Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2009 16:05 - ВЛУДИТЕЛИ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ 2
Автор: vmir Категория: Други   
Прочетен: 3849 Коментари: 29 Гласове:
0

Последна промяна: 12.02.2009 16:12


 

Докато едни представители на законодателната власт жонглират с думите, за да отвлекат вниманието от действителността, докато клакьорите им ги величаят като велики оратори и настояват несъгласните да мълчат докато разговарят с тях, едни други представители на съдебната власт, раздават правосъдие.

И както може да се предположи, действията на законодателната и съдебната власт вървят ръка за ръка, а маниерите на работата им си приличат досущ като близнаци. Отново тук са както осъдителното (срещу когото трябва) говорене, назиданието, жестикулациите, клакьорите и т.н. до отлично познатото отчуждение на повечето хора от този театър на абсурда.

Нашумялото повече във Франция, отколкото у нас дело за убийството на талантливия български студент в Сорбоната Борилски е подходящ пример за приноса, който съдебната власт у нас дава за подмяната на истината за действителността около нас.

Едва ли са необходими пространни анализи и дълбоки наблюдения, за да се забележи тази подмяна. Обратното, понякога лъжата е толкова осезателно присъстваща около нас, че се налага да блокираме съзнанието си, за да го спасим от лудостта на масираната й защита  точно там, където лъжата трябва да бъде наказвана.

            Ще се опитам да бъда милостив към нервите на приятелите и читателите и ще посоча само два-три фрагмента от решението на съда по делото Борилски.

 

  1. В решението по делото се коментират присъстващи в залата и се правят декларации (отново в самото решение по делото???) във връзка с присъствието им! (Сякаш присъстващите наблюдатели са били обект на разглеждане по делото, а не престъпниците!)

 

  1. В решението по делото присъства невероятно безочие на съда, който приема, че не е имало битка между Борилски и Желязков, защото НЯМАЛО ОТКЪСНАТ ЕПИДЕРМИС, т. е. , кожа от Желязков! (При неизчерпаемо изобилие от генетичен материал на Желязков по тялото и дрехите на Борилски!)

 

  1. Оправдаването на Желязков е в съответствие с неговата версия, че е бил наранен не от Борилски, а от убийците, докато е защитавал Борилски от тях. (При липса дори на една молекула генетичен или какъвто и да било друг материал от невидените от никого, освен от Желязков и съучастника му убийци”!)
     

В съответствие с “логиката” на съда, ако имаше откъсната кожа от Желязков, той отново можеше да бъде оневинен, защото Борилски не му е взел скалпа, а ако му липсваше скалпа – можеха да го оправдаят, защото Борилски не му е отрязал главата!!! Дори много повече – съда можеше да приеме, че Желязков е бил обект на агресия и е действал в условия на неизбежна самоотбрана!!!

 

Е, а кажете сега, че това не е обръщане на всичко с краката нагоре!!! А, кажете, сега, че усещането за това обръщане не ви е до болка познато!!! А как се чувствате, когато това се прави от самия съд???

..........

image 



Тагове:   българия,


Гласувай:
0



1. krotalka - Някъде прочетох, че Франция иска делото
12.02.2009 16:16
да се гледа от френски съдии. Престъплението е извършено там, разследването е направено от френската полиция. Защо нашият съд не се съгласи с това? Явно всичко в българското правораздаване е фалшиво и манипулативно. Още веднъж си показаха кирливите ризи пред Европа. Нямат съвест и срам. Тъпигьози! Това е най-безобидната дума която намерих!
цитирай
2. vmir - Безочие, Кроти!
12.02.2009 16:20
:(
цитирай
3. krotalka - Колкото и обидни думи да кажем за тях(съдиите),
12.02.2009 16:27
все тая. На тях не им пука. Поставили са себе си и собствените интереси, над закона. Това дело е един фарс.
цитирай
4. vmir - Да, така е, но не бива да забравяме, че и между тях хората са различни.
12.02.2009 16:35
Дори и двама на сто да са съдиите със срупули, пак си заслужава да ги разпознаем и да застанем на тяхна страна.

Всъщност, аз съм убеден, че свестните са много повече, но пък малкото безскрупулни се пъхат винаги и навсякъде.
цитирай
5. krotalka - Една лъжица катран в кацата с мед, е достатъчна...
12.02.2009 16:41
Покрай сухото, гори и суровото!
цитирай
6. vmir - Кроти, това е при неживата и неразумна материя. До която се доближава апатичното общество.
12.02.2009 16:55
А когато има увереност, има и желание, тогава милионите намират тези помежду си, които са необходимите. Помисли за Махатма Ганди, който с гладната си стачка слага край на колониалната система за стотици милиони...
цитирай
7. анонимен - Ами на нашенската Темида, Воймир,
12.02.2009 16:56
някои са пробили дупки в превръзката на очите й, и са я превърнали в дама с домино, и не искат да й се кланят като на богиня на справедливостта.Добре е, че не поставяш всички от съдебната ни система под общ знаменател, защото аз също познавам много свестни юристи /виж, в блога си имаме и творци, които са ме спечелили като едни изключителни личности/, макар, че от медиите, най-вече, като че ли ни е наложена илюзията, че най-добрите ни специалисти са именно от областта на криминологията...а се проваляме неведнъж пред Европа и света, делото е само още едно потвърждение за това, колко е голямо нехайството за достойното ни и професионално поведение!И дълго още ще си получаваме негативни оценки и доклади от ЕК, които управляващите ще приемат в ОБЩИ ЛИНИИ, както четох одеве в днес.бг.Каква ирония само?!
цитирай
8. vmir - Права си, Виши, така е. Винаги има различни хора. Навсякъде. Лошата нагласа на обществото
12.02.2009 17:04
открива и издига хора като Хитлер, Сталин, Милошевич, които водят останалите към катастрофа. Добрата нагласа открива освободителите като Ганди.
Какво ще е бъдещето на държавата ни зависи от нагласата ни - доколко разбираме света около себе си и успяваме да бъдем адекватни на случващото се в него. Сърбите избраха Милошевич, защото им обеща велика Сърбия, но забравиха да се запитат удовлетворимо ли е желанието им. И с Хитлер и Сталин беше същото.
цитирай
9. анонимен - О, опасявам се, Воймир, че скоро няма да се появи
12.02.2009 18:53
такъв месия на ненасилието...дори напротив, страхувам се, че ще ескалира все повече и повече.Може да напълни блога ти с дела и несправедливости наистина влудяващо!
Дано не съм права!
цитирай
10. vmir - Виши, ако това, което пиша не изглежда влудяващо, значи има да стават и още подобни неща.
12.02.2009 19:15
Аз не мисля, че пиша, защото нямам какво друго да правя. Защо, когато стане дума за тежки проблеми, повечето хора предпочитат да изчезнат, като преди това въздъхнат с коментара, че ще става по-лошо? Това е израз на панически страх, който блокира мисленето за по-напред от няколко години. И какво, като се плашим, че държавата ни изчезва, щом като спираме само до дълбоката въздишка, или навивки за протести? Ако започнем да отделяме повече време за мислене, ще станем по-трудно манипулируеми и по-лесно ще намираме общата полезна посока...
цитирай
11. анонимен - Мога само за себе си да кажа, че се опитвам да мисля, колкото мога!
12.02.2009 20:37
А кой как го прави, се вижда по избори!
Благодаря ти!:)
цитирай
12. vmir - Уф, бе Виши! Проблема не е в самото гласуване, а в убежденията, заради които се гласува.
12.02.2009 21:02
А убежденията искат мислене, което от своя страна може да стане само след отказ от нещо си. Но когато хората са шаштисани от страх за близкото бъдеще, забравят да мислят за нататък...
цитирай
13. inamay - ...
12.02.2009 22:45
Не мисля, че си прав, в последния си израз, Воймир. Ще отговоря за себе си, защо смятам, че не съм ошашкана, саштисана от страх за близкото си бъдеще. Аз съм тук. Утре (ако бъдем точни, утрето за мен се отлага след 15 дни) аз няма да имам работа, няма да имам право да се влача на борсата и да залъгвам себе си, че съществувам, защото ми плащат, защото моята държава ме "погалва" с грапавата си мащенска длан. Нали не мислиш, че ще спра да мисля?! Нали не мислиш, че не изразявайки отношение по въпросите за делото "Борилски" или въобще за влудяването, че дори и това, което рови жаравата от последните седмици в блога, аз мога да спра да мисля... Мислещите хора няма нужда да отразяват колко мислят, количеството някак си не им се връзва с употребата на термин "мислене". Аз ще съм тук, Воймир. Аз имам нужда да съм тук, да дишам въздуха, наситен сутрин с пушека от изгорял мазут на парова централа, но пък отсреща ми синее се Балкана... Аз ще съм тук, отказала се от "нещо си"... няма да видя Гибралтар, няма да видя Айфеловата кула, няма да видя Кьолн, Буена Виста на живо... Въпрос на избор, да?! Не ме е страх, Воймир, да нямам хляб... Дори от израза "ще ядем тогава пасти" вземам ценното... от утре няма да имаме ракия, но пък ни се намира бутилка уиски...
Не се заяждам с никого. Не визирам никой постинг или изказване. Мъчно ми е въобще за хората, Воймир. За прекаленото си, нашето вживяване във философстване...
Аз искам да съм тук, Воймир. Аз искам да имаме правосъдие. Аз искам да имаме медицинско обслужване, да открият заболяването на дъщеря ми, тя да си отдаде най-ценното, което може, тъй както твоята ще го даде и то да бъде тук, защото тя го иска... Къде грешим, Воймир? И ние с теб грешим, приятелю... Едва ли е единствено при мен в поезията, а пък при тебе в прозата...
Прощавай за вмешателството ми!
цитирай
14. vmir - Ина, не съм срещал досега човек да не мисли. А какво и колко вижда може да се оприличи с играта на шах.
12.02.2009 23:51
Повечето хора играят с един, най-много два хода напред. По-малко с 2-3 хода, още по-малко с 3-4 хода и т.н. Колко комбинации ще пресмяташ също има значение. За един квалифициран шахматист е съвсем лесно да разбере докъде се простира далновидността на по-слабия. Но по-слабия не може никога да пречени далновидността на по-добрия. Въпреки това, много често слабия не престава да си мисли, че еднствено лош шанс или глупава грешка са му попречили да спечели. В това си убеждение не се разколебава дори десетилетия да не му се удава да победи добрия и продължава да се ядосва на моментните си грешки, но най-често и идея си няма, че без способноста да различи тактика и стратегията на противника, е лишен от реален шанс за победа. А, повечето хора си нямат идея дори за тяхна тактика и стратегия при играта на шах, камо ли да проумеят и изпреварят противника. Същото е и в живота, само дето някои не знаят дори правилата на играта, но са готови на всичко, за да заемат мястото на гросмайсторите. С допълнението, че правилата на играта в България са доста мъгляви, поради което тактика и стратегия по общоприети правила (закони) не дава особени шансове за успех. От тук нататък, мисля, че повечето хора могат да се сетят какво следва, но дори и да не се сетят, ако приемат примера ми, мисля, че поне няма да твърдят, че самото мислене без правила на играта е достатъчно, за да ти даде шансове за успех.
Приятна вечер! : )))
цитирай
15. inamay - ...
13.02.2009 01:18
Макар ужасно да ми се спи, ще ти отговоря, но с много малко. Знам къде е грешката ни в мисленето... всички мислим, но не се следим какво изказваме.
Аз отговорих на: "Но когато хората са шаштисани от страх за близкото бъдеще, забравят да мислят за нататък..."
Но си прав за играта, шахмат... с едно допълнение... правилата не се знаят от всеки, Воймир... тази игра не се изучава в училище, като играта, популярната "народна топка". Но, това пак води до последващото в твое мислене... Не може всичките в държавата да са за интелектуалната игра, наречена, известна като шах... Всеки трябва да се проявява според знанията си и както е при низшите на нас събратя, при битка между равни, отстъпва винаги един, показвайки, че има слабост в силата да спре и да признае другия, за да му оцелее стадото, разбирай групата... А правилата трябва да са ясни... но да започнем в знанията от политиците... като се ръководим от познатата ни поговорка за главата и за рибата...
Лека нощ! :)))
цитирай
16. vmir - Ина, може и както казваш, но аз ще опитам да го кажа този път на леко компютърен език – липсва ни дефрагментация.
13.02.2009 17:48
Както, ако информацията на всеки компютър на около месец-два не се дефрагментира, за да се поддържа компа в добро състояние и да не губи излишно време в издирване на отделните фрагменти от един файл и харда да му не се скапва от ненужно моткане на главите му в търсене на разпокъсаната информация, така и нашите глави прегряват от мислене в различни посоки, но без желания резултат.

Нищожно малкото идеи в политическия ни спектър страдат от такава невъобразима фрагментация, че сглобяването им в едно работещо цяло не може да не срещне безброй неуспешни опити с несъответстващите, а често и с противоположни на необходимите елементи. На всичкото отгоре, има си и хора, които правят всичко по силите си да увеличават фрагментацията на идеи, общности и партии, и аз наричам в последните си постинги тези хора “влудители на съвременна България”, защото с
подмяната на приоритети и ценности от висотата на положението си, тези хора лансират шизофреничен образ на живот без надеждата, че в него има скала на ценностите различна от прищевките им в момента.

Приятен уикенд! :)))
цитирай
17. tagarski - Американската философия на правото...
13.02.2009 21:44
Дълго време изучавах американската философия на правото с една главна цел - да разбера и схвана вътрешната мотивация на американският законодател и на америанският съдия.
Оказа се, че става дума за един подход, който формално е записан и в нашето законодателство, но реално няма и помен нито от разбирането му, нито от прилагането му.
В България и сега често може да се чуе: "Абе и на смърт да осъдят убиеца, нашето дете няма да се върне..." Такова мислене подготвя почвата за приемане на по-лека присъда и дори на договаряне на материална компенсация срещу отказ от съдебно преследване изобщо.
В САЩ такава реплика и такова мислене въобще са направо невъзможни, немислими.
Защо?
Защото американският законодател и съдия свещено се ръководи от положението, че законът и правосъдието ВЪЗСТАНОВЯВАТ нарушени и отнети права, включително главното право - правото на живот. Правото на живот като ПРАВО няма нищо общо с физическия живот; то е чисто юридически термин като всяко ПРАВО изобщо. Убитият е физически мъртъв, НО НЕГОВОТО ПРАВО НА ЖИВОТ изобщо не е мъртво там и дотогава, където и докогато има правосъдие.
Затова и законът, и съдията са непреклонни - ПРАВОТО на живот стои по-високо за правосъдието от самият реален живот, който може да бъде и живот на деградирал индивид.
Българската нация няма изобщо усет за правосъдие в дълбинният смисъл на понятието ПРАВА, тя се поддава на житейски целесъобразни интерпретации, включително на съблазънта да запазим "нашите момчета", убитият няма да се върне, защо тогава да почерняме живота и на тези двамата...
Когато пък към такава обща нагласа бъде прибавена корист, корупция, началническо и колегиално "влияние", положението наистина става съвършено абсурдно.
Аз само маркирах един важен за мен проблем, не знам доколко ясно го представих, но твоята публикация просто ме "дръпна" да го напиша.
Поздрави!
цитирай
18. vmir - Tagarski, благодаря за изключително съществения и ценен коментар.
14.02.2009 08:01
И мен са ме занимавали същите въпроси. Напълно съм съгласен за смесването и подмяната на понятията у нас, апелирал съм към разграничаване на идеите от носителите им, странно, абсурдно и нелогично ми се вижда това нашенско безкрайно игнориране на принципни положения заради частни съображения, и аз се боря с отчаянието, че сме толкова изостанали в абсурдните си разбирания, че нямаме шанс да подредим държавата си.

И как няма да изглеждат тъпи американците, като си нямат престава колко е лесно да се изгавриш с потърпевшите и най-вече – с убеждението им, че имат права, а докато преживяват шока си от цинизма ти, да ги довършиш с помощта на клакьори, като ги изкараш според обстоятелствата или по-черни от дявола, или по – глупави от самата глупост!

Всъщност, с постингите си за влудителите влагам усилия да покажа точно тази подмяна и най-вече, че тази подмяна се поддържа дирижирано отгоре, може би не точно от правителството, но от множество фигури, които биват избутвани нагоре във всяка от трите ни власти и медиите. Защото не народа е избрал проф. Пантев за “Оратор №1” на българския Парламент, въпреки, че той непрекъснато подменя понятия, не народа е избрал съдебното жури по делото “Борилски”, чието решение не отговаря на нито един от въпросите, поставени от шокираното френско правосъдие.

Всъщност, циниците, които се ангажират с подмяната на понятията и приоритетите, въобще не са толкова много, колкото изглежда на пръв поглед. До момента, в който БСП обяви за “мръсни” костите на избитите без съд и присъда в борбата срещу капитализма, членовете и симпатизантите на тази партия едва ли лично биха си позволили подобно кощунство с правото на живот, за което споменаваш. Издигането на несъществени констатации над съществените в делото “Борилски” е продължение на същото кощунствено отношение към правото на живот.

Според мен, многото отводи по делото “Борилски”, апатията и отчуждението от политическото говорене красноречиво показват, че мнозинството хора в страната ни нe възприема позитивно разбиранията на управляващите за действителността, но все още не е намерило своята алтернатина ценностна система.

И нека да завърша с моя констатация за американската съдебна система, която навремето особено много ме впечатли, докато търсех отговор на въпроса защо американците избягват да си търсят правата в съда. Тогава разбрах, че те са склонни да гледат на правосъдието не като на свое право, а единствено като на възможност да получат справедливост – ако положат усилията, необходими за целта, въпреки относително безпристрастния съд и многото съдебни заседатели.

Благодаря за ценния и насочващ коментар!
С пожелания за много любов и съпричастност! :)
цитирай
19. анонимен - Привет, Воймир!
14.02.2009 12:28
Поздравления за позицията на всички коментиращи от дискусията, която се е получила тук...И ако можем за момент да забравим всичко онова, което ни натъжава навън, искам да ви поздравя с днешните празници!
Наздраве от мен с пожелания за по-добри дни, справедливост, надежди и
много, много любов!:)))
цитирай
20. vmir - Виши, благодаря от името на коментиращите и те поздравяваме с картинка на твоите пожелания и надежди!
14.02.2009 16:17
http://vmir07.hit.bg/forVishi1.jpg

:)))
цитирай
21. анонимен - Благодаря ти, ей!:)
14.02.2009 17:39
Хубаво е да сме по-позитивни наистина, вярата не е ли точно това! Пък и повече идват сили не само за мислене, ами и за действие!Трудно е, но не непреодолимо...

http://vbox7.com/play:1b2d6284


цитирай
22. vmir - "И се надявам, че някой ден ще почиваме в мир край моите реки на вярата" - благодаря, Виши!
14.02.2009 18:15
:)
цитирай
23. bestregards - много четиво си подсигурил! занимателен блог! находка!
16.02.2009 22:58
и хем да се смее човек, хем да плаче .... и то до истерия! :-)))))))))
цитирай
24. vmir - Благодаря, Bestregards, и аз така го чувствам, ох!
16.02.2009 23:26
:)(
цитирай
25. bizcocho - Всичко е такъв пълен абсурд, че ч...
18.02.2009 15:15
Всичко е такъв пълен абсурд,че човек може да се замисли нормален ли е,та не може да вмести в мисли и разбирания тез,които уж са заели места на които да покажат мисъл,логика...думата справедливост и истина е конштунство да употребя в случая!
А как се чувствам...за мой срам става в родината ми,за моя радост-далеч от мен!
Поредният ми поздрав към теб,вмир,за постинга ти!
цитирай
26. vmir - Благодаря, Bizcocho, лошата новина е, че тези хора са заслепени от неща, за които можем само да се досещаме.
18.02.2009 16:40

Добрата новина е че, докато ние виждаме положението, те ще бъдат затруднени да потулят случая.
цитирай
27. bizcocho - Дали?А дали няма да скалъпят и &q...
18.02.2009 16:51
Дали?А дали няма да скалъпят и "разрешат" някой шумен случай...глупаци да им играят по свирката винаги ще има,както и такива,които да погледнат в посоката,към която са насочили височайшите ръката си...:(
цитирай
28. vmir - Ще бъде така само в случай, че всички вдигнем ръце от тях,
18.02.2009 18:33
обърнем им гръб и ги оставим да си правят каквото си знаят или искат, но, ако знаят, че сме достатъчно наблюдаващите делата им, ще им е много по-трудно.
Благодаря ти!
цитирай
29. compassion - Честита баба Марта!
01.03.2009 14:36
Прощавам ти!
Прости ми!
За всичко,
което не даде радост,
което не създаде красота,
което не живее в хармония
което не достигна сърцето...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4103091
Постинги: 673
Коментари: 10309
Гласове: 54892
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930