТИЦИТЕ, ПОВТАРЯЩА СЕ ЕЖЕДНЕВНО !
Ние допускаме бавно, но сигурно, с бездействие да унищожаваме бъдещето си!
Ние спомагаме тези трагедии да се разиграват в мащаб 1:10000 с оправданието, че това не се вижда. А когато го видим, не го отчитаме, защото - "Какво ще кажат другите?!"
Всеки е убеден, че това не може да се случи точно на него и не може да разбере, че наркоманията е изкуствена болест и човек няма изградена защита срещу тези вещества, а децата - съвсем! Защо не се проумее, че трябва да се възпрепятства пътя на наркотиците до нашите деца?! ТЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОКОСВАТ ДО ДРОГА ! Все едно да позволиш на детето си да играе с оголени жици, по които тече ток!
Видяхме как Лудата крава, ТОРС, Птичи грип, бяха овладени с крути мерки и спряни !
А за дрогата мълчим?!
Кога ще се разбере, че ние сме еретиците на Европа и може би затова нямаме пленено Българско знаме, защото битката се е водила на"Живот или смърт!" Явно може да ни обедини само опасността!
ИСКАТ ДА УБИЯТ ДЕЦАТА НИ !
Нека не го допуснем! Нека покажем на Света как може да се справим с наркоманията! Заедно можем! Нека направим действащия модел за нашата страна пример за другите! Не случайно сме просъществували 13 века и това не трябва да бъде последния, в който ще се споменава за нас!


06.04.2004г Владимир Качаклиев

цитирай
6. vmir - 5. ka4ak,
22.04.2012 09:32
Спор няма, наркотиците са ужас, но за да се справим, трябва честно да си отговорим защо децата прибягват до тях. Забраните помагат, но само срещу рецидивите. Когато станат непонятни, забраните могат дори да имат обратен ефект. Законите са само опит да се формализира моралът, но е опасна утопия да се мисли, че могат да го покрият. Законът е норма и санкция за нарушаването й, свободата предполага самоволно нарушаване на тази норма, моралът решава дали санкцията в конкретния случай е основателна. Няма да гледаш човека как се дави и да не го спасиш ако можеш, защото законът ти забранява да влизаш във водата без еди какво си.
цитирай
7. ka4ak - и още,по повод 3. ka4ak - Това че религия е зло...
22.04.2012 09:36
"27. ka4ak - 16. estirbg - Абсолютно против католическите празници съм!Света Майко,самият факт,просто показва,моята теза за религиите!:(
15.02 11:06
estirbg написа:
Вчера - Хелуин, днес - Свети Валентин, а утре? - поклонение пред Луцифер....

Нямам намерение,да анатемосвам,тъй като съм атеист!Ще се повторя:
"Подмяната на ценностната ни система и лишаване от родовите корени,противоречи на всичко това което във вековете е запазило името БЪЛГАРИЯ,непроменено!!!
Кубрат ни е завещал снопа със съчки!!!Предците ни са си пожелавали ЗДРАВЕ и нищо друго!От Траките,сме наследили правенето на вино и се е родила чудната дума НАЗДРАВЕ!!!/Като народния гений,предвидливо му е отрязал носът на светията!!!/По твойта част,имаме ЗДРАВЕЦ!!!Разбираш ли тънката линия,която е провела нацията,през вековете?!!!
Влюбването и любовта,са прекрасни,но ако не си ЗДРАВ,ще бъдат ХИМЕРА!!!
Така че,от още по старите българи:НЕКА БЪДЕ СВЕТЛИНА!!!:)))"
Здравецът е бил закичван с нашата народна мъдрост,за да те предпазят от НЕЧИСТОТИИТЕ!:)))
НЕКА БЪДЕ СВЕТЛИНА!:)))"
цитирай
8. vmir - 7. ka4ak,
22.04.2012 10:07
ka4ak написа:
27. ka4ak - 16. estirbg - Абсолютно против католическите празници съм!Света Майко,самият факт,просто показва,моята теза за религиите!:(
15.02 11:06
estirbg написа:
Вчера - Хелуин, днес - Свети Валентин, а утре? - поклонение пред Луцифер....

Нямам намерение,да анатемосвам,тъй като съм атеист!Ще се повторя:
"Подмяната на ценностната ни система и лишаване от родовите корени,противоречи на всичко това което във вековете е запазило името БЪЛГАРИЯ,непроменено!!!
Кубрат ни е завещал снопа със съчки!!!Предците ни са си пожелавали ЗДРАВЕ и нищо друго!От Траките,сме наследили правенето на вино и се е родила чудната дума НАЗДРАВЕ!!!/Като народния гений,предвидливо му е отрязал носът на светията!!!/По твойта част,имаме ЗДРАВЕЦ!!!Разбираш ли тънката линия,която е провела нацията,през вековете?!!!
Влюбването и любовта,са прекрасни,но ако не си ЗДРАВ,ще бъдат ХИМЕРА!!!
Така че,от още по старите българи:НЕКА БЪДЕ СВЕТЛИНА!!!:)))"
Здравецът е бил закичван с нашата народна мъдрост,за да те предпазят от НЕЧИСТОТИИТЕ!:)))
НЕКА БЪДЕ СВЕТЛИНА!:)))


Католическите празници за момента още не са религия, а дали някога ще станат такива, зависи от редица други неща, освен от анатемосването им. За да бъда кратък, ще запитам: нима е по-добре децата да търсят различни усещания с марихуаната, отколкото с правене на маски и костюми? Иначе и аз бих предпочел да са по-близо до очарованието от тракийските умения, но нали виждаш с колко злоба и омраза трябва да се сблъскат, преди да стигнат до това очарование? Как да оцелее крехкото детско очарование пред такива зверове, готови да го разкъсат ако могат, че се итнересува от предците си? Тъкмо подобна злоба, омраза и пренебрежение към чувствата и вярванията на другите, тласкат децата към наркотиците. Когато достъпът до традиционната религия е блокиран от агресивни атеисти, от попове наети да съдействат за ликвидирането й, от паднали духом попове, това показва, че отношението към чувствата на ближния е в дълбока криза, а лишените от тях им намират заместители...

Това не го казвам аз, от десетилетия беше констатирано на запад в търсене на решения, но същата тази оздравителна самокритика, довела до множество решения, днес ни се натрапва агресивно и като доказателство, че не трябва ползваме опита на развитите държави, а да слушаме пошлите наставления на хора, за които не съществува друга истина, освен собствения и котерийния им интерес...

Какви водещи ще бъдем, какви просветители и учители на света, след като себе си не можем да оправим, нито да си дадем реална сметка къде се намираме? Далеч по-важното за мен е да спасим децата си от уличните изкушения, но не със забрани, за да не си губят времето в търсения как да ги нарушават по-безнаказано, а със занимания и интереси, които да развиват способностите, знанията и уменията им. Решим ли задоволително този проблем, другите сами ще ни потърсят за учители да научим и тях. Продължаваме ли да си въобразяваме, че сме родени за учители и просветители на останалите, ще се стоим на края на опашката и ще си приказваме глупости, защото просто няма да има на какво да научим останалите.
цитирай
9. muerte - По принцип се съгласявам 100% с тезите ти. Но този път - не.
23.04.2012 11:19
Не трябва да слагаш ВСИЧКИ не вярващи под един знаменател. Аз също не съм вярващ, но съм толкова далеч от кушел, че все едно сме от различни планети. Ако имам 300 000 евро ще осъществя мечтата на съпругата си да направи център за деца аутисти и с даун, защото това е нейното разбиране да помага - а не да се моли на който и да е бог за помощ.

Вярата не ни прави по-добри. Действията ни го правят. Аз също мисля, че вярващите в бог и всеопрощаващатата му доброта е една глупост, но не твърдя, че ВСИЧКИ вярващи са ограничени. Само тези, които чакат господ да им помогне или да ги излекува или да ги направи щастливи, без те да си мръднат пръста.

П. п. Брайвик е силно вярващ и религиозен човек, ако не знаеш. Осама също. Аз не съм. Значи ли това, че те са по-добри от мен? А от теб?

П.п.п. В един коментар, под подобен пост на катана, казах, че тук (в нета) трудно ще се постигне ползотворна дискусия. Трябва маса, интелигентни хора и съответните консумативи.
цитирай
10. cefulesteven - muerte
23.04.2012 13:08
Мисля, че не става въпрос за вяра и неверие, а за пълно отричане на ценностите на християнството от страна на някои от определящите се като атеисти. Всъщност те са една малка, много малка част, за щастие от определящите се като такива, но са особено агресивни. Лично аз, вярващ съм, но наравно с апостолските думи ценя и тези на Жан - Пол Сартр, в които сам се определя като атеистичен екзистенциалист, но казва, че екзистенциализма учи хората да вършат делата си все едно има Бог, независимо дали има или няма, независимо дали вярват или не.
А към фанатизма отношението ми е същото, каквото и твоето, а мисля, че каквото е, на всеки уравновесен човек. Да се слагат всички определящи се като атеисти под един знаменател е същото като да се слагат всички вярващи под един знаменател, точно това, което ми дойде в повече и ме накара да напиша горните редове.
И мога да добавя, че ценностите на християнството не са само в християнството. Те са всеобщи човешки добродетели. Независимо от формата: религиозна или друга под която ги проявяваме.
С уважение към мнението ти. Не споря, изясних казуса си. И подкрепям Вмир.
цитирай
11. vmir - 9. muerte - По принцип се съгласявам 100% с тезите ти. Но този път - не.
23.04.2012 16:46
muerte написа:
Не трябва да слагаш ВСИЧКИ не вярващи под един знаменател. Аз също не съм вярващ, но съм толкова далеч от кушел, че все едно сме от различни планети. Ако имам 300 000 евро ще осъществя мечтата на съпругата си да направи център за деца аутисти и с даун, защото това е нейното разбиране да помага - а не да се моли на който и да е бог за помощ.

Вярата не ни прави по-добри. Действията ни го правят. Аз също мисля, че вярващите в бог и всеопрощаващатата му доброта е една глупост, но не твърдя, че ВСИЧКИ вярващи са ограничени. Само тези, които чакат господ да им помогне или да ги излекува или да ги направи щастливи, без те да си мръднат пръста.

П. п. Брайвик е силно вярващ и религиозен човек, ако не знаеш. Осама също. Аз не съм. Значи ли това, че те са по-добри от мен? А от теб?

П.п.п. В един коментар, под подобен пост на катана, казах, че тук (в нета) трудно ще се постигне ползотворна дискусия. Трябва маса, интелигентни хора и съответните консумативи.


Аз също не съм забелязъл да имаме с теб принципни различия, и ако тук се разминаваме уж диаметрално противоположно по линията вяра – невяра, то най-конкретната причина за мен е невярата ти, че няма как да сложа всички невярващи под общ знаменател. Защото аз не разделям хората на вярващи и невярващи, а според това в какво вярват.

Няма как да имам добро отношение към онези, които ВЯРВАТ, че е тяхно право да се изживяват като ментори, ако отношението им не притежава елементарна рационалност и информираност за основните представи на опонентите им. Нечистоплътно и уродливо е упорито да се приписва на опонента точно онова, с което е крайно несъгласен. Няма как да харесам подобно пролетарско чувство за хумор, търсещо претекст да осъди аристократа, просто, защото някакъв пролетарски вожд обещава еди какво си срещу затриването му.

Няма как да уважавам забогатял от подобни действия пролетарий, няма как да не уважавам и ценя духовния аристократ, роден и отрастнал във влажно мазе, който не би си позволил срещу никак ви изгоди да издевателства по подобен начин над човешкия дух и чувства. Такива са за мен агресивните атеисти и за тях говорих в постинга и в коментарите си, а не за невярващите, каквито за мен отново ще повторя - НЕ СЪЩЕСТВУВАТ!

Колкото до произтичащия от разграничението “вярващи-невярващи” въпрос “Има ли Бог?”, за мен той е практически лишен от смисъл. Няма начин да ме убедят, че няма Бог хора, които са замръзнали епохи назад в развитието на представата ми за Бог не, защото представата ми е уникална, неизвестна или недостижима, а защото точно тези хора са престанали да развиват своята представа за Бог. Защото са я замразили на ранището на бабешките обяснения, с които сърцатите възрастни жени се опитват да дадат обяснение, достъпно за степените на информираност и социална зрелост на обичните си внучета. Как ти се струва мъж на години, да "громи юнашки" бабини деветини? Опазил ме Бог от подобна печална клоунада!
цитирай
12. vmir - 10. cefulesteven,
23.04.2012 16:54
Стефане, знаеш, че и с теб нямаме принципни различия. Аз пък се възхищавам на силата на духа ти.

Ще поясня не за теб, а за някои, които са ги налъгали яко, че е хубаво, едва ли не сила на духа да упорстват в твърденията си, независимо какви са. Но едно нещо е да упорстваш, за да прикриеш мързела, некадърността и невежеството си, коренно различно е да работиш упорито и с пълна отдаденост, за да надвиеш недостатъците си и недостига на късмет и условия.
цитирай
13. shtaparov - Има обаче проблем
25.04.2012 02:06
Проблемът е,че в чужбина от много векове се е забравило кой измамник как е забогатял и дали изобщо е бил измамник,а у нас мошеници и довчерашни прошлеци пладнешки изпокрадоха народа и така успяха да забогатеят буквално пред очите ни! С помощта на "Партията" разбира се. Затова народът на България ламти за отмъщение!
цитирай
14. vmir - 13. shtaparov - Има обаче проблем
25.04.2012 12:14
shtaparov написа:
Проблемът е,че в чужбина от много векове се е забравило кой измамник как е забогатял и дали изобщо е бил измамник,а у нас мошеници и довчерашни прошлеци пладнешки изпокрадоха народа и така успяха да забогатеят буквално пред очите ни! С помощта на "Партията" разбира се. Затова народът на България ламти за отмъщение!


Проблем има, но проблем не се решава с искане, а с адекватни усилия. Както го е казал Хайтов: Едно е да искаш, друго е да можеш, трето да го направиш. А у нас искането се поддържа от "Партията" не по-малко, отколкото от опонентите й. Защото партията се е сляла с огромна част от избирателите и е намерила начините си да въздейства върху положението чрез използване исканията дори на част от опонентите си, при това на най-непримиримите, доколкото те са такива поне на думи и най-вече на претенции. Погледни последните постинги на Босия да ти стане ясно как става. Навремето го имахме едва ли за икона в борбата против комунизма, а днес дотолкова се е вживял в ролята на говорител на Истината от последна инстанция, че не се срамува да се разкрие като душеприказчик и най-вече говорител на бившите тайни служби, към които иначе се гордее, че не е принадлежал. И какво друго могат да му пробутат венчаните от десетилетия за властта всезнайковци, за да добутат на постовете си до пенсия освен, че всички политици са от една партия, а маниакално самонадеяният Босия да ги утвърждава за тяхна лична изгода ужким “на полза рода”? И аз да пазех такъв пост от време оно, и аз щях да снабдявам с инфо някой кандидат за слава да вика, че всички са маскари, демек - аз съм им надзирателя и без мен мноооого льошоооо. И ако мислиш, че агент на ДС е най-подходящия за тази задача, помисли какво да кажем за някой, който е заявил, че ще ходи бос, докато комунизма не се махне особено, ако не е компрометиран от официално сътрудничество с ДС... Пък ако се сетиш също, че крепостта най-лесно се превзема със съдействието на доверен чавек в нея, а кажи, не е ли Босия мечтания изпълнител на тази функция???

Ако още се чудиш, първо отговори защо всезнаещия Босия, ужким загрижен за махането на комунизма, а е неспособен да предложи работещо разграничение между партиите и лидерите, и се самозадоволява с "аргументацията" на най-неинформираните и невежи партизани, че "всички са маскари"? Стига маймунджулъци, де!

цитирай
15. djani - Симпатично заглавие...
28.04.2012 09:38
Но с разсъжденията си автора се присъединява към всезнайковците. Все пак икономиката не е богословски диспут. По темата е неуместен. Алчността е погубвала хора и държави, но всезнайковството надали. Особено тук и сега.
цитирай
16. vmir - 15. djani,
28.04.2012 11:36
djani написа:
Но с разсъжденията си автора се присъединява към всезнайковците. Все пак икономиката не е богословски диспут. По темата е неуместен. Алчността е погубвала хора и държави, но всезнайковството надали. Особено тук и сега.


Ето една целесъобразна забележка!

Преди да отговоря, нека се разберем: Не е ВСЕЗНАЙКОВЩИНА да знаеш което другите не знаят, това е информираност (очевидно е, че никой не може да знае всичко). ВСЕЗНАЙКОВЩИНА е да не знаеш, че другите отдавна знаят много повече от теб за онова, което или си мислиш, че те не знаят изобщо, или правиш всичко по силите си незнаещите да мислят, че само ти знаеш.

Икономиката наистина не е богословски диспут, но е много силно зависима от вярата като синоним на понятието “доверие”. Банално е да се каже, че борсите се сриват, когато се разклати доверието в бизнесите и в частност, в способността им да продължават да генерират печалби без мошеничества (само не ми казвай, че няма печалба без мошеничество, защото тъкмо този тип ширпотребна всезнайковщина е фундамента на икономическата и стопанска деградация и разруха). Съществуват методи за доста надеждно прогнозиране на банкрути години преди да намалеят приходите и печалбите, и те са свързани с доверието и числени индикатори за оценяването му. Например, когато финансовата ликвидност (самата тя има връзка с доверието на партньорите и клиентите) на един бизнес с годините показва тенденция към намаляване, особено когато това е съпътствано с отсъствие на иновативност, това подсказва доста за бъдещето и проблемите, които ще връхлетят бизнеса при едни или други промени в конюнктурата и пазара.

Когато националната икономика е пропита от “небогуугодните” мошеничества и корупция, надеждността на подобни аналитични методи намалява рязко, а липсата на предсказуемост подпомага засилването на произвола, анархията, престъпността и мизерията. Тази проблематика отдавна е предмет на изследвания в чужбина (мисля, че има и нобелови лауреати за икономически модели в тази връзка), но у нас е непопулярна.

Обратното – у нас има множество хора, на които е възложено да поддържат на всяка цена, че лъжата и мошеничеството са единствения начин за печалба, а работодателите им ги навиват, че корупцията е душата на икономиката (и следователно са големи бизнесмени).

Тези теории, преекспониращи полезността на беззаконието за моментната изгода и игнориращи последствията от нарушаването на правилата и законите, както и разрушителното им въздействие върху вярата (неслучайно подобни “бизнесмени” често са и агресивни атеисти), че е възможно да се просперира с честност и почтеност, са фундамента, върху който се развиват икономиката и взаимоотношенията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4098459
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54883
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930