Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2013 02:43 - ЧИТАВИ И НЕЧИТАВИ, КУЛТУРНИ И НЕКУЛТУРНИ
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 1225 Коментари: 0 Гласове:
14

Последна промяна: 06.08.2013 03:48


Тъй като някои се засегнаха смъртно, че не са попаднали в списъка на читавите на Пискова, ще предложа някои пояснения по въпроса. Добра отправна точка е определението за ценността на човека като математическа дроб с числител оценката на другите за него и знаменател – претенциите му за себе си. Не онези претенции, които от злоба, завист, корист, престъпни наклонности или обикновена глупост може НЯКОЙ да сочи в него, а от онези, които човекът САМ и СОБСТВЕНОРЪЧНО предявава за квалификациите си, качествата си и познаването на въпросите, по които взема отношение. От което се вижда, че претенциите трябва да са ПОНЕ адекватни на заниманията на човека.

Няма как да си културен, понеже си отишъл на опера, защото само  редовното посещение на оперни спектакли предразполага донякъде към запознаване с културни традиции, норми на поведение, разбирането им, възприемането им и приобщаването към тези традиции. Инцидентно попадналия в операта селяк няма как да се самоидентифицира реално с културната атмосфера на въпросните традиции, защото той не познава идейната им и етична проблематика и трактовка. Няма и необходимата представа за връзките на тази проблематика със собствената му ценностна система, защото не му се е налагало да я доизгражда с помощта на универсални ценности, възприети от осмислянето на предишни спектакли. (И защото, за него реално ценности са единствено материалните, в съответствие с което всяко възражение или нечия защита си обяснява с лични отношения и нарочва до дупка авторът им в упорито докарване пред някого).

Обратното - попадналия инцидентно в добра опера селяк лесно си проличава по това, че остава омаян и зашеметен от материалното, но в нетърпението да се покаже и той културен, игнорира възможността за асимилиране на идеалното. Ето така, обикновеният селяк, инцидентно докоснат от постиженията на цивилизацията, може да се окаже див селяк, който не го бригаза постиженията на останалите, защото те не са били в Операта, в която е бил той. (А ако са били там, сигурно са били на нечии разноски, заради което посещението им трябва да бъде анатемосано или в краен случай - заклеймено като криминално деяние).  Защото дивият селяк няма как да има онова благоговейно отношение към постиженията на другите, без което операта ще остане само и единствено консумативен продукт за подхранване на селяшки претенции спрямо останалите.

Жалки претенции и оценки, които не си заслужава да бъдат споменавани. Защото дивият селяк няма шанс да проумее някога, че цивилизация, култура и просперитет се градят с постижения, одобрени от другите, а не с лични претенции и клевети спрямо авторите на постиженията.




Гласувай:
18



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4101804
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54887
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930