Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2009 01:06 - ТАКТИКА НА ВЛУДЯВАНЕТО В 7 СТЪПКИ
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 4875 Коментари: 20 Гласове:
1

Последна промяна: 10.02.2009 06:41


      За да влудиш поне една част от аудиторията при публичен дебат, трябва:

  1. Да говориш тежко, осъдително и авторитетно.
  2. Да ръкомахаш, да жестикулираш, да правиш назидателни физиономии, да размахваш пръсти и да правиш резки движения с глава и тяло за да си мисли аудиторията, че си готов да заложиш живота си във война в защита на твърденията си.
  3. Да пренасочиш вниманието от собствената си тарикатщина като заклеймяваш тарикатщината на другите.
  4. Да отслабиш вниманието и критичността с полуистини от сорта: “Обидата е емоционално състояние на непълноценен човек
  5. Да оспориш мисленето на другите с извеждане на общо правило от един частен случай, примерно: “модернизацията е: бъди като мен, прави като мен, но не достатъчно
  6. Да имитираш примирие с опонента си чрез близки до неговите изявления, примерномакар, че сме имали тогава много силен човешки потенциал, и от тази близост да го нападнеш внезапно, без да разкриваш, че е казал преди теб същото, което и ти си потвърдил.
  7. Когато те замолят да дефинираш тезата си, да заявиш, че нямаш теза, че опонента ти също няма теза, че Хегел има теза, за да си мисли аудиторията, че опонента ти не разбира дълбокомислието ти и да потвърждаваш че Всички са маскари”.

Важно: Същината на описаната техника се състои в наслагванията на  множество последователни отвличания на вниманието от решението на проблема. Редом с отвличането на вниманието, трябва да се извършва и своевременна подмяна на информацията. Добър пример за следване е посочен в стъпка 7, където в пълно съответствие със стъпки 4, 5 и 6, частното и най-рядко срещано  значение на думата Теза” e провъзгласено за единствения й възможен смисъл, а съответстващия в случая смисъл е изцяло елиминиран.   

   image
Спазването на тези прости стъпки гарантирано ще шашне тази част от аудиторията, която ще се усъмни в основателността на победоносния ви  вид, и ще очарова друга част от аудиторията, която ще ви приеме безкритично като титан на мисълта. Втората група ще обяви първата за сбирщина от глупаци, и така двете групи ще се противопоставят една на друга, а вие ще се наслаждавате на предизвикания сеир, отслабеното внимание към действията ви, и ще се радвате на свободата да вършите необезпокоявано всичко онова, което на вас ви се иска. . 

.....



Тагове:   стъпки,


Гласувай:
1



1. esen - Много точно!
09.02.2009 09:00
И като се замисля колко често е около нас...
Благодаря ти за този постинг!
Поздрави!
цитирай
2. vmir - Привет, Есен!
09.02.2009 09:15
Съгласен съм за честотата и се моля да не се превърне в специфика на националната ни култура...
Желая ти бързо оздравяване!
цитирай
3. анонимен - Поздравления за този добър синтез,
09.02.2009 10:37
направо си е като наръчник за 'лидери', а защо седем, или да не търсим символика?
Виждала съм това и в НЕпублични дебати, и къде ли още не...Благодаря, поучителен е за мен постингът и ти желая лека седмица!
цитирай
4. vmir - Привет, Виши!
09.02.2009 11:23
Зле съм с номерологията, дори не знам с какво се свързва числото 7. Кажи ако знаеш. :)))

Благодаря ти и успешна седмица!
цитирай
5. анонимен - Добре, ето малко:
09.02.2009 12:07
Седем макар,че си е обикновена математическа мярка за количество, измислена от човека, се води като висше духовно число. Има доста литература , който се интересува, да види в гугъл...ето още инфо : Седем са цветовете на дъгата, лъчите на снежинката, дните на седмицата, човешките грехове, чудесата на света, тоновете в музиката, а според някои народи е числото на късмета.
А сега прибавяме и седемте стъпки по пътя към славата за някои... на Воймир, а да ти кажа, че чак влудяване – не , но много се дразня някой като почне да ми обяснява нещо по ТВ, например, и накрая като ми изцепят "И в Европейският съюз е така"...и ...край на спора, а като вид самозащита от подобни ни ситуации бих препоръчала ползване на похвата в айкидо - по-добрата защита от агресивното нападение, използват най-вече инерцията в движенията на противника и така откриват слабите му места и гъвкаво отвръщат със силата на собствения удар на противника...
Ох, много дълъг ми стана коментара, но се размислих и при Бовари /с много интересен последен пост/ на тези теми, за влудяването, което все повече и повече ни обзема...Гледах специалисти по БТВ със шокиращи статистки, като например, че 5% от българите са със сериозни психични заболявания, а всеки четвърти българин е с психични проблеми, дори отклонения...
Нехайство от страна на държавата, никаква единна система за следене, камо ли пък за контрол...Не минава ден без убийство у нас...Интересно ще ми е да чуя и твои препоръки за нас самите, които да ни помагат да поддържаме добро психичното си здраве...
цитирай
6. krotalka - Добро описание!
09.02.2009 13:14
Някои хора са овладели тая тактика съвършено...

Поздрави за постинга!
цитирай
7. vmir - Виши, благодаря за полезното разяснение, май наистина тези 7 правила правят някого особено щастлив.
09.02.2009 13:18
И това за айкидото много ми допадна, ще помисля върху приложението му, че агресивността вече си е сериозен проблем.
Не искай, моля те препоръки за психично здраве от мен, първо, защото не съм професор да знам толкова много, второ – самия аз едва смогвам да се опазя от агресията, която провокират даже и някои професори, и трето, агресията е величина с натрупване или забавено действие – когато ти се повторят N пъти едни и същи дразнения и влязат в съприкосновение с ехидните напомняния или внушения, че си глупак или наивник, щом им се дразниш (или не им се длазниш), от даден момент натататък вероятността да ти избие чивията нараства.
Например, ако аргумента "И в Европейският съюз е така" беше в състояние да ме дразни сам по себе си, а не във връзка с някакви други аргументи, то явно съм пренебрегвал определени факти, причината за което е в предпочитания, за които единствено аз мога и трябва да си дам сметка....
цитирай
8. vmir - Здрасти Кроти,
09.02.2009 13:23
Имам даже чувството, че някои хора не биха могли да живеят без тази тактика...
Благодаря ти!
цитирай
9. анонимен - Надявах се, че поне ще ги потърсиш в разказ...
09.02.2009 14:13
Решил си да си го изстрадаш и това си е...
А е важно, защото каквото и да мислим, чувстваме и впоследствие вършим, трябва да започнем отвътре навън, т.е. от себе си и личният ни пример!За да сме полезни най-вече на нуждаещите си около нас!
И се стягай!:)))
цитирай
10. vmir - Виши, че е необходима самокритичност, съгласен съм.
09.02.2009 14:44
Напоследък обаче непрекъснато се убеждавам, че е грешно да се подлагаме на прекалено самобичуване. Просто някои хора до такава степен са се самозабравили, че ако поемем цялата вина единствено върху себе си, тези хора с най-голямо удоволствие ще се разплуят от самодоволство и моментално ще разпрострат претенциите си дори там, където би трябвало да се намират нашите права.
цитирай
11. bovari - Какво си мисля....
09.02.2009 17:06
Много точно и пълно разяснение!
Важното е да се има в предвид и аудиторията, за която е предназначен този дебат!
Тъжното е, че в повечето случаи аудиторията е неподготвена за словесните манипулации и приема безкритично подобни "титани" на мисълта. Единственият начин да се преборим срещу тях е като достойно им опонираме. Затова всеки е длъжен да научи урока си, а той е прост - слушаш добре, отговаряш още по-добре и никога не трябва да "влизаш" в стила на опонента. Ако той говори авторитетно, емоционално и осъдително, твоето говорене трябва да бъде различно, това обърква опонента и кара другите да се заслушат И в твоите думи!
Добър урок, vmir!Благодаря!:)
цитирай
12. nikita6864 - стъпка 8:
09.02.2009 17:19
да сложиш риза с висока яка и дълбоко деколте :-D
цитирай
13. vmir - Бовари, според мен, проблема не е в аудиторията,
09.02.2009 18:22
а в онези, които дотолкова се вживяват в ролята на Г. Димитров на лайпцигския процес, че забравят, че говорят не пред чучела, а пред народа, който им плаща да го учат на ум и разум.

Естествено, че на такива и през ум няма да им мине, че от качеството на словесната форма, в която ще успеят да представят проблемите на народа който ги храни, зависи и работоспособността на решенията. Затова и толкова държат на количеството приказки и се стараят всячески да задушат смисъла на всеки един дебат.

Благодаря ти!
цитирай
14. vmir - Никита, напълно съм съгласен с теб, но, както стана ясно в хода на обсъждането,
09.02.2009 18:28
от една страна, правилата трябва да бъдат 7, а от друга, може да ни обвинят в сексизъм. Ето защо, предлагам да не го включвам в списъка. :)))
цитирай
15. vmir - Krizt, кога ли и въпросните оратори ще се замислят като теб?
09.02.2009 18:29
:(
цитирай
16. nikita6864 - извинявам се ,
09.02.2009 18:32
не минах през входа на обсъждането, влязох през прозореца :-)
цитирай
17. vmir - Никиточка, откъдето и да влезеш, тук винаги си добре дошла!
09.02.2009 18:35
:)))
цитирай
18. bizcocho - Много си прав, макар че чесно каз...
09.02.2009 22:15
Много си прав,макар че чесно казано,няколко пъти го чета и по точките ти се заливам в ироничен смях./може би вина има и въображението ми,което все си е на ниво и си представям твърде живо картинката,а тя буди иронията ми/.Но ми се е случвало,както и на всеки един българин да присъствам на подобни,политически циркове и докато в началото съм гледала с насмешка,то при една по-дълга реч/примерно/махвам ядосано с ръка и лишавам въпросният "умник"от личното ми време,защото определено започвам да си късам нервите,които който и да било не ще ми върне.
Поздрави за идеята ти и нейното осъществяване в този ти постинг!
цитирай
19. vmir - Bizcocho, отново опираме до въпроса който ни яде непрекъснато отвътре – какво да правим с презрителното безразличие на народнните избранници към проблемите ни.
10.02.2009 06:43
Как да му обясниш на този самозабравил се оратор, че имаш реален, а не измислен проблем?

Че, когато той – специалиста в българския Парламент по проблема, обяви за “мистичен” източника на проблема ти, и “отвратително дръвчене” опитите да му се намери решение, това е фактическо увековечаване на проблема ти.

И ето ме превърнат в 100% глупак – хем си плащам, хем ме ругаят, че очаквам насреща (а аз дори не очаквам да ми възстановят щетите, очаквам в бъдеще да не се повтарят).

По-лошото е, че това отношение изобщо не е изолиран случай, обратното – това е правилото, с което ни РАЗМАЗВАТ СВЕТОВЪЗПРИЯТИЕТО. Да чувствам угризения и неудобство, да се боря седмица със себе си дали не се изявявам като русофоб или мнителен, докато си призная, че климатика ми е умрял не от естествена смърт, а в резултат от газовата криза. Да се боря със себе си да призная, че захранването на домашния ми компютър е изгоряло, а да не смея да кажа, че на служебния компютър на съпругата ми е изгоряло на практика всичко и, че грижата по поддръжката и възстановяването му поне в близките години е моя, защото училището се затруднява да възстанови поне изгорелите при същия токов удар наведнъж 5 компютъра в кабинета по информатика – игорели отново по време на газовата криза!

И се питам колко още причини за реални проблеми не искаме да си признаем, единствено, защото някой ояден оратор ще заклейми изразителите на проблемите ни като самозабравили се нищожества? И, защото една камара клакьори, ще започне да му приглася, а нерядко се случва да зависим лично от тези клакьори!

Разбираемо е, когато угасяш телевизора, за да не си късаш нервите повече. Разбираемо е, когато се спасяваш в чужбина, за да не бъдеш зависима от средния ешалон на клакьорите.

Неразбираемо е, когато отчуждението и отвращението от подобни дерибеи се разпростре дори и над онези политици, които се опитват да кажат и направят нещо адекватно. Защото, приемайки, че “всички са маскари”, ние отхвърляме и идеята за представителство и защита на нашите проблеми и виждания пред държавата. А дерибеите точно това и чакат, самите те използват всеки повод, за да налагат философията “Всички са маскари”, и това се вижда в края на филмчето от предишния постинг, с което сега допълних и стъпка 7 от този постинг.

Благодаря ти!
цитирай
20. vmir - 11. Bovari, правилно се насочваш към въпроса как да се говори с такива “оратори” всъщност, манипулатори.
10.02.2009 11:54
Според мен, едното самообладание и дебели нерви са много важни, но далеч не са достатъчни. Защото тук се сблъскваме с такава цялостна система на мислене, говорене и действие, която непрекъснато генерира и облъчва с чувство за безсмислие и обреченост. Неслучайно толкова хора се изнесоха в чужбина, ти също искаш да бягаш. Неслучайно още повече от останалите тук са отвратени от политическото говорене и не гласуват с илюзията, че така не участват в лъжата. А това е съкровената мечта на манипулаторите – да замълчим, или да се изнесем, затова и толкова много държат на философията “Всички са маскари”. Защото отчаян, пасивен и обезверен народ лесно се манипулира, лесно се насъсква срещу онези, които се опитват да внесат яснота и разум. И ако опознаем това в конкретните му проявления, ще се уверим, че е излишно и вредно да виним хората, че са елементарни и ограничени. Защото в цинизма си точно онези, които правят всичко по силите си да принизят и възпрепятстват всяка проява на мислене и гражданска осъзнатост, точно те веднага ще влязат в ролята на народни трибуни и ще викнат, че ние подценяваме народа и сме се самозабравили. А заради тази тарикатщина, техните ще ги провъзгласат за велики оратори!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092758
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54869
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031