Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2014 02:20 - И АЗ ЗА ПЕНСИИТЕ
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 2376 Коментари: 0 Гласове:
36

Последна промяна: 08.02.2014 14:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тези дни май не остана куцо, кьораво, сакато или такова, което не пропусна случая да се избара като мнооооого съчувстващо и загрииииижено за висшите ценности в държавата ни като оплюе всеки, който изрази съмнение в животоспасяващата мисия на 9 – те лева повишение на пенсиите. Демагогията и безумието в тази връзка надскочиха и най-печално известните досегашни политически авантюристи, давайки солидна доза окуражение на спотаените в подстъпите на властта готвещи се за щурм свежи властолюбци.  

Може ли да има по-добър мотив за завземане на властта от всеки, некадърен за друго, освен да влиза в ролята на спасител срещу 9 лева? Какво й плащаш, дет се вика на такава власт, щом срещу 9 лева на калпак, взети от едно място и само прехвърлени на друго, си в състояние да отприщиш такова цунами от похвални чувства у толкова много хора? А докато това се случва, рахатът ще е пълен и заплата за безгрижието ще си тече безпроблемно. И ще си кюта щастлив евтиния политик, и ще произвежда евтина политика - нали заплатата му е в пъти по-ниска от европейските. Защото и да предложи някой нещо друго, няма шанс такова предложение, което ще бъде заглушено и при възможност стъпкано от борци за справедливост възмутени, че може да се подлага на съмнение толкова спасително нещо като въпросните 9 лева.

И ако сега някой запита а защо 9 лева, а не 90?политиканстващите партизани ще произведат планини от мъгляви приказки, за да не стане ясно какво точно се случва с парите в подобни случаи. А то не само е много просто, но и безкрайно поучително. Затова трябва да се знае.

Когато в разгара на кризата през 2009 Борисов беше задължен да увеличи пенсиите средно с по 30 лева, това костваше на бюджета няколко стотин милиона, за набавянето на които, трябваше да се съкратят някои разходи, а изплащането на други да се отлага. Парите за повишението на пенсиите бяха поне два пъти повече от парите за разплащане с бизнеса, който пое дела си от несгоди и загуби от закъснелите разплащания и изпрати хора в бюрата по труда.

Ето така със загуба на доходи или освобождаване от работа на децата си, заплатиха 30-те лева повишение на пенсиите си част от пенсионерите. Ето защо днес повишението е 9, а не 90 лева – за да не бъде засягано разплащането с бизнеса, и да не бъдат съпроводени повишенията на пенсиите с повече безработни в къщи.

Остава и другият поучителен въпрос – какво би станало, ако в разгара на кризата през 2009, пенсиите не бяха увеличени, както не се увеличават в такива случаи никъде по света? Ами за годините от тогава, това щеше да осигури над 2 милиарда, достатъчни не само за разплащане с бизнеса, но и за подпомагането и стимулирането му. Повечето от инвестираните средства вече щяха да са се изплатили и сега да са не само част от икономиката, но и да генерират съответните приходи. Безработицата със сигурност щеше да е по-ниска, и на по-малко пенсионери щеше да се налага сега да помагат на безработните си деца с повишението от 9 лева. Лихвите също щяха да бъдат по-ниски, защото любимите на пенсионерите "бурканбанк" и каци със зеле щяха да отнемат по-малък паричен поток от банките и тежестта на лошите кредити щеше да намалее. Със сигурност и доходите на ало-алоизмамниците щяха да са по-ниски, а измамените от тях пенсионери – по-малко.

И, след наличието на всичко това, увеличението на пенсиите сега вече можеше да стане безпроблемно и то не в размер на 9 лева, а на 90. Това е и нормалното, затова пенсии освен у нас никъде по света не са били вдигани, когато икономиката току-що е изпаднала в колапс, тъй като спасяването на работните места и бизнеса е приоритетно и от решаващо значение не само за работещите, но и за повишаването на пенсиите. А при нас парите за спасяване на производството отидоха в ало-алоизмамниците.

Е, продължавайте да се изживявате като спасители на родителите си с тези 9 лева, щом толкова много ви харесва 9 лева повишение вместо 90...  Само не словоблудствайте да наричате повече това хуманност, защото си е или израз на глупост, или на непреодолим мазохизъм...

image




Гласувай:
37



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4103439
Постинги: 673
Коментари: 10309
Гласове: 54893
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930