Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2012 18:54 - ВИЗАНТИЯ И БЪЛГАРИТЕ
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 2539 Коментари: 0 Гласове:
33

Последна промяна: 21.11.2012 15:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ИРИ е империя – държава на десетки племена и народи. Днес е лесно да кажем “траки”, подразбирайки сродните племена предимно по земите на днешна България, но по времето на ИРИ, груповото самоопределение е много по-фрагментирано чрез племенната принадлежност, която пък допълнително е била разкъсвана от регионалната административна определеност. Неслучайно определението “византийски” в редица съвременни езици е синоним на коварен, подъл, вероломен.

В състава на ЗРИ и първите векове на ИРИ, докато империята е била доминирана и управлявана от неелински балканци, цяло хилядолетие провинциите Мизия, Тракия и Македония си стоят кротко на едно и също място. Така, ИРИ изглежда центрирана около днешна България, но от VII – век нататък, управлението, както отбелязва Спароток, преминава в арменски ръце, Армения е на изток, центъра на влиянието се поизмества също на изток. Отделно, гърците дърпат на юг, дори само чрез гръцкия език и литература, благородно разпространени  по целия древен свят от балканеца Александър Македонски, снабдявайки местните си администрации с ученията на Платон и Аристотел за държавата.

Скоро след като северните балканци (които днес условно наричаме "траки") губят влияние в ИРИ, все по-често конкретното племенно или регионално определение на местните жители в днешните български земи се заменя с “българи”. Но нима замяната на множеството разграничителни определения с едно-единствено, не говори за обединителен процес? Нима този процес не е съвсем естествено следствие на симетрично противодействие на югоизточната етноцентрична тенденция, започнала в ИРИ от VII – ми век нататък? Нима името “българи”, каквото и да означава то, за периода от VII - ми век до повизантийчването на България, не се явява обединителния център и признак за съпричастност между множеството местни балкански племена, изпитващи нарастваща нужда от единодействие? Нима не е ясно, че с колкото по-негативен смисъл е товарено обединителното име "българи" от противниците на балканското неелинистично обединение, толкова по-силна е била нуждата от това обединение, за да изплува общото име над частните "мизи", "траки", "македонци"...

Всичко в историческите описания нататък, подкрепя тази моя хипотеза. Основаването на България е отговор на назряла нужда от обединение между мизи, траки, македонци. Как така 10 хиляди “прабългари” от тресавищата в устието на Дунава ще заставят със самото си появяване ИРИ да им плаща данък, ако в Константинопол (за българите вероятно Цариград) не са знаели, че мизи, траки и македонци са дотолкова обединени и сродни с българите, че всички заедно могат да отнесат ИРИ като едното нищо? Затова е и възхвалното “Велика” България в азиатските степи (кога те хвали византиец?), белким тръгнат българите да си търсят държавата по Азията.

Цялото развитие на историята нататък говори в подкрепа на същото. ИРИ се опитва всячески да създава интриги, метежи, брожения и да отслабва българския държавнотворчески процес, гледайки на българите като на сепаратисти, стигайки до административно заличаване на хилядолетна Тракия, преименувайки не по-младата Мизия с напълно неизвестно име, премествайки на хартия Македония на мястото на погребаната Тракия и давайки на “македонците” излаз на Черно и на Бяло море, свеждайки административно българите до западнобалканска общност, обитаваща Адриатика и древната римска провинция Македония, които са земите на бивша Югославия и Албания. Всичко това, разбира се, няма как да не даде и своите резултати върху българското единство, включително завладяването ни от Османската империя.

Добре е да познаваме византийщината, за да знаем какво не трябва да допускаме НИКОГА! А византийщината в случая е нетрудно различима и определима като елиминиране на опонента без подбор на средствата, заради което великата ИРИ днес е само спомен, България губи столетия от развитието си като европейска държава, и от европейска суперсила, се превръща в малка и бедна балканска държава. Но най-лошото от всичко е, че и днес сме в плен на византийски прийоми и маниери за елиминиране на опонента, без оглед на последствията им върху държавата.



Тагове:   Византия,


Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4093076
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54869
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031