Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2012 16:02 - IMAGINE
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 841 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 18.10.2012 16:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Както пееше Джон Ленън, представи си” (за да знаеш какво може да стане), та и аз като него. И продължавам опита си да убеждавам, че правителствата са по-маловажни за бъдещето от онова, което мисли за бъдещето тълпата, пък била дори и тълпата, която гласува в Парламента.

Да си представим, че банкерите вдигнат лихвите по кредитите на 15, 20, 50, хайде за улеснение да кажем, на 100%. Знам, че резки скокове са практически невъзможни, затова казвам само да си го представим. Защото, като си го представим, ще видим какво би станало, ако скоковете бяха възможни. А така ще разберем кой е заинтересования от онова, което би помогнало скокът да се осъществи, макар и незабележимо. Защото вече сме преживели случая през 1996, когато лихвата беше вдигната рязко на 300%, а казват, че историята винаги се повтаря, обаче като фарс.

Усещам, че тук някой читател вече ми е скочил и не без всякакво основание, се гневи: “Какви ги плещи тоя глупак?  Не знае ли, че във валутен борд, галопираща инфлация и съответстващите й лихви са невъзможни?Споко, бе пич!  То и Парламентът, когато одобри тези необичайни лихви през 1996 се кълнеше, че са невъзможни, да не напомням, че месеци по-късно, когато инфлацията надхвърли скоростта на галопа и започна да нараства като лавина, а цените бяха пробили седмото небе и се бяха устремили към космическите простори, банкерите ни продължаваха да се кълнат, че въвеждането на валутен борд ще ликвидира банковата ни система все едно, че в момента тя цъфтеше и вържеше. Ама и до днес никой не казва: “Които гласуваха за 300% лихва”, а казват “Жан Виденов срина икономиката.

Затова, да се върнем назад и да помечтаем сега как бавно и полека, неусетно почти, някакси, ще успеем да се доберем не до онези 300%, а до далеч по-скромните 100% лихви. По кредитите 100%, а по депозитите, да кажем, 95%. Високият процент на депозитите е, както знаем, за да привличат банките пари. Ако се намали лихвата по депозитите, банките ще останат без пари за кредити, бизнесите ще останат без финансиране и ще фалират, банките тоже ще фалират, икономиката ще остане без стоки, услути и финанси и също ще даде фира.

Лоши работи значи стават, ако е ниска лихвата по депозитите. Да не говорим за това, че вложителите ще бъдат ударени преди всички останали, и така, цялата тържествуваща финансово – икономическа  хармония в държавата се срива, и това го знае всяко хлапе. 

Ако ли пък финансовия министър посегне да ограничи лихвите, следва познатото на всички ни – псувни по финансовия министър, публични клетви и тържествени уверения на финансови корифеи, че министърът  лично е съсипал икономиката и финансите, а пазарът налага високите  лихви, докато той нехае.

Ето как стигнахме до жизнено важният извод, че високите лихвени проценти са залог за щастието, разбирателството и уважението между хората и разбира се, финансовия просперитет на икономиката и гражданите на държавата. Остава само да се намери един мислещ за хората политик, който да раздаде на бедните хора по няколко хиляди лева като за начало, за да ги сложат те на банков депозит и да престанат един път завинаги да мислят за работа и прехрана, да напуснат унизителната си работа и да започнат да се наслаждават на живота. 

Бре, какъв живот ни чакал с високи лихви по депозитите! И как го крият от нас! Не ги е срам! ...



Тагове:   представи си,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092955
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54869
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031