Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2014 09:00 - USA СА РАЯТ НА ЗЕМЯТА
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 1808 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 31.03.2014 11:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вчера презаредих и сложих на мишката си батерии Полароид”. Държат се, макар, че производителят им фалира отдавна. А мой братовчед стана милионер и си построи триетажна къща в центъра на Мадрид от продажба на фотоапарати Полароидслед спиране на производството им, ето и статия за него в най-тиражния испански вестник:

 http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/04/05/madrid/1333646907_661639.html

 Пред очите до компа си зареждам една Моторола”, която напразно ме караха да заменя с актуален Самсунг”, даже няколко месеца бях забутал някъде Моторолата, докато не ударих  с всичка сила Самсунг-а в земята, за да имам оправдание да се върна на удобната си стара Моторола, на която дори батерия не съм сменял още. Държи се, мамка й! Въпреки, че отдавна не се произвежда, защото марката фалира!

 

Отдясто пък ми виси един 6-мегапикселов Кодак, за който мога да кажа единствено хубави неща, и той се държи, мамка му, въпреки, че производителят му отдавна фалира...

 

 

 Мога да изброя още няколко US марки непосредствено пред очите ми, на първо място HP, Epson, Dell, MS, IBM, Компак и поне още толкова, но тези все още съществуват, съществува дори Компак, макар като част от HP. И те се държат, мамка им, макар HP - скенера ми да е на дузина години и от години да го дебна и за най-малък технически проблем, за да го сменя с по-бърз от него, този работи толкова безупречно, че сърце не ми дава да го пенсионирам при тази негова непоколебима лоялност към мен...

 

 

Не, не мразя съветското или руското. И до ден днешен си къткам и обичам една доста запазена Таврия”, но какво мога да направя след като тя далеч не е така благосклонна към мен и не отговаря на чувствата ми, поне малко или частично на Форда ми, който никак не чака да му отделям специално внимание, грижи и най-вече достатъчно средства, за да ми служи.  

 

Докато бях в САЩ, най-силното ми усещане беше, че там всичко е измислено и направено, за да служи на хората по най-желания от тях начин. Не видях никъде недоизпипани или недомислени произведения или механизми, с глупоста и неграмотността на създателите на които тук се сблъскваме и късаме нерви ежедневно (това е една от тайните на прословутото американско спокойствие и вяра, че всичко ще е ОК). Имаше и клошари, но дори те бяха съществено различни от нашите, синът ми показа на трамвайна спирка в злощастния Ню Орлиънс до нас клошар с айфон в ръцете, оригинален US “Apple”… Докато за китайско менте, тийнейджъри у нас са готови без да им мигне очето, да затрият и баба си, барабар с дядо си. За да придобият бодрото настроение, подобаващо на кръшната им снага, която да заизвиват под вдъхновяващите ориенталски ритми, идващи от айфона.

 

В САЩ видях реализирано нещо, което мислех за невъзможно – заведение, в което можеш да намериш всичко, каквото ти се яде и да ядеш неограничени количества от любимата си храна, без да ти дерат кожата заради такава пристрастеност. Това е верига заведения, казва се “Golden Coral”, и не само никой не ти брои чиниите, тавите, чашите или ястията, никой не ти засича престой и можеш да си стоиш в заведението от ранни зори до среднощ. Срещу 9 долара вход и условието да си ги платиш на входа. Не, не познахте – няма тарикатщина като липса на тоалетна в заведението, лично проверих, можете да ми вярвате напълно! А задедението не е на дотации, вервайте, от собствен опит се уверих колко бързо изчезва лакомията, когато й дадеш възможност да се изяви в цялото си ненаситно "величие". Стига да си що-годе самокритичен, към броя на които се самопричислявам.

 

Каквото и хубаво да кажа за САЩ, няма шанс как да бъде проумяно от съветски възпитаници, за които по-важно от всичко горепосочено е да доказват отново и отново и отново колко жизнено важно било Сталин да нахлуе в Полша почти две години преди Хитлер да нахлуе в СССР. Колко гениално било от страна на Сталин и СССР да си играе с Хитлер на ела ми, дойди си”, с интимната мисъл да прегази надве-натри Европата, вместо да защити Полша от Хитлер и да подготви армиите си за отбрана. Няма как да оценят човешкият гений и постижение типове, които никога не са следвали свое желание да създадат нещо гениално и необходимо за останалите, освен далавера за себеподобните им. Как ще мислят за някакви си дреболии като потребителски нужди, след като за тези хора проблемът с избитите над 50 милиона през ВСВ, е идеално решен с приписването им на някой друг... 

Няма как мозъкът на такива да роди друго, освен сакатото “остроумие”, че гореспоменатата ми Моторола е с телефонна шайба, като вече писаха в блога. Защото едно е да създадеш нещо на нивото на блаженопочившите в битката с евтините азиатски ментета “Моторола”, “Кодак” или “Полароид” , съвсем друго е да си получаваш парите от система, базирана на идеята да заграбиш чуждия труд и постижения наготово единствено със силата на оръжията, клеветата, вероломството и подлостта.

Не е труден отговора на въпроса откъде извира злостта към САЩ? Извира оттам, където безвъзвратно потъват дребните подробности”, че преди да ударят някой самозабравил се диктатор, САЩ го предупреждават по надлежния начин средно 10-15 пъти, а диктаторската логика интерпретира всичко, различно от моментен удар като неувереност в себе си и използват това да се съизмерват с мощта и решимостта на САЩ. Изкушението на илюзията е неудържимо, а после става твърде късно за диктатора. Защото няма как да познаваш истинската мощ, когато собствената ти мощ е построена върху митове, блъфове и шантажи.

 


Затова САЩ са кошмарът на всеки местен диктатор, който е свикнал да живее от страховете на хората. По същата причина, по която за всеки махаленски бабаит  е най-важно да се покаже над закона и да използва незнанието на съседите си, за да ги плаши с другите в качеството си на техен защитник”. Защото може да плаща единствено за поддържане на този страх, а не за премахването му. За да не се разбере, че без този страх е некадърен да направи каквото и да било полезно за останалите и за благосъстоянието им.

 

 



Тагове:   usa,


Гласувай:
16



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4093124
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54870
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031