Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2013 04:24 - ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМИ
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 2333 Коментари: 0 Гласове:
27

Последна промяна: 29.01.2013 11:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не е за вярване, че дори референдумът внесе поредната доза недоразумения, необходими за видиотяването на нашенеца и превръщането му в многословна, но безпомощна пионка в игралното поле на партиите. В опростачващото си облъчване някои стигнаха до твърденията, че проведеният референдум бил победа за демокрацията. За мен лично е печално, че като важен инструмент на самоуправлението, референдумът беше опорочен с пълното му политизиране още преди да бъде проведен. Поразително е пък, че дори след провеждането му, коментарите се хлъзгат единствено по визуалната му аналогия с изборите и дори изводите от него, по силата на същата аналогия, се приписват и на тях, затвърждавайки убеждението на лумпените, че от участието им в изборите нищо не зависи. Най-поразителното обаче е, че от всички тиви, медийни, специализирани и специални дежурни и нарочени за случая всезнайковци, никой не посочи, нито поне се съобрази с много принципната и съществена функционална разлика между избори и референдум – че изборите ВЪЗЛАГАТ отговорност, а референдумът СНЕМА отговорност от управляващите, прехвърляйки я върху управляваните. Порочното на този референдум беше, че от начало до край беше замислен и използван като трик за политическа изява, вместо като търсене на решение. Пълната управленска безотговорност блесна с пълна сила в натрапчивите опити за предварително обвързване на резултата с оставки, включително на Премиера на Републиката, и това не беше идея на подпийнали редови квартални лумпени... Връх на тази порочност беше отбелязан през последната седмица преди гласуването, когато амбицията за злепоставяне на управляващите и лично на Премиера, въвлече управляващите в глупави препирни за цената на проекта, ликвидирайки възможностите за обсъждане и изясняване на далеч по-важните въпроси за приходите от проекта. Почти истеричната упоритост да се омаскари опонента, в случая доведе до изоставяне на въпроса за икономическата целесъобразност и коварното възползване от повтаряната с десетилетия брадата лъжа, че атомната енергетика е първокласна инвестиция за икономиката. Прелюбопитният въпрос защо се третират като печалба приходите от износ на ел. енергия, продавана на цена двойно по-ниска от вътрешната, беше затрупан под пластове кал, след като управляващите забравиха, че да се бориш със свиня е невъзможно, без да сам да се изкаляш. В заключение искам да напомня отново, че на изборите възлагаме отговорността за управлението си на определени кандидати, а на референдум решаваме вместо тях. Правилното решение при този референдум предполагаше, то да се пази най-ревностно от всяко изкушение за извличане на политически дивиденти, и предоставяне думата на експертите, за да се осигури обективна и безпристрастна информираност на избирателите.

Предизборните клипове с бодряшки партийни апели бяха истинско безобразие, което при следващите референдуми трябва да се забрани със закон. Подобни манифестации на партийно предрешен въпрос, зададен официално за решаване от гражданите, не трябва да бъдат допускани в българската политика. В един референдум, партиите трябва да осигуряват експерти в подкрепа на предпочитанията си, а не да експлоатират емоциите с лозунги, извлечени от натрупани преди това лъжи, разпространявани
от квартални лумпени по кръчми и чалготеки много преди референдума.
Ако не се вземат мерки за максимално опазване на референдумите от политизация, те ще се превърнат в поредната стръв за превръщане на политиката в поле на нездрава партизанщина, която не само вреди, но и обрича държавата ни на отчайваща безнадеждност. Ползата ще бъде единствено за шепа партизани, личният успех на които ще бъде съизмерим единствено със степента на масово видиотяване на гласоподавателите им. P.s. В провеждането на референдума участвах като председател на СИК, но не гласувах по причини, които се подразбират от текстта в постинга. Моля, негласуването ми да не се възприема по никакъв начин като незаинтересованост от въпроса на референдума, нито като израз на позитивно отношение към партията на М. Кунева, която практически с нищо не ми допада, въпреки призива за бойкот на референдума. Бойкотът за мен беше очевидна необходимост, и не би трябвало да се приравнява с политиката или отношението към която и да било партия, защото произтича от елементарната аритметика на самия референдум, съгласно която гласуването с "не" при текущата конюнктура можеше да се окаже "да". Всеки гласоподавател трябва да се съобразява с несложната аритметика на съответното гласуване. Едва тогава лъжите ще престанат да носят дивиденти и ще се освободим от робството на измамниците, за които политика е едновременно да прехвърлиш отговорността си на другите, и едновременно да накараш лумпените ако не да гласуват за твоето, да бъдат срещу онова, което не ти отърва, защото това е равносилно да гласуват за теб.
Стига сме набеждавали андрешковщината за политика!
...


Тагове:   избори,   референдуми,


Гласувай:
30



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4093292
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54870
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031