Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2008 11:14 - Социолозите стават забавни
Автор: vmir Категория: Забавление   
Прочетен: 2702 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 12.12.2008 18:23


          Социологията е наука за обществото. Тя изучава социалните правила и процеси, които свързват и разделят хората не само като индивиди, но и като членове на асоциации, групи и институции. Тя използва количествени и качествени методи за изследване, статистическа обработка на данни и други. (Поне така показва справката в Уикипедия).

        Съгласно горната дефиниция, би трябвало да се очаква, че в състояние на трансформация и неустановени процеси в обществото, резултатите от социологическите проучвания ще бъдат безценни ориентири за вземане на адекватни управленски решения. Вместо това обаче, наблюдаваме забавния феномен как социолозите са напуснали сферата на научните изследвания и сами лансират управленски решения по отношение на науката.

        Това поражда баналния въпрос: Били ли са изобщо социолозите на прехода ни независими учени до момента, или дотолкова са свикнали да вземат присърце кахърите на поръчителите си, че несъзнателно се самоидентифицират с тях? 

        А сега и няколко думи, просто като илюстрация, че има доста липсващи количествени и качествени оценки на случващото се в родната наука, за да бъде определено с категоричност отношението към нея дори от политиците, камо ли от социолозите, които би трябвало да са заети с осигуряване на липсващата база данни.

          Истината е, че в научните институти има сериозни проблеми с мотивацията и с равнището на изследователската работа, а делът на младите учени за последнете 20 години е намалял поне трикратно. На практика, притокът на млади хора към науката е спрял, докато броя на студентите е нарастнал значително. Конкретнните причини са резултат от всеобщото разложение на държавата и заблудата, че икономиката се съживява, след като тя просто реанимира благодарение на огромните инвестиционни инжекции в болницата, наречена Европа (А на колко възлиза външния дълг на България сега, след като в началото на прехода беше 8-9 милиарда?). Инвестициите са в производства и технологии, които са създадени в съответните държави, а еврофинансирането на българската наука е силно възпрепятствано от наличието на натрупани или нерешени настоящи проблеми. Като се започне с нерешения проблем със "съфинансирането", където, за да получиш европарички, трябва вече да си осигурил определени пари за проекта. И започват недоразуменията в омагьосания кръг: първо, заинтересованата индустрия я няма, развиват се търговията, услугите и строителството, второ, доколкото съществува индустрията, контактите й с родната наука са сведени до мининум, от две десетилетия материалните разходи за наука са стотици (в немалко случаи хиляди пъти) по-малки (на един учен, разбира се) в сравнение със западна Европа и САЩ, да не говорим, че телефоните и командировките за редовите учени са практически недостъпна глезотия или събитие от изключителна рядкост и значимост. Трето, средства за повишаване на квалификацията или нещо като опреснителни курсове липсват от десетилетия, липсва дори абонамент за периодична научна литература. Четвърто, без актуалната литература и контакти, езиковите умения са закърнели. Пето, кандидатстването за евроконкурсите е процедура, която изисква доста знания, видно от практиката на запад да се наема посредник, услугата на който се заплаща и достига до 10000 евро (които не се възстановяват при неуспешно кандидатстване), докато у нас се смята, че учените сами ще си изработят документацията и ще водят специфичната кореспонденция на перфектен чужд език съвсем между другото. Шесто, не е решен дори въпросът за материалното стимулиране на участниците при спечелване на финансиране и т.н., все уж незначителни проблемчета, но предостатъчно, за да се види, че нeщата не опират до единия мързел на редовите учени само, и ако го има този мързел, той е многостранно "мотивиран".

        Просто е нелепо социолозите да сочат себе си за пример, как бизнесът се нуждаел от науката. Причината е очевидна за всеки, с изключение, единствено на самите социолози (може би). Според скромното ми мнение, по-прилично и полезно за всички ще бъде социолозите да се скрият някъде и да си папкат паричките от бизнеса, вместо да ни ги навират в лицата като парвенюта, защото няма как хем всички да са излъгани, хем социолозите да са прави. Така и ние няма да недоумяваме социолозите имат ли нещо общо с науката, или са платени пиари...

The Sonic Manipulator - Radio Radiation





Гласувай:
0



1. feq - Социолозите, Воймир, не са независими...
12.12.2008 15:11
те, както и журналистите са подвластни на управляващите и защитават техните интереси...
Другомислещите са извън "играта"...
цитирай
2. krotalka - Воймир,
12.12.2008 15:57
в момента социолозите обслужват тези, които плятят повече! Истински социологически изследвания не се правят, всичко се натъманява така, както е удобно на тези, които дават парите.
Имах "щастието" да работя няколко години в статистиката, пардон стъкмистиката. В България има всичко друго, но не и реална статистика!
Прав си да се ядосваш, но аз отдавна съм казала като шопа - Не ме е яд, че ме лъжат, яд ме е, че си мислят, че им вярвам!
цитирай
3. анонимен - Добър постинг ни предлагаш ,
12.12.2008 17:04
да се смееш ли , да плачеш ли?!
Разбирам болката ти за процесите у нас , но бг-науката е в упадък и лошо развитие , така ще е , докато у нас се разчита на бърза печалба ...
Кой ще е този , който да прояви необходимата далновидност за бъдещето й ?! А и т.нар. външни инвеститори си идват с технологиите ( да живеят ишлеметата) и хич не смеят да влагат огромни средства при рискова икономика, камо ли за наука. За съжаление , ще става още по-лошо!

"Има три вида лъжа: лъжа, нагла лъжа и статистика."Марк Твен
Тук какво да коментирам , казано е ясно !

Благодаря и лека вечер!
цитирай
4. vmir - Феичке, Кроти, това означава, че имаме работа не със социолози, а с псевдоучени-търгаши,
12.12.2008 17:18
които са далеч от научната етика и дори са забравили (ако някога са знаели), че относително надежден резултат на едно изследване може да бъде осигурен само след старателно елиминиране на причините за възможно пристрастие или систематична грешка. За каква безпристрастност може да става дума изобщо, след като те не се притесняват да излязат в публичното пространство не с резултатите от труда си, а с конструкции, които би трябвало да са базирани на труда им и трябва да е ясно кой поема отговорността за това базиране, за да си понесе санкцията, ако се окаже, че се е предоверил или неправилно е разбрал социолозите. Все едно строител да ми продава въздушен замък и да ми иска пари сякаш е изграден от реални камъни.
цитирай
5. vmir - Виши, М. Твен е изключителен шегобиец, а тези хора предопределят резултата
12.12.2008 17:31
далеч преди да стигнат до статистиката. Започвам да мисля, че ако някой в науката се нуждае от назидание, това трябва да са именно социолозите, които се изживяват като политици, вместо да ни поднесат достоверни данни за действителността. Без примери за респект към професионализма и санкции към самозванците, ще си останем с едните надежди за оправия.

Приятна вечер и на теб!
цитирай
6. compassion - Ако искаш ми вярвай
13.12.2008 00:40
Истината е, че преди години един от рецензентите на дисертацията ми ме посъветва да променя цифрите от статистическото проучване, защото по-важно е каква идея искам да прокарам, а след това да търся доказателства... Така, че тя е тръгнала по-отдавна тая тенденция ... Но Буш (?!) също се оплаква, че са го подвели с невярна информация ... проблема май не е български... Парите (печалбите) са важни...
цитирай
7. vmir - Сompassion, Вярвам, от личен опит знам.
13.12.2008 02:07
Пък и нали точно този подход демонстрират социолозите в случая. Нали от този начин на мислене идват бедите ни. Да излъжеш всички, за да успееш - тази "норма" се радва на широк прием у нас и дори се явява обединителен принцип за много хора. Това е манталитет, начин на мислене, равностоен на онзи по открадването на кабела за хиляди, който ще бъде продаден от един-двама-трима за да се "обогатят" с няколко лева!
цитирай
8. vmir - Според мен, при такива изумителни признаци на професионална неадекватност,
13.12.2008 09:41
каквито бяха демонстрирани миналата вечер, социолозите трябва да възстановят парите, които са им били платени от държавата за псевдопроучванията им.
Откъде накъде ще плащаме данъци, за да ни правят на маймуни???

Райчев, връщай парите, смешнико!!!
цитирай
9. bovari - Тъжно.
14.12.2008 13:50
А как да се променят нещата? Аз съм встрани от проблема, малко или повече;), но съзнавам че е важно да се променят нещата, защото само така ще се промени и качеството на живота в България. Но не съм сигурна, че индустрията ще протегне скоро ръка на учените; още по-малко вярвам , че държавата ще увеличи многократно парите за наука(въпреки, че я заявява като приоритет); не вярвам че са се родили и тези заможни българи, които да заложат на науката и да я подкрепят(да дават пари за наука). Мисля си, че може да се случи нещо добро, ако всичко това започне едновременно да се случва - индустрия, държава, богатите хора и учените започнат заедно да "вървят", да случват нещата. Затова трябва доверие и свързаност в името на нещо, а това е трудно постижимо в български условия.

Поздрави, vmir!;)

Райчев, връщай парите, смешнико!!!
цитирай
10. vmir - Благодаря, Бовари!
14.12.2008 23:37
Да, съгласен съм, ще станат нещата, особено, ако се полагат усилия в необходимата насока.
Приятна вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4099015
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54884
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930