Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2013 07:14 - СТРАХОТНА БИЗНЕС СИМУЛАЦИЯ
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 2290 Коментари: 6 Гласове:
22

Последна промяна: 06.02.2013 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тези дни ми предлагаха да опровергавам икономическите неграмотности в блога. Бързо стигнах до извода, че подобна мисия тук е не само губене на време, но и при най-голяма коректност и отговорност, лесно би могла да доведе до популяризиране на неграмотни или дори откровено измамнически твърдения. А това е мечтата на измамниците. Защото те нямат задръжки и за тях всичко е добро, стига да им предоставя възможност да повтарят измамите и клеветите си.

За тях е без всякакво значение дали бялото е наистина бяло или черното – черно. Кое как ще нарекат и какво ще обещават, зависи единствено от това дали някой показва несъгласие с глупостите или опитите им да измамят другите. Разчитат на примитивната човешка алчност, готова да предаде всичко и всеки, да стане част от всяка обречена финансова пирамида за измама на останалите. С ясната идея да бъдат по-напред в пирамидата, за да я напуснат когато набирането на наивници забуксува, докато повярвалите им продължават да агитират поредните нещастници, които ще разпространяват лъжите им, като единствен начин да си покрият поне загубите.

Няма да говоря за опита пладнешки да се легализира финансовата пирамида АЕЦ Белене с безсрамните обещания за  200 милиарда чиста печалба. Нито за усилията възбудената покрай АЕЦ-а алчност да се впрегне в служба на по-малки, но не и по наглост далавери за щавене и доене на наивници, които на свой ред ще бъдат принудени дълго напред да ни натрапват като таван на върховите икономически познания собствената си неграмотност, за да оцеляват след поредният им безуспешен опит да се влеят в редиците на милионерите.

И без мен твърде скоро ще стане ясно, че не е трагедия да не произвеждаш ел. енергия на Дунава, за да я продаваш на Бяло Море с всичките капиталови и експлоатационни разходи и загуби по мрежата, нито е икономическа загуба да снабдиш североизточна Добруджа с ел. енергия от румънската АЕЦ Черна вода, вместо да я прехвърляш на стотици километри от Козлодуй или Белене с всичките неизбежни за целта загуби и разходи. Защото изчисленията не са сложни, а резултатите от тях ще свалят сметките за тока САМО, ако хората престанат да оглупяват пред обещания за 200 милиарда печалба или печалби при продажби под себестойността.  А това изисква определено ниво на икономическа грамотност.

Тук искам да представя една страхотна бизнес симулация, в която могат да бъдат включени, проверени и упражнявани практически всички базови знания по финансов мениджмънт и икономика от най-високото ниво на управление на една корпорация или предприятие. Симулацията е световна и може да се разиграва за забавление от всеки (public edition), или като част от образователни програми за обучение по икономика (school edition).  Примитивните спорове, които понякога се водят в блога, като например при какви разходи и цени може да се печели, са малка част от проблематиката на тази симулация.

По обучителната версия се провеждат национални, континентални и световни състезания с награди, които се осигуряват от спонсори или от съответните министерства на държавите, въвели симулацията като част от образователния процес и международните ученически олимпиади. В момента текат европейски и световни кръгове от състезанията, а националното състезание започва в края на февруари, но срокът за регистрация е до 17 Февруари.

Участието в националното състезание е безплатно, а добре представилите се на него се класират и участват безплатно в еропейското и в световното състезание. Единственото изискване е учениците да са на възраст над 15 години и да участват в екип от поне четирима състезателя. Симулацията е прекрасна възможност децата да се занимават с нещо едновременно полезно и приятно, както и да задълбочават знанията си за управлението по забавен начин, независимо от нивото на познанията им по икономика, мениджмънт и финанси, за да могат лесно да разбират кой ги лъже с обещания за невъзможни печалби и злоупотребява с доверието им.

Силно препоръчително е децата да бъдат ръководени от хора със съответните познания, за да научават смисъла на управленските решения, които ще вземат в ролята на генерални директори на корпорации. Доброто ръководство ще научи децата да правят и необходимите изчисления, с които да повишават ефективността на решенията си и да подобряват финансовите резултати на предприятията си.

За всезнайковците по икономическите въпроси, симулацията е отлична възможност да обучат деца и дори да ги подготвят за  шампиони, което ще е прекрасен атестат за знанията, теориите и бизнесите им. Преди десетина години подготвих няколко ученици, които в тази симулация станаха шампиони и вицешампиони, а някои от тях завършиха престижни университети в чужбина и се радват на фантастични кариери в момента. Миналата година се завърнах към симулацията с малък екип гимназисти-математици и в момента жънем зашеметяващи успехи в европейската версия на състезанието.

    тук  

...




Гласувай:
22



1. vmir - Извинявам се, бях забравил да позволя коментарите.
06.02.2013 10:22
Можете да питате, ще се опитам, макар и кратко да ви отговоря, ако се интересувате от симулацията. Дано да няма скучаещи коментари, защото нямам време за такива.
цитирай
2. sistemite - Поздравления Вмир ! Това е похвално ... с личния пример !
06.02.2013 10:37
Личният пример е - неоспорима фактология, доказателство за знания, умения и богат опит. Неща, които са потвърдени от практическия опит, т.е. тази симбиоза наречена праксеология - са най-силното оръжие срещу всяка измама и манипулация. Оттук, следва и важното и поучително послание : че е препоръчително човек да се доверява на НАУКАТА, да се съобразява с МЪДРОСТТА и да използува натрупания ОПИТ. Незачитането на тези три неща вкара в "капана" на измамниците хиляди "наивници", повярвали, че ще забогатеят от финансовите пирамиди, че вечно-търсеният Месия ще оправи живота им - преди да оправи първо себе си, че 200 млрд.евро -нагла и явна лъжа ще превърнат държавицата ти в "рай", но с предполагаем и скрит за обществото, дребен конфликт на интерес ?? Е..., майната му ... какво ТУК значи... някакъв си народ от наивници ??
цитирай
3. vmir - Благодаря ти, Системите.
06.02.2013 12:14
Слава Богу, народа даде доста интелигентен отговор на референдума, но това още нищо не значи, ако не е разбрал от какъв капан избяга, поне докато не се появат някакви принципно нови факти, от които до момента няма и най-малка следа.

Горещо препоръчвам симулацията на всеки, независимо от специалността и познанията му, защото тя е като море – можеш да я играеш като само си натопиш краката до глезените на плажа и се радваш с хората наоколо, можеш да навлезеш във водата до колене и да се наслаждаваш, можеш да влезеш и по-навътре и да се бориш възторжено с вълните и да пищиш от възторг, а можеш да стигнеш и дълбочини, където само преглъщането на рибите ти напомня за глъчката над водата.

Можеш да стигнеш и дълбочини, където лъча на фенера ти не улавя признаци на живот и разум наоколо, но точно това ти дава възможност да надскочиш емоцията и изкушението да се показваш като всезнайко, за да си мобилизиран и да използваш находчиво най-изкусните математически методи, в сравнение с които изчисляване на печалбата от АЕЦ ти изглежда като аритметика за трети клас. Тогава успяваш да оцениш числено действията на на конкуренцията, а също и нуждите на купувачите, за да управляваш финансите на корпорацията така, че да постигнеш най-доброто отношение между качество и цена, заради което ставаш пазарен лидер и акционерите ти поверяват още повече от парите си.

Ползата във всяка степен на задълбочаване в симулацията е голяма, особено за начинаещите и неизкушените от математическо моделиране, защото им показва, че целесъобразното използване на парите за най-бързо удовлетворяване изискванията на потребителя при приемлива за него цена, при еднакви за всички правила, е единствения път за траен успех на бизнеса и как непризнаването на това води до фалит.
цитирай
4. vmir - Брей, засега никой не иска поне да провери всезнайковщината си. Ей така, поне за себе си.
06.02.2013 15:03
Нито някой се интересува да запише хлапето си, белким му стане по-интересно от обичайните тийнейджърски занимавки или дай Боже, да извади талант за бизнес... Поне от Пловдив някой да беше запитал, преди десетина години там имаха нелош младежки център за бизнес обучение или нещо подобно, ако съдя по участниците от Пловдив, там продължават да подготвят ученици за шампиони в тази симулация.

По същия начин през 1990 търсех мераклии за безплатно щатско образование по мениджмънт и икономика, и никой не искаше да идва с мен на лекции с първокласни щатски професори и учебници, които днес струват злато. След години тарикатчетата, които тогава се интересуваха единствено да не изпуснат далаверките, с които бяха привикнали, започнаха да ми измислят най-невероятни обяснения за щатското ми образование, за да пробутват примитивните си всезнайковски представи за икономиката на щатите и икономиката изобщо...

Къде по-лесно е, вместо да учиш години наред каквото учат американците, да прочетеш някоя статия от някой изтрещял американски аутсайдер и да заповтаряш глупостите в нея. И да парадираш, че си знаменосец на нов "строй", щото американският всеки момент щял да се срине. Да научиш отрочетата си също като себе си да мразят и клеветят всеки, който разчита на знания, талант и труд, и да пречат на всеки, които дава подобен пример. Къде по-лесно е да обещават 200 милиарда и да се кълнат, че другите лъжат, а те са чисти като момини сълзички. Мила родна картинка...

цитирай
5. sistemite - Вмир, не очаквай мераклии... Когато работата опре да конкретика...
06.02.2013 15:38
се "изпаряват" желаещите - за дискусия, спор, бизнес-симулация и пр....Иначе в общия лаф - големи "спецове" има ?!
цитирай
6. vmir - 5. sistemite,
06.02.2013 16:08
sistemite написа:
Вмир, не очаквай мераклии... Когато работата опре да конкретика... е "изпаряват" желаещите - за дискусия, спор, бизнес-симулация и пр....Иначе в общия лаф - големи "спецове" има ?!


Винаги има и читави хора. Един вече ми се обади, че е пробвал симулацията, може и други да са я опитали, това, че не се обаждат пред всички е заради гамените и мошениците, които винаги оплюват и обругават всеки опит за надзъртане отвъд матрицата на безредието, в която се чувстват безнаказани.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092495
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031