Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2008 14:49 - СВЕТАТА НОЩ – Карел Чапек
Автор: vmir Категория: Забавление   
Прочетен: 1928 Коментари: 10 Гласове:
1

Последна промяна: 29.12.2008 15:21


  

— Ама аз наистина ти се чудя — викаше госпожа Ди­на. — Ако бяха порядъчни хора, щяха да отидат при кме­та, а нямаше да се мъкнат така като просяци! Защо не ги прибраха в къщата си Симонови? Защо все на нас се случ­ват тия? Да не сме нещо по-лоши от Симонови? Знам аз, Симоница на такива дрипльовци до прага й не дава да припарят. И тебе ако мога да те разбера, на! Кой  ги знае отде са се домъкнали, а ти икрам ще им правиш!

— Не викай — промърмори старият Исахар, — нали ще чуят!

— Да чуят — каза  госпожа Дина,  като още повече извиши   глас. — Голяма   работа!   Само   това   оставаше, у дома си дума да не мога да продумам заради някакви си там скитници! Ти познаваш ли ги? Познава ли ги ня­кой?  Оня   казва:  това   е  жена  ми.  Дрън-дрън — жена му! Да не знаех как ставаха тия работи при тия голта­ци! Как не те е срам да пуснеш такова нещо в къщата си.

           Исахар поиска да възрази, нали ги беше пуснал само в обора, но преглътна; обичаше личното си спокойствие.

— А пък тя — продължи възмутено  госпожа  Дина, — тя   е в положение,   така да знаеш.   Господи Исусе, само това ни липсваше! Господи Богородичке, ще ни одумват из цялата махла! Къде ти беше умът, моля ти се?

Госпожа Дина си пое дъх.

  Как не, де ще откажеш ти на шавливите очички. Нали видях, само те погледна с тия свои зъркели и ти щеше да се скъсаш от любезност. ЗА МЕНЕ ти никога нямаше да го направиш, Исахар!   Постелете си бе, хора, в обора слама колкото щеш — като в целия Витлеем сме само ние, дето имаме обор! Защо Симонови не им дадоха поне един наръч слама? Защото Симоница не би търпяла такова нещо от страна на мъжа си, разбираш ли? Ама аз съм такава отрепка, че си мълча за всичко —

Старият Исахар се обърна към стената. Може да млък­не, помисли си той; вярно, права е донейде, но чак тол­кова гълчава заради една —

— Да прибираш чужди хора в дома си — разсъждаваше госпожа Дина в справедливия си гняв. — Кой ги знае що за хора са? Сега цяла нощ да не мигна! На тебе ти е все едно, нали? За хората си готов да направиш всичко, за мене нищо! Един-едничъх път да беше помислил за съси­паната си болна жена! Че на сутринта ще трябва и да почистя след ткх! Като е дърводелец тоя, защо не е ня­къде на работа? И защо все на мене мъката? Чуваш ли, Исахар?

Но Исахар, с лице към стената, се преструваше на за­спал.

— Пресвета Дево Марийо — въздъхна госпожа Ди­на, — то моето живот ли е! Сега цяла нощ да не спя от грижа! А той спи като пън! Могат да изнесат цялата къ­ща, а той хърка, човекът . . . Боже, то мойто трае ли се?

Настана тишина, само старият Исахар внимателно разчленяваше мрака с хъркането си.

Към полунощ го сепна от дрямката сподавен женски стон. Тюх, да му се не види, нещо става отвъд в обора! Само да не се събуди Дина.... Че пак ще има опяване!

Той остана да лежи неподвижен, като че спеше.

След известно време долетя нов стон. Боже, смили се! Боже, дано не се събуди Дина, молеше се изтръпнал старият Исахар, но в този момент той вече усети, че Дина до него се размърда, попривдигна се и напрегнато се ослу­ша. Лошо, помисли си съкрушен Исахар, но остана не­подвижен.

Госпожа Дина стана безшумно, наметна се с чергата и излезе на двора. Ще ги изгони, помисли безпомощно Исахар. Няма да й се бъркам, да прави, каквото ще ...

След няколко странно дълги и глухи минути госпожа Дина се върна, като стъпваше предпазливо. На Исахар в просъница му се стори, че зашумоляха и запращяха съчки,но реши да не мърда. Може на Дина да й е станало студено, помисли си той, и е решила да стъкне огън.

След това Дина отново тихичко се измъкна. Исахар поотвори очи и на пламтящия огън видя котле с вода. Това пък за какво е, каза си той с учудване и отново заспа. Събуди се едва когато госпожа Дина с едни такива особени, усърдни и важни стъпки изтича с кипналото котле на двора.

Учуди се Исахар, стана и се преоблече. Трябва да видя какво става, каза си той енергично, но на вратата се сблъска с Дина.

«Какво си се разтичала такава», поиска той да из­бухне, но не успя.

  Хайде, това не е работа за запльовци — сопна му се госпожа Дина и пак изтича на двора, заграбила ня­какви парцали и платънца.

На прага тя се обърна:

  Хайде лягай  си — кресна  му тя  строго — и... и не ни се бъркай тука в тая работа, чу ли?

Старият Исахар се потътри на двора. Пред обора видя безпомощно да стърчи една мъжка фигура и се насо­чи към нея.

— Ъхъ-ъхъ — измърмори   той   успокоително. —    Из­пъди ли те, а? Нали ги знаеш, Йосифе, жените...

И за да отклони разговора от мъжката им безпомощ­ност, той бързо посочи към небето:

    Гледай, звезда! Виждал ли си такава звезда?

 

Превод от чешки: Светомир Иванчев



Тагове:   нощ,   Чапек,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. compassion - Изненадах се от това изречение
29.12.2008 16:16
"— Пресвета Дево Марийо — въздъхна госпожа Ди­на, — то моето живот ли е!" , защото от началото знаех края със 99% сигурност. Аналогията е пълна...трябва ли да предполагаме, че нов спасител е роден?
цитирай
2. vmir - Аналогиите ние ги налагаме, дори, когато изглеждат случайни -
29.12.2008 16:30
нали пак човешко въображение ги е подготвяло преди да бъдат открити.
цитирай
3. krotalka - Такива сме си жените!
29.12.2008 17:07
Караме се с мъжете за глупости, но когато се опре до действия, сме на линия! Женска солидарност! Нищо, че мъжете я отричате..
цитирай
4. vmir - Кроти, как ще я отричаме,
29.12.2008 17:28
че аз защо съм го сложил този разказ, ако не, за да се боря със женския заговор срещу мъжете? Ми, и ние души носим! :))))))))))
цитирай
5. анонимен - pita6ta
29.12.2008 18:45
ako tazi e Deva Maria,koqto e rajdala v obora Isus---gospoja Dina na koia Deva Maria se moli,i za koi Gospodi Isus spomenva--ne moga da sxvana logikata--bi li mi obiasnil nqkoi...izvinqvam se ,ako sam neuka..
цитирай
6. vmir - pita6ta, Действието в разказа се развива много след
29.12.2008 19:32
раждането на Исус. Аналогията е в главата на Исахар. Дина действа по навик и инстинкт, без да забелязва аналогията.
цитирай
7. анонимен - pita6ta--blgodarq,
30.12.2008 00:57
mnogo e delikatna analogiata,i az 4etox mnogo predubedeno,sxvanax po-kasno,no tolkova po zle za men...vse pak blagodarq vmir!!!
цитирай
8. vmir - pita6ta, няма нищо, пак заповядай, обикновено никога
30.12.2008 07:09
не е късно да настроим ритъма си към ситуация, която преценим, че си заслужава, пожелавам ти успешен ритъм през Новата Година!
цитирай
9. bizcocho - "Ама аз съм такава отрепка, че ...
30.12.2008 23:27
"Ама аз съм такава отрепка, че си мълча за всичко ":)като и проследих мълчанието...та какво ли ще е ако реши и да "проговори":)))))))))))))))))),ама...поне не е с лошо сърце:)))))
Не че разбирам много мъжете,но и тез "мълчаливи"жени ,съвсем ми объркват понятията:)))))))))))
цитирай
10. vmir - bizcocho, а питаш ли ни нас - мъжете, как ни връзват
31.12.2008 11:19
мозъка на джуфка... Пълеш ШАШ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092951
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54869
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031