Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2012 06:22 - ЗА СПАРОТОК (ПАВЕЛ)
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 4533 Коментари: 0 Гласове:
66

Последна промяна: 08.11.2012 17:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Спароток понякога се увлича, но противниците му се увличат неизмеримо повече. Близо две години следя ревовете срещу Спароток и до момента не съм срещнал и един свестен аргумент срещу него. Някои от тях - че се е самообявил за Паисий, Левски или титан на историографията вече звучат толкова измислено пред неговата персонална скромност и добродетелно усърдие, че завистниците му вече не смеят да използват такива явни клевети, за да оправдаят чувствата си към работите му. Затова преминаха към по-перфидни похвати - приписаха му политически амбиции, без да се сещат, че хоби може да изстреля някого в политиката САМО, ако се намерят достатъчно на брой безумни опоненти, които с неадекватността си неволно да докажат, че не става дума само за хоби, но и за сериозни скрити заинтересованости от запазване на политически целесъобразна догматика. Или дори още по-нелепото обвинение - че не се знаело какво всъщност подготвя Павел.

Бегъл поглед е достатъчен да се види жалкото състояние на аргументитесрещу Спароток. Вчера между тях добавиха, че сме избрали Беров заради футболните успехи на България през 1994. Толкова неверно (въпросното правителство управлява от края на 1992 с мандат на ДПС), че не си заслужава да се коментира. Останалите “аргументи”, макар и далеч по-помпозни (от сорта как смее някой се да пипа Великия Тервел и да принизява европейското му дело, говорейки за някакъв негов адаш от древността) са не по-издържани от неудачния аргумент с Беров.

Не си заслужават коментар и надутите твърдения, че Спароток принизявал името името “българин”, като го смесвал с това на гадните траки и  македонци, защото под “българи” мнозина в чужбина са разбирали и продължават да разбират монголо-татари. Съществуват цели епоси и подробни истории на тези българи с дръпнати очи. Никой от тези патриотиза един лев обаче не казва защо, когато “българският” хан Тимур (Тамерлан) прави на пух и прах османците и използва вместо столче за краката си поробителя ни Баязид, същият Тимур не е дошъл и на Балканите да освободи поробените си братя, нали?

На всичкото отгоре, пустият му Тимур, забравил да изпрати поне братски хабер, че е ликвидирал Османската империя за години напред и ние, братята му отвъд Черно море и Дунава, можем спокойно да прогоним шепата натрапници на затворения в клетка и показван като маймуна Баязид, защото той вече не стои зад насилниците си у нас. Само едно писъмце от брата българинТимур, и 5 века робство и тиранство щяха да ни се разминат. Да не говорим, че ако координирано и своевременно бяхме насмели османлиите едновременно Тимур откъм Азия, ние откъм Европа, днес малцина щяха да знаят за Османската империя и Турция, а в Анадола и в половин Азия щеше да се говори български. Ама брата български Тимур забравил братята си на юг от Дунава. Тюх, да му се не види и разсеяността!

Стига с тази мизерна черна завист, че някой можело да стане популярен с работата си, де! От къде следва, че трябва да познаваш лично някого, да ти е дал личните си обяснения и извинения защо пише, какво още ще пише, какво ще прави след като го напише и т.н., за да си съгласен с него? Стига с тези тоталитарни мании за тотален контрол, които унищожиха пословичното усърдие и прилежност на българина в миналото. Спароток е между малцината в блога, които доказват, че тоталитаризма не е стъпкал окончателно старите български добродетели, а вие искате в условията на демокрация да ги довършите.

Стига черна завист, стига мании за контрол над другите, стига злоба, че някой работи! Какво лошо има в това хората да работят каквото им е интересно и по сърце, вместо да злобеете, потърсете рационалното зърно в труда на другите, помогнете за покълването на рационалното, съдействайте за отглеждане на полезния плод, вместо да го ругаете и тъпчете. Защото нерационалното само отпада.

Защо образованите хора по света се прекланят пред постиженията на елинизма и мнозина ходят в Гърция заради тях? Какво е общото между днешните гърци и древните постижения освен, че днес гърците ги пазят и се грижат за тях като за свои? Нима нашите "патриоти" тракофоби за един лев ще призоват чужденците да ходят да се  възхищават на предците ни в Азия и ми е много чудно къде изобщо ще ги пратят, за да видят с очите си и да отнесат в паметта си образа на древното българското величие, в което лицемерно се кълнат. Или смятат да минат метър с баналните приказки за "българи - юнаци", които с огън и меч ликвидират всяка съпротива насреща си?  Юнаци, които изтребват физически всичко различно от себе си и така запазват самосъзнанието и идентичността си?

Не става дума за комерсиалност, а за ценностна самоидентификация. Едно е да благоговееш пред грубата сила сама за себе си, съвсем друго е да й дадеш смисъл в творчеството и съзиданието. Дано завистниците да проумеят някога съществената разлика между двете и нейното значение за цивилизацията, битието и самоличността на коментиращите.



Тагове:   спароток,


Гласувай:
70



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4102305
Постинги: 673
Коментари: 10309
Гласове: 54892
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930