Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 01:24 - ЕЛЕКТРОМОБИЛЪТ НЕ Е ЗА ВСЕЗНАЙКОВЦИ (2)
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 1493 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 15.02.2011 07:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

(продължение)
Интересно е да се запитаме кой и как би могъл да попречи на електромобила, обещаващ не на шега 10-кратна икономия на енергия, да направи българския потребител щастлив?  Кой е този, който ще попречи на българина да се включи със своя гений, талант и труд в създаването и използването на това чудо на цивилизацията?

 Първото нещо, което се набива в погледа е, че задвижването на един милион автомобила в един и същ момент с мощност около една трета  от максималната мощност на леките автомобили у нас, дори без загубите в електропреносната мрежа и двукратното преобразуване на ел. енергията преди доставянето й в електромотора, изисква сумарна мощност колкото няколко АЕЦ – а Козлодуйили Белене”, (не е толкова важно коя от двете). Става дума за нуждата от много солидни допълнителни енергийни мощности приблизително, колкото сто-двеста язовира като Цанков Камък, за епохалните заслуги към построяването на който днес българския съд възнагради А. Доган, а ДПС в момента тържествува и го приветства като чутовен герой на родната енергетика.

Ама ... ние не искаме дори една АЕЦ Белене”, така ли е? Защото отиваме право в ръчичките на руснаците и енергийната мафия на БСП. Пък и опозицията у нас e свикнала да мисли, че първия приоритет в политиката (с изключение където БСП е пуснала дълбоки корени) е да се попречи на управляващите, а как ще се решават проблемите, ще му мисли, когато вземе властта

Второто нещо, което следва от първото е, че щом България няма АЕЦ за електромобилите си, ще си купува тока отвън – нали затова всички съседи строят АЕЦ-ове. Да ама... понеже защото справянето с червената енергийна мафия е било отчетено като успешно от настоящата опозиция със закриването на АЕЦ – Белене, а енергийните мафиоти не обичат да стоят гладни, междувременно те са се намърдали в други сектори на стопанството, избутвайки преходните полуоформени родни кандидат – индустриалци. С какви и колко СРС – скандали, бомбени сплашвания и театрални постановки на загриженостза заплашените от подслушване и полицейщина граждани за отслабване на властта и спасяване на своите хора, не е толкова важно.

 Важен е резултатът, а именно, че вместо да се храни с неколкократните надценки над себестойността на тока от родна АЕЦ, енергийната мафия ще вдигне надценките в други сектори и ще възпрепятства естествения процес на формиране и квалифициране на родния бизнес – елит. И така, масрафът по изхранването на бившата енергийна мафия, ще бъде платен чрез нови оскъпявания на неизбежни нови неефективности в икономиката, плюс това, че купувайки тока, ще трябва да плащаме и изхранването на съседския енергиен отрасъл, който, нали никой не си прави илюзията, че няма да има да захранва негови си родни електромобили, и ще ни продава ел. енергията си на производствена себестойност, а ние ще му я купуваме на тази цена, и ще очакваме да ни е благодарен, че оползотворяваме излишъците му, за да го спасим от фалит...

 В резултат от гореказаното, цената на ел енергията ще стане два пъти по-висока, отколкото би могла да бъде при наличието на достатъчно вътрешно производство, а десетократното намаляване на енергопотреблението от автомобилите няма да доведе и оперативните разходи на автомобилите до десетократно, а до петкратно ефективно намаляване. Някой ще каже: Че малко ли е и това?”. Не, не, че е малко, но двойно по-ниска икономия, ще намали ефективността от  лична инвестиция в електромобил, и капиталови инвестиции в разработката или приспособяването му към местния потребител, и това ще резултира в допълнително изчакване на чуждестранните разработки и пазари да свалят цената му до равнището на платежоспособното търсене у нас. А това още значи и отказ от отваряне на предприятия и работни места в новите индустрии, свързани с прехода към електромобила, отказ от подготовка на специалисти и компетентности, свързани с тези индустрии.

 Описаните няколко следствия са резултат единствено от идеята, че борбата с червената мафия и зависимостта от Русия се решава с отказ от развиване на ядрената ни енергетика. Но това далеч не включва последиците от настоящите параметри на онова, което днешната опозиция би могла да посочи като своя политика. Защото, недостига на евтина ел енергия, ще бъде само една от многото причини, които ще изядат икономията от електромобила на българина. Тези причини, които няма да допуснат въздишка на облекчение или поне уморена усмивка, а ще ни превръщат в роби на положението, което сами си предизвикваме, и ще продължават да късат нервите ни и да изтръгват псувня след псувня по адрес на световните заговорници срещу България и всички, които няма да има как да не са се наговорили да ни направят живота ад. И не по друга причина, а защото сме много, ама много умни и способни, а те са смъртно уплашени да не ги засенчим и да не им вземем пазарите, но за всички останали причини, ще пиша в следващата частimage на публикацията.

(следва)



Гласувай:
11



1. silencemurmur - Преди да се почне
15.02.2011 02:53
да е отказ.
Скъп ток за "евтина енергия".
Пак пазарна лъжа.
цитирай
2. vmir - 1. silencemurmur - Преди да се почне
15.02.2011 03:07
silencemurmur написа:
да е отказ.
Скъп ток за "евтина енергия".
Пак пазарна лъжа.


Така е, само дето пазара не лъже, защото там се плаща, а лъже онзи, който иска да пробута менте на пазара и да се приеме пробутването на менте за върховно пазарно "постижение".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4105521
Постинги: 673
Коментари: 10309
Гласове: 54893
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930