Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2011 10:14 - ОПРОСТАЧВАНЕТО КАТО ВДЪХНОВЕНИЕ
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 26169 Коментари: 96 Гласове:
61

Последна промяна: 14.08.2011 10:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Да мразиш чалгата като причина за опростачването е толкова резултатно, колкото да мразиш болестта, без да се интересуваш от причините за нея. Нещо повече – както неправилното лечение на болест, така и погрешното отношение към причините за опростачването, могат да доведат до нежелани усложнения и задълбочаване на проблема, за решаването на който мнозина полагат целенасочени усилия. Както лекарско нехайство може да убие пациент, така и гласовит борец против опростачването, може да бъде причинител на опростачване повече от всеки друг.

Простащината е безцеремонно, арогантно отношение към околните. Дали прицел на това отношение са разбиранията за ценностите, мотивите или  делата, е въпрос на случайност. Общото във всички случаи е, че простакът прави всичко по силите си, крайния резултат от начинанията на околните, да стане зависим от неговото благоволение.

 Естествено е, че простакът ще бъде отблъскващ и противен само за определени индивиди, предимно хора, които си гледат работата или защитават добросъвестно схващанията си, докато простакът без видима външна причина, упорства в нападките си срещу тях в опит да получи своето. За скучаещите, за некадърните или нежелаещите да се захванат с нещо полезно, нечия простащина е като манна небесна, защото се явява необходимото “основание” за паразитиране и дори лично благоденствие чрез изсмукване усилията и приносите на другите.   

 Простаците са автентичните лицемери. За постигане на целите си умишлено сграбчват, мачкат и омесват в нечистоплътните си домогвания всичко най-свято и ценно, което някой чистосърдечно се опитва да сподели с останалите. Докато са се нуждаели от съратници и съдействие, простаците са били най-големите отрицатели на Левски и Пайсий, а след като клеветените от простаците последователи на Левски и Пайсий са успели да увенчаят делата им с признание, пак простаците без всякакво угризение са се самоназначили за най-ревностните “защитници” на Левски и Пайсий.

 Много пъти съм се насилвал да приема, че макар и късно, щом простаците са станали ревностни “защитници” на доказано стойностни постижения, те може би изкупуват предишното си паразитно отношение. Неизменно обаче, наблюденията са ме убеждавали, че това е фатално далеч от истината.

 Простаците са паразити и когато агресивно “защитаватдоказани стойности. Доказаните с времето стойности нямат ни най-малка нужда от защитата на простаци, истинско в които е само арогантното им невежество. Каква защита могат да получат Левски и Паисий от ултра-мега-супер простачката joysii, която толкова често клевети съблогъра Спароток, че настоявал да споделя славата им, че няма как да не опростачва блога, правейки всичко по силите си, да представи великото (или недай Боже да привиди такова) в зависимост от мерзките си клеветничества?

 Това, че по-информирани от joysii не желаят да се разграничат от клеветите й, а нейното очевадещо невежество не ги спира да се възползват от квалификациите й, е най-доброто доказателство, че опростачването и профанизацията проникват и вдъхновяват дори тези, чиито претенции предполагат запазено място за страхопочитанието към миналото, или поне ролята му на необходим ориентир.

 Без зачитане светостта на миналото, без полагане на необходимите за целта усилия по проучването, анализа и доказването, всяка фантасмагория или корист може да бъде претенциозно представяна за истина, и всяка истина да бъде представяна за претенциозна фантасмагория или корист.  Простакът не би се поколебал да преобърне нещата с краката нагоре. По агресивността и по невежеството им ще ги разпознаете, стига да не сте от простаците, които се задоволяват да набеждават реално работещите в собственото си невежество и арогантност, за да успеят без усилие от своя страна да се поставят по-високо от работещите.

 Пази Боже от простаци и опростачване защото, успехът на простаците е ограбване не само на работещите от мързеливите, той е лишаване и на всички останали от труда наimage работещите.




Гласувай:
61



1. vandela007 - Почувствах се изобличена...
14.08.2011 11:06
Почувствах се изобличена...
цитирай
2. tutankhamon661 - vmir
14.08.2011 11:13
За Joysii нямам обстойни наблюдения, но същият материал перфектно пасва на видния блогов простак Валсодар, благодарение на който за последната седмица на няколко пъти си припомних "Криворазбраната цивилизация". Той, естествено, не се е разпознал в нея. Кой ли би го направил на негово място? Във всеки случай поколения наред се смеят на жалките карикатури, които си въобразяват, че като говорят заучени, но непознати думи, значи никой няма да види цървулите им. А те "блестят ли, блестят"!
Какви са фактите? Валсодар не спира да плюе и наставлява. Противоречията му са пословични. Постоянно говори за самокритика, но никога не я прилага към себе си. Твърди, че другите са длъжни да слушат препоръките му, изпълнени с обиди, но той самият постоянно трие неудобни коментари. Непрекъснато сменя критериите си според онова, което му изнася за съответния момент. Лъжата за нищо я няма. Хем знае, че Микаела го е блокирала във Фейсбук, хем продължава да си измисля, че той го е направил. Това е доста показателно за ценностната му система - толкова куца, че е тъжно да се обсъжда. А "джентълменството му" е на висота - Микаела дума не казва, а той не спира да я плюе. Искам да видя кой смята за мъжко подобно поведение!
След всичко това той говори все едно е професор от световна величина. Прочетох в негово изказване, че някакви "май са го обявили за свой Месия". Щях да падна! После разправя, че му хрумнала идея и едва години по-късно разбрал, че голямо име в науката е получил същото просветление. Демек и той е мозък от класа.
Всички тези факти говорят за здравословното му състояние.
Точно такива хора са виновни за тоталното опростачване на българина. Упорито се представя за такъв, какъвто не е, но държи да го слушат. В противен случай пуска обидите в действие. Всеки квартален пияница има способностите на Валсодар и именно липсата на трезва преценка кара тези мислители да стават още по-агресивни. Интелигентните хора задължително виждат простотията им и не ги бръснат за слива.
цитирай
3. vmir - 1. vandela007,
14.08.2011 11:15
vandela007 написа:
Почувствах се изобличена...


Поздравления за чувствата!
Простаците никога не се чувстват изобличени, освен ако не видят далавера в това, или не бъдат заставени с груба сила. Далавера в случая няма, още по-малко, сила.
цитирай
4. vmir - 2. tutankhamon661,
14.08.2011 11:26
Съгласен съм, с Валсодар отдавна съм спрял да си губя времето, наистина опростачването идва от глупави претенции на невежи и агресивни всезнайковци.
цитирай
5. vmir - 4. анонимен,
14.08.2011 11:32
11:24 анонимен написа:
Според теб, различното от твоето мнекие, разбарай от това на „...определени индивиди, предимно хора, които си гледат работата или защитават добросъвестно схващанията си...” е простащина?
Значи тия с противно мислене, са безработни навлеци, тъпи скучаещи некадърници, смучещи приносът на Вмир и &, за световната история...
Много авангардно мнение!

И аз се почувствах изобличен...


Ти не се чувстваш изобличена, а продължаваш да повтаряш старите си глупости и клеветничества. Покажи ми къде Спароток е написал, че е новият Паисий, както го клеветиш, или престани да приписваш лъжите си на другите.
Айде сега къш, щото ще те трия без да ми пука дали ще пищиш от цензура.
цитирай
6. blackpredator - 4
14.08.2011 11:33
Изтекла сесия, излязох анонимен
цитирай
7. vmir - 7. blackpredator,
14.08.2011 11:38
blackpredator написа:
Изтекла сесия, излязох анонимен


Няма проблем, и ти като типичен простак приравняваш клевети с мнение, за да ти мине номерът.
цитирай
8. tutankhamon661 - Новини от фронта.
14.08.2011 11:43
"Защитават добросъвестно схващанията си"

Като те напсуват на майка, то е много "добросъвестно".
Ех, леле, не го знаех!
Човек се учи, докато е жив. От "видни мозъци".
цитирай
9. blackpredator - Да ти отговоря
14.08.2011 11:53
Спароток, може са има своите достойнства, но да напишеш, че Зевс е трак и Заратустра също, е все едно да кажеш, че Тутанкамон е умен...
Писах и при Джойси - пълната модерация е прийом на нИщи духом хора, които чрез нея, правят опит, да бъдат нЕщи.
Не може Вмире, да се изживяваш, като исторически кир Михалаки в блога и да игнорираш другите, които виждат в теб Михал.
Това си е простащина парекселанс. Да бъде само твоето мнение и на клакьорите. „Авторитет” вместо истина.

Като мислещ, различно от теб, приемам това „типичен простак” за много ценен комплимент!
цитирай
10. tutankhamon661 - 10. blackpredator
14.08.2011 12:03
Blackpredator да мисли! Ухаа, тоя ден започва яко! Ха-ха!

Разбира се, че го каза. И Beckslover каза същото. Сигурно сте се "чули" по телепатия. Ми, едва ли ще да е друга причината. Ммдаа!
цитирай
11. idealist - Поздрав за поста
14.08.2011 12:04
с една от любимите ми песни с антипросташка насоченост :)

http://www.youtube.com/watch?v=csBZv_j2Rm4
цитирай
12. vmir - 9. tutankhamon661,
14.08.2011 12:12
tutankhamon661 написа:
"Защитават добросъвестно схващанията си"

Като те напсуват на майка, то е много "добросъвестно".
Ех, леле, не го знаех!
Човек се учи, докато е жив. От "видни мозъци".


Фараоне, не си ли срещал хора, за които псувнята е израз на най-голяма загриженост към напсувания? Някои хора не просто изразяват грижата си с псувни, те вярват, че това е най-добрата възможна грижа.
цитирай
13. vmir - 10. blackpredator - Да ти отговоря
14.08.2011 12:25
blackpredator написа:
Спароток, може са има своите достойнства, но да напишеш, че Зевс е трак и Заратустра също, е все едно да кажеш, че Тутанкамон е умен...
Писах и при Джойси - пълната модерация е прийом на нИщи духом хора, които чрез нея, правят опит, да бъдат нЕщи.
Не може Вмире, да се изживяваш, като исторически кир Михалаки в блога и да игнорираш другите, които виждат в теб Михал.
Това си е простащина парекселанс. Да бъде само твоето мнение и на клакьорите. „Авторитет” вместо истина.

Като мислещ, различно от теб, приемам това „типичен простак” за много ценен комплимент!


Всяко твърдение се основава на аргументация. Простотия и наглост е да игнорираш аргументацията на някого, за да му приписваш свои измишльотини. Не виждам адекватни аргументи в коментара ти, а само твърдения, които да откланят вниманието от проблема и да пречат на решаването му. Не ми е приятно присъствието ти в блога ми и те приканвам да го напуснеш. Нямам време за глупави и безсмислени спорове.
цитирай
14. tutankhamon661 - vmir
14.08.2011 12:26
До преди малко действително нямах особени впечатления за Joysii, но като видях последния й постинг, вече знам, че си абсолютно прав.
Тази жена мина всички граници. Публикувала е анонимен коментар, подписан със "Sparotok". То е ясно, че не е негов. Защо му е да пише анонимен, след като ще споменава името си? Да не говорим, че той не би изрекъл подобни неща. Дори Blackpredator й го каза.
И това ми било защитаване на позиция! Нищо чудно, че се имат с Валсодар - простаците се привличат. Баси кухите лейки!
цитирай
15. vmir - 12. idealist - Поздрав за поста
14.08.2011 12:32
idealist написа:
с една от любимите ми песни с антипросташка насоченост :)

http://www.youtube.com/watch?v=csBZv_j2Rm4


Благодаря,
с тази песен ми даваш идеята, че Спароток заслужава медал за изключителната си дуракоустойчивост.
цитирай
16. vmir - 15. tutankhamon661,
14.08.2011 12:41
tutankhamon661 написа:
До преди малко действително нямах особени впечатления за Joysii, но като видях последния й постинг, вече знам, че си абсолютно прав.
Тази жена мина всички граници. Публикувала е анонимен коментар, подписан със "Sparotok". То е ясно, че не е негов. Защо му е да пише анонимен, след като ще споменава името си? Да не говорим, че той не би изрекъл подобни неща. Дори Blackpredator й го каза.
И това ми било защитаване на позиция! Нищо чудно, че се имат с Валсодар - простаците се привличат. Баси кухите лейки!


Видях го, пълна отврат.
И тази си мисли, че като добавиш нечие име до нещо толкова гнусно, това е някакъв вид спор. Пълна простащина, крайно лош вкус, неграмотност и непознаване на хората. Простакът няма как да разбере кой на какво е неспособен, защото е лишен от принципни задръжки. Излишно е да казвам, че това няма как да е писано от Спароток, но има реална вероятност да е писано от самата адресатка, поне името на Спароток тя го е добавила.
цитирай
17. vmir - 16. анонимен - от Севт Непримиримии
14.08.2011 12:43
анонимен написа:
"Насилието е последно убежище за некомпетентния"
Айзък Азимов "Фондацията"



Къде се губиш, бе човеко?
цитирай
18. mglishev - Мда,
14.08.2011 12:54
има доста истина в това.

Апропо, Спароток пише пълни глупости, когато стане дума за история, но човекът е инак що-годе коректен ввъ воденето на дискусия.

Повечето му фенове обаче, както и част от отрицателите му, са пълни идиоти.

Едно не може да се отрече - Спароток е звезда в blog.bg. Може да пише щуротии, но те се котират. Би трябвало да ги издаде като книга. Ще изкара пара, ще стане популярен и извън блога. А аз ще събера обратната страна на славата, пишейки убийствена рецензия за него ;)
цитирай
19. vmir - 20. mglishev,
14.08.2011 13:19
mglishev написа:
има доста истина в това.

Апропо, Спароток пише пълни глупости, когато стане дума за история, но човекът е инак що-годе коректен ввъ воденето на дискусия.

Повечето му фенове обаче, както и част от отрицателите му, са пълни идиоти.

Едно не може да се отрече - Спароток е звезда в blog.bg. Може да пише щуротии, но те се котират. Би трябвало да ги издаде като книга. Ще изкара пара, ще стане популярен и извън блога. А аз ще събера обратната страна на славата, пишейки убийствена рецензия за него ;)


Наричаш "пълни глупости" находките при навлизането в една игнорирана доскоро област! Признавам ерудицията ти, но тя няма как да включва и цялото знание, необходимо за безпристрастна и информирана оценка на работите на Спароток. Не искам да те засягам, но донякъде ми приличаш на шопа, който вика: "Е, па нема такова животно", защото и да знаеш всичко за останалите животни, нема как да докажеш съществуването на жирафа, докато не приемеш, че такова животно може и да съществува и не събереш възможните доказателства, част от които е нормално да отпаднат след като срещнеш и изучиш това животно.

Колкото до идиотизма, не знам идея, която да не е спохождана или защитена от похожденията му, обратното - колкото по-добра изглежда една идея, толкова повече щуротии се вихрят около нея. Аз лично нямам нужда от историята, за да търся основание за гордост в нея, достатъчна ми е истината, колкото и шокираща да е, ще я приема, защото без истина няма поуки, няма отправна система, няма посоки, а целта остава непостижима химера. Нима ти вярваш, че вече знаем необходимото и достатъчно за историята си?
цитирай
20. vmir - 21. vishnichka
14.08.2011 13:44
Виши,
съгласен съм с теб. Понасянето на подобни отношения е истинска мъка.
цитирай
21. mglishev - Да.
14.08.2011 14:52
vmir написа:
Наричаш "пълни глупости" находките при навлизането в една игнорирана доскоро област! Признавам ерудицията ти, но тя няма как да включва и цялото знание, необходимо за безпристрастна и информирана оценка на работите на Спароток. Не искам да те засягам, но донякъде ми приличаш на шопа, който вика: "Е, па нема такова животно", защото и да знаеш всичко за останалите животни, нема как да докажеш съществуването на жирафа, докато не приемеш, че такова животно може и да съществува и не събереш възможните доказателства, част от които е нормално да отпаднат след като срещнеш и изучиш това животно.

Колкото до идиотизма, не знам идея, която да не е спохождана или защитена от похожденията му, обратното - колкото по-добра изглежда една идея, толкова повече щуротии се вихрят около нея. Аз лично нямам нужда от историята, за да търся основание за гордост в нея, достатъчна ми е истината, колкото и шокираща да е, ще я приема, защото без истина няма поуки, няма отправна система, няма посоки, а целта остава непостижима химера. Нима ти вярваш, че вече знаем необходимото и достатъчно за историята си?


В случая темата е конкретна: произходът на модерната българска нация. Да, по силата на годините учене като класически филолог, архивист-османист и историк-медевист, както и понеже ползвам извори на шест старинни езика смятам, че темата е изчерпена, при това от специалистите, а не от любители. Уви, не във всяка нива има Шлиманова Троя.
Има само още един въпрос, по който специалистите все още водят дискусия: дали у епонимните, най-ранни българи преобладава иранският или тюркският етнически елемент.
Останалото са фантазии.

Което не променя факта, че горкият Спароток не трябва да бъде псуван.
цитирай
22. yotovava - ...те може би изкупуват предишното си паразитно отношение. ...
14.08.2011 15:48
Неъсбдица е туй, :((((
цитирай
23. анонимен - Аз обичам чалга.
14.08.2011 16:02
Приспивам се с Радка пиратка.
цитирай
24. анонимен - blagorodke, нани-нани
14.08.2011 16:26
попаднала си на точното място
цитирай
25. monaliza121 - Привет!:))
14.08.2011 16:29
Не разбрах какво трябва да коментирам:
Простакът, като явление или
простащината на joysii към sparotok?!:)))
В една книжарница забелязах книга "Как да победим простака", хвърлих набързо един поглед, защото недолюбвам книгите - рецепти и прочетотох мотото:
"Простакът е непобедим".
Така че, не си губи времето да порицаваш откритата простащина, тя се вижда без бинокъл. По-опасна е скритата такава.
цитирай
26. анонимен - от Севт Непримиримии
14.08.2011 16:39
vishnichka написа:
Севт, защо не си активираш блога?
Поздрави!:)


Здравей,Виши!
Няма да го активирам!
Привърженик съм на битките/и интелектуалните/,само когато се водят по правилата,в "ангард"...,като мускетар...
Абе,дърт и демоде човек,който не ще да стане моден с мръсни,задни коалицийки...
Свят широк....
цитирай
27. lisa19 - Здравей.
14.08.2011 16:41
Добре си го написал, но аз се уморих да чета простотии. На едно място прочетох, че това си е типична българска черта и много често се употребява думата "простак". На мен лично ми е неприятна и някак си непочтена. Звучи доста предизвикателно и човек със сигурност не би я приел за себе си. Но е факт, че простащината се вихри с пълни обороти.
цитирай
28. анонимен - Здрасти!
14.08.2011 17:21
Ау..... Ами.... аз често ползвам "простачни оръжия". Мисля, че те са разбираеми от простаците. Лизи, не си права. Постацитене са неунищожими. Просто са мтого.
"Един пада,
друг ще го замести,
това е просто и логично"
цитирай
29. melina26 - Мисля си,
14.08.2011 17:53
че много различия могат да се изгладят с малко търпение и разбиране. Не говоря точно за конкретния случай, защото не го следя. Mалко ми е информацията. По принцип блага дума желязна врата отваря.
цитирай
30. trolllpower - Джойзи ще ви нареди хубаво.
14.08.2011 18:04
цитирай
31. alexalexalex - мога ли
14.08.2011 18:29
да си кажа аз.
както сподели Глишев, текстовете на Спароток не са история. За роман май стават, ама история не са. И няма да бъдат.
Аз в неговия блог коментари не пиша, че е скучно, чета отвреме на време да видя каква друга щурутия ще му хрумне))).
А що се отнася до joysii - според мен не сте 100 % прави - тя започна мило да обяснява, че са щуротии, някой и отговори и така (подчертавам, това е мнение на страничен наблюдател, не съм проследил целия спор).
А и да кажа, че има хора (и в блога) - към които няма как да не подходиш саркастично - от Митьо Кризата, през кака Ангелинка, къ Цефула до председателя Чу. Еле тоя последния, с онова за Левски - да ме прощавате, ама му теглих една дълга и пак бих го направил. Има неща, с който не може да се е***ваш, ама никак.
Пък ако ще 1000000 пъти да ме наречете "простак" и да имам доживотен БАН!))))
цитирай
32. sreden - В това не се и съмнявам!
14.08.2011 18:50
trolllpower написа:

Джойзи ще ви нареди хубаво.

Много показателно е колко възхита и надежда има в думите ти!Кой ли не се изреди да плюе по няколко човека тук,които с писане и съвсем учтиви форми показват на останалите пример за достойно общуване,на нормални човешки отношения,на желание да променят не теб и мен, а средата в която се раждат
и паразитират пошли,нездрави и отблъскващи човешки състояния.Нима не се вижда че живота и обществото ни е като един огромен тумор и всекидневно в
обятията му се включват все повече лица без облик и достойнство,без морал,без
никакво национално себеусещане....Тройният alex допълни тази сбирщина и с много неадекватни епитети,но с добре изпитани похвати плисна помията си с лични нападки към хора, които не са си позволявали подобно отношение към него!Жалко за вас,жалко и за мястото тук,където можеха да се случат по-хубави и нормални неща....Вие от този "опушен хоремаг" трудно ще излезете....
цитирай
33. alexalexalex - опа
14.08.2011 19:06
дай пример за един неадекватен епитет))).
1 бр. - не 5 или 10.
ако ще е спор да бъде спор - с примери, а не бла-бла))
я питай кой започна пръв - защото на председателя Чу първо му казах мило, че текстът за Левски и индобългарин-педал е недоразуение. Той ме емна, аз чак после се включих))).
Но доноси, за разлика от него и Пискова не съм писал и никога не съм искал да трият някого))) Ей в това ме упрекни, ако можеш)))
цитирай
34. анонимен - Алекс, в стихото на Чу за Левски видях много тънка ирония и горчив сарказъм
14.08.2011 19:50
Според мен не си прав за това стихо. Едно знам, всеки има право на мнение.
цитирай
35. scarlety - Борбата.....
14.08.2011 19:52
Борбата с простака е доста трудна,защото той е специалист по всичко.Освен това почти никога не използва доводи,а ръкомаха и показва среден пръст.Ако се подлъжеш и започнеш да действаш с неговите методи,рискуваш да се опростачиш и ти.Всъщност,макар да изглежда нахакан и арогантен,простакът си е чист страхливец!
цитирай
36. alexalexalex - черешке
14.08.2011 20:13
не споря, защото - както казах - изпуснах този спор. после какво е ставало не зная, а и честно - не ме интересува. Факт е, че Спароток пише небавилаци,занимателни, но небивалици)))
И Боцмана с неговата "Римска теза" е същия))).
Това, което съм чел е, че някъде преди да ми сложат тотален БАН джойсито се вихреше в блога на Спаро и го убеждаваше, че пише щуротии. После не съм следил, признавам.
Но както виждаш - и мен ме атакуват, че съм зъл)))
цитирай
37. alexalexalex - катана
14.08.2011 20:16
всеки има право на мнение, не ли?
аз категорично не одобрявам онова писание и съм се обосновал защо. После стана страшно, но, ако сме честни председателя заочна - триеше ми коментарите и ги анализираше))) (досуш Пискова). И като си поиска война си я получи)))
Ако пак го пусне, пак ще му го кажа)))
Всъщност, сега вече си спомних, аз подскочих от леля -даскалица, която каза, че ще кара децата да го учат наизуст. Казах и, че е малоумна и Чу-то подхвана рефрена, ей такива неща))).
цитирай
38. анонимен - mglishev и alexalexalex ти казаха ...
14.08.2011 20:16
mglishev и alexalexalex ти казаха виши. би ли посочила от блога на спароток исторически съдържателна тема?
цитирай
39. lik - Ценя високо твоя ум. Ценя високо ...
14.08.2011 20:37
Ценя високо твоя ум. Ценя високо твоя характер и твоята нравственост. Но като професионален академичен учен, дал целия си живот за изследователска работа в областта на философията и науката, като преподавател и ръководител на катедра за обучение на докторанти по философия на науката просто не бива да се въздържам, не би било почтено.
Съжалявам, но трябва публично да констатирам – текстовете, които пише Спароток, нямат абсолютно нищо общо с научното мислене, с научните подходи и научните методи на изследване.
В цял свят все още е спорно даже това, дали историята изобщо съответствува на критерийте за наука и научност, но този незатихващ спор никак не променя факта, че историята има утвърдени подходи и методи на изследване, вън от които, да не казвам - против които, история не може да се прави и да се пише.
Почитания към усилията на Спароток, каквито и да са мотивите му, но моля да не объркваме нещата чак дтам, та да не различаваме наука о квазинаука.
Поздрави!
цитирай
40. zaw12929 - Точно, кратко, ясно: "Про...
14.08.2011 21:07
Точно, кратко,ясно: "Простащината е безцеремонно, арогантно отношение към околните. " Хубава дискусия се получава и тук също простащината се изявява, наричайки нечии коментатори "пълни идиоти". Как да вървим напред с такива спътници, които се гордеят, мразят, завиждат и простотията си не виждат?!
Простащината не е болест, а същност, нещо, като разновидност на ината, съчетаван с надменна злоба, на по малко или по вече ограничените. Подлежи на превъзпитание.
Затова постинги, като този са необходими, за да раздигнат мъглата на опростачването, за да добиват блогерите качества на истински морални, толерантни личности.
ДОЛУ РЪЦЕТЕ, ПРОСТОТИИТЕ ОТ ПОСТИНГИТЕ НА ЕДИН УЧЕН- СПАРОТОК! ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРЩИНАТА, НЕГОВИТЕ ОТКРИТИЯ, ЗА ДА ЗАЕМЕ НАЦИЯТА НИ МЕСТОТО, КОЕТО И СЕ ПОЛАГА.
цитирай
41. raders - Наричаш "пълни глупости&...
14.08.2011 21:09
mglishev написа:
vmir написа:
Наричаш "пълни глупости" находките при навлизането в една игнорирана доскоро област! Признавам ерудицията ти, но тя няма как да включва и цялото знание, необходимо за безпристрастна и информирана оценка на работите на Спароток. Не искам да те засягам, но донякъде ми приличаш на шопа, който вика: "Е, па нема такова животно", защото и да знаеш всичко за останалите животни, нема как да докажеш съществуването на жирафа, докато не приемеш, че такова животно може и да съществува и не събереш възможните доказателства, част от които е нормално да отпаднат след като срещнеш и изучиш това животно.

Колкото до идиотизма, не знам идея, която да не е спохождана или защитена от похожденията му, обратното - колкото по-добра изглежда една идея, толкова повече щуротии се вихрят около нея. Аз лично нямам нужда от историята, за да търся основание за гордост в нея, достатъчна ми е истината, колкото и шокираща да е, ще я приема, защото без истина няма поуки, няма отправна система, няма посоки, а целта остава непостижима химера. Нима ти вярваш, че вече знаем необходимото и достатъчно за историята си?


В случая темата е конкретна: произходът на модерната българска нация. Да, по силата на годините учене като класически филолог, архивист-османист и историк-медевист, както и понеже ползвам извори на шест старинни езика смятам, че темата е изчерпена, при това от специалистите, а не от любители. Уви, не във всяка нива има Шлиманова Троя.
Има само още един въпрос, по който специалистите все още водят дискусия: дали у епонимните, най-ранни българи преобладава иранският или тюркският етнически елемент.
Останалото са фантазии.

Което не променя факта, че горкият Спароток не трябва да бъде псуван.


Нямам нужните познания, но разполагам с логика. Която ме кара да мисля, че истината е някъде по-средата. По логиката на Спароток, великото преселение изобщо не се е състояло. Което е глупаво. А по твоята логика, французите би трябвало да са немци
цитирай
42. alexalexalex - Спаро и учен?????
14.08.2011 21:38
моля да се държите сериозно, че ще се изпусна и пак ще ми сложат бан.
отново приканвам да чуете Глишев - човекът видно това работи и от това разбира.
На Спаро бих му предложил да напишем роман, ще бием "Шифърът на Леонардо", но нека не бъркаме понятията.
Когато едно нещо от 300 метра мирише на изсмукано от пръстите и преиначено - нека си го кажем. Иначе ставаме като братята македонци, дето твърдят, че и Иисус, таковата е македонец и че Голгота е на Охридското езеро. Или че имат македонска писменост от 77 000 години (не се бъзикам - един техен "учен" го дрънка по тяхната телевизия, има го в ю-тюб).
Нали не искате и по нашата телевизия (дори и в кабеларки) да излезе Спаро и да започне как и Зевс е трак, демек българин.
Ще ни се смеят всички, имайте малко милост към такива като мен, дето често ходим по чужбина и се червим заради глупости)))
цитирай
43. alexalexalex - черешке
14.08.2011 21:54
с риск пак да ми кажеш, че съм идиот ще ти кажа,че не си много права.
изчетох джойсито какви ги плещи за Спаро и не виждам нищо хард, честно.
Катана и Кушела се псуват доста по-занимателно, ама там не съм те видял да искаш БАН! (това вече е странно).
Даже, за да бъда честен, аз Цефула и Чу-то ги попържвах доста по-яко отколкото Джойисто - Спаро и - повярвай ми - правех от естетически чуства и заради усещането ми за естетика. Явно е, че и Спаро и тие коментарите - така че...
(Виж по-горе за македонския "учен").
Ако никой не му опонира няма да се шашна, ако до 1 година цъфне в някоя кабеларка и започне да размята там врели-некипели. Не ми се мисли тогава, жална ни майка - щото братята макета , сърби и гърчета това чакат и ще ни емнат - та се невидя.
Хайде да оставим историята за историцитя, икономиката за икономистите и т.н. (вметка І МИтьо кризата не го броя за икономист)
Иначе да ти кажа има и един по-забавен хахо-историк - ей тука е: - http://horos.blog.bg
Според този ние сме евреи и Йосиф Флавии е писал за нас. Язък дето ходих да гледам скоро Масада, тя си била в Родопите))).
цитирай
44. анонимен - От ВНМ
14.08.2011 22:41
Споняте ли си онзи коледен филм, в който младият адвокат защити съществуването на Добрият Старец позовавайки се на надписа върху доларовата банкнота и доверието в Бог? И след като си го припомнихте, задайте си въпроса на кого вие вярвате? Добрият, здравият човек никога не вярва само на себе си, а повечето фрустрирани писарушки демонстрират пошлия си нарцизъм по най-ПРОСТАШКИ начин тук? Дори и прикрит понякога под ерудиция по глишевски. Избиването на комплексите за сметка на Спароток или върху който и да е, позволил си да изкаже различно от вашето мнение, е достатъчно основание да му благодарите. Вие със сигурност ще се почувствате по-добре. Тази терапия не е достатъчна, за да може обществото да ви приеме за здрави и социализирани индивиди, но ще отнеме временно унищожаващата ви агресия. Преди да си се изградил като способният учен или специалист е задължително да си станал ДОБРИЯТ ЧОВЕК. Ноевият ковчек е построен от аматьори, а Титаник от най-ЕРУДИРАНИТЕ специалисти. Разбирам, че коментарът ми едва ли ще промени моралните талибани с незадоволени базови потребности, а съм далеч от мисълта да развявам мойте скруполи - анонимността е от значение някой път. Важното е дали вярвате в Добрият Старец, ако да, значи има надежда за простаците.
цитирай
45. vishnichka - ВНМ
14.08.2011 22:52
Днес гледах един филм, в който един бандит обясняваше на друг как е заобичал силно будизма...щото била най-великата религия. Отвънка празно! Отвътре празно! Нирвана...

Поздрави и приятна седмица на всички!:)
цитирай
46. alexalexalex - черешке
14.08.2011 23:03
тук се обърка)))
това, че не одобрявам безмислиците за траките на Спаро не означава, че имам нещо против него.
ако си честна ще видиш и признаеш, че откато Цефула престана с "гола и девствена" не го закачам.
Не казвам, че джоисито е много мила, но аз съм бил бая по-агресивен)))
според мен даже тя го закача само на тема глупости за история, не лично, а в коментарите към нейните текстове има твърде лични неща)))
не съм и адвокат, само вметвам.
А този постинг го прочетох, дам. Но се включих към коментарите, не към постинга)))
цитирай
47. alexalexalex - анонимен 49
14.08.2011 23:06
да си добър означава и да покажеш грешките на другите, а и да си признаеш своите.
наистина ли не схващате каква просташка услуга правите на Спарото и България като подкрепяте подобни неща?

ужас)))
цитирай
48. анонимен - BHM,
14.08.2011 23:27
Бъркаш мания с различно мнение. Титаник беше потопен от ерудиран капитан. Тоя постинг е написан, от псевдоморален талибан, който не се свени, да го побутват на първа, останалите пущуни от „ерудираното му интелигентно” племе. Добрият Старец е за тях, за нас простащината.
цитирай
49. alexalexalex - анонимен 54
14.08.2011 23:41
чакай, че реал вкараха на барса и се кефя)))
какво значение има кой е писал постинга? (а и познавам човека, не е талибан).
тия лафове за Титаник ги остави, че са старички)))
аз - специално - се възмущавам от глупостите, които закачат и МОЯТА история.
а за Добрия старец - идея нямам, даосист съм)))
цитирай
50. liliyanaandreeva - И все пак...
15.08.2011 00:46
Статията е блестящо написана.Третира най-наболелия проблем на обществото - опростачавнето, кича, чалгата...Но ако само говорим, а не се организираме за да направим нещо - всичко е гонение на вятъра!Трябва да направим проф. Иван Славов министър на пропагандата и да измислим план за действие.
цитирай
51. vmir - 25. mglishev,
15.08.2011 03:48
Позоваваш се на квалификации, специалности, професионалисти, от което следва, че моето мнение по исторически въпроси е безсмислено или нежелателно, защото образованието и професията ми не са свързани с историята. Тъй, като точните науки са по-близки до професионалните ми занимания, мисля, че ще мога да илюстрирам позицията си в нашия спор с блестящият учен Уйлям Томсон – Лорд Келвин, с фундаментални приноси в областта на термодинамиката, механиката, електростатиката и магнетизма.

Феноменален ерудит от детските си години, заслужил напълно слава и в зрялата си възраст Лорд Келвин, в качеството си на председател на Кралското Академично Дружество, в края на XIX век, взема важни решения за бъдещето на изследванията, като представя физиката почти както ти представяш историята, накратко: физиката в общи линии е завършена и няма какво повече да се открива, има само два незначителни проблема, оповестява той. Колкото до “манията” да се предлагат хвърчащи машини, според Лорд Келвин подобни фантазии не трябва да бъдат толерирани, защото е “ясно, че машина, по-тежка от въздуха няма как да полети” – заявява публично безупречния ерудит.

Само няколко години след тези изявления, от посочените два “незначителни” проблема изскачат Теорията на Относителността и Квантовата Механика, които още с появяването си показват склонност да погълнат цялата известна физика като част от значително по-обширна система от знания, а самолети вече летели във въздуха, без да дочакат благословията и подкрепата нито на Кралското Академично Дружество, нито на Лорд Келвин.

Безброй подобни примери съществуват (например първия закон на термодинамиката е открит от двама лекари и бивш пивовар, които са били впечатлени от професионални констатации), а братята Райт няма как да са били авиоспециалисти преди да създадат самолета, напротив, дилетантите Райт създават авиоспециалистите, изобретявайки самолета.

Дадох пример с Лорд Келвин, защото той е доказано безспорен авторитет със световно признание и огромни научни приноси, но това не го предпазило от съвсем банално късогледство, както няма как да предпази който и да било учен, защото всеки учен си е изявен в конкретните граници на своята текуща компетентност, надскачането на които от други е не само възможно, но и неизбежно. Няма всезнайковци, и най-малко на професионалният учен подхожда да се изявява като всезнайко.
цитирай
52. vmir - 26. yotovava - ...те може би изкупуват предишното си паразитно отношение. ...
15.08.2011 03:53
yotovava написа:
Неъсбдица е туй, :((((


Всичко е възможно.
цитирай
53. vmir - 29. monaliza121 - Привет!:))
15.08.2011 03:55
monaliza121 написа:
Не разбрах какво трябва да коментирам:
Простакът, като явление или
простащината на joysii към sparotok?!:)))
В една книжарница забелязах книга "Как да победим простака", хвърлих набързо един поглед, защото недолюбвам книгите - рецепти и прочетотох мотото:
"Простакът е непобедим".
Така че, не си губи времето да порицаваш откритата простащина, тя се вижда без бинокъл. По-опасна е скритата такава.


Привет,
благодаря за добрия съвет.
цитирай
54. vmir - 31. lisa19 - Здравей.
15.08.2011 03:57
lisa19 написа:
Добре си го написал, но аз се уморих да чета простотии. На едно място прочетох, че това си е типична българска черта и много често се употребява думата "простак". На мен лично ми е неприятна и някак си непочтена. Звучи доста предизвикателно и човек със сигурност не би я приел за себе си. Но е факт, че простащината се вихри с пълни обороти.


Здравей,
съгласен съм.
цитирай
55. vmir - 32. katana - Здрасти!
15.08.2011 04:04
katana написа:
Ау..... Ами.... аз често ползвам "простачни оръжия". Мисля, че те са разбираеми от простаците. Лизи, не си права. Постацитене са неунищожими. Просто са мтого.
"Един пада,
друг ще го замести,
това е просто и логично"


Здравей, Катана!
Простакът няма как да разбере онова, което надхвърля границите на просташките му представи. А понякога се налага да му се обяснява.
цитирай
56. vmir - 33. melina26 - Мисля си,
15.08.2011 04:07
melina26 написа:
че много различия могат да се изгладят с малко търпение и разбиране. Не говоря точно за конкретния случай, защото не го следя. Mалко ми е информацията. По принцип блага дума желязна врата отваря.


Принципно - да. Стига принципът да е приет от двете страни.
цитирай
57. vmir - 35. alexalexalex - мога ли
15.08.2011 04:26
alexalexalex написа:
да си кажа аз.
както сподели Глишев, текстовете на Спароток не са история. За роман май стават, ама история не са. И няма да бъдат.
Аз в неговия блог коментари не пиша, че е скучно, чета отвреме на време да видя каква друга щурутия ще му хрумне))).
А що се отнася до joysii - според мен не сте 100 % прави - тя започна мило да обяснява, че са щуротии, някой и отговори и така (подчертавам, това е мнение на страничен наблюдател, не съм проследил целия спор).
А и да кажа, че има хора (и в блога) - към които няма как да не подходиш саркастично - от Митьо Кризата, през кака Ангелинка, къ Цефула до председателя Чу. Еле тоя последния, с онова за Левски - да ме прощавате, ама му теглих една дълга и пак бих го направил. Има неща, с който не може да се е***ваш, ама никак.
Пък ако ще 1000000 пъти да ме наречете "простак" и да имам доживотен БАН!))))


В голяма грешка си.
Какво ти "мило" обясняване - тя не е наясно с човека, а непрекъснато му приписва гнусотии и нейни противни измишльотини и твърди, че е дискриминирана. Няма как да ме убедиш, че когато някой нагло и упорито ти приписва твърдения, които са противоположни на всичко, което си казал, няма вариант да го оставиш в блога си. Ако паднеш до там, няма да те погледна дори.
цитирай
58. vmir - 39. scarlety - Борбата.....
15.08.2011 04:30
scarlety написа:
Борбата с простака е доста трудна,защото той е специалист по всичко.Освен това почти никога не използва доводи,а ръкомаха и показва среден пръст.Ако се подлъжеш и започнеш да действаш с неговите методи,рискуваш да се опростачиш и ти.Всъщност,макар да изглежда нахакан и арогантен,простакът си е чист страхливец!


Съгласен, благодаря ти!
цитирай
59. vmir - 44. lik,
15.08.2011 05:53
lik написа:
Ценя високо твоя ум. Ценя високо твоя характер и твоята нравственост. Но като професионален академичен учен, дал целия си живот за изследователска работа в областта на философията и науката, като преподавател и ръководител на катедра за обучение на докторанти по философия на науката просто не бива да се въздържам, не би било почтено.
Съжалявам, но трябва публично да констатирам – текстовете, които пише Спароток, нямат абсолютно нищо общо с научното мислене, с научните подходи и научните методи на изследване.
В цял свят все още е спорно даже това, дали историята изобщо съответствува на критерийте за наука и научност, но този незатихващ спор никак не променя факта, че историята има утвърдени подходи и методи на изследване, вън от които, да не казвам - против които, история не може да се прави и да се пише.
Почитания към усилията на Спароток, каквито и да са мотивите му, но моля да не объркваме нещата чак дтам, та да не различаваме наука о квазинаука.
Поздрави!



Благодаря, Професоре!
Моля, позволете ми да възразя, че не ми е известен досега случай, методиката и подходите сами по себе си, да доведат до решаването на важен проблем, докато упорството и последователността не един път са успявали.
Аз лично симпатизирам не на резултати, научността на които се доказва чрез използваната методика, а на такива, които или добавят нещо ново и интересно, или решават реален проблем.

Не съм убеден, че част от находките на Спароток не представляват интерес за историята, и ще е много жалко, ако бъде игнориран защото, няма как физически и финансово да изпълни критериите на една цялостна методика, подходяща за решаване на въпросите, които го занимават.

Между впрочем, в чисто идеен план виждам известно отстъпление на опонентите на Спароток, които вече започват да признават и наличието на тракийски компонент в българският етногенезис, а злобата си оправдават като му приписват амбиции да лансира тракоцентрична световна система, но за мен това са си чисто злобарски изблици, непредизвикани по никакъв начин от Спароток

Поздрави!
цитирай
60. vmir - 45. zaw12929 - Точно, кратко, ясно: "Про...
15.08.2011 06:16
zaw12929 написа:
Точно, кратко,ясно: "Простащината е безцеремонно, арогантно отношение към околните. " Хубава дискусия се получава и тук също простащината се изявява, наричайки нечии коментатори "пълни идиоти". Как да вървим напред с такива спътници, които се гордеят, мразят, завиждат и простотията си не виждат?!
Простащината не е болест, а същност, нещо, като разновидност на ината, съчетаван с надменна злоба, на по малко или по вече ограничените. Подлежи на превъзпитание.
Затова постинги, като този са необходими, за да раздигнат мъглата на опростачването, за да добиват блогерите качества на истински морални, толерантни личности.
ДОЛУ РЪЦЕТЕ, ПРОСТОТИИТЕ ОТ ПОСТИНГИТЕ НА ЕДИН УЧЕН- СПАРОТОК! ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРЩИНАТА, НЕГОВИТЕ ОТКРИТИЯ, ЗА ДА ЗАЕМЕ НАЦИЯТА НИ МЕСТОТО, КОЕТО И СЕ ПОЛАГА.


Докато някои му приписват самопровъзгласяване за Паисий и Левски едновременно, Спароток просто си работи с наличните средства и условия. Ако и онези, които "защитават" великите българи от Спароток, се хванат да работят като него, повече хора ще видят, че българинът може не само да пречи, мрази и завижда, но и да работи от сърце и душа.
цитирай
61. vmir - 56. liliyanaandreeva - И все пак...
15.08.2011 06:36
liliyanaandreeva написа:
Статията е блестящо написана.Третира най-наболелия проблем на обществото - опростачавнето, кича, чалгата...Но ако само говорим, а не се организираме за да направим нещо - всичко е гонение на вятъра!Трябва да направим проф. Иван Славов министър на пропагандата и да измислим план за действие.


Благодаря, аз харесвам проф. Иван Славов, много ми допадат книгите му за кичът и за дилетантите. Във втората дава много интересни данни за неспециалистите, и изключително аргументирано и с факти доказва, че големите пробиви в науката се правят от неспециалисти по съответната проблематика. Помня, цитира например резултатите от проучване за най-значимите открития, и се оказва, че 75% от тях са направени НЕ от респектиращи научни екипи в големите отлично оборудвани, известни и реномирани изследователски центрове, а в малки невзрачни лабораторийки от никому неизвестни до момента ентусиасти, работещи в условия на изолация. Това е много трудно да се проумее у нас, защото традиционно, вместо знания се предлагат дипломи, а докопа ли се неграмотник до диплома, решава, че вече няма тайни за него на този свят.
цитирай
62. анонимен - За Алекс и останалите антиспаратоковци
15.08.2011 09:30
В етнолингвистиката и археологията има два прецедента. Гротенфелд, този който е разчел шумерския клинопис. Бил е прост учител. Даскал, както го наричат по нашите краища. И той е бил посрещнат по същия начин, както Спаратока. Даже и по-лошо, защото са го гъбаркали и учени от висш ранг. Професионалисти, демек. Същата работа и била и с Бедржих Хрозни. Този, който е разчел хетската писменост. Хайде, напънете се и им се подигравайте сега! Хайде де!
Джайси, ще наречеш ли Гротенфелд Гродчо, Фашист или както и да е? Хрозни ще си го наречете Грозньо от всякъде. Алекс, ти барем си разумен човек. Знаеш, че там където има два прецедента, вероятността за трети нараства експоненциално.
цитирай
63. анонимен - Отдавна ме сърбят пръстите да кажа следното
15.08.2011 09:31
На родения в обор му личи, дори и да живее в замък.
цитирай
64. анонимен - Абе аз им поставих едни въпроси в техния блог, ама не рачиха да отговорят
15.08.2011 10:21
Нийсе. Тия въпроси ги поставям от години и никой, ама никой не ми е отговорил. На съм се начел на тъпи коментари и още по-тъпи контра въпроси.
Къде са костите на Левски и кой ги унищожи? Кой имаше причина да го направи?
Един от отговорите беше, че хора, които са държали портрета на Левски на станата си и всяка година организират поклонение пред паметника му, са нямали причина /ара бе.../ да го направят.
цитирай
65. kass - vmir
15.08.2011 10:40
една от най-ясните индикации за простащината за мен е упоритостта, неспособността да допуснеш поне за миг, че може би грешиш, че дори в малки проценти съществува вероятнотност в тезите на другия да има доза истина. В неспособността да погледнеш мааалко по-далеч от носа си, да зацикляш на едно място, да имаш толкова дълбоко вкоренено верую, че нищо да не е в състояние да отклони вниманието ти или размърда мозъка ти да погледнеш на нещата от друг ъгъл... Псувните, агресията и неприличните жестове са само нормалния израз на всичко това, в опит да се защити собствения възглед.... Нека не забравяме, че в основата на думата простак стои "прост"...
Поздрави за темата...
цитирай
66. urilozev - Споделям,
15.08.2011 10:41
изцяло.Поздрав.
цитирай
67. анонимен - Вчера се опитах
15.08.2011 10:41
да поговоря с тези, които изключително нападат по-голямата част от блогърите. И май за пореден път проявих наивност....
Поздрави, Вмире!
цитирай
68. vmir - 68. katana - За Алекс и останалите антиспаратоковци
15.08.2011 11:05
katana написа:
В етнолингвистиката и археологията има два прецедента. Гротенфелд, този който е разчел шумерския клинопис. Бил е прост учител. Даскал, както го наричат по нашите краища. И той е бил посрещнат по същия начин, както Спаратока. Даже и по-лошо, защото са го гъбаркали и учени от висш ранг. Професионалисти, демек. Същата работа и била и с Бедржих Хрозни. Този, който е разчел хетската писменост. Хайде, напънете се и им се подигравайте сега! Хайде де!
Джайси, ще наречеш ли Гротенфелд Гродчо, Фашист или както и да е? Хрозни ще си го наречете Грозньо от всякъде. Алекс, ти барем си разумен човек. Знаеш, че там където има два прецедента, вероятността за трети нараства експоненциално.


Добри примери даваш, приятелю, благодаря. В коментар 57 до Глишев дадох и яркия пример с един от най-изтъкнатите и учени с безспорни заслуги - Лорд Келвин, който в първите години на XX - ти век точно както Глишев за историята, обявява физиката за завършена (с останали само два малки проблема за решаване), а начинанията по построяване на самолета - за фантасмагория. Да но, дилетантите Райт не притежават смазващата академична ерудиция и "знанието", че няма как да полети апарат по-тежък от въздуха, в резултат на което литват със самолета си още на следващата година, а аз държа в къщи на стената двуметрова част от този самолет да ми напомня, че и най-великият ерудит може да се окаже невеж.

От едното незначително според Лорд Келвин нерешено проблемче (еквивалентността между гравитация и инерция) още през 1905 се появява Теорията на Относителността, а от последното според Лорд Келвин проблемче във физиката (излъчването на абсолютно черно тяло) малко по-късно изскача и Квантовата Механика...

Да повтарям ли, че такова изумително късогледство е проявено от световно признат авторитет, отдал целия си съзнателен живот на изследвания, учен, оставил ярка диря в науката... кощунство е да споменавам дори трите презерватива на Джойси, които уж щял да ползва Спароток заради нея...
цитирай
69. zind - Не знам за какво става дума, но съм съгласен с всички.
15.08.2011 11:11
цитирай
70. vmir - 70. vishnichka,
15.08.2011 11:13
vishnichka написа:
Алекс заради свои си пристрастия игнорира простичкия факт, на който ние сме свидетели. С месеци наред както Спароток, така и Долсинея положиха свръхусилия да приобщят в блоговете си джойси, ако се меши без да разбира от история, поне да е прилично...Ако някой признава познанията й по история, аз отново ще помоля за линк. Не, тук няма спор, търси се конфликт с най-грозни средства и манипулации при това. Нима ще се намери здравомислещ човек да се върже на лъжата й, че Спароток писал анонимно при нея??? В това е разликата от другите ви идейни разправии, които все пак се аргументират по един или друг начин...Не случайно и аз дадох примера с билките. Та тя точно като неукия, който не познава ни едно листо, влиза да крещи в къщата на билколечителя, че не е доктор и е длъжен да ползва само услугите на официалната медицина. Ама тя да предложи на болния лечение, не може... може да му предложи друго, да си го начука, разбира се, дотам свършват и милите й думи!:)


Точно така, благодаря, Виши! :)
цитирай
71. vmir - 72. kass,
15.08.2011 11:16
kass написа:
една от най-ясните индикации за простащината за мен е упоритостта, неспособността да допуснеш поне за миг, че може би грешиш, че дори в малки проценти съществува вероятнотност в тезите на другия да има доза истина. В неспособността да погледнеш мааалко по-далеч от носа си, да зацикляш на едно място, да имаш толкова дълбоко вкоренено верую, че нищо да не е в състояние да отклони вниманието ти или размърда мозъка ти да погледнеш на нещата от друг ъгъл... Псувните, агресията и неприличните жестове са само нормалния израз на всичко това, в опит да се защити собствения възглед.... Нека не забравяме, че в основата на думата простак стои "прост"...
Поздрави за темата...


Абсолютно споделям, много точно си го казала, Касс!
Поздрави и на теб!
цитирай
72. vmir - 73. urilozev - Споделям,
15.08.2011 11:28
urilozev написа:
Споделям, изцяло. Поздрав.


Благодаря, поздрави!
цитирай
73. vmir - 74. angpiskova,
15.08.2011 11:33
angpiskova написа:
Вчера се опитах да поговоря с тези, които изключително нападат по-голямата част от блогърите. И май за пореден път проявих наивност....
Поздрави, Вмире!


И най-автентичната наивност понякога произтича не толкова от нагласата, колкото от усилията ни.
Поздрави, Пискова!
цитирай
74. vmir - 76. zind,
15.08.2011 11:36
zind написа:
Не знам за какво става дума, но съм съгласен с всички.


Брей, а някои твърдят, че у нас нямало сговорчиви люде!
А възможно ли е, да разбираш за какво става дума и въпреки всичко, да си съгласен с всички?
цитирай
75. joysii - Привет на махленската клюкарница. ...
15.08.2011 12:09
Привет на махленската клюкарница.
То от това Спарчото по-умен нЕма да стане...ама лфчето да ви върви,че да не скучаете.
Воймирчо и дървената Вишня - бесни! Суперско!Така ви искам.
Благодарско на всички, които не ме намират за супер тъпа и простачка.
Останалите...да го духат.:):):)Упс ...извинете, забравих,че тук е пансионът за благородни девици. Ма то не пречи да го....
44. lik, - специални поздрави.
Алекс - също.
Фараончето защо не ме обичка...нямам идея, на мен то си ми е симпатичничко.
Глишев ,сори за стила ми, ама с такива - така,какво да се прави.
Бляки-винаги съм те намирала за симпатяжка.
..............................
И да си дойдем на темата - това ,че Павчо Серафимов няма нищо общо с историята - вече е пределно ясно.
Признавам му едно - пише красиви есета на близка до историческата темататика, в които преобладава фантастичният момент - ню фентъзи го раздава.Модерен е, за това спор няма.
Хубав ден и ...сладка приказка.До довечера има бая време за губене.
цитирай
76. joysii - 83. vishnichka
15.08.2011 14:05
Вишня, не се пъни толкова.Твоята дървена главица трудно ще разбере какво имам наум аз.
Да се манипулират хора е твърде елементарен подход в отношенията.Той е присъщ на Спаротокчето.Мисли си,че всички са малоумни.Мания за величие, какво да се прави.
Но понякога се насажда сам на пачи яйца, защото все пак в сайта има и интелигенция. А в очите на човек с ум, Спарчо е просто един драскач на фантасмагории.
..........................
А ти, Долса,Воймирчето и още няколко наивитета,освен да му лижете краката друго не можете.
Не ви бива достатъчно и да го защитите.
Ама, като стана въпрос...къде е местното Светило,бе? Къде се покри така? В миша дупка се завря от страх. И остави на вас горките глуповатички да браните честта и славата му.
Хааайде пак - хубав ден.
цитирай
77. анонимен - Вчера се опитах да поговоря с тези, ...
15.08.2011 16:24
vmir написа:
angpiskova написа:
Вчера се опитах да поговоря с тези, които изключително нападат по-голямата част от блогърите. И май за пореден път проявих наивност....
Поздрави, Вмире!


И най-автентичната наивност понякога произтича не толкова от нагласата, колкото от усилията ни.
Поздрави, Пискова!


Виж, така или иначе, в известен смисъл за мен това беше някакъв урок. Досега не бях правила усилие да говоря с тези хора и трябваше да се убедя, че НАИСТИНА НЕ СТАВА! Диалог се води с тези, които имат с какво да те разберат, другото е губене на време.
Поздрави!
цитирай
78. alexalexalex - имам предложение
15.08.2011 16:24
то, дето се вика, не ви познавам лично (черешката и джойсито), ама ако се сдърпате в басейн пълен с кал и по бански (по половинки, не цели) ще е далеч по-любопитно и затимателно, поне за мен.
не виждам какво си мерите, да ме прощавате за израза.
черешке, съгласи се, че на Спарото тезите са... глупави, джойси, съгласи се, че не разбираш от всичко и марш и двете в басейна))))

п.с. освен това, аз , като независим наблюдател, като пръв изследовател-историк направих нова теза и ви приканвам веднага и бързо и отведнъж да се присъедините.
ето тук:
http://alexalexalex.blog.bg/drugi/2011/08/15/istinata-za-praistoriiata-na-bylgariia.802011
цитирай
79. goby3 - 85. vishnichka
15.08.2011 18:30
КАКВО Я ХРАНИТЕ С ЕМОЦИИТЕ СИ ТАЯ - СПРЕТЕ ДА Я ЗАБЕЛЯЗВАТЕ И ТЯ ЩЕ УМРЕ!
НЕ И ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ,МИЛА,ПО-ЛОШО ОТ ТОВА НЕ МОЖЕШ ДА Я НАКАЖЕШ! :)
УБИЙ ПРОСТАКА С МЪЛЧАНИЕ!
А теб те поздравявам :)
цитирай
80. mglishev - vmir,
15.08.2011 18:34
тогава искаш ли да говорим просто по същество?

Аз пускам една тема с въпроси по темата за етногенезиса на българите и ти, въоръжен с информацията от постингите на Спароток, коментираш. По същество. Защото общите приказки ме вбесяват. Шлимановците са рядкост, повечето работа я вършат специалистите.
цитирай
81. goby3 - 89. mglishev
15.08.2011 18:49
А ти по същество ли говориш???
Не си схванал темата!
Не става въпрос хич за "етногенезиса на българите" и за постингите на Спароток,а за агресивното и просташко отношение на някои хора!Ставаше въпрос за това,че можеш да не си съгласен с нещо и без да си вулгарен и .....нямам думи!
За това,че има блогери,които живеят само от гаврата и жлъчта си и това е....противно!
цитирай
82. sreden - mglishev -" Шлимановците са рядкост, повечето работа я вършат специалистите."
15.08.2011 18:56
Глишев,нещо не прозвуча много добре!"Сухата" наука е като китайските звънливи камбанки.Издават звуци според вятърът.В нашата история- вятър дал Господ!

"И защо ли ученият свят понякога забравя, че големите неща се правят на този свят винаги от малките хора!"--http://www.facebook.com/groups/122376701166845/?notif_t=group_activity
цитирай
83. vmir - 82. joysii,
16.08.2011 07:47
joysii написа:

То от това Спарчото по-умен нЕма да стане...ама лфчето да ви върви,че да не скучаете.
Воймирчо и дървената Вишня - бесни! Суперско!Така ви искам.
Благодарско на всички, които не ме намират за супер тъпа и простачка.
Останалите...да го духат.:):):)


Знаех си, че няма как да не прибегнеш до “чаровния” чалгарски маниер: “Дреме ми на оная работа”. И защо да ти дреме от това, че според някои норми, една дама не трябва да вади козметиката си на публично място, но нашата мила Джойси може да размахва презервативите си като на панаирджийски атракцион и да нарочва за свой мераклия Спароток.

Знаех си, че няма начин след фамилиарно чалгарските “приятелски” обръщения “Спарчо”, “Спаро” и прочие изрази на “доброжелателното” ти отношение към човек, който с пълно основание не желае да те погледне, да не задействаш и чалгарските прийоми за въздействие на напористите силиконови бомби спрямо обектите на техните домогвания.

Така, незапознати с историята на задявките ти като Алексалекс ще си мислят, че със “Спарчо” сте си имали вземане-даване, че той е твой обожател, който ти отритваш, защото високо информираните ти и загрижени за теб приятели от АИМ са те предупредили, че Спароток е “куку” и “психо”, който не се спира пред нищо, не е ли така?

Айде сега, като си толкова “национално отговорна”, че даваш нишани да пуснеш на всеки, които ти дойде с три презерватива, но не и на Спароток, който според теб искал да заеме мястото на Апостола, да ми отговориш нещо много, ама много важно за мен: Наясно ли си, че костите, които по събрани сведения са били на Левски, са били видени за последно именно в АИМ (с посещенията си в който и със служителите на който ти парадираш) и няма никакви сведения да са излизали официално от него? Наясно ли си, че евентуалните кости на Левски са унищожени не от “неизвестен извършител”, а от служители на АИМ? Че научните корифеи от АИМ, толкова ревниви за артефактите на Спароток, са ликвидаторите на смятаните за най-святите артефакти в българската история - на костите на Левски?

Предупреждавам те, че ако ми отговориш в чалгарския си стил: “И кво ми дреме на оная работа”, ще ти наложа БАН в блога си заради съдействие на ликвидаторите на най-святите артефакти в историята на България.
цитирай
84. vmir - 86. angpiskova,
16.08.2011 13:28
angpiskova написа:
vmir написа:
angpiskova написа:
Вчера се опитах да поговоря с тези, които изключително нападат по-голямата част от блогърите. И май за пореден път проявих наивност....
Поздрави, Вмире!


И най-автентичната наивност понякога произтича не толкова от нагласата, колкото от усилията ни.
Поздрави, Пискова!


Виж, така или иначе, в известен смисъл за мен това беше някакъв урок. Досега не бях правила усилие да говоря с тези хора и трябваше да се убедя, че НАИСТИНА НЕ СТАВА! Диалог се води с тези, които имат с какво да те разберат, другото е губене на време.
Поздрави!


Да, за разумния човек тази преценка е неизбежна.
Поздрави!
цитирай
85. vmir - 87. alexalexalex,
16.08.2011 13:33
alexalexalex написа:
то, дето се вика, не ви познавам лично (черешката и джойсито), ама ако се сдърпате в басейн пълен с кал и по бански (по половинки, не цели) ще е далеч по-любопитно и затимателно, поне за мен.
не виждам какво си мерите, да ме прощавате за израза.
черешке, съгласи се, че на Спарото тезите са... глупави, джойси, съгласи се, че не разбираш от всичко и марш и двете в басейна))))

п.с. освен това, аз , като независим наблюдател, като пръв изследовател-историк направих нова теза и ви приканвам веднага и бързо и отведнъж да се присъедините.
ето тук:
http://alexalexalex.blog.bg/drugi/2011/08/15/istinata-za-praistoriiata-na-bylgariia.802011


Черешката не си я давам да се допира до Джойсито. Иначе Джойсито има нужда от кална баня, калта може да й попие потеклата мас по трътката.
цитирай
86. vmir - 89. mglishev,
16.08.2011 13:54
mglishev написа:
тогава искаш ли да говорим просто по същество?

Аз пускам една тема с въпроси по темата за етногенезиса на българите и ти, въоръжен с информацията от постингите на Спароток, коментираш. По същество. Защото общите приказки ме вбесяват. Шлимановците са рядкост, повечето работа я вършат специалистите.


Глишев, нито съм наясно с историята, нито си имам непоколебима увереност в която и да било от версиите, включително и в някои от Спаротоковите тълкувания. Но тъй като съм професионален изследовател си давам сметка, че за всяко твърдение може да се намерят основания, затова ме интересува автентичността на основанията.

Засега чувам единствено, че Спароток пише глупости, но не съм видял и един пример на оспорване автентичността на находките му, които коментира. Няма как да коментирам по-добре от него собствените му находки. Не мога да не забележа обаче, че въпреки възраженията срещу коментарите му, никой от критиците му не предлага собствена интерпретация на находките му, изключвам фонетичните подобия, които не изискват никакво време, нито усилие, за да бъдат видени и подиграни на момента, а това показва, че възраженията срещу Спароток се основават на предразсъдъци, а не на реален анализ и проверка на твърденията, които той лансира.

Освен това, да преровиш, намериш и систематизираш тематично твърдения в древни източници е изключително сериозен труд, нещо доста различно от това да имаш финансирана весела експедиция, която да копае, за да намери нещо някъде си. Нима ще отречеш, че преди да тръгне експедицията, в която някое шантаво Джойси вярва, че копането е върха на сладоледа в науката, някой като Спароток трябва преди това да го е боляла главата от работа с текстове, за да е наясно какво може да се очаква като резултат от копането еди къде си, а не да се ходи на разкопки по иманярски - "И да открием, и да не открием, пак ще се напием".
цитирай
87. анонимен - от Севт Непримиримии
16.08.2011 19:08
Няма да коментирам личността на Джойси ,- не я познавам.
Няма да коментирам и изказа й - той си е неин проблем.

Един приятел казва,че най - неразбираем е IP езикът,но въпреки всичко много отдавна...прозрях тези нейни думи:

"Ама да не би сега СпОрчовата компания да се опитва да ни наложи и НОВ БОГ!?
След като повярваме, че до един сме траки, трябва да зарежем Исус и да повлечем корем по оня песнопоец ли,бе!!
Гадост!"

Във виртуала е наложително,да не се правят крайни изводи!
Вместо "принцът",може да се окаже торбалан!
Вместо "принцесата" - баба Яга!

Виртуала е перфектен капан за мозъци и тежко на този,на когото мозъкът е щракнат в него!
Хубава вечер ви пожелавам!
Поздравявам Глишев ,човекът с отношение към Православието,който не се остави да бъде манипулиран,Слава Богу!
цитирай
88. joysii - Идеята ти за мои свалки и мераци с...
16.08.2011 23:26
Идеята ти за мои свалки и мераци свързани със Спарчо кукуто e на ниво пубертет петокласник.
................................
"Наясно ли си, че евентуалните кости на Левски са унищожени не от “неизвестен извършител”, а от служители на АИМ? "ме питаш.
А само да попитам пък аз - имаш ли неоспорими доказателства за това, което твърдиш, защото е доста отговорно да заявиш нещо такова?
..............................
Ти БАН в блога си и бездруго ще ми наложиш, защото си глупав и не можеш да спориш с мен.
Зная,че този коментар ще бъде изтрит на мига.И няма да се учудя.
Ти си най-тъпият от мъжете в Спарчовата дружинка.
И аз изобщо не съм ти крива,че това е факт.
Трий коментарите ми колкото си щеш...от това по-умен няма да станеш:):):)
Поздрави и хубава вечер.
За всеки случай,ще пусна коментарчето и при мен.
цитирай
89. joysii - 96. vmir
16.08.2011 23:39
Пишеш : "някой като Спароток трябва преди това да го е боляла главата от работа с текстове, за да е наясно какво може да се очаква като резултат от копането еди къде си, а не да се ходи на разкопки по иманярски - "И да открием, и да не открием, пак ще се напием". "
................................................
И кой е написал тия текстове дето Спарчо се цепи да ги чете? Нали точно тези ,които са провели изследванията!
След копането идва ред на дълго писане, бе главоч!
Спарчото чете публикации от хорските открития, а после вади от тях откъси ,с които да подкрепи налудничавите си хрумвания.
Краде от труда на научните работници.
И още нещо - ако ти се напиваш с повод и без повод, археолозите предимно си гледат работата.Не пиенето.
Ми нека нашият отворко Спарчо поне веднъж иде на разкопки и да си проведе собствено изследване, после да си го опише и публикува.Да го видим колко ще проучва и колко ще пие.
цитирай
90. vmir - 100. joysii - изтрита и отсега нататък ще бъде трита без предупреждение поради чалгарско и просташко отношение към българската история -
17.08.2011 02:17
използване и превъзнасяне оценките на служители на институция, в която са унищожени предполагаемите и дълго търсени кости на Левски, а въпросните служители намират това за нещо естествено, нормално и съвместимо с оскърбителните им квалификации за хора, интересуващи се от история.
цитирай
91. анонимен - :))))) ето, затова си ми на сърце,
17.08.2011 14:51
vishnichka написа:
Днес гледах един филм, в който един бандит обясняваше на друг как е заобичал силно будизма...щото била най-великата религия. Отвънка празно! Отвътре празно! Нирвана...

Поздрави и приятна седмица на всички!:)

цитирай
92. vmir - бивш 101. анонимен - премахнат поради неподходящ език.
17.08.2011 16:22
Оценявам подкрепата, но ме вкарваш в противоречие с принципа да й дам право на самозащита, след като вече съм я обявил за персона нон грата.

Моля, нека се въздържаме доколкото е възможно от вербална агресия дори и по адрес на вербални агресори като Джойси.
цитирай
93. monaliza121 - Ау. . . . . Ами. . . . аз често ползвам ...
17.08.2011 17:52
vmir написа:
katana написа:
Ау..... Ами.... аз често ползвам "простачни оръжия". Мисля, че те са разбираеми от простаците. Лизи, не си права. Постацитене са неунищожими. Просто са мтого.
"Един пада,
друг ще го замести,
това е просто и логично"


Здравей, Катана!
Простакът няма как да разбере онова, което надхвърля границите на просташките му представи. А понякога се налага да му се обяснява.


Катана, учудваш ме с надеждата си за унищожение на простаците.:)))))

vmir, да обясняваш на пън, че от него дърво не става е causa perduta, безплодно дело, завършващо винаги със загуба на време и неудовлетвореност.
цитирай
94. vmir - 105. monaliza121,
17.08.2011 19:30
monaliza121 написа:
vmir написа:
katana написа:
Ау..... Ами.... аз често ползвам "простачни оръжия". Мисля, че те са разбираеми от простаците. Лизи, не си права. Постацитене са неунищожими. Просто са мтого.
"Един пада,
друг ще го замести,
това е просто и логично"


Здравей, Катана!
Простакът няма как да разбере онова, което надхвърля границите на просташките му представи. А понякога се налага да му се обяснява.


Катана, учудваш ме с надеждата си за унищожение на простаците.:)))))

vmir, да обясняваш на пън, че от него дърво не става е causa perduta, безплодно дело, завършващо винаги със загуба на време и неудовлетвореност.


Съгласен, пък и глупостта е заразна. :(
цитирай
95. mglishev - Точно така,
21.08.2011 03:45
vmir написа:
... нито съм наясно с историята...


Чест ти прави, че го казваш. Лошото е, че същото важи за Спароток, но той не го казва за себе си. Аз пък като професионален историк твърдя, че този човек не разбира нищо от история. Нито от археология. Също така твърдя, че той структурира текстовете си така, че да обърка читателите си с недоказани твърдения. И твърдя, че не е чел литерат,рата, която обилно привежда.

Както и да е, това е за друга тема. Твоята беше, че няма нужда от грубости и псувни. Напълно съм съгласен с теб.
цитирай
96. vmir - 107. mglishev,
21.08.2011 16:00
mglishev написа:
vmir написа:
... нито съм наясно с историята...


Чест ти прави, че го казваш. Лошото е, че същото важи за Спароток, но той не го казва за себе си. Аз пък като професионален историк твърдя, че този човек не разбира нищо от история. Нито от археология. Също така твърдя, че той структурира текстовете си така, че да обърка читателите си с недоказани твърдения. И твърдя, че не е чел литерат,рата, която обилно привежда.

Както и да е, това е за друга тема. Твоята беше, че няма нужда от грубости и псувни. Напълно съм съгласен с теб.


Не ти оспорвам знанията и квалификациите, но знам прекалено много случаи, в които прекалените знания водят до непреодолимо привързване към неверни принципни положения. Ако хората знаеха на професионално ниво какви нови проблеми ги чакат след решаване на старите, едва ли някой щеше да открива нещо.
Да се въздържаме от грубости и псувни, и приятните изненади няма да закъснеят, крачката от абсурдното до очевидното понякога е много незначителна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092858
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54869
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031