Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2008 09:54 - Лесно му е било на Шекспир
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 17563 Коментари: 43 Гласове:
2

Последна промяна: 07.09.2008 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

            Лесно му е било на Шекспир да опише най-трогателната любовна история! Тогава не е имало интернет, компютри, много повече партии от идеите в политиката (оторизирани да търсят истината (разбирай – да лъжат)), светкавично предаване на новини, глобализация и вероятно са липсвали настоящите призиви за отговорност.

Какво вероятно бихме видели днес, отправяйки шекспиров взор в днешната любов между жителите на глобалното село? Нещо такова, май:

           Жулиета бачка цял напрегнат ден (шефа й диша във врата като разярен бик и иска документ след документ), Ромео й пише онлайн любовните си послания, докато кибермонтеките и киберкапулетите си водят кибернетичните словесни престрелки, Жулиета не може да следи развоя и да чете киберпосланията на Ромео, оставя прочитането за след края на работния ден, но Ромео не знае това, поради което се заблуждава в чувствата й, и отчаян изтрива постингите си.

Когато Жулиета се прибира у дома и пуска компютъра, решава, че виртуалния й любим е приключил с виртуалното си съществуване, живота тутакси й опротивява, счупва си компито, изскубва и нарязва на дребно всички кабели на домашната LAN мрежа. За зла беда, обаче, веднага след всичко това Ромео идва на себе си и възстановява посланията си към Жулиета в глобалната мрежа, но тя вече няма как да разбере за тях или прочете, за да реагира адекватно, няма как и Ромео да научи причината за мълчанието на любимата си и решава, че Жулиета е приключила с виртуалното си киберприсъствие, изпада в чувство за дълбока безнадеждност и отчаян от безсмислието на живота си, изхвърля компито от четвъртия етаж, в резултат от което уцелва една пенсионерка пред входа на блока.

Пенсионерката се оказва про-правителствена квартална активистстка, току-що номинирана за безплатна почивка по правителствената инициатива за оползотворяване на бюджетния излишък чрез подпомагане на социално ангажираните пенсионери. Последния факт се оказва спасителен за пенсионер-опозиционер, който е планирал самозапалването си в знак на протест срещу пенсионерския геноцид, защото в улучването на политическата си опонентка съзира божието възмездие за преживените десетилетни унижения.     

Масмедиите разнищват случая в най-големи подробности, и предлагат интерпретациите си. Проправителствените: “Чудовищно покушение срещу пенсионерка за дискредитиране на правителството. Опозиционните – Народното недоволство срещу далаверите на правителството премина в изхвърляне на компютри през прозорците”. Една част от пенсионерите се самоорганизират за протестни акции, а друга част се барикадират в къщи и самоизолират от действителността.

Зимата настъпва по-сурова от обикновено, в резултат от което стотици пенсионери се отправят към по-добрия свят преждевременно. Едната част – от пневмония, хваната по време на площадните антиправителствени протести, а  другата част – от ненавременно снабдяване с лекарства и здравни грижи, в резултат на самоизолацията им.

И това не е краят на историята, нито на любовта в глобалното село.

Romeo and Juliet (1996) Part 1




Тагове:   МУ,   Шекспир,


Гласувай:
2



1. rex - Браво! :-))
06.09.2008 10:20
Продължение искам ;-))
цитирай
2. cefulesteven - Да се смее ли, да плаче ли човек. Да не ...
06.09.2008 10:25
Да се смее ли, да плаче ли човек.
Да не говорим, че ако Шекспир беше написал любовната история такава каквато е, веднага щеше да бъде аутопсиран, анализиран, критично посъветван от анонимни и полуанонимни ценители с голяма ерудиция и още по-голямо самочувствие, че историята му разчита на еротиката, на ефекти стил Боливуд, че вероятно не е чел много, а ако грешат: още по-зле за него, политикантите щяха да го упрекнат в социална безотговорност, а тролите: направо не мога да си ги представя...По-точно мога, но е дълго за разказване.

:))))

цитирай
3. vmir - Благодаря, Рекс,
06.09.2008 10:26
ами не обещавам продължение, защото не знам накъде ще избие историята, след като зависи от случйното стечение на обстоятелствата ...
цитирай
4. vmir - Доверявам ти се напълно, Стефане.
06.09.2008 10:30
Ти си Майстора, аз налучквам. :)))
цитирай
5. анонимен - love -ton
06.09.2008 11:16
Кипеж

Откраднал си свитък от времето,
а бързаш за някъде сам?
Нима всичко пак ще е временно
и някъде пак ще е „там”?
От свитъка чете ли нещото,
което ни дава безкрай?
Пътеките – верните, грешните
ще водят ли стъпките в рай,
от който свободно ще литваме
в безкрайно добри небеса?
И всички морета ще кипват
познали през нас любовта.


цитирай
6. vmir - Поздравления, прекрасна цел, Анонимен!
06.09.2008 11:38
Заслужава си следването, макар и недостижима!
Колцина от нас владеят простите сметки доказващи, че звеждите са недостижими??? И слава Богу, защото научаваме безценни неща, докато правим обречените си опити да ги досктигнем!!!
цитирай
7. анонимен - Честит празник от мен !
06.09.2008 11:58
Поздравления за написаното , дано прогнозата ти за зимата си остане тук...

Аз днес ще ти подаря един сонет , не знам дали му е било лесно ,
но думите му са вълшебни :

Един се хвали с ловкост и успехи,
със сила друг , а трети със предци.
Един с богатства , почести и дрехи,
а друг със хрътки , ястреби , жребци.

И всеки има по едно пристрастие,
и всеки нещо повече цени ,
но другаде се крие мойто щастие,
не в кучета , богатства и жени.

От всеки род и всякакви успехи,
по – скъпа ми е твоята любов,
по – ценна е от скъпоценни дрехи,
по – весела от пиршества и лов.

Аз имам теб. Без теб ще бъда пак
каквото бях : последния бедняк.

Шекспир

Хубав ден от мен !
цитирай
8. vmir - Обичам да съм лош пророк, Виши!
06.09.2008 12:46
Благодаря ти за чудесния сонет!
Шекспир си е Шекспир!
Весел уикенд, приятелко!

И, честит празник, разбира се! Този празник ме кефи повече от всеки друг!!!
:)))
цитирай
9. enjoy6 - Ами, тук виждам
06.09.2008 16:28
един съвременен Шекспир!
Страхотно е и аз очаквам продължение, благодаря за доброто настроение!
цитирай
10. vmir - Благодаря за съществения принос към доброто настроение,
06.09.2008 16:53
Enjoy6! Ще помисля, но не обещавам!
:)))
цитирай
11. анонимен - Голяма глупост !!!
07.09.2008 00:47
Още по големи нелепици са коментарите, явно тук е някаква мода да се изразяват хвалебствено за всяка глупост, а жалкото е , че под стойностни неща няма коментари!
цитирай
12. vmir - Едикояси, нарочно те представих като анонимна и ти махнах
07.09.2008 00:57
линка към блога, за да не снижавам равнището на блогопространството с нещастни персони като твоята, видно от очевадната липса на първите ти 7 годинки. Радвай се, че оставих мнението ти, а следващите ти опити за празнословие ще бъдат отново трити докато не положиш усилия да наваксаш пропуските през първите си 7 годинки!
Приятна вечер, и не си прави повече труда да ме убеждаваш в правата си ...
цитирай
13. junkhead - моля станете свидетели на моето ...
07.09.2008 01:20
моля станете свидетели на моето падение, лицемерите никога няма да го публикуват на първа страница, ама е весел блог, на всичкото отгоре правдоподобен :) само над 18, ок!
цитирай
14. анонимен - хаххаа, Войно Мир ли си какъв си ,
07.09.2008 02:40
ти дребно литературно недосносче, си до толкова анонимен до колкото и аз, това , че си пернал някакъв ник, не те прави пораснал над 7 години, убеждавам се , че подобни същества като теб, наричам същества, защото определение за Войно друго няма се ширят с познанията си по литература единствено и само на системата копи пейст и ако малко ми дойде на ум, че да измисля нещо, дето е правено 100 пъти, ма как въобще пък се сети за Шекспир, странно или той просто е прекалено популярен, защо хвана не хвана друга негова пиеса за подложка като Веселите Уйндзорки например или да кажем друг ма може би пък за него само си чувал, но не си го чел , че да го копнеш в блога Йонеско " Урокът", там има доста идейна основа , над която може да се помисли....а сетих се , "Домът на Бернарда Алба" на Лорка, виж , можеш да се излееш в пълната си сила , защо не и Шницлер " Анатол", прекрасно , ма няма кой да знае , че този Австриец се е възползвал прекалено добре от познанството си с Фройд и е създал всичките си пиеси основано на разговорите си с психоаналитика,е от там та до Шекспир , доста ще трябва мислене Войно, че да се изръсиш със съавторство и съидейност, за да не се изкашлям аз после , а ти да прецениш , че ми липсват някакви си там 7 години, жалко е , че на теб ти липсват по голямата част, чак се чудя как въобще си се пипнал за книга !
Ето ти толкова желаните " Страхотно ", " Усмихна вечерта ми ", " Чета те и оставам без думи ", " Ах, ако не бях семейна, как щях да те вкарам в Лични, но уви, можем само да се пипаме за буквите "
цитирай
15. baletlnetpepas - Ако Шекспир беше написал това
07.09.2008 03:28
най-вероятно никога нямаше да сме чували за него!
цитирай
16. анонимен - Добро утро на всички !
07.09.2008 09:09
Какво ви става , хора ?!
Никъде не видях писателски претенции от автора.
Това е просто една хрумнала му история , която ни споделя , на който не му харесва , да не чете , ако не му допадат разкази или стихове , или просто текстове ; да не слуша , ако не му допада музиката, да не влиза в такива блогове...
Просто и изпълнимо , защо е нужно такова отношение ?
Лек ден от мен и повече усмивки :)))

ПП
fichek - благодаря за линковете !
цитирай
17. анонимен - Здравей отново ,
07.09.2008 09:32
извинявай , далеч съм от мисълта да ти налагам мнението си , просто написах какво мисля , освен това съм в този , а не в твоя блог ...
Благодаря ти за съветите , аз се вслушвам винаги и ти желая прятна почивка днес !
цитирай
18. vmir - Анонимке, (ей сегичка щe ти ти махна никчето)
07.09.2008 09:38
много неща могат да усмихнат деня ми, дори такива, които може би са писани с намерение да ме засегнат. Защото за мен разликата между намеренията и резултата е от съществено значение. В коментара ти виждам основно поучения към мен, а това, че някой отделя време да ме поучава, ме ласкае. Определението ти пък “дребно литературно недоносче” докосва душата ми с нежността и гальовността на умалителната форма - трогателно присъща особеност на българския език.
С удоволствие се възползвам от предложените ми оценки, да – коментара ти наистина усмихна деня ми, страхотно е, че си се загрижила за литературното ми равнище, чета те и оставам без думи за разминаването между желанието ти да ме предизвикаш и реалното удоволствие, което ми доставяш!
p.s. – ми нищо, че си семейна, що не минеш на лични да ми пращаш поученията си, нали поне буквите можем да пипаме, може да ме вдъхновиш повече и да започна да вдявам нещо от литература. Само те моля, не бързай да преминаваш на каруцарски език, защото тогава няма да си правя труда да ти отговарям ...
Весела неделя! : )))


цитирай
19. vmir - Добро утро, Вишничке!
07.09.2008 09:41
ГУШ и Усмихнат ден ти желая!!!
:)))
цитирай
20. vmir - baletlnetpepas, отправяш ми може би най-ласкателния комплимент,
07.09.2008 09:43
който съм получавал в живота си!
Благодаря ти, усмихнат ден и на теб!!!

:)))
цитирай
21. vmir - fichek, оставям ти никчето и няма да ти режа главичката
07.09.2008 10:02
заради адекватните линкчета.
Благодаря!!!
цитирай
22. vmir - fichek, защо настояваш да напиша как се усмихва денят
07.09.2008 10:15
по мотиви от Шекспир, след като има утвърдено следното класическо обяснение:
“Светът е огледало и представя пред всеки отражението на собственото му лице. Намръщете се и той ще ви отвърне с кисел поглед; ЗАСМЕЙТЕ МУ СЕ И ТОЙ ЩЕ ВИ БЪДЕ ВЕСЕЛ И СЪРДЕЧЕН ПРИЯТЕЛ.”
Панаир на суетата. У. Текери
цитирай
23. baletlnetpepas - Благодаря
07.09.2008 10:19
че топлите думи, както и за проявеното самосъзнание
цитирай
24. vmir - fichek, нямах намерения да пиша повече, но обещанието ти
07.09.2008 10:23
за бакшиш ме изпълва с непреодолимо желание да ти се изтъпаня в цялата си литературна непохватност и невежество ...
цитирай
25. vmir - Fichek, моля само без дръзки намеци - при мен
07.09.2008 10:44
музите са от женски род, а мъжкия род може да ме вдъхнови също, но не и с онова, присъщо на музите.
цитирай
26. feq - Воймир, командире мой... :(
07.09.2008 11:26
защо не се отби при мен тази сутрин за целуФчици и ГУШ!!!
Обидена съм ти...
С тия твои "ФЕНКИ", -
ще ходиш май за дренки :))...
И умната,...
че в гори Тилилейски,
се крият изненади змейски,...
и духчета разни,
дори и заразни...

но,... аз съм си твоята Фея добра,
тази дето прави добри Чудеса -
все още, въпреки всичко и наПУК,
затова съм ТУК!
цитирай
27. vmir - Целуфчица за теб, Феичке!
07.09.2008 11:29
ГУШ!!!
цитирай
28. feq - А лесно, Воймир, в този свят е само в коремчето на мама!!!
07.09.2008 11:35
Много сме, силни сме!!!
Освен това,... вчера се СЪЕДИНИХМЕ, а на 22.09. ще се ОБЕДИНЯВАМЕ.

Всички Чудеса и Вълшебства, последвайте НИ!!!
цитирай
29. vmir - Ох, Феичке,
07.09.2008 14:18
Никак не е лесно едно обединение, понякога си е направо невъзможно!!!

Соломон е решил на момента проблема с майките, които не можели да си поделят детето, но поне за едната от тях живота му е представлявал ценност. А за българина/българката май единствената ценност е да стане чужденец или поне децата му/й. Вярвам в чудеса, но не и там, където от самите хора е забранено да се случват...
цитирай
30. анонимен - да, бе сега и ще проплачеш, че всички са маскари,
07.09.2008 15:46
а аз ще ти повярвам колко си издигнат над другите и загрижен. Не можеш ли да измислиш нещо по-ново?
цитирай
31. vmir - Нищо подобно, анонимно приятелче!
07.09.2008 18:58
Обратното - в най-тежката ситуация, търсенето и откриването на по-малко негодното е въпрос на оцеляване.
А прословутото “всички са маскари” е възможно най-злостната и омразна клевета, която може да се пробута на народ, който е на прага на оцеляването си. Родена, пробутана и до момента налагана е от злостен извратен мозък, единствената цел на който е как да обезкуражи търсенето на по-доброто, за да пробута и наложи безрпрепятствено своето. Жалка негодническа история, подчинена на философията: “Кебапчета, бира и благинки за баламурите, а след мен – потоп!”. За съжаление, тази “философия” вече се е превърнала в безалтернативно отношение към действителността за 90% от народонаселението и продължава да се въжпроизвежда и налага от властта на всички нива в държавата, като се започне от най-високото.
цитирай
32. eredia - Нямаше да пиша коментар относно ...
07.09.2008 19:37
Нямаше да пиша коментар относно постинга, но се зачетох в словесната престрелка. Определено зоната се е милитаризирала и няма да взема отношение. Но евала ти права vmir за последният коментар.
Have fun!
цитирай
33. vmir - Отче Ередия, и аз не смятах да пиша,
07.09.2008 21:20
но след като чух речите на премиера и президента за съединението и обединението, няма как да премълча. Потресаващо е, че е двамата си нямат и най-елементарна представа около каква идея ще ни обединяват, а преповтарят глупостите от 1990 г за агресивността, екстремизма и деструктивизма на опозицията! Твърде жалка история, за да бъде приета единствено откъм забавната й страна ....
цитирай
34. baletlnetpepas - Че опозицията
08.09.2008 00:30
има ли идеи как да ни обедини? А и защо трябва да ме обединяват с вас?
цитирай
35. vmir - baletlnetpepas, май ще трябва да ти отговоря с отделен постинг,
08.09.2008 00:58
започвам да го пиша.
цитирай
36. amymoss - Opa
08.09.2008 00:59
Жулиета е била на 14! значи тукмо в гимназия
цитирай
37. vmir - caminando, много е хубаво това, което си написала!
08.09.2008 01:02
Приятна вечер!
цитирай
38. vmir - amymoss, права си, но целта ми не е била аналогия в
08.09.2008 01:11
личностните характеристики, а в типичните за епохите ситуации.
цитирай
39. анонимен - Златко разкатвача
08.09.2008 11:20
Я какво съм пропуснал докато ме нямаше известно време- нов конфликт ли е това? Кой нормален индивид си позволява да заема мойте функции на разкатвач и то жена!!!
Безобразие и безочие.
Извинявай vmir но ако някой ще те разкатава нека бъда аз!!!
Благодаря за вниманието.
Чакам отговор!!!
цитирай
40. vmir - Винаги на твое разположение, но ако си
08.09.2008 13:37
Златка!!! Благодаря за желанието!!!
цитирай
41. chocobon87 - БРАВО!!!
09.09.2008 14:10
Нямам, какво друго да кажа, освен, че постингът ти е много забавен и приятен за четене!
цитирай
42. vmir - Благодаря, chocobon87,
09.09.2008 18:23
обаче май нещо ме поразлюбиха във връзка с този постинг, ли не мога да разбера. Ето, днес няма нито цун, нито гуш, всички са ме игнорирали, освен ти. Ще бъде ли прекалено нахално, ако ти поискам една малка виртуална целувчица?
:)))
цитирай
43. vmir - Държа да се извиня на всеки един,
14.09.2008 12:27
който заподозря в постинга ми опит за конкуренция със Шекспир и да го уверя, че съм бил и оставам на светлинни години от намерението да давам оценка на Гения!

Следователно, притесненията, (ако ги е имало) че съм извършил или имам намерение за извърша умишлено кощунство с класиката, са изцяло лишени от основание - сега и в бъдеще!!!

И да не забравяме, че: "Доброто желание извинява лошото изпълнение" Шекспир
:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4085790
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54858
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031