Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2008 03:04 - ДА ЖИВЕЕ БАЛКАНСКИЯ БАБАИТЛЪК!!!
Автор: vmir Категория: Забавление   
Прочетен: 2328 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2008 11:56


     Постинга е вдъхновен от дискусията, инициирана от Кuracpalac, която намирам за много интересна: 

     Ако един народ се води по акъла на простаците си, това не доказва, че не притежава и достойни представители, а само – че приема простащината за достойнство. Тежко на такъв народ, които не познава друг израз на себеизразяване и себеутвърждаване, тежко и на съседите му. (Справка: сръбско-българската война от 1885г. , когато братята сърби ни нападат подло в гръб по време на най-възторжения и възвишен период от самоутвърждаването на възстановената ни държава)

     Не си ли струва този балкански курназлък някога да отстъпи място на търпимостта към просперитета на съседа? Кой ще защити невинните сърби, след като техните водачи не познават друг език и действие, освен езика и действието на топора?

     Каква съдебна система сме си изградили ние самите, за да имаме поне формално основание да  съдим международния съд в Хага?

     Жалко, ако не съзнаваме, че продължителното безпочвено перчене погубва не само отделния човек, но и отделната държава. И какво ще видят като се взрат в нас благодарение на перченето ни? Ще си направят ли западноевропейците съда по образец на балканското ни правосъдие, ще приемат ли бизнес-офертите ни, или ще ни отпратят при някой наш изпаднал в безпаричие съидейник да го убеждаваме в идеите си за справедливост и бизнес, като не забравят да ни похвалят за добрите намерения и да ни потупат за изпроводяк окуражително по рамото?

     Не е ли по-добре направо да издигнем лозунга Да живее балканския бабаитлък, та да придадем и фолклорно-артистичен оттенък на серсемлъка,  стреснал толкова много света, че да нарича вече почти век региона ни Барутния погреб на Европа


Seselj the king! (Воислав Шешел беше създател и лидер на паравоенни формирования, от убийствата и терора на които мирното население в Босна, Хърватия и Войводина беше пропищяло. Освен убийствата, изнасилванията и грабежите, Шешел публично иска да се взриви словенската АЕЦ, да се превземе Босна и една трета от Хърватия, да се изстрелят ракети по Италия, Австрия и Хърватия. Юнак!!!)





Гласувай:
0



1. анонимен - ГНУСНИ ДОЛНИ КОМУНИСТИ !
14.12.2008 03:21
ЗАРАДИ ВАС И ПРОСТИТУТСКАТА ВИ ПОЛИТИКА НИ ТОРМОЗЯТ ПО СВЕТА УТРЕПКИТЕ !!!
цитирай
2. vmir - lidis, не мога да дам предпочитание на псувни пред
14.12.2008 03:37
силата на разумната аргументация. Всичко, на което държим, си заслужава усилието да намерм точните думички, с които да убедим опонентите си, или да намерим онези, които го умеят по-добре от нас. Другото е съсипия, и дори комунистите да са единствената причина за положението ни, длъжни сме да намерим силите и самообладанието, необходими, за да докажем правотата си.

Нечовешко е да си обещавал защита, да си клал в името на тази защита, и да пропуснеш възможността да обясниш, (ако трябва и за хиляден път), в името на какво се е налагало да убиваш. Кръвта на невинните жертви го изисква, и ако лидер не се досeща за това, той издава, че не е повече от хладнокръвен убиец, и вероятно, последователите му са били не по-различни от него. И кой след него ще се заеме да изчисти името им, ако на самия него не му пука, че ги представя като хладнокръвни убийци?

Иначе съм съгласен, че именно комунистите възвеличаваха подобно отношение към съда като героизъм в продължение на десетилетия, дори криеха фактите на самоотричане, молби за помилване, сътрудничество и предателство, за да завършат еталона на непоколебимия комунист, разчитайки, че съда ще бъдат самите те...
цитирай
3. анонимен - грешно си ме разбрал
14.12.2008 05:06
дай предпочитания на ШУГАВАТА ЕЛЕНА И СМЕ ДО ТУК !аз не съм хемелеон като теб и живея в свободна страна 12 години и ти няма да ми определяш мнението ,като псувня ,а като повече от псувня към пиявиците и Тумурите на родината ми !
цитирай
4. vmir - lidis, не съм определял мнението ти никак. Говорех за псувните
14.12.2008 06:01
на Шешел от клипа на Kuracpalac. Не познавам също така и "ШУГАВАТА ЕЛЕНА", и не знам в какво мнението ми би могло да се припокрива с нейното. Знам обаче, че живееш в свободна страна и вярвам, че ще разграничиш личното отношение от принципните съображения.
Освен това държа да обърна внимание, че никога не съм имал причини да обичам комунистите и комунизма, но не мога да си затворя очите, пред факта, че като самообладание и упоритост, комунистите печелят важни точки пред нас, а нетърпението, констативността и особено позицията на неразбран не е донесла победа никому, дори в свободните страни, и това никак не ми е безразлично.
цитирай
5. feq - Добро утро, Воймир!
14.12.2008 10:22
Протестите ме провокираха и аз днес написах нещичко при мен за
НЕУЛОВИМИЯТ БЯЛ ДИМ.
Една димна завеса се вдига от цигари, от коминчета - не ти е работа!!!
Цъъъъ,...
Брей,...
Тюх да му се не види!...
цитирай
6. kuracpalac - @vmir
14.12.2008 11:03
Съгласен съм с всяка твоя дума
цитирай
7. bizcocho - С риск да си навлека гняв..:),но моето мнение е:
14.12.2008 18:46
дали комуни3ма ни е виновен или некадърността на управляващите бе3 3начение партийната им принадлежност?Те току се сменят пре3 последните години ,но ре3ултатите....А може би криво ра3бираме комуни3ма?
Живея в страна некомунистическа,в която виждам и усещам /се пол3вам/ много повече от благата на та3и идея,отколкото когато и да било в България.
Тааа,дали идеята е лоша или ние я нагаждаме така както ни отърва и доколкото ни отърва,а после си и3миваме ръцете и скриваме кирливите ри3и на вътрешните си ценности 3ад "нейната вина"...би било хубаво всеки да е наясно със "3а" и "против",но по свое убеждение,а не под флага на всеобщото скандиране!:)
"вълкът ко3ината си мени,но нравът си не"-чужди умни думи в които вплитам и собствено убеждение!
цитирай
8. vmir - Благодаря, Феичке и Кuracpalac!
14.12.2008 23:06
Приятна вечер!
цитирай
9. vmir - Да, Bizcocho, много хубаво би било да си имаме собствени устойчиви убеждения,
14.12.2008 23:14
за да не сме податливи на манипулации, съгласен съм с теб, въпреки, че засега срещаме определени затруднения.
Приятна вечер!
цитирай
10. krotalka - Всичко е точно така, но,
15.12.2008 07:51
при нас всеки е свикнал, да гледа първо на него да му е добре. Собствените интереси над всичко! Дали се отнася за дребни или глобални неща, е без значение.
Може би за това и имаме толкова пословици и поговорки на тая тема. "Всяка коза, за свой крак" е най-показателната.
цитирай
11. hara73 - имаше една мисъл не мога да си спомня името
15.12.2008 10:28
на автора и ще цитирам по памет...всеки народ заслужава политиците си и съдбата си съответно.
цитирай
12. vmir - Кроти, това според мен е част от проблема.
15.12.2008 11:12
Няма лошо човек да гледа първо за себе си. Лошото идва, когато заради себе си, е готов да напакости БЕЗ МЯРА. Особено, когато се намират “фенове”, които го героизират за такава “решителност”. Няма общи идеи между такива “герои” и феновете им, при тях няма идеи, и неслучайно си служат главно с псувните и топора, отношението към които ги обединява, без оглед на реалностите. Все ми се струва, че това има отношение към характера на славяните, както пишат за тях още византийските летописци Прокопий и Ираклий: “…намирали се в постоянни вражди помежду си и едните никога не знаели какво правят другите”. Тази липса на идея за личната им роля в общото, изглежда, е и причината да се отрича държавата или федерацията. Случайно ли всички славянски държави до една са били основани от неславяни? Не твърдя, че този бабаитски деструктивизъм се предава или разпространява единствено на етнически признак, но е полезно да се локализира източника му, за да видим докъде ще я докарат местните бабаити и феновете им, когато им отнемем възможността да демонстрират бабаитлъка си над невъоръжени и беззащитни.

цитирай
13. vmir - hara73, съгласен съм с известната мисъл, и искам само да
15.12.2008 11:21
добавя, че отношението ни към управниците и изявите им вече включва и факта, че сме държава - членка на голям съюз, мястото ни в който ще се определя и от умението ни да сме съюзници.
цитирай
14. compassion - vmir, напълно се съгласявам с теб
15.12.2008 13:05
В комунистическата идея интересите бяха подредени така, че официално на теория на първо място трябваше да бъдат интересите на обществото, след това на групите и накрая на индивида. На практика властимащите първо пълнеха собствните си джобове (разбирайки интересите си като материални придобивки) и след това подхвърляха нещо от кумува срама на народа (считайки го за маса глупаци, безропотна и лесна за манипулация). На запад (загниващия капитализъм???) народите имат точно обратните идеи. На първо място е Човекът (индивидуалните интереси), признавайки закона на живота за оцеляване и продължение на рода. На второ място са интересите на групата (визирам семейството и т.н.), признавайки първичната потребност на човека от приемане и любов. На трето място са интересите на обществото, признавайки потребностите на народите от мир и свобода, защита на културните, научнотехническите и други достижения в историята си като нация. Понеже, така подредени, интересите са в унисон с природните закони, те работят и дават добри резултати. Тук хармонията идва от правилно установения ред, където индивидуализма не значи егоизъм, групиранията не са основани на дискриминативна основа, а на базата на споделени еднакви принципи и обществото като цяло не се стреми към противопоставяне на други култури, а с респект към достиженията на другите (не възприемани като по-добри или по-лоши, а просто като различни) се върви към обединяване в съюз за взаимопомощ. Обединението прави силата, нали? Съвременните проекти и цели са грандиозни и са по силите само на обединените народи. С риск да се повторя, искам да споделя, че Земята ни се нуждае сега именно от такова самоосъзнало се човечество, за да се избегнат злокобните пророчества за края на света (разбирай земния живот).
цитирай
15. vmir - Благодаря, Compassion!
15.12.2008 13:29
Много добро обяснение!
цитирай
16. tomich - И аз да кажа две думи...
16.12.2008 19:31
Бабаитлъка го смятам като израз на съчетание на некадърност и комплекс за малоценност (справка - бившите "мутри" у нас)Който систематично търпи неуспехи вследствие на некомпетентност и некадърност неицбежно развива комплекса на малоценност, а после се мъчи да го избие чрез курназлък и пак търпи неуспехи...Е как няма да развива просташката си култура украсена с цветисти многостепенни псувни без да съзнава , че така става още по-уязвим...
Що се отнася до комунизма и комунистите...Преди време бях написал и обосновал в един мой постинг защо комунистическия популизъм постоянно ще се възпроизвежда било като идеи, било като ялови утопични теории и сега съм на същото мнение: докато светът е разделен на бедни и богати, в него ще продължава да броди призракът на комунизма или точно казано, неговият уникален популизъм. Достатъчно е да погледнем назад в историята , за да се убедим в това...А Шешел си е сърбин до мозъка на костите...не ме изненадаха неговите псувни, изненадаха ме неговата наглост и безочие.
Много добър постинг! Браво,Воймир!
цитирай
17. vmir - Томич, Томич!
16.12.2008 20:30
Ако знаеш как ми се иска да не си прав, защото и аз така разбирам тези печални демонстрации! И комунизма го причислявам към същия род неудовлетворителни самооценявания, които търсят ефективна компенсация. Само дето законите за превръщане и съхранение на енергията не позволяват удовлетворяване на егото в съответствие с амбициите... Лесно им е на комунистите, за тях морето е до колене... Боже, колко комунизъм има на тоя свят!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092708
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54869
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031