Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2013 07:13 - ЗА БОТЕВ И ЗА ГЮРО МИХАЙЛОВ
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 1011 Коментари: 0 Гласове:
15

Последна промяна: 09.11.2013 09:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всеки народ се оглежда в героите си като в огледало и признава или не, фактически стриктно следва примера им, доколкото и както го е разбрал. Аз лично нямам поетичен талант, не смятам, че някога мога да имам такъв и не съм никак изкушен да се виждам в ролята на Ботев. Не се изкушавам и от роля на освободител, будител или просветител, за да отричам простия очевиден факт, че гениалният поет и публицист Ботев, като ефективен военен командир е не по-добър от оперетъчен герой.

Защото смятам, че приравняването на поетичния гений с военния унижава българите и ни изкарва неспособни да заслужим свободата си.  Изкарва ни също неспособни да я оправдаем или поне оценим дори когато саможертвено ни я поднасят на тепсия. И защото смятам, че такава роля логично ни задължава да оправдаваме бедите си единствено с лошотия или зверската жестокост на другите спрямо нас и ни обрича да бъдем вечни неудачници, които хленчат безутешно, че са поробени или прецакани и се радват най-много от всичко когато от чужбина ги милват състрадателно по многострадалните глави и ги утешават, че от тях по-големи юнаци нема. Е, па нема. Заради което всичко, което им носи лична облага е само малка компенсация за това недооценено  чутовно юначество.   

Докато премълчаваното военно фиаско на Ботев ни представя като неадекватни на реалността малодушни безропотни роби на външни завоеватели, саможертвата на Гюро Михайлов и другарите му е в състояние да смрази горещата агресивност и на най-хладнокръвния чуждоземен нашественик. Подценяването й ощетява не само паметта на тези момчета, но и на българите като цяло.

За мен никак не е случайно, че Ботев не среща подкрепа на българска земя и ужасно ми горчи да слушам високопарните заклеймявания по адрес на селяните,  които са му обърнали гръб. (Същата високопарност ни залива с пълна сила и днес, даже мисля, че тя е между основните причини за упадъка на държавата ни)

И си мисля, че трябва ужасно много да мразиш, подценяваш и дори да клеветиш народа си, за да му вменяваш вина за това, че не е зарязал на момента всичко, за да хукне след Ботев с геги и криваци, за да умре заедно с него точно в ситуация и момент, когато това е било повече от гарантирано. Кому е нужна такава саможертва, която да демонстрира, че не само темпераментен родолюбец и поетичен гений, петимен от години за незабравимо възвишена героична смърт, но и обикновения български селянин е лишен от чувство за реализъм и самооценка на възможностите си? В какво ни помага такава ярка демонстрация, че българина предпочита да умре, за да осигури на близките си външно съчувствие, покровителство и освобождение, но не и да поеме отговорността за тяхната настояща и бъдеща съдба?

Големият съществен въпрос за мен е не защо от няколко села никой не тръгва след Ботев, а защо само 4 години след това в лицето на Гюро Михайлов група случайно събрани български селянчета не отстъпват пред сигурната адски мъчителна смърт в служба на родината си?

Моя отговор е изцяло на страната на Гюро Михайлов и другарите му – защото са истински непобедими войници. От онези храбри, честни, непокварени и дисциплинирани войничета, без скромността и непретенциозността на които нито една държава не е ставала непобедима и велика.

И аз нямам АБСОЛЮТНО никакви колебания да се преклоня възможно най-дълбоко пред божественото съвършенство на саможертвата им без ни най-малко тарикатско или интелектуално изкушение да мисля, че тези момчета са умрели от глупост и незнаене как да се измъкнат от ангажимента на честта и поетата отговорност. Точно обратното – завиждам им за непоколебимостта и искам ако не в делата, поне в преценките си да съм безкористен и кристално чист като тях, защото чувствам, че едва ли ще намеря мотиви или сили да противодействам на ехидството и вождизма, които са заразили и отдавна разяждат държавата, съзнанието и морала ни, скрити зад портрети, лозунги и неуморно фабрикувани подвеждащи символи.

...


Тагове:   ботев,   гюро михайлов,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4093078
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54869
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031