Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2012 21:29 - АХ, ТЕЗИ БРАТУШКИ! (3)
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 2168 Коментари: 0 Гласове:
33

Последна промяна: 18.11.2012 21:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В началото на военната ми служба се чувствах като властелин на света заради машината, на която приписваха способността да манипулира и обърне в бяг цели вражески армии. Съдбата на добрите хора по света беше в ръцете ми! Аз бях призвания от съдбата да ги защитя от лошите и коварни капиталисти, които в отчаяната си предсмъртна агония, търсеха пропуск в защитата ни, за да ни нападнат вероломно...

В края на службата си, вече гледах на нещата по друг начин. А именно, че уникалната ми бойна машина ставаше за поразяване на вражески цели само в един-единствен случай – ако бъде пусната по някой наклон срещу блейкащ вражески войник, и той загине премазан под колелата й, защото не  се е усетил навреме да се отдръпне от пътя й. Автоматът ми AK 47 беше къде по-подходящ за същата прозаична цел, но пък не беше единствен в България и един от петте в света като бойната ми машина, нито можеше да му се припише способността да спаси света от армиите на ненавистния експлоататорски капитализъм.

Не, не твърдя, че съм много различен от братушките, манталитета и инстинктите ни са доста сходни, и мога да почувствам и разбера същото драматично противоречие, върху което източноевропейците сме склонни да градим светогледа си. Разликата идва главно от това, че България е малка и затова не особено значителна страна, но ако бихме могли да притежаваме и една десета от ядрените арсенали на Русия, едва ли бихме отстъпили на руснаците по неадекватност на оценките за собствената ни месианска роля в световните процеси, оправдаваща изконния ни принцип: “Всички на терсене, ние – наопаки”.  

Ето как стигнахме до това, че докато света се мъчи да оцени и предвиди мащабите и динамиката на глобалното затопляне, руски учени вече от поне десетилетие упорито настояват, че всеки момент започва драматично глобално застудяване. Това десетилетие обаче е нищо в сравнение с почти столетното руско припряно очакване рухването на световния капитализъм. Вече забравихме, че комунизмът предсказа това рухване, за да обоснове теорията си за  пролетарската революция”, нещо повече – въпреки ненавистта си към комунизма, не преставаме да очакваме жизнено необходимото за съществуването му рухване на капитализма.

Най-абсурдното е това, че макар да фалирахме като комунистическа система, продължаваме да бълваме огън и жупел по капитализма дори повече, отколкото при комунизма. Тон дават предимно бивши комунистически стопански активисти, капитализирали полукриминално позициите и връзките си, а идеята им е, че държавата трябва да поеме рисковете и несигурностите по бизнесите им, като им запази останалите правомощия, защото вече са се “доказали” като управленци и в двете икономически системи. Несъвместимата комбинация между частен бизнес и държавно субсидиране тези повратливи безскрупулни екземпляри наричат “смяна на системата” и лъжат наляво и надясно, че тяхната “система” e неизбежното спасение на човечеството от гадния капитализъм и безславно рухналия комунизъм.

Така, съсредоточени в доказване на собствената си важност, по примера на братушките забравяме, че важността не е константа, а натрупване на положени и целенасочени усилия и превръщането им в полезен за потребителя и заобикалящата го среда резултат. Ето така пък, игнорирайки усилията и историята на другите, започваме да вярваме, че другите са мошеници, и ако успяват повече от нас то е, ЕДИНСТВЕНО защото лъжат и се преструват повече от нас самите. Тази насока пък логично ни отвежда до теорията на братушките, (която напоследък сериозно се коментираше в блога) че Христос се е родил през XIIти век, а събитията между I-ви и XIIти век от историята на старите народи и държави са евентуално сгъчкани между началото на XIIти и края на XIVти век, когато е основана руската държава.

 (Продължава)



Тагове:   братушки,


Гласувай:
35



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092645
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031